ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Σκόνη και θρύψαλα


Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν γκολ κόντρα στον ΠΑΟΚ σε ματς των δύο ομάδων στο Καραϊσκάκης για την Super League
Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν γκολ κόντρα στον ΠΑΟΚ σε ματς των δύο ομάδων στο Καραϊσκάκης για την Super League EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για το εντυπωσιακό 3-0 και το +15 του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ που με πρώτα βιολιά Ελ Αραμπί, Καμαρά, Μπουχαλάκη και Φορτούνη απέδειξε πως δεν... βλέπει αντίπαλο στην Ελλάδα.

Όταν παίζουν οι δύο κατά τεκμήριο καλύτερες ομάδες της Ελλάδας και η μία ομάδα νικά με 3-0, ενώ έχει κι άλλα τόσα δοκάρια, δεν μένουν πολλές απορίες. Τι κι αν η διαφορά πριν από τη σέντρα ήταν στους 12 βαθμούς. Ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς δεν φρενάρει πουθενά. Απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ που ό,τι μπορούσε έκανε και πάλεψε για το καλύτερο δυνατό, οι πρωταθλητές εμφανίστηκαν συνεπείς σε ένα ακόμη ραντεβού με την ιστορία.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

Άκουσαν πολλά μετά το ματς της Τούμπας. Παρότι δεν έχασαν, ξέρουν καλύτερα από όλους ότι στη Θεσσαλονίκη δεν φόρεσαν τα καλά τους. Αυτή τη φορά δεν έχασαν την ευκαιρία. Όχι απλά κέρδισαν άνετα τον αντίπαλό τους, αλλά τον… σκόρπισαν στους πέντε ανέμους. Κι όταν νικάς με τόσο εκκωφαντικό τρόπο μια ομάδα με ποιότητα που παλεύει όσο περισσότερο μπορεί, η επικράτηση έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Κι ας μην ήταν ούτε στον πάγκο ο "στρατηγος" Βαλμπουενά. Ας έβλεπε το ματς από την εξέδρα, ο σπουδαίος Σωκράτης Παπασταθόπουλος που ήρθε για τα προσεχώς…

Ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς, όπως φανερώνει και η βαθμολογία, είναι τουλάχιστον μια σκάλα ανώτερος από κάθε αντίπαλο στην Ελλάδα. Στους αριθμούς, στην ποιότητα, στην άμυνα, στην επίθεση, σε κάθε άκρη του τερέν. Με τέτοια διαφορά στη βαθμολογία, οι μάγκες του Μαρτίνς ουσιαστικά έχουν ήδη ακυρώσει τη διαδικασία των playoffs. H εικόνα, η διαφορά, το εκπληκτικό δεύτερο ημίχρονο, δεν επιτρέπουν παρερμηνεία, σε ένα παιχνίδι που ένας από τους κορυφαίους διαιτητές της Ευρώπης, όπως είναι ο Γερμανός Μπριχ, δεν χρειάστηκε να βγάλει ούτε μία κάρτα.

ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΓΚΑΡΣΙΑ

Ακόμη και στα διαστήματα που ο ΠΑΟΚ επιχείρησε να πατήσει το γκάζι, οι "ερυθρόλευκοι" είχαν και τις αντιστάσεις και τη σωστή οργάνωση και το καθαρό μυαλό, για να φτάσουν σε μια εμφατική νίκη. Μια νίκη για την οποία ο Πάμπλο Γκαρσία έσπευσε ιπποτικά να δώσει τα συγχαρητήριά του στον αντίπαλο κόουτς με το σφύριγμα της λήξης. Προφανώς ο Ουρουγουανός τεχνικός αναθεώρησε την άποψη που είχε εκφράσει μετά το 1-1 της Τούμπας περί ισάξιων ομάδων, άσχετα αν χθες προτίμησε να κάνει δηλώσεις με αρκετά λεπτά καθυστέρησης...

Η επιλογή του Πέδρο Μαρτίνς να ξεκινήσει το ματς με ενισχυμένο κέντρο και 4-3-3, αποδείχθηκε με τη σέντρα ότι είχε λογική εξήγηση. Ο Πορτογάλος τεχνικός περίμενε ότι απέναντί του ο ΠΑΟΚ του Πάμπλο Γκαρσία θα πόνταρε στο 4-2-3-1 με πολύ επικίνδυνη τριάδα πίσω από τον Κρμέντσικ και φρόντισε να θωρακίσει την τετράδα μπροστά από τον Ζοζέ Σα. Με Μπουχαλάκη και Εμβιλά να μοιράζουν το χώρο στον άξονα και τον Καμαρά να ανεβαίνει ως κρυφός φορ για να πλαισιώσει τον Ελ Αραμπί.

Στην αντίπερα όχθη, ο Πάμπλο Γκαρσία κατέβασε την ομάδα του με αρχικό στόχο να μην κινδυνεύσει και στη συνέχεια να ψάξει το γκολ. Δεν είναι τυχαίο ότι τοποθέτησε δεξιά τον Τζόλη, πάνω στον εξίσου γρήγορο Ρέαμπτσιουκ, προκειμένου να περιορίσει τις κατεβασιές του Μολδαβού, ενώ αντίστοιχο ρόλο αριστερά είχε ο Ζίφκοβιτς, πάνω στον Ραφίνια. Όσο για τον Ουάρντα επιχείρησε να πιέσει ψηλά πλάι στον Κρμέντσικ, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο που ο Δικεφάλος δυσκόλεψε πολύ το κατέβασμα της μπάλας από πλευράς γηπεδούχων.

ΘΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΦΟΡΤΟΥΝΗ, ΑΛΛΑ...

Είναι γεγονός ότι η διάταξη του Ολυμπιακού περιόρισε το χώρο δράσης του Κώστα Φορτούνη, ο οποίος ξεκινούσε από δεξιά και τσέκαρε με την άκρη του ματιού του τον Ροντρίγκο, ενώ από την άλλη πλευρά ο Μπρούμα, δημιούργησε αρκετά προβλήματα στον Βιεϊρίνια, ο οποίος περισσότερο με την εμπειρία και λιγότερο με τις φυσικές δυνάμεις, επιχείρησε να περιορίσει τον Πορτογάλο εξτρέμ.

Σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε κυρίως στην σκακιέρα και λιγότερο στις ατομικές αρετές και τις προσωπικές ενέργειες, οι "ερυθρόλευκοι" ήταν καλύτεροι στις λεπτομέρειες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απειλήθηκαν κιόλας στις δύο καλές τελικές του ΠΑΟΚ στο πρώτο μέρος. Με τέσσερις τελικές για τους γηπεδούχους και δύο για τους φιλοξενούμενους κύλησε το πρώτο μέρος. Με τον Ολυμπιακό να έχει δοκάρι στο σουτ του Μπρούμα, ο οποίος κόπηκε σε μια άλλη φάση από τον Βιεϊρίνια τελευταία στιγμή, ενώ στην πιο καθαρή φάση του πρώτου μέρους, στο γύρισμα του Καμαρά, η μπάλα δεν έφυγε άουτ. Άλλαξε πορεία για εκατοστά από το πόδι του Βαρέλα, ο οποίος λειτούργησε ως από μηχανής Θεός.

ΚΑΜΑΡΑ ΚΑΙ "ΜΠΟΥΧΑ" ΑΝΕΒΑΣΑΝ ΣΤΡΟΦΕΣ

Με αυτή την εικόνα στο πρώτο μέρος, φαινόταν ότι το παιχνίδι θα κριθεί στις λεπτομέρειες, αλλά ο… αξιωματικός Ανδρέας Μπουχαλάκης είχε αντίθετη άποψη. Ο Κρητικός κάπτεν των "ερυθρολεύκων", ο πιο μαχητικός, αλλά συνάμα πιο μυαλωμένος παίκτης του Ολυμπιακού, παρέα με το ανεξάντλητο μοτέρ Καμαρά, έλυσε το γόρδιο δεσμό με την υπέροχη πάσα "πάρε βάλε" στον Ελ Αραμπί, ο οποίος απλά το ζωγράφισε. Για να φτάσουμε μέχρι εκεί, όμως, στη φάση που προηγήθηκε οι “ερυθρόλευκοι” απέδειξαν για ποιο λόγο είναι η καλύτερη και πιο καλά οργανωμένη ομάδα στην Ελλάδα. Στη μεγάλη πάσα προς τον Φορτούνη στην πλάτη της άμυνας, ο "μίστερ 7" κατέβασε τη μπάλα, την έφερε μπροστά του προ του Ίνγκασον, την έσπρωξε στον "Μπούχα", εκείνος άλλαξε υπέροχα με τον Καμαρά και έκανε τη λόμπα για τον Μαροκινό killer, ο οποίος από εκεί με το δεξί δε λάθεψε.

Απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ που πάλεψε, έτρεξε, κυνήγησε ό,τι περισσότερο μπορούσε, η διαφορά επιπέδου και ποιότητας φάνηκε έστω και στα σημεία, έστω και στις λεπτομέρειες, εκεί όπου συνήθως κρίνονται τέτοια παιχνίδια. Αμέσως μετά την επίτευξη του γκολ, ο Πάμπλο Γκαρσία αναγκάστηκε να αλλάξει αμοιβαία θέση στους ακραίους του, να φέρει αριστερά τον Τζόλη και δεξιά τον Ζίφκοβιτς, ώστε να μπορούν να οπλίσουν όταν βρεθούν σε θέση βολής. Ακόμη και στα διαστήματα πίεσης του Δικεφάλου, η ομάδα του Μαρτίνς όχι μόνο άντεξε, αλλά εκμεταλλεύθηκε τους κενούς χώρους, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει άλλη μία τεράστια ευκαιρία με τον Καμαρά, από πάσα του Φορτούνη, αλλά τον κεραυνό του Μαντί έβγαλε με το αριστερό ο Ζίφκοβιτς στέλνοντας τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι.

ΕΞΥΠΝΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 1-0

Ήταν έξυπνη και σε έναν βαθμό αναμενόμενη, η επιλογή του Μαρτίνς να δώσει χώρο στον ΠΑΟΚ, να αμυνθεί με δύο ζώνες άμυνας, όλους τους παίκτες να συμμετέχουν ανασταλτικά, μέχρι και ο Ελ Αραμπί μετά το 1-0, προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι για να έρθουν άλλα δύο γκολ. Στο 2-0 ο Μαροκινός φορ πέρασε χάντρες στο κομπολόι του όλους τους αμυντικούς του ΠΑΟΚ για να σερβίρει έτοιμο γκολ στον Καμαρά, ενώ στο τρίτο γκολ, ο Βρουσάι ήρθε από τον πάγκο για να υπογράψει την πιο εντυπωσιακή (μέχρι την επόμενη) νίκη - τίτλου για την ομάδα του Πειραιά που "σφράγισε" εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το 46ο του πρωτάθλημα από Γενάρη μήνα. Με τον Ελ Αραμπί να κλείνει το ματς με ένα γκολ και δύο ασίστ. Χωρίς σχόλια...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ