ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι καμικάζι του Μαρτίνς

Οι καμικάζι του Μαρτίνς
Οι Ρέαμπτσιουκ και Ελ Αραμπί πανηγυρίζουν το τρίτο γκολ με τη Λαμία EUROKINISSI

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος μετρά τα πολλά κέρδη του Ολυμπιακού μέσα από ένα παιχνίδι ρουτίνας. Η επιστροφή του Σα, ο διπλοθεσίτης Εμβιλά, η ασίστ του Όλεγκ, ο αφιονισμένος Μπρούμα και ο “μαέστρος” που παραμένει στην ενδεκάδα.

Πόσα συμπεράσματα ουσίας μπορούν να βγουν από ένα παιχνίδι ρουτίνας; Πολλά περισσότερα απ’ όσα μπορούσε να περιμένει κανείς. Ο Πέδρο Μαρτίνς δοκίμασε πολλά χθες, στην πράξη διαπίστωσε ακόμη περισσότερα. Ίσως στο πιο κατάλληλο timing, αφού τη δεδομένη χρονική στιγμή με το πρωτάθλημα “τελειωμένο”, την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου στην τσέπη, όλα τα λεφτά για τον Ολυμπιακό είναι ο αγώνας της Πέμπτης με τους… παλιόφιλους της Άρσεναλ.

Ο Πορτογάλος τεχνικός χρησιμοποίησε ουσιαστικά τη βασική του ενδεκάδα, πλην του τιμωρημένου Καμαρά κι αυτό δεν έγινε τυχαία. Είχε δώσει ανάσες στους περισσότερους στον αγώνα της προηγούμενης Πέμπτης με τον Άρη, οπότε έκρινε ότι το ματς με τη Λαμία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα καλό τεστ για τη σπουδαία μάχη που πλησιάζει.

ΛΥΣΣΑΣΜΕΝΟΙ

Το ακόμη πιο σημαντικό για τους πρωταθλητές είναι ότι μπήκαν στο γήπεδο λες και είχαν απέναντι τους “κανονιέρηδες”. Με το μαχαίρι στα δόντια. Λυσσασμένοι. Δεν άφησαν την άμοιρη ομάδα του συμπαθούς Μιχάλη Γρηγορίου να πάρει ανάσα. Έπεφταν στη μπάλα σαν τους καμικάζι. Έτοιμοι να “πεθάνουν” για να κλέψουν τη μπάλα και να επιτεθούν. Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουν και το βράδυ της Πέμπτης. Να μην επιτρέψουν στην ομάδα του Αρτέτα, να κάνει παιχνίδι, να κυριαρχήσει, να επιβάλλει το ρυθμό της. Αν οι “ερυθρόλευκοι” κινηθούν σε αυτές τις στροφές είναι δεδομένο ότι το συγκρότημα από το Λονδίνο θα τα βρει πολύ σκούρα.

Μπάλα είναι. Η Άρσεναλ όσο κακό φεγγάρι κι αν διανύει, δεν παύει να μπαίνει ως φαβορί σε αυτό το νέο ραντεβού. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς φαίνεται να βρίσκεται σε καλή τροχιά. Μπορεί να υπάρχουν δεδομένες απουσίες και σημαντικές, όπως είναι ο Σεμέδο και ο Βρουσάι, αλλά η ομάδα δείχνει να βρίσκεται πραγματικά σε πολύ καλή κατάσταση. Σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά και σε πνευματικό.

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Ο ΣΑ

Να τα πάρουμε με τη σειρά. Ο Ζοζέ Σα κράτησε ανέπαφη την εστία του για πρώτη φορά έπειτα από ένα μήνα, από τις 7 Φλεβάρη και το 3-0 με τον ΟΦΗ. Πέντε παιχνίδια μεσολάβησαν, με τον 28χρονο κίπερ να μην πατάει καλά. Χθες ήταν και πάλι σταθερότατος όσες φορές χρειάστηκε, με αυτοπεποίθηση, φαίνεται να βρίσκει τον καλό του εαυτό την κατάλληλη στιγμή.

Ο Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ πέρα απ’ όλα τα άλλα είναι φοβερός αθλητής. Σκυλί του πολέμου. Τρέχει ασταμάτητα πάνω – κάτω, λες και οι μπαταρίες του είναι ανεξάντλητες. Κόντρα στη Λαμία βρήκε και την πρώτη του ασίστ, στο 3-0 του Ελ Αραμπί. Η πορεία του πιτσιρικά από την Πάσος Φερέιρα, είναι αξιοπρόσεκτη. Όταν ήρθε είχαμε αναφέρει πως έχει στοιχεία Τσιμίκα στο παιχνίδι του. Τότε κάποιοι πονηροί και διαρκώς ανικανοποίητοι θεωρούσαν υπερβολική αυτή την προσέγγιση, αλλά το γήπεδο λέει άλλα για τον 23χρονο μπακ.

ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΓΙΑ ΕΜΒΙΛΑ

Ο Γιαν Εμβιλά αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία ότι είναι υπερπαίκτης. Τα κάνει όλα ως αμυντικός μέσος, μπορεί να αποδώσει υπέροχα και ως στόπερ, σε κατάσταση ανάγκης. Όπως χθες που ο Μπα αποχώρησε νωρίς με ενόχληση στη μέση. Ο Γάλλος μαέστρος έχει τη σπάνια ικανότητα να μπορεί να σπάσει την πρώτη ζώνη άμυνας με τις πάσες του και να χτίσει από πίσω, χωρίς να χρειάζεται άλλος μέσος να κατεβαίνει χαμηλά για να αναλάβει το κουβάλημα. Από την άλλη πλευρά, δεν έχει σύμμαχό του την ταχύτητα. Στον άξονα μπορεί να κρύψει αυτό το μειονέκτημα, αλλά στην καρδιά της άμυνας με γρήγορο φορ απέναντί του θα έχει πρόβλημα. Άρα το να παίζει πίσω είναι μόνο για παιχνίδια κόντρα σε ομάδες χαμηλότερης δυναμικής κι όχι κόντρα σε συγκροτήματα επιπέδου Άρσεναλ.

Ο Μπουχαλάκης μετά και το πανέξυπνο γκολ που έβαλε στο “Κλεάνθης Βικελίδης” εμφανίζεται ως πραγματικός ηγέτης στο γήπεδο. Έχουν λυθεί τα πόδια και το μυαλό του, μπορεί με την ίδια ευκολία να παίξει όσο γίνεται πιο απλά, αλλά και να επιχειρήσει το απίθανο, όπως στο σκάψιμο που έκανε προς το σημείο του πέναλτι με αποδέκτη τον Φορτούνη. Τη φόρμα του φαίνεται να βρίσκει και ο Μπρούμα, ο οποίος πέτυχε ένα υπέροχο γκολ με το αριστερό και ανεβάζει στροφές για τη συνέχεια. Ο Μαρτίνς καταλαβαίνει ότι ο συμπατριώτης του θέλει παιχνίδια για να πάρει ρυθμό και του τα δίνει, μαζί με εμπιστοσύνη.

ΦΟΡΜΑΡΙΣΜΕΝΟΣ ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ

Δεν ξέρω πόσοι το πρόσεξαν αλλά ο Κώστας Φορτούνης, ο οποίος έφτιαξε το πρώτο γκολ κι έβαλε το δεύτερο, βγήκε από το γήπεδο στη διάρκεια της ανάπαυλας. Πολύ νωρίτερα συγκριτικά με τον έτερο μπαλαντέρ Ματιέ Βαλμπουενά. Αυτό για όσους ξέρουν τον Πέδρο Μαρτίνς σημαίνει ότι ο Κώστας προορίζεται για βασικός την Πέμπτη. Την Άρσεναλ την ξέρει καλά, από τότε που η ομάδα του πέρασε με 2-3 από το Λονδίνο με έναν άλλο Πορτογάλο κόουτς στον πάγκο, τον Μάρκο Σίλβα. Ο “μίστερ 7” βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, “δαγκώνει” σε κάθε του εμφάνιση το τελευταίο διάστημα και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνει απέναντι στους “κανονιέρηδες”. Εκείνος που θέλει ακόμη παιχνίδια για να ρολάρει καλύτερα και να κουμπώσει με τους υπόλοιπους είναι ο Κένι Λαλά που παρά τα πολλά προσόντα του μοιάζει ακόμη ξεκούρδιστος.

Άφησα για το τέλος τον Σωκράτη, ο οποίος παρότι πονάει ακόμη στον δεξί ώμο είναι εκεί σε κάθε παιχνίδι. Εγγύηση για την άμυνα του Ολυμπιακού κι ας μην είναι ακόμη στο 100% από πλευράς αγωνιστικής ετοιμότητας. Από παιχνίδι σε παιχνίδι, ωστόσο, εμφανίζεται όλο και καλύτερος, μαθαίνει περισσότερο τον ρόλο του και τείνει να εξελιχθεί σε ηγέτη της αμυντικής τετράδας είτε είναι δίπλα του, είτε όχι ο πάντα πολύτιμος Ρούμπεν Σεμέδο.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ