ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο πιο καλός Εμβιλά στην πιο μεγάλη βραδιά του

Ο Γιαν Εμβιλά
Ο Γιαν Εμβιλά EUROKINISSI SPORTS

O Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον Γιαν Εμβιλά που διανύει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, την κόντρα με την Άρσεναλ που τον ήθελε και πρόσφερε 17 εκατ. λίρες και αποκαλύπτει πως τον έψησε ο Ολυμπιακός να έρθει με λιγότερα απ’ ό,τι έπαιρνε στη Σεντ Ετιέν.

Ο Γιαν Εμβιλά μπήκε σχετικά ξαφνικά στη ζωή μας το καλοκαίρι. Την ώρα που ο Πέδρο Μαρτίνς είχε επικεντρωθεί στον Πέπε και είχε εισηγηθεί την απόκτησή του, το γαλλικό λόμπι “δούλευε”, με τη σύμφωνη γνώμη του κόουτς την περίπτωση του 30χρονου Γάλλου διεθνούς για τον Ολυμπιακό. Δεν ήταν μια εύκολη ιστορία. Το αντίθετο. Μπορεί ο πρώην παίκτης της Σεντ Ετιέν να είναι από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες που αγωνίζονται στην Ελλάδα, ωστόσο, η απόκτησή του αποτέλεσε ένα από τα πλέον έξυπνα deal της διοίκησης Μαρινάκη.

ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Περιμένοντας το κατάλληλο timing οι αρμόδιοι του συλλόγου, ήξεραν ότι η γαλλική ομάδα χρειαζόταν να ξεφορτώσει κάποια από τα “βαριά” της συμβόλαια. Πόνταραν, επίσης, στον εκρηκτικό χαρακτήρα του Εμβιλά, ο οποίος δεν είχε και τις καλύτερες των σχέσεων με τον προπονητή των “στεφανουά” Κλοντ Πιέλ. Φρόντισαν να τον… ψήσουν αρκετό καιρό πριν μείνει ελεύθερος παρότι δεσμευόταν με συμβόλαιο για τα επόμενα δύο χρόνια. Για τη σεζόν που διανύουμε και την επόμενη. Σε αυτό το διάστημα επρόκειτο να πάρει άλλα 5 εκατομμύρια, αν έμενε στη βάση του.

Οι “ερυθρόλευκοι” την κατάλληλη στιγμή του πρόσφεραν τα ίδια ακριβώς χρήματα, αλλά με έναν χρόνο συμβολαίου παραπάνω. Δηλαδή το ποσό που θα έπαιρνε αγωνιζόμενος στο Ζοφρουά Γκισάρ μέχρι το καλοκαίρι του 2022, θα τα πάρει στον Πειραιά ως το 2023. Πρόκειται για μία συνηθισμένη τακτική ομάδων που δεν μπορούν να ακουμπήσουν το συμβόλαιο ενός ποδοσφαιριστή. Του προσφέρουν το ίδιο ποσό, αλλά με μία επιπλέον σεζόν και ποντάρουν στο project που του προσφέρουν και στις διαθέσεις του.

Ο Εμβιλά ήθελε να αλλάξει περιβάλλον. Έψαχνε για μια νέα πρόκληση, ένα πιο ενδιαφέρον εργασιακό περιβάλλον, αλλά και για μια παρουσία στους ομίλους του Champions League. Τα βρήκε όλα αυτά στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό σε τέτοιο βαθμό που να δηλώνει -πρόσφατα- ευλογημένος για την επιλογή του. Κάτι που έχει αποδειχθεί και μέσα στο γήπεδο. Φέτος μετράει ήδη 35 συμμετοχές, έχοντας σκοράρει πέντε φορές, ενώ έχει δώσει και δύο ασίστ. Ποτέ στο παρελθόν σε μία σεζόν δεν κατάφερε ανάλογες επιδόσεις, παρότι οι χρονιές του ήταν γεμάτες. Συνολικά στην καριέρα του σε 412 παιχνίδια, μετράει όλα κι όλα 13 γκολ και 24 ασίστ.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Το αποψινό παιχνίδι ξυπνά μνήμες στο μυαλό του. Ιδιαίτερες. Έπαιζε ακόμη στη Ρεν όταν η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ τον είχε ξεχωρίσει ως wonder boy και ήθελε να τον κάνει μόνιμο κάτοικο Λονδίνου. Τότε ήταν 22 ετών και διένυε τα πρώτα του βήματα σε επαγγελματικό επίπεδο, ως ένας από τους πλέον ταλαντούχους παίκτες του “Σαμπιονά”. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Εθνική Γαλλίας είχε κληθεί από τα 20 χρόνια του. Μέχρι να τον ζητήσουν οι “κανονιέρηδες” είχε γράψει 21 συμμετοχές με τη φανέλα των “τρικολόρ”, ενώ ήταν βασικός στέλεχος και στην U21 της χώρας του.

Εκείνη η μεταγραφή βρέθηκε πολύ κοντά στο να ολοκληρωθεί με τα ρεπορτάζ της εποχής να αναφέρουν πως η Άρσεναλ έφτασε να προτείνει 17 εκατομμύρια λίρες. Περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ. Εκείνο το deal τσάκισε στις λεπτομέρειες, με τον Εμβιλά να αναχωρεί λίγους μήνες αργότερα με προορισμό τη Ρωσία και τη Ρούμπιν, ακολούθησαν σύντομα περάσματα από Ίντερ, Σάντερλαντ, επιστροφή στο Καζάν και επαναπατρισμός το Γενάρη του 2018 για λογαριασμό της Σεντ Ετιέν.

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

Απόψε (22:00, COSMOTE SPORT 2 HD) στην πρώτη συνάντηση των δύο ομάδων, στη ρεβάνς της περσινής μάχης που πήρε ο Ολυμπιακός, ο Γιαν Εμβιλά ξέρει πως έχει να αποδείξει πολλά. Στον εαυτό του πρώτα απ’ όλα. Τέτοια ματς, τα έχει στο πετσί του. Όπως εκείνο της προηγούμενης φάσης με αντίπαλο την Αϊντχόφεν. Μπήκε προερχόμενος από τραυματισμό, χώθηκε στην ενδεκάδα τελευταία στιγμή και όχι μόνο ανταποκρίθηκε, αλλά ήταν ένας από τους καλύτερους, σημειώνοντας κι ένα υπέροχο γκολ.

Ο Πέδρο Μαρτίνς βλέπετε παροτρύνει τους μέσους του να πατούν περιοχή και να απειλούν όποτε τους δίνεται η ευκαιρία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Εμβιλά διανύει την πιο παραγωγική σεζόν του, το ίδιο ισχύει και για τον Ανδρέα Μπουχαλάκη. Ο Κρητικός μέσος, ο οποίος έχει απογειώσει από τον Φεβρουάριο την αξία του στα 4 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Transfermarkt, μετράει ως τώρα 5 γκολ και 5 ασίστ. Όσο για τον Καμαρά, ο οποίος έχασε κι ένα κομμάτι της σεζόν λόγω της περιπέτειας με τον Covid 19, έχει ήδη τρία γκολ και τέσσερις ασίστ, ενώ πέρυσι έκλεισε την περιόδο με 7 τέρματα και 5 τελικές σε 51 εμφανίσεις.

Για να επιστρέψουμε στον Εμβιλά απόψε είναι η μεγάλη του βραδιά στην πιο καλή σεζόν της καριέρας του. Από τα πόδια του θα προκύψουν πολλά και στο ανασταλτικό, αλλά και στο δημιουργικό κομμάτι. Κι επειδή τέτοια ματς και τέτοιες διοργανώσεις πάντα εξιτάρουν, εκείνοι που ξέρουν είναι βέβαιοι πως για μία ακόμη φορά θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή. Ως στρατηγός, αλλά και ως απλός στρατιώτης...

Υ.Γ. Μια θέση παραμένει διεκδικίσιμη στην ενδεκάδα της αποψινής μάχης: Φορτούνης ή Βαλμπουενά. Η τελευταία προπόνηση τα άφησε όλα ανοιχτά. Οι υπόλοιποι δέκα είναι γνωστοί, αν δεν προκύψει έκπληξη της τελευταίας στιγμής: Σα, Λαλά, Μπα, Σωκράτης, Ρέαμπτσιουκ, Μπουχαλάκης, Καμαρά, Εμβιλά, Μπρούμα, Ελ Αραμπί.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ