ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός ακόμη δεν ξεκίνησε

Οι παίκτες του Ολυμπιακού κατά την ανάκρουση του ύμνου του Champions League στον αγώνα με τη Μαρσέιγ
Οι παίκτες του Ολυμπιακού στον αγώνα με τη Μαρσέιγ για το Champions League EUROKINISSI

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος εξηγεί γιατί ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς, παρά το εντυπωσιακό του ξεκίνημα, μπορεί να γίνει πολύ καλύτερος, αλλά και τη μεγάλη του διαφορά από τους άλλους μνηστήρες.

Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω από την ανάποδη και από την εικόνα που σχηματίσαμε όλοι μας παρακολουθώντας το τελευταίο διήμερο τα ευρωπαϊκά παιχνίδια των εκπροσώπων της Ελλάδας. Μέσα από αυτά τα παιχνίδια και χωρίς την παραμικρή διάθεση να υποτιμήσω κανέναν, εκτιμώ ότι φάνηκε και η διαφορά του Ολυμπιακού από τους άλλους μνηστήρες του τίτλου εντός συνόρων.

Πολύς κόσμος όταν μπαίνει στη διαδικασία να κάνει τη σούμα του τι έχουμε δει ως τώρα, ξεχνάει κάτι πολύ σημαντικό. Ότι η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς προέρχεται από 59 επίσημα παιχνίδια πέρυσι και αγώνες έως τις 30 Αυγούστου οπότε και διεξήχθη ο τελικός του Κυπέλλου. Δεκαοκτώ μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 18 του Σεπτέμβρη ξεκίνησε η φετινή σεζόν.

Μιλάμε ουσιαστικά για μία ομάδα που μετά από μια ιδιαίτερα επίπονη και απαιτητική σεζόν, μπήκε στην επόμενη χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει δυνατότητα ξεκούρασης και ολοκληρωμένης προετοιμασίας, ενώ υπήρξαν και σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ με την αποχώρηση τριών βασικών γραναζιών όπως ήταν οι Τσιμίκας, Ομάρ και Γκιλιέρμε.

ΚΑΘΑΡΙΣΕ ΑΥΓΟ ΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ

Παρόλα αυτά, ωστόσο, ο Ολυμπιακός και την Ομόνοια καθάρισε σαν αυγό, την ίδια Ομόνοια που ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να κάμψει χθες στο γήπεδο της Τούμπας και στον όμιλο μπήκε με τα τσαρούχια, κερδίζοντας, μάλιστα, παλικαρίσια και με ενέργεια ως το τελευταίο λεπτό τη δευτεραθλήτρια Γαλλίας, Μαρσέιγ.

Δεν θα διαφωνήσω ότι οι “ερυθρόλευκοι” πήραν το χρυσό τρίποντο χωρίς να πατήσουν την ομάδα του Βίλας Μπόας κι αυτό είναι απόλυτα λογικό. Ήταν ένα παιχνίδι που παίχθηκε κυρίως στη σκακιέρα των δύο προπονητών και τελικά επιβλήθηκε ο πιο τολμηρός, ο πιο οξυδερκής κι εκείνος που είδε τους παίκτες του να το θέλουν πιο πολύ.

ΛΕΙΠΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΖΛ

Αφήνοντας, ωστόσο, όλα αυτά πίσω, έχει σημασία να δούμε το "αύριο" και μια προσεκτική ματιά θα μας πείσει ότι ουσιαστικά ο φετινός Ολυμπιακός ακόμη δεν ξεκίνησε! Και εξηγούμαι: Υπάρχουν πολλοί λόγοι που πείθουν τους αρμόδιους ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης, όσα και τα πρόσωπα που ακόμη δεν έχουν μπει στο κόλπο.

Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, ο Πέδρο Μαρτίνς σε συνεργασία με τη διοίκηση φρόντισαν να θωρακίσουν το ρόστερ. Να δημιουργήσουν δύο ενδεκάδες υψηλού επιπέδου, προκειμένου να υπάρχουν επιπλέον λύσεις σε όλα τα επίπεδα. Μέχρι τώρα έχουμε δει την περσινή ενδεκάδα, με μοναδικές προσθήκες τα δύο νέα μπακ, τον Ραφίνια δεξιά και τον Χολέμπας αριστερά, καθώς και τον “μαέστρο” Εμβιλά στη θέση “6”, ενός ιδιαίτερα ποιοτικού μέσου, ο οποίος, αν συνεχίσει έτσι, θα κάνει τον πολύτιμο Γκιλιέρμε να ξεχαστεί γρήγορα.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, και το πόσοι περιμένουν στην αναμονή για να βοηθήσουν και να κάνουν ακόμη καλύτερο τον Ολυμπιακό, στους τομείς που υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ο Ρούμπεν Βινάγκρε, για παράδειγμα που πήρε την Τετάρτη τα πρώτα του -λιγοστά- λεπτά συμμετοχής, θα χτυπήσει από εδώ και πέρα στα ίσια τη θέση του ανεβασμένου, μέσα από τα παιχνίδια, Χοσέ Χολέμπας. Ο ομογενής μπακ έκανε κόντρα στη Μαρσέιγ το καλύτερό του παιχνίδι από την ημέρα που γύρισε…

Ο Πορτογάλος Πέπε, ο οποίος κάθισε στον πάγκο και σύμφωνα με τον κόουτς είναι πλέον έτοιμος, αποτελεί μια προσθήκη που στοίχισε στο κλαμπ περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την εισήγηση του προπονητή, ο πρώην μέσος της Γκιμαράες ήρθε για να πάρει φανέλα βασικού, άρα μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που θα έχει και ρόλο και ευθύνες από εδώ και πέρα. Για όσους δεν τον γνωρίζουν, είναι ένας πολύ προικισμένος χαφ που θα ομορφύνει το παιχνίδι και θα βοηθήσει πολύ κυρίως στο σκέλος της δημιουργίας.

Για τα άκρα της επίθεσης αποκτήθηκε ο “σφαιράτος” Μπρούμα, του οποίου τη θέση στο ρόστερ της Αϊντχόβεν πήρε ο “πολύς” Γερμανός Μάριο Γκέτσε. Αυτό από μόνο του λέει πολλά σχετικά με το τι παίκτη απέκτησαν οι “ερυθρόλευκοι” για να ενισχύσουν τα φτερά της επίθεσης, άσχετα αν λόγω τραυματισμού δεν τον έχουμε δει ως τώρα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον Τιάγκο Σίλβα, έναν γρήγορο και άρτιο με τη μπάλα μεσοεπιθετικό, ο οποίος έρχεται από μία πολύ γεμάτη σεζόν με τη Νότιγχαμ. Στέκομαι στο “γρήγορος” επειδή διάθεση του κόουτς είναι να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα στην ομάδα και από πλευράς επιλογών, αλλά και από πλευράς απόφασης με τη μπάλα. Δεν αφήνω έξω από την κουβέντα και τον Μοχάμεντ Ντρέγκερ, έναν μπακ χαφ στο στιλ του Ελαμπντελαουί, ο οποίος σίγουρα θα κληθεί να δώσει ανάσες στον πολύπειρο Ραφίνια, ο οποίος στα 35 του θα τις χρειαστεί δεδομένα στην πορεία.

ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΜΕ… ΛΙΓΟ ΦΟΡΤΟΥΝΗ

Έχει σημασία και κάτι ακόμη. Ο Ολυμπιακός έκανε ό,τι έκανε με αντίπαλο τη Μαρσέιγ έχοντας εκτός τον κορυφαίο παίκτη του ως τώρα, Μαντί Καμαρά, και τον πιο χαρισματικό Έλληνα, Κώστα Φορτούνη να έρχεται από τον πάγκο και να βοηθά σημαντικά στο τελευταίο 15άλεπτο, μαζί με τον χρυσό σκόρερ Χασάν.

Τοποθετήσαμε όλα τα παραπάνω στη σούμα για να καταδείξουμε το προφανές. Ότι αυτή η ομάδα που έως τώρα έχει ξεκινήσει περίφημα με 6 νίκες και μία ισοπαλία, με 13 γκολ υπέρ και μόλις ένα κατά, έχει μπροστά της σημαντικά περιθώρια βελτίωσης κι όταν αυτό συμβεί, η εικόνα της θα καλυτερέψει, η ισχύς θα δυναμώσει και οι τρόποι δράσης θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ποικιλία.

Μέχρι τότε, είναι δεδομένο ότι ο Πέδρο Μαρτίνς κι ενόψει του εκτός έδρας αγώνα με την Πόρτο, την προσεχή Τρίτη, θα πατήσει στην ίδια -δοκιμασμένη- συνταγή. Πιθανότατα και στην ίδια ενδεκάδα. Η ουσία, όμως, δεν αλλάζει. Αν και τα κομμάτια που έρχονται ενταχθούν σωστά στο παζλ, αυτός ο Ολυμπιακός που προκάλεσε ενθουσιασμό στον αγώνα της Τετάρτης, μπορεί να αποδώσει πολύ καλύτερα και θα γίνει ακόμη πιο ελκυστικός για να δικαιώσει και τον προπονητή του που βλέπει πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ