ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το πρώτο διαγώνισμα του Σωκράτη

Ρούμπεν Σεμέδο και Σωκράτης Παπασταθόπουλος στο Ολυμπιακός - ΟΦΗ
Ρούμπεν Σεμέδο και Σωκράτης Παπασταθόπουλος στο Ολυμπιακός - ΟΦΗ EUROKINISSI SPORTS

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος ετοιμάζεται για πρώτη φορά μετά το 2008 να τεθεί ξανά αντιμέτωπος με τον Παναθηναϊκό, φορώντας αυτή τη φορά την ερυθρόλευκη φανέλα. Γιατί τον προτιμά και τι περιμένει ο Μαρτίνς.

Στις 14 Μαΐου του 2008 ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος έπαιξε για τελευταία φορά σε ελληνικό ντέρμπι. Ως παίκτης της ΑΕΚ αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό σε εκείνο το ισόπαλο 1-1, ένα ντέρμπι γοήτρου χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον, με τον Ολυμπιακό να έχει αναδειχθεί καιρό πριν πρωταθλητής.

Σε εκείνο το παιχνίδι του ΟΑΚΑ που ήταν και το τελευταίο του σε συλλογικό επίπεδο εντός των συνόρων, ο “Πάπα” είχε συμπαίκτες τους Αραμπατζή, Ράμος, Λαγό, Αλβες, Ενσαλίβα, Ταχτσίδη (46΄ Ριβάλντο), Εντίνιο (46΄ Λυμπερόπουλο), Μαντούκα, Μπλάνκο, Παυλή (68΄ Γεωργέας) και προπονητή τον Νίκο Κωστένογλου.

Απέναντί του ο Παναθηναϊκός του Ζοζέ Πεσέιρο αγωνίστηκε με τους Μάλαρζ (46΄ Καρνέζης), Σαριέγκι, Παντίδο (75΄ Μπουτζίκος), Μόρις, Δάρλα, Νίνη (69΄ Δημούτσος), Ρομέρο, Μάτος, Σιμάο, Ν’ Ντόι, Πόστιγκα.

Σήμερα, σχεδόν 13 χρόνια μετά, ο Σωκράτης θα κοντραριστεί ξανά με τους “πράσινους” στο πρώτο του ντέρμπι “αιωνίων” από τη στιγμή που επέλεξε να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ο ίδιος περιμένει πως και πως αυτή την αναμέτρηση. Μέσα από τέτοια παιχνίδια, άλλωστε, όρθωσε ανάστημα, έδειξε χαρακτήρα και απέκτησε τα εφόδια για την 12ετή καριέρα στο εξωτερικό και το πέρασμα από Ιταλία, Γερμανία και Αγγλία.

Όπως προέκυψε από τις χθεσινές δοκιμές που δεν είχαν και μεγάλη σχέση με εκείνες της Παρασκευής, ο Παπασταθόπουλος θα κάνει την πρώτη του συμμετοχή ως βασικός στο πρωτάθλημα στον αγώνα της Λεωφόρου. O Πέδρο Μαρτίνς μετά το μισάωρο κόντρα στον ΟΦΗ και τη μια ώρα κόντρα στον Άρη, στο μεσοβδόμαδο ματς Κυπέλλου, σκοπεύει να του αναθέσει μια επικίνδυνη αποστολή εκτός έδρας, ένα ματς που αναμένεται να “πέσουν κορμιά”, πριν από την ακόμη πιο σημαντική αναμέτρηση της Πέμπτης με την Αϊντχόβεν.

Ο Πορτογάλος τεχνικός γνωρίζει πολύ καλά ότι σε αυτά τα παιχνίδια, πάντα η απόδοση των Ελλήνων παικτών επηρεάζει τις ισορροπίες, επειδή πολύ απλά νιώθουν περισσότερο από τους ξένους το ειδικό βάρος που τα συνοδεύει. Ο Σωκράτης έχει βγάλει ένταση και τσαμπουκά με αντιπάλους ορισμένους από τους κορυφαίους επιθετικούς της Ευρώπης, το αποψινό, αν βρεθεί σε καλή κατάσταση, θα είναι άλλη μία μέρα στη δουλειά, βούτυρο στο ψωμί του.

Όλα αυτά, βέβαια, και για όλους φαίνονται στο γήπεδο. Η επιλογή της τεχνικής ηγεσίας είναι ο έμπειρος στόπερ να παίξει δίπλα στον Ρούμπεν Σεμέδο, με έναν από τους Λαλά, Ανδρούτσο στο δεξί άκρο και τον Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ στο αριστερό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε τέτοια ματς, παίζουν ρόλο τόσο οι λεπτομέρειες όσο και οι “στημένες φάσεις”. Και ο Σωκράτης είναι πολύ καλός και ιδιαίτερα έμπειρος σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού, σε άμυνα και επίθεση.

Η παρουσία του, λοιπόν, στο αρχικό σχήμα έχει πολλές αναγνώσεις. Η σημαντικότερη ίσως, το γεγονός ότι στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού θα υπάρχει στο παιχνίδι που οι οπαδοί του περιμένουν πιο πολύ από κάθε άλλο, μια ακόμη ηγετική μορφή, να κάνει τη διαφορά, να “δαγκώσει” αν χρειαστεί, να “τραβήξει” την ομάδα στα δύσκολα…

Ο Σωκράτης από την πρώτη μέρα, ήρθε για να αποτελέσει έναν από τους αρχηγούς της ομάδας. Κολόνα στα αποδυτήρια, καταλύτης στη διατήρηση του καλού κλίματος. Κι αυτό του το αναγνωρίζουν όλοι οι συμπαίκτες, κυρίως εκείνοι που έχουν συνυπάρξει μαζί του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Το αποψινό ντέρμπι της Λεωφόρου, ουσιαστικά είναι τρεις βαθμοί και τίποτε περισσότερο για τον Ολυμπιακό που έχει δημιουργήσει τεράστια διαφορά από τους διώκτες του. Από την άλλη πλευρά, έχει ένα αήττητο να διατηρήσει, ενώ οφείλει μια χαρά στον κόσμο του που πάντα θέλει νίκες στις αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκονται οι δύο ομάδες.

Για όλα τα παραπάνω, λοιπόν, είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα ματς που “αξίζει” πολλά περισσότερα από τους βαθμούς και η ομάδα του Πειραιά οφείλει να σταθεί στο ύψος της. Μέσα σε αυτό το παζλ, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος αποτελεί γωνιακό κομμάτι και εμφανίζεται έτοιμος να σταθεί για άλλη μια φορά στο ύψος των περιστάσεων.

Εκείνο που απομένει να διαπιστώσουμε στις ώρες που μεσολαβούν είναι οι καιρικές συνθήκες που θα διαμορφώσει η “Μήδεια”, σε τι κατάσταση θα είναι ο αγωνιστικός χώρος της Λεωφόρου και πόσο θα επηρεάσει τελικά τις προσπάθειες των δύο ομάδων σε ένα τα παιχνίδια που όλοι όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο περιμένουν κάθε χρόνο με τεράστια αγωνία.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ