ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η επόμενη μέρα του Ολυμπιακού

Ο Σα με το τρόπαιο του πρωταθλητή
Ο Σα με το τρόπαιο του πρωταθλητή EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος λίγες ώρες μετά τη φιέστα του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του 46ου πρωταθλήματος αναλύει το πλάνο του σχεδιασμού για την επόμενη σεζόν εντός κι εκτός συνόρων.

Η χθεσινή (12/5) φιέστα του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του 46ου πρωταθλήματος ήταν ανάλογη της ποιότητας που έβγαλε η ομάδα μέσα στο γήπεδο σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Η σεζόν για τους "ερυθρόλευκους" κλείνει σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, με μοναδική εκκρεμότητα τον τελικό του Κυπέλλου, απέναντι στον ίδιο αντίπαλο, τον ΠΑΟΚ που χθες μπήκε με φόρα, μέχρι να πάρει μπρος η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς.

Μόλις οι γηπεδούχοι ανέβασαν στροφές και ρυθμό, έδειξαν για ποιο λόγο ανάμεσα στις δύο ομάδες υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στη βαθμολογία. Ναι, ήταν μια πρόβα τελικού η χθεσινή αναμέτρηση, κυρίως από πλευράς Ολυμπιακού, καθώς ήταν ένα ζητούμενο πως θα επιστρέψει η ομάδα σε ένα παιχνίδι υψηλών απαιτήσεων, δέκα ημέρες πριν τον μεγάλο τελικό του ΟΑΚΑ.

Είχε τις απουσίες του ο ΠΑΟΚ, απέκτησε πρόβλημα και ο Ολυμπιακός με την ξαφνική αποχώρηση του Σωκράτη από το γήπεδο με θλάση πρώτου βαθμού που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν θα του επιτρέψει να παίξει άλλο φέτος. Το πόσο καλά δομημένη, ωστόσο, είναι μια ομάδα, φαίνεται από το πώς ξεπερνάει τις αναποδιές. Όταν αποχώρησε ο "κάπτεν" της άμυνας, ο Μαρτίνς προτίμησε να τραβήξει πιο πίσω τον Εμβιλά και να διατηρήσει το 3-4-3. Με τον Σεμέδο κεντρικό αμυντικό, τον Γάλλο δεξιά, τον Χολέμπας αριστερά και τον Καμαρά να μπαίνει με φόρα στον άξονα, η πλάστιγγα έγειρε αυτόματα προς την περιοχή του Πασχαλάκη.

Με λίγη τύχη, ή λίγο περισσότερο καθαρό μυαλό, το σκορ θα μπορούσε πολύ εύκολα να ξεκολλήσει από το 1-0 και να εξελιχθεί σε… πάρτι φιέστας. Από την άλλη, υπάρχουν και τομείς που θα πρέπει να προσεχθούν ενόψει του επόμενου ραντεβού, όπως κάποιες επιθέσεις που δέχθηκαν οι "ερυθρόλευκοι" στην πλάτη τους, ή κάποια σοβαρά ατομικά λάθη έξω από την περιοχή του Σα.

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΜΕ 3-4-3

Το γεγονός, ωστόσο, ότι και χθες διατηρήθηκε το 3-4-3, λύνει και τις όποιες απορίες σχετικά με το τι ετοιμάζει ο Πέδρο Μαρτίνς για τα προσεχώς. Θα τη διατηρήσει τη διάταξη ο Πορτογάλος, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για ένα πολύ μοντέρνο σύστημα που αν δουλευτεί σωστά, του παρέχει επιπλέον παίκτη στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Κι εξηγούμαι. Βασική προϋπόθεση για να δουλέψει αυτή η αγωνιστική προσέγγιση είναι η συνεργασία που πρέπει να έχουν οι πλαϊνοί στόπερ με τους αντίστοιχους μπακ.

Ο Χολέμπας δηλαδή θα πρέπει να ξέρει πότε να βγει και πότε να συγκλίνει ανάλογα με το πού βρίσκεται ο Ρέαμπτσιουκ και το αντίστροφο. Ανάλογα πρέπει να κινηθεί από δεξιά και ο Σεμέδο με τον Ανδρούτσο. Αν αυτό λειτουργήσει σωστά, αυτόματα οι μπακ γίνονται χαφ και στήνουν τετράδα στην ευθεία με τους δύο κεντρικούς μέσους. Άρα παρέχουν και την ασφάλεια στους δύο που ξεκινούν από τα φτερά, όπως έγινε χθες με Μπρούμα, Μασούρα, να πλαισιώνουν τον φορ και να πατήσει τουλάχιστον μια τριάδα παικτών στην αντίπαλη περιοχή.

Παράλληλα, στο ανασταλτικό σκέλος, οι δύο μπακ δημιουργούν πεντάδα με τους στόπερ, άρα η τελευταία γραμμή έχει έναν επιπλέον ποδοσφαιριστή, με τους εξτρέμ να γυρίζουν πιο πίσω για να φτιάξουν τετράδα με τους χαφ και να μετατραπεί το σχήμα σε 5-4-1. Με τον Ελ Αραμπί να υπηρετεί άριστα το νέο ρόλο και ως εκτελεστής, αλλά κι ως εξτρά χαφ, όσο το δουλεύει το νέο πλάνο ο Ολυμπιακός τόσο καλύτερος θα γίνεται.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Πάνω σε αυτή τη λογική θα πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις και στο θέμα του Αβραάμ, ο οποίος είχε αποφασίσει να σταματήσει, αλλά μετά την επίθεση... αγάπης που δέχθηκε μέχρι και από τον Παπασταθόπουλο μπορεί να το ξανασκεφτεί, καθώς και τα νεότερα στις υποθέσεις Σισέ και Σεμέδο. Ο Σενεγαλέζος ανέβασε τις μετοχές του στη Γαλλία, αλλά τα 13 "χαρτιά" της οψιόν δεν πρόκειται να τα δώσει η Σεντ Ετιέν, οπότε ή θα βρει άλλη ομάδα ή θα επιστρέψει. Αν ισχύσει το δεύτερο σενάριο η τεχνική ηγεσία θα αποκτήσει εκ νέου, άλλο ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, ενώ -λογικά- θα έχει επιστρέψει υγιής και ο Μπα. Όσο για τον Ρούμπεν, αν φέρει τα μίνιμουμ 12 εκατομμύρια που ζητά η ΠΑΕ για να καθίσει στο τραπέζι, θα πρέπει να αντικατασταθεί ανάλογα. Για τη σκέψη επιστροφής του Σιόβα έχετε διαβάσει εδώ και καιρό στο SPORT 24, αλλά ακόμη το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει...

Αμέσως μετά από τον τελικό του Κυπέλλου, θα κληθούν να υπογράψουν τα νέα τους συμβόλαια ο Ανδρέας Μπουχαλάκης και ο Χοσέ Χολέμπας. Ο πρώτος θα ανανεώσει για άλλα τρία χρόνια, έως το 2024, με τις αποδοχές του που τώρα κυμαίνονται στις 400.000 ευρώ το χρόνο, να προσεγγίζουν διπλασιασμό. Όσο για τον "Γερμανό", θα ανανεώσει για άλλη μία σεζόν και με σχετική αύξηση αποδοχών, καθώς πέρυσι που επέστρεψε είχε στο μυαλό του να σταματήσει στο τέλος της σεζόν και αμείφθηκε με ένα μικρό -αναλογικά- ποσό που δεν ξεπέρασε τις 300.000.

ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΠΛΑΤΗ Ο ΜΠΡΟΥΜΑ

Για τον Μπρούμα είναι δεδομένο ότι θα γίνει προσπάθεια παραμονής παρά τον υψηλό βαθμό δυσκολίας. Ο 26χρονος εξτρέμ θέλει να μείνει και είναι διατεθειμένος να βοηθήσει για να βρεθεί η χρυσή τομή με την Αϊντχόφεν, παρότι υπάρχουν ήδη κι άλλοι μνηστήρες. Δεν είχε ως προτεραιότητα να επιστρέψει στην Τουρκία, απ’ όπου υπάρχει ενδιαφέρον, οπότε ίσως ευδοκιμήσει ένας νέος δανεισμός με υποχρεωτική αγορά σε έναν χρόνο, με ένα ποσό χαμηλότερο από την τωρινή οψιόν των 6,5 εκατομμυρίων.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια για την απόκτηση ενός ακόμη εξτρέμ με έφεση στο σκοράρισμα, ο οποίος κρίνεται απαραίτητος στο νέο πλάνο. Το θέμα του τρίτου επιθετικού είναι ακόμη υπό διερεύνηση, καθώς η αναζήτηση αφορά έναν στράικερ με διαφορετικά χαρακτηριστικά από Ελ Αραμπί και Χασάν. Εδώ ο γρίφος είναι για δύσκολους λύτες, καθώς ο νέος επιθετικός θα πρέπει να μπορεί και να αγωνιστεί ακόμη και βασικός, αλλά και να καθίσει στον πάγκο, χωρίς γκρίνιες, αλλά και χωρίς να διαταραχθούν οι ισορροπίες. Όταν ο βασικός φορ βάζει 26 γκολ και μοιράζει 6 ασίστ και ο αναπληρωματικός άλλα 15 με πέντε τελικές, ο... νέος θα πρέπει να περιμένει τη σειρά του...

ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Αναφορικά με πιθανές πωλήσεις, ο Σεμέδο δεν καίγεται, ο Σα δύσκολα θα φέρει πρόταση που να καλύπτει τη ρήτρα των 15 εκατομμυρίων, ενώ ακόμη πιο δύσκολο είναι να βρει τα 20 που κοστολογείται ο Μαντί Καμαρά. Εν ολίγοις σε αυτό το σκέλος δεν υπάρχει καμία βιασύνη, ούτε πρεμούρα. Αν έρθει η καλή πρόταση, θα συζητηθεί. Αν δεν έρθει, όλοι οι παίκτες είναι δεμένοι με ισχυρά συμβόλαια, καλυμμένοι από κάθε άποψη.

Το μόνο που απομένει για να γίνουν όλα καλύτερα, είναι να τερματίσει και η Τσέλσι στην πρώτη 4άδα της Premier League, ώστε να εξασφαλίσει από εκεί το εισιτήριο για το επόμενο Champions League και να μην το... ψάξει από τον τελικό της διοργάνωσης που θα αντιμετωπίσει τη Μάντσεστερ Σίτι. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Ολυμπιακός θα ξεκινήσει από τον δεύτερο προκριματικό γύρο, άρα ένα βήμα πιο κοντά στους ομίλους, ενώ θα ξεκινήσει η προετοιμασία και μια βδομάδα αργότερα. Η ομάδα του Τούχελ, πάντως, έχασε εντός έδρας από την Άρσεναλ το βράδυ της Τετάρτης περιπλέκοντας την κατάσταση...

Στην Game Night, ο Παντελής Βλαχόπουλος σχολίασε με τον Θέμη Καίσαρη και τον Τσάρλυ τι έκανε τη διαφορά φέτος για τους ερυθρολεύκους, αλλά και για τις περιπτώσεις των Γιουνές Μπελχαντά και Ζοζέ Σα.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ