ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Όταν ο Πέδρο Μαρτίνς βγαίνει από τα ρούχα του

Ο Αγκιμπού Καμαρά πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε απέναντι στη Λουντογκόρετς
Ο Αγκιμπού Καμαρά πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε απέναντι στη Λουντογκόρετς PHOTO CREDITS: EUROKINISSI

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος εξηγεί γιατί η απόδοση του Ολυμπιακού δεν ήταν η αναμενόμενη κόντρα στη Λουντογκόρετς, τα δικαιολογημένα παράπονα του Πέδρο Μαρτίνς και πώς η ρεβάνς της Βουλγαρίας μπορεί να είναι ένα εντελώς άλλο ματς.

Δεν το συνηθίζει. Αυτή τη φορά, όμως, ο Πέδρο Μαρτίνς είχε πολλούς λόγους για να βγει από τα ρούχα του. Δεν ήταν μόνο ο διαιτητής Μάντεν που ενόχλησε με τις αποφάσεις του τον Πορτογάλο κόουτς, τον έκανε να διαμαρτυρηθεί έντονα και να πανηγυρίσει επιδεκτικά το γκολ της ισοφάρισης μπροστά στη μούρη του 4ου ρέφερι.

Νομιμοποιείται να έχει παράπονα από τον Σκοτσέζο ρέφερι ο 51χρονος κόουτς, καθώς σε τουλάχιστον δύο φάσεις με πρωταγωνιστές του Ελ Αραμπί και Χασάν, αδίκησε τον Ολυμπιακό. Με VAR, όπως φάνηκε στα διαδοχικά ριπλέι, οι “ερυθρόλευκοι” θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει μια κόκκινη κάρτα κι ένα πέναλτι, αλλά αυτό δεν ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον professor.

Έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι αδικήθηκε η προσπάθεια της ομάδας του, η οποία, ωστόσο, στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης ήταν κάτω του μετρίου. Και οι λόγοι δεν είναι αμιγώς αγωνιστικοί. Το γεγονός για παράδειγμα ότι το 3-4-3 δεν δούλεψε καλά σε ένα σημαντικό ματς εντός έδρας, ήταν περισσότερο θέμα ανάγκης παρά επιλογής. Ο Πέδρο Μαρτίνς εξήγησε στις δηλώσεις του πως οι περισσότεροι απ’ όσους επέστρεψαν χθες, έπαιξαν όσο έπαιξαν με μιάμιση προπόνηση. Της Κυριακής και της Δευτέρας.

Είναι ξεκάθαρο ότι ταλαιπωρήθηκε πολύ ο Ολυμπιακός τις τελευταίες μέρες. Εξαιτίας της αβάσταχτης ελαφρότητας ενός – δύο έμπειρων ποδοσφαιριστών, ο κορωνοϊός τρύπωσε στα αποδυτήρια κι άντε να τον βγάλεις. Τα απομεινάρια του επηρέασαν πολύ την ομάδα και στο χθεσινό παιχνίδι, αλλά και στα δύο προηγούμενα. Απλώς επειδή η Λουντογκόρετς είναι σαφώς καλύτερο σύνολο από τη Νέφτσι και ο βαθμός δυσκολίας πολύ μεγαλύτερος, φάνηκαν περισσότερο και οι αδυναμίες των πρωταθλητών Ελλάδας.

Η επιλογή της τριάδας στην άμυνα, λοιπόν, ήταν μάλλον αναγκαστική. Με τον Μπουχαλάκη ανέτοιμο και τον Εμβιλά κρεβατωμένο για ένα δεκαήμερο, οι βασικές επιλογές για τον άξονα ήταν δύο, με εναλλακτική τον 18χρονο Σουρλή. Άρα έπρεπε να γεμίσει με τρίτο παίκτη η αμυντική γραμμή. Με τον Μπα δεξιά από τον Σεμέδο και τον Σισέ αριστερά, ο Λαλά πήρε τη δεξιά πτέρυγα και ο Ρέαμπτσιουκ την αριστερή. Ο Γάλλος μπακ που προτιμήθηκε από τον ανέτοιμο Ανδρούτσο, ο οποίος επίσης έχασε προπονήσεις το τελευταίο διάστημα, ξεκίνησε εκρηκτικά, αλλά στη διάρκεια του αγώνα έσβησε.

Με τον Βαλμπουενά μπροστά του, ο οποίος έχει πολλά καλά, αλλά η ανασταλτική συνέπεια δεν είναι μέσα σε αυτά, ο Λαλά ζορίστηκε, επιχείρησε περιορισμένες κούρσες προς την επίθεση, με αποτέλεσμα να βγει η γλώσσα του Ρέαμπτσιουκ, προκειμένου να κυνηγά μεγάλες πάσες από την άμυνα. Ο φιλότιμος Μολδαβός δεν έχει την απαιτούμενη ποιότητα στο επιθετικό σκέλος, με αποτέλεσμα να τρέχει και να μη φτάνει τις περισσότερες φορές. Όσες πήρε τη μπάλα στα πόδια, οι σέντρες του ήταν εύκολο να αντιμετωπιστούν ακόμη κι από έναν ερασιτέχνη κίπερ.

Με τον Κούντε μονοκόμματο στο γήπεδο, με τεράστια δυσκολία στο να στρίψει για να αλλάξει κατεύθυνση και συνήθως δεύτερο στη μπάλα, το έλλειμμα στον άξονα ήταν εμφανές. Ο Καμαρά έψαχνε τα σωστά μέτρα στο γήπεδο, αλλά χωρίς πειστικό τρόπο, λόγω ανεπαρκούς επικοινωνίας με τον διπλανό του. Ο Βαλμπουενά έδωσε πολλές μάχες, κέρδισε τις περισσότερες, προσπάθησε να ταΐσει τον Χασάν, αλλά ο Αιγύπτιος δεν ήταν αυτή τη φορά συνεπής στο ραντεβού του με τα δίχτυα, χάνοντας δύο πολύ μεγάλες ευκαιρίες μία σε κάθε ημίχρονο.

Συγκινητική για ακόμη μία φορά ήταν η προσπάθεια του Γιώργου Μασούρα, ο οποίος θέλησε να κάνει τα πάντα, αφήνοντας κάθε σπιθαμή δύναμης στο γήπεδο, μέχρι το τελευταίο σφύριγμα. Έμοιαζε, ωστόσο, αβοήθητος, χωρίς ξεκάθαρες επιλογές, όχι επειδή δεν είχε καθαρό μυαλό, αλλά επειδή δεν είδε τις κινήσεις που έπρεπε από τους συμπαίκτες του.

Ότι ο Κούντε είναι εκτός κλίματος αγώνα “φώναζε” από το πρώτο τέταρτο της αναμέτρησης. Πως θα έμπαινε το συντομότερο ο Εμβιλά, κάτι που έγινε στο 46’ επίσης. Και τότε είδαμε πόσο πολύ επηρεασμένος επέστρεψε κι εκείνος λόγω των δύο εβδομάδων απουσίας από τις προπονήσεις. Ο έμπειρος Γάλλος δεν είχε καμία σχέση με τον περσινό, αφού μπορεί να είναι πολύ γερό σκαρί, αλλά είναι και παίκτης ρυθμού. Το ότι έμεινε τόσο καιρό εκτός, του στοίχισε όπως στοίχισε και στην ομάδα.

Με άλλα λόγια, ο Πέδρο Μαρτίνς έστω κι αν πολλά απ’ όσα σχεδίασε δεν πήγαν καλά, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα, δεν είχε μεγάλα περιθώρια για διαφορετικές αποφάσεις. Το παραδέχθηκε, άλλωστε, μετά το παιχνίδι λέγοντας πως στον επαναληπτικό θα δούμε έναν πολύ καλύτερο Ολυμπιακό, από τη στιγμή που όλοι όσοι επέστρεψαν από τον κορωνοϊό, θα έχουν άλλη μια βδομάδα προπονήσεων στα πόδια τους, ενώ λογικά θα είναι έτοιμος και ο Μπουχαλάκης.

Πολλή κουβέντα έγινε για τον πιτσιρικά Τζολάκη, ο οποίος είναι αυθεντικό ταλέντο και το απέδειξε για ακόμη μία φορά. Σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις είπε "όχι" στους αντιπάλους του, με κορυφαία την απόκρουση στο τετ α τετ με τον Σωτηρίου, έπειτα από το λάθος γύρισμα του Λαλά. Ο μικρός έχει όλο το μέλλον μπροστά του, αλλά η εμπειρία δεν αγοράζεται. Στο φάουλ που προήλθε το 1-0 έχει προσπαθήσει να αποκρούσει με λάθος βήμα, ενώ και στις καθυστερήσεις λίγο έλειψε η λάθος έξοδος να χρίσει σκόρερ ξανά τον Ντεσπόντοφ.

Ότι ο πιτσιρικάς κίπερ από την Κρήτη έχει όλα τα προσόντα να εξελιχθεί και να κάνει σπουδαία καριέρα, το καταλαβαίνει και ο πλέον άσχετος με το ποδόσφαιρο. Ότι κάνει και θα κάνει λάθη λόγω απειρίας, επίσης, είναι ξεκάθαρο. Θέλει χρόνο, στήριξη και υπομονή ο 18χρονος πορτιέρε, άρα κάπου εδώ ήρθε η ώρα να βάλει τα γάντια του ο σαφώς πιο έμπειρος κι έτοιμος γι αυτό το επίπεδο, Τόμας Βατσλίκ.

Το μεγάλο κέρδος για τον Ολυμπιακό είναι πως σε ένα παιχνίδι που τα περισσότερα πήγαν στραβά και τα διαστήματα καλής απόδοσης περιορισμένα, δεν παράτησε τίποτα, πάλεψε με κάθε τρόπο και τελικά έφερε το παιχνίδι στα ίσια με τον Αγκιμπού Καμαρά, του οποίου όσο μπόι του λείπει, άλλο τόσο μυαλό και θράσος διαθέτει. Είναι μαμούνι ο πρώην παίκτης της Λιλ, πολύ κοντρολαρισμένος, δεν μασάει να χωθεί στις φάσεις και κάπως έτσι πέτυχε το γκολ που κράτησε όρθια την ομάδα του ενόψει του επαναληπτικού.

Κι επειδή πολλοί μπορεί να το έχουν ξεχάσει ή να μην το έχουν συνειδητοποιήσει, το πλεονέκτημα του εκτός έδρας γκολ μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αν η Λουντογκόρετς θέλει να περάσει πρέπει να νικήσει. Αν συμβούν όλα αυτά που περιμένει ο Μαρτίνς στη βδομάδα που μεσολαβεί, ας κοπιάσουν οι πρωταθλητές Βουλγαρίας. Χθες είδαμε… λίγο Ολυμπιακό. Ούτε το 30% των πραγματικών του δυνατότητων. Αν το 30% σε μια βδομάδα διπλασιαστεί, θα δούμε εντελώς άλλο παιχνίδι...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ