ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Με πλάνο αιφνιδιασμού στο "Βελοντρόμ"

Ο Πέδρο Μαρτίνς στον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Μαρσέιγ
Ο Πέδρο Μαρτίνς στον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Μαρσέιγ EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός βολεύεται και με την ισοπαλία στο κυνήγι της τρίτης θέσης απέναντι στη Μαρσέιγ, αλλά ο Πέδρο Μαρτίνς έχει σχεδιάσει στο μυαλό του αιφνιδιασμό και νίκη. Η εντολή και το πλάνο για "Βελοντρόμ". Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Η αποστολή του Ολυμπιακού βρίσκεται εδώ και μερικές ώρες στη Μασσαλία για την αναμέτρηση της Τρίτης με τη Μαρσέιγ (22.00). Τη συνοδεύει ο Ματιέ Βαλμπουενά, ο οποίος ως φυσικός ηγέτης, ήθελε να είναι παρών στα παλιά λημέρια του Βελοντρόμ, για να εμπνεύσει την ομάδα, έστω με την παρουσία του, καθώς είναι ανέτοιμος να πατήσει στο χορτάρι.

Οι «ερυθρόλευκοι» είναι σε καλή κατάσταση, ανεβασμένοι έπειτα από το παλικαρίσιο «διπλό» στη Θεσσαλονίκη επί του Άρη και αντιμετωπίζουν μια ομάδα που δεν έχει κάνει ως τώρα σεφτέ στη φάση των ομίλων. Εκείνο που κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει είναι ότι η ομάδα του Βίλας Μπόας και στα τέσσερα παιχνίδια που έχει δώσει ως τώρα, μπήκε να παλέψει, έπαιξε στα ίσια κι έχασε κυρίως από ατομικά λάθη κι από έλλειψη συγκέντρωσης.

Η ιστορία έχει διδάξει δύο πράγματα. Ότι οι ομάδες που μετέχουν σε αυτή τη φάση και δη οι μπαρουτοκαπνισμένες δεν ολοκληρώνουν χωρίς πόντο τις υποχρεώσεις τους. Θα βρουν ένα παιχνίδι να κάνουν σεφτέ και ζημιά σε όποιον αντίπαλο τις υποτιμήσει. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα του Πειραιά όσες φορές έπαιξε για περισσότερα από ένα αποτέλεσμα, αυτό της νίκης, συνήθως δεν τα κατάφερε. Με πιο πρόσφατο παράδειγμα, την εντός έδρας ήττα από την Άρσεναλ στο Φάληρο πριν από μερικά χρόνια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης την περσινή αναμέτρηση με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι, όταν η ομάδα του Πειραιά βολευόταν και με την ισοπαλία, κατάφερε να… χάσει, ενώ είχε προηγηθεί, από μια ομάδα κατώτερης δυναμικότητας.

Τα επισημαίνω όλα αυτά, επειδή σε τέτοια παιχνίδια υπάρχει πάντα η παγίδα του στόχου. Κακά τα ψέματα το συγκρότημα του Πέδρο Μαρτίνς αν δεν νικήσει αύριο βράδυ, δεν χάνεται. Με μια ισοπαλία ακουμπά την κατάκτηση της 3ης θέσης που της εξασφαλίζει τη συνέχεια στην Ευρώπη, μέσω του Europa League. Το να καλύψει 6 βαθμούς, αλλά και τη διαφορά τερμάτων και να περάσει την Πόρτο, είναι από δύσκολο έως απίθανο.

Ασφαλώς και θα μπει για να νικήσει αύριο στο «Βελοντρόμ», αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι το να μη χάσει από τη στιγμή που κέρδισε τη γαλλική ομάδα έστω και με 1-0 στο Φάληρο στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων. Δεν ξέρω τι ακριβώς θα πει ο Πέδρο Μαρτίνς στους παίκτες του πριν από τη δεύτερη συνάντηση με την ομάδα της Μασσαλίας, ούτε πως ακριβώς θα παρατάξει την ομάδα του, καθώς έως τώρα δεν έχει δείξει το παραμικρό, μιας και τα χρονικά περιθώρια είναι ελάχιστα.

ΜΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ολυμπιακός θα πρέπει να μπει με το μαχαίρι στα δόντια και για μάχη μέχρι τελικής πτώσης το βράδυ της Τρίτης. Δεν υπάρχει περιθώριο για την παραμικρή χαλάρωση, απέναντι σε μια λαβωμένη ομάδα που θέλει έστω ένα τρίποντο – βάλσαμο για τις πληγές της. Μετά το πρώτο παιχνίδι, οι «ερυθρόλευκοι» στην πλειοψηφία τους έλεγαν πως η Μαρσέιγ είναι καλύτερη ομάδα από την Πόρτο με βάση την εικόνα στα ματς της πρώτης αγωνιστικής. Από τότε μέχρι τώρα, βέβαια, οι Δράκοι βελτίωσαν πολύ την εικόνα τους και με στοχευμένες εμφανίσεις έφτασαν να έχουν μαζέψει 9 βαθμούς, ατενίζοντας με αισιοδοξία την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Αυτό αν το καλοσκεφτούμε σημαίνει πολλά. Η Μαρσέιγ δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Οι παίκτες που διαθέτει έχουν τεράστια αξία, έστω κι αν τους έχει πάρει η κάτω βόλτα και μοιάζουν ξεκούρδιστοι μεταξύ τους. Μπάλα είναι και γυρίζει. Γι’ αυτό ο Ολυμπιακός θα πρέπει να είναι έτοιμος και υποψιασμένος.

Αν θελήσουμε να κάνουμε μια προσέγγιση στο αγωνιστικό σκέλος, σοβαρές αλλαγές στην ενδεκάδα δεν αναμένονται παρότι ο Πορτογάλος κόουτς αρέσκεται σε εκπλήξεις. Κάτω από τα δοκάρια ο Ζοζέ Σα, με τον Ραφίνια δεξιά και τον Χολέμπας αριστερά, τους Σεμέδο και Σισέ στις θέσεις των στόπερ. Η τριάδα στα χαφ μοιάζει ακλόνητη, με Μπουχαλάκη, Εμβιλά, Καμαρά, στην κορυφή ο Ελ Αραμπί και πίσω του Φορτούνη με Μασούρα. Το ζητούμενο επαναλαμβάνω δεν είναι το ποιοι, αλλά το πώς θα συμπεριφερθεί η ομάδα μέσα στο γήπεδο. Κι αυτό το ματς έχει χαρακτήρα τελικού απ’ όλες τις απόψεις.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΥ

Και κάτι ακόμη. Είναι πολύ σημαντικό απέναντι σε μια ομάδα με κακή ψυχολογία το πρώτο γκολ. Αν το πετύχει ο Ολυμπιακός το πιο πιθανό σενάριο είναι οι Γάλλοι να γεμίσουν άγχος και νεύρα. Αντίθετα, αν προηγηθούν θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και θα γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνοι. Αυτή είναι και η έξτρα εντολή του Μαρτίνς. Να μπουν οι παίκτες του δυνατά στο γήπεδο, ώστε αν μπορέσουν να αιφνιδιάσουν και να σκοράρουν πρώτοι. Αν τα καταφέρουν θα ανοίξουν διάπλατα το δρόμο για να επιστρέψουν με βαθμό ή βαθμούς από το γαλλικό Νότο. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνουν οι σωστές και γρήγορες κινήσεις στους κενούς χώρους, ενώ θα χρειαστεί και μεγάλη προσοχή στα "στημένα". Κλειδί στο πρώτο σκέλος, η τεχνική ηγεσία θεωρεί ότι μόνο Αραμπί και Φορτούνη, αλλά και τα σωστά ανεβάσματα Μασούρα και Καμαρά. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο γήπεδο…

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ CHAMPIONS LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΑΡΣΕΙΓ ΓΑΛΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ