ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Μαρτίνς θέλει 11 Βαλμπουενά

Ο Ματιέ Βαλμπουενά δίνει το χέρι του στον Πέδρο Μαρτίνς στο Ολυμπιακός - Αστέρας Τρίπολης για το πρωτάθλημα της Super League Interwetten.
Ο Βαλμπουενά με τον Μαρτίνς στο Ολυμπιακός - Αστέρας Τρίπολης EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αναλύει γιατί ο Πέδρο Μαρτίνς "τρελαίνεται" με τον Ματιέ Βαλμπουενά, γιατί τον θεωρεί παράδειγμα για όλους και τους 5 λόγους που ο Ολυμπιακός έχει τύχη απόψε στο "Etihad".

Ο Ματιέ Βαλμπουενά δεν ήρθε στον Ολυμπιακό με εισήγηση του Πέδρο Μαρτίνς. Το γαλλικό λόμπι (Καρεμπέ, Μοδέστο, Ανιγκό, Ισά) που είχε επιχειρήσει να φέρει στον Πειραιά και τον σπουδαίο Φρανκ Ριμπερί (προτίμησε τελικά την Φιορεντίνα), έψησε τον Γάλλο “στρατηγό” να συνεχίσει -στα 35 του- τη μπάλα στην Ελλάδα.

Ο Πορτογάλος κόουτς, δεν είχε αντιρρήσεις, όπως είχε παλιότερα -για παράδειγμα- με την επιστροφή του Γιάγια Τουρέ, επειδή ήξερε καλά ότι ο Ματιέ πέρα από πολύ ποιοτικός ποδοσφαιριστής, είναι εγωιστής, φιλόδοξος, μαχητής, πεισματάρης, με δύο λέξεις γεννημένος νικητής. Είπε, λοιπόν, το “ναι” με συνοπτικές διαδικασίες και δεν έχασε…

Μετά το πέρασμά του από την Τουρκία και τη Φενέρ, όπου αναδείχθηκε σε αγαπημένο της εξέδρας, ο Βαλμπουενά ήρθε στον Ολυμπιακό. Εκείνο που προκάλεσε και προκαλεί τρομερή εντύπωση από τότε μέχρι τώρα, είναι η διάθεση που μπαίνει καθημερινά στις προπονήσεις και τους αγώνες. Λες και δίνει αγώνα δρόμου κόντρα στην ηλικία του, ο πρώην διεθνής μπαλαντέρ, τα δίνει όλα σα να μην υπάρχει αύριο.

ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΔΙ

Αυτό είναι που τρελαίνει τον Πέδρο Μαρτίνς και τον κάνει να τον θέλει στην ενδεκάδα έστω και με ένα πόδι! Αυτό περιμένει να δει απόψε κι από τους έντεκα που θα επιλέξει για την εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα στο Μάντσεστερ. Θεωρεί ότι ο Βαλμπουενά με το πάθος που έχει για τη μπάλα, αποτελεί οδηγό για όλους στην ομάδα. Απαιτεί από τους υπόλοιπους να προσπαθούν το ίδιο, αλλά κι ακόμη περισσότερο, αφού άπαντες είναι και πιο μικροί ηλικιακά. “Τον βλέπετε; Αν μπορεί αυτός, μπορείτε κι εσείς…”, είναι η σκέψη που θέλει να μεταφέρει διαρκώς στην ομάδα ο Πορτογάλος τεχνικός, όταν βλέπει τον έμπειρο παίκτη του να… σκίζεται ακόμη κι αν στο ματς δεν πηγαίνει τίποτα καλά.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο παιχνίδι με τη Μαρσέιγ. Ο Βίλας Μπόας, ήξερε καλά ποιος είναι ο “εγκέφαλος” του Ολυμπιακού και προσπάθησε να τον “μπλοκάρει”. Κάθε φορά που ο Ματιέ έπαιρνε τη μπάλα στα πόδια έπεφταν πάνω του δύο και τρεις αντίπαλοι. Στο πρώτο ημίχρονο δεν του πήγε τίποτα καλά. Έφαγε πολύ ξύλο. Όσο περνούσε η ώρα, έμοιαζε να μένει κι από δυνάμεις. Ο κόουτς, όμως, δεν τον κούνησε από το γήπεδο.

Έβλεπε τη διάθεσή του, τη φλόγα να μην παραδοθεί. Προτίμησε να φρεσκάρει τους διπλανούς του, να του αλλάξει θέση και στο τέλος δικαιώθηκε πανηγυρικά. Έπειτα από μία φάση που έχει χάσει τη μπάλα με φάουλ που δεν σφυρίχτηκε κι ενώ το ματς έχει μπει στις καθυστερήσεις, τρέχει να ντουμπλάρει τον Ραφίνια για να ανακτήσουν την κατοχή κι όταν αυτό συνέβη να σημαδέψει τον Χασάν για να γραφθεί η ιστορία του υπερπολύτιμου 1-0.

ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΟΥΝΗΘΕΙ

Άλλος στη θέση του δεν θα είχε σκεφτεί καν, να ξεκινήσει κούρσα στο 91’ για να κυνηγήσει το αντίπαλο αριστερό μπακ και να γίνει ό,τι τελικά έγινε. Αυτό είναι που θέλει ο Μαρτίνς, αυτό ζητάει κι απ’ όλους τους άλλους, με πρώτο τον Κώστα Φορτούνη, ο οποίος και παικταράς είναι και 9 χρόνια μικρότερος, ενώ παίζει στην ίδια θέση, καλύπτει τα ίδια περίπου τετραγωνικά στο γήπεδο. Όταν ο Ματιέ μπορεί, όλοι μπορούν.

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΦΟΡΤΟΥΝΗ

Αυτό προσπαθεί να περάσει στον “Φορτού”. Να τον… ξεβολέψει. Να τον πείσει ότι μπορεί να παίξει ακόμη καλύτερα, να δώσει στην ομάδα ακόμη πιο πολλά. Και τους στέλνει συνεχώς μηνύματα. Μία με το καρότο και μία με το μαστίγιο. Αν δεν τον ήθελε, το πιο εύκολο θα ήταν να πάψει να ασχολείται. Δεν το κάνει. Δίνει μαθήματα, δίνει ευκαιρίες και κάθε φορά κρίνει. Όταν το τεστ είναι επιτυχημένο, πάει στο επόμενο. Όταν δεν είναι, φτου κι απ’ την αρχή.

Οι -αναπόφευκτες- συγκρίσεις του Βαλμπουενά με όλους τους συμπαίκτες του, ουσιαστικά κρατούν ψηλά τον ανταγωνισμό και τον συναγωνισμό στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη. Όταν όλοι παλεύουν να ξεπεράσουν τον διπλανό τους, εκείνον που διεκδικούν για την ίδια θέση, η ομάδα θα κερδίσει. Ο προπονητής θα κερδίσει. Όποιον κι αν χρησιμοποιήσει, θα έχει εξασφαλίσει πως θα του δώσει τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Δεν θα χρειαστεί να κάνει εκπτώσεις. Κι έτσι θα κρατήσει με δικαιοσύνη και τα αποδυτήρια.

Αυτό που βλέπει καθημερινά από τον Βαλμπουενά περιμένει να δει και σε λίγες ώρες στο “Etihad” απ’ όλους όσους αγωνιστούν. Από το ξεκίνημα ή στη διάρκεια του ματς. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς προπονητής ή ειδικός του ποδοσφαίρου για να γνωρίζει ότι η Σίτι είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Ο Πέδρο Μαρτίνς, ωστόσο, έχει κρυφή ελπίδα ότι η ομάδα του μπορεί να τα καταφέρει. Γιατί;

1. Γιατί το έχει ξανακάνει με την Άρσεναλ. Άρα ξέρει τον δρόμο και τον τρόπο.

2. Γιατί η Σίτι προέρχεται από δύο νίκες, έχει ήδη 6 βαθμούς, δεν “καίγεται” ενώ ακολουθεί ντέρμπι με τη Λίβερπουλ.

3. Γιατί η ομάδα του Γκουαρδιόλα θα αγωνιστεί απόψε με πολλές αλλαγές.

4. Γιατί τέτοιες τοπ ομάδες δεν θέλουν και πολύ να υποτιμήσουν τον αντίπαλο.

5. Γιατί ο Ολυμπιακός είναι καλή ομάδα, δεμένη και σκόραρε τόσο απέναντι στην Τότεναμ, όσο κι απέναντι στην Άρσεναλ. Το έκανε και με τη Γουλβς, αλλά το γκολ ακυρώθηκε λόγω VAR για μερικά εκατοστά. Άρα μπορεί να πετύχει γκολ και απόψε...

Γι’ αυτούς τους πέντε λόγους, ας μη θεωρήσουμε χαμένο τον Ολυμπιακό πριν ξεκινήσει η αναμέτρηση στο Μάντσεστερ. Μπάλα είναι και γυρίζει. Για να επιστρέψουν όλοι ευτυχισμένοι στην Ελλάδα, ωστόσο, θα πρέπει να ισχύσει ότι αναφέραμε στο ξεκίνημα αυτού του κειμένου. Να μπουν όλοι στο γήπεδο με τη νοοτροπία του Βαλμπουενά. Να τα δώσουν όλα κι ό,τι βγει…

Υ.Γ.: Καλύτερα νιώθει ο Μπουχαλάκης και αυξάνονται οι πιθανότητες να παίξει απόψε. Τον τελευταίο λόγο, ωστόσο, τον έχει ο κόουτς. Για το αν και πόσο θα τον χρησιμοποιήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ CHAMPIONS LEAGUE ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ