ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο Έλληνας Μέλμπεργκ

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος σε μονομαχία του με τον Ματιέ Βαλμπουενά σε ματς του Ολυμπιακού κόντρα στην Άρσεναλ στο Europa League
Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος σε μονομαχία του με τον Ματιέ Βαλμπουενά σε ματς του Ολυμπιακού κόντρα στην Άρσεναλ στο Europa League EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αποκωδικοποιεί τι σημαίνει η μεταγραφή του Σωκράτη Παπασταθόπουλου στον Ολυμπιακό όχι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά σε όλα τα επίπεδα.

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος στα ερυθρόλευκα λοιπόν. Σε λίγες ώρες θα τον δούμε και επίσημα να προβάρει την ερυθρόλευκη φανέλα. Τεράστια κίνηση απ’ όλες τις απόψεις. Όσο και το εκτόπισμα ενός από τους κορυφαίους αμυντικούς της Ευρώπης που επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στους πρωταθλητές Ελλάδας. Μιας μεταγραφής που στο Sport24.gr, διαβάσατε από τις 6 του Γενάρη μέχρι χθες, όλα της τα βήματα μέχρι να γίνει πραγματικότητα.

Δεν ξέρω πόσοι έχουν μπει στη διαδικασία να σκεφτούν τι σημαίνει αυτή η κίνηση για την ομάδα του Ολυμπιακού. Πρόκειται για μία προσθήκη που δεν είναι πολύ σημαντική μόνο για το αγωνιστικό σκέλος, αλλά ουσιαστικά δείχνει το όραμα του συλλόγου. Μετρήθηκε σε αυτή τη διεκδίκηση με ορισμένα από τα σημαντικότερα κλαμπ της Ευρώπης και βρέθηκε… ψηλότερος.

Είναι αφελές να πιστέψει κανείς ότι ο Σωκράτης επέλεξε τον Ολυμπιακό απλά και μόνο επειδή έχει τη σχέση που έχει με τον Βασίλη Τοροσίδη. Κουμπαριές υπάρχουν πολλές στον αθλητισμό, όπως του Ζήση με τον Σπανούλη για παράδειγμα, αλλά δεν συναντήθηκαν κάπου στα παρκέ πλην της Εθνικής ομάδας.

Ο Παπασταθόπουλος φεύγοντας από την Ελλάδα στα 20 χρόνια του, κατάφερε μέσω του ποδοσφαίρου να γίνει πολίτης του κόσμου. Αγωνίστηκε για 12 σεζόν στο εξωτερικό. Σε ομάδες με όνομα βαρύ σαν ιστορία. Τζένοα, Μίλαν, Βέρντερ, Ντόρτμουντ, Άρσεναλ. Ο ίδιος έκανε κουίζ πρόσφατα στα social media αναφορικά με τον έβδομο σταθμό της καριέρας του και τελικά το 7 πηγαίνει εκεί που… ανήκει. Δηλαδή στον Ολυμπιακό.

ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ

Σκεφτείτε ως υπόθεση εργασίας ότι ο Σωκράτης δεν είναι Έλληνας. Και ότι ο Ολυμπιακός βάζει στη μηχανή του έναν κεντρικό αμυντικό που έχει φορέσει για 198 παιχνίδια τη φανέλα της Ντόρτμουντ. Για άλλα 69 της Άρσεναλ. Με τη Βέρντερ έπαιξε άλλες 61 φορές, 59 με τη Τζένοα. Την εμφάνιση της Μίλαν τη φόρεσε σε άλλα 7 παιχνίδια. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που έχει κάνει μεταγραφές συνολικής αξίας άνω των 42 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ -για να μην ξεχνιόμαστε- είναι και 90 φορές διεθνής.

Δεν θυμάμαι ο Ολυμπιακός στη σύγχρονη ιστορία του να έχει αποκτήσει άλλον στόπερ με τόσο βαρύ βιογραφικό, πλην του "βράχου" Όλαφ Μέλμπεργκ. Με το τεράστιο συν ότι είναι Έλληνας. Ξέρει τι σημαίνει Ολυμπιακός, τι σημαίνει ελληνικό πρωτάθλημα, τι βάρος έχει η φανέλα, τι στόχους τοποθετεί ξανά μπροστά του. Ο Σωκράτης, βέβαια, δεν θα ακολουθούσε τη συγκεκριμένη διαδρομή μόνο και μόνο επειδή του προτάθηκε ένα πολύ καλό συμβόλαιο, απλησίαστο για τα ελληνικά δεδομένα σε μια χρονιά κορονοϊού, με 1,2 εκατ. ευρώ ετήσιες αποδοχές συν μπόνους και 2,5 χρόνια διάρκεια, αν δεν έβλεπε… μπροστά.

Οι “ερυθρόλευκοι” τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είχαν ανάγκη από άλλο στόπερ. Δεν ήθελαν στόπερ γενικώς, για τον Σωκράτη, όμως, τίναξαν τη μπάνκα στον αέρα. Γιατί; Επειδή έχουν όραμα! Βλέπουν μπροστά, βλέπουν ψηλότερα. Ενδιαφέρονται για κάθε παίκτη που μπορεί να έρθει και να κάνει τη διαφορά. Για κάθε παίκτη που έχει προσωπικότητα και χαρακτήρα να ανεβάσει την ομάδα λίγο περισσότερο. Να αποτελέσει "κολόνα" για τα αποδυτήρια, να στηρίξει το έργο του προπονητή.

Μετά και τα χθεσινά αποτελέσματα, ο Ολυμπιακός έχει αγκαλιάσει το πρωτάθλημα. Έχει ξεφύγει τόσο που η διαφορά είναι από πολύ δύσκολο έως απίθανο να καλυφθεί. Οι άνθρωποί του, όμως, και δη ο Βαγγέλης Μαρινάκης, δεν βλέπουν μόνο το “εδώ και τώρα”. Αυτό αποδείχθηκε στην πράξη.

Ασχολήθηκε προσωπικά με έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Μίλησε μαζί του όταν ήρθε η ώρα, τον έπεισε για το project, του κάλυψε όλες τις απαιτήσεις. Δεν είχε απέναντί του κάποιον ταλαντούχο 17χρονο, αλλά έναν ποδοσφαιριστή που τα έχει ζήσει όλα σε κάθε επίπεδο. Του έδειξε την προοπτική, τους στόχους, τη δυναμική. Ο "Παπ" κατάλαβε ότι εδώ αξίζει να επενδύσει την επόμενη μέρα της καριέρας του. Χρόνια άλλωστε, έχει πολλά μπροστά του. Είναι 32,5 ετών και όσοι τον ξέρουν από πλευράς επαγγελματισμού, δουλειάς και ανταγωνισμού καταλαβαίνουν.

Ήρθε για να μείνει, για να πάρει τίτλους για να… γουστάρει. Για να είναι σε ένα ωραίο περιβάλλον εντός κι εκτός αποδυτηρίων. Σε μια ομάδα ευρωπαϊκή, με ελληνική ούγια. Για να παίξει και τον Φλεβάρη στην Ευρώπη. Να κοιτάξει τους Ολλανδούς της Αϊντχόφεν στα μάτια και να τους πει με τον τρόπο του "δεν σας βλέπω", όπως το έχει πει αγωνιστικά, σε τόσους και τόσους αντιπάλους εδώ και τόσα χρόνια.

Μέσα από αυτή τη μεταγραφή του παίκτη που φιγουράριζε εδώ και λίγες μέρες στο "top 5" των "ελεύθερων" παγκοσμίως (σύμφωνα με το transfermarkt), οι άνθρωποι του Ολυμπιακού αποδεικνύουν στην πράξη ότι το keep on dreaming, το έχουν βάλει πολύ καλά μέσα στο μυαλό τους. Και δεν σταματούν να ενισχύουν την ομάδα με παίκτες από το πάνω ράφι.

Ο Σωκράτης δεν είναι απλά ένας σπουδαίος αμυντικός. Είναι αρχηγός, προσωπικότητα, πρώτος μάγκας για τους συμπαίκτες του, με άποψη, σούπερ επαγγελματίας και παιδί - διαμάντι. Έχει όλο το πακέτο για να δώσει και να πάρει από τον Ολυμπιακό το μάξιμουμ σε όλα τα επίπεδα. Και κάτι ακόμη. Κατεβαίνει διψασμένος στον Πειραιά. Ορεξάτος. Χθες πήρε την οικογένεια για να κάνουν μία από τις πρώτες βόλτες στα νέα λημέρια. Στη Γλυφάδα. Μέτρησε τα πάντα πριν πάρει την απόφασή του. Μια απόφαση, όχι στο πόδι, αλλά με πολλή σκέψη και με στάθμιση όλων των δεδομένων. Και απ’ όλες τις πλευρές η βελόνα έδειξε… Ολυμπιακός.

Κόντρα στα λεφτά της Φενέρ, το όνομα της Λάτσιο, την πρόκληση της Ισπανίας μέσω της Μπέτις, την παλιά αγάπη Τζένοα. Πάνω απ’ όλα αυτά μέτρησαν τα νέα δεδομένα που έβαλαν στα πόδια του οι “ερυθρόλευκοι”. Από κάθε άποψη. Αυτή η μεταγραφή είναι και του Βαγγέλη Μαρινάκη που έκανε τα πάντα για να την υλοποιήσει. Και του Πέδρο Μαρτίνς που κάλεσε ο ίδιος τον Σωκράτη για να του εξηγήσει πόσο τον θέλει και πως θα τον αξιοποιήσει.

Του Βασίλη Τοροσίδη που εξάντλησε όλη του την πειθώ απέναντι στον καλό του φίλο. Των παλιών του συμπαικτών από την Εθνική που του είπαν "πήγαινε" και κάτι ξέρουν. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι μια μεταγραφή για τον κόσμο του Ολυμπιακού που θέλει να βλέπει παίκτες τέτοιου επιπέδου, με ψυχή, που τα δίνουν όλα για την ομάδα, με την ερυθρόλευκη φανέλα. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο γήπεδο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ