ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η ρεβάνς - τίτλου για τον Ολυμπιακό και ο Μπελχαντά

Ο Μπελχαντά στην αναμέτρηση της Γαλατάσαραϊ με την Μπενφίκα για το Europa League.
Ο Μπελχαντά στην αναμέτρηση της Γαλατάσαραϊ με την Μπενφίκα © 2019 ARMANDO FRANCA/ASSOCIATED PRESS

Το 46ο πρωτάθλημα “δένει” στο λιμάνι, η νίκη σε βάρος του Παναθηναϊκού είναι ζητούμενο, όπως και το τι ισχύει τελικά με την “υποψηφιότητα” του Μαροκινού Γιουνές Μπελχαντά. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Μπορεί και η φετινή κούπα του πρωταθλητή να έχει μπει -καιρό τώρα- σε ρότα για τον Πειραιά, όπου θα αποτελέσει το 46ο απόκτημα του Ολυμπιακού, αλλά το ντέρμπι της Κυριακής (10/4, 19.30, NS1 HD) με τον Παναθηναϊκό, έχει το δικό του αυξημένο κίνητρο.

Οι “ερυθρόλευκοι” είναι στο +19 από τον δεύτερο Άρη και κυνηγούν ένα ακόμη τρίποντο μετά το 5-1 σε βάρος της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, προκειμένου να τελειώσουν τη δουλειά μια ώρα αρχύτερα. Την ίδια ώρα, το όνομα του Γιουνές Μπελχαντά εξακολουθεί να ακούγεται έντονα, με αποτέλεσμα κάποιοι να θεωρούν ότι προβάρει ήδη τη φανέλα. Κάτι που δεν ισχύει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, σε καμία περίπτωση…

Και τα δύο αυτά ζητήματα, το αγωνιστικό και το μεταγραφικό, περνούν από τα χέρια του Πέδρο Μαρτίνς. Του κόουτς που πριν από δύο μέρες συμπλήρωσε τρία χρόνια στον “κόκκινο” πάγκο και πέρα από την κατάκτηση του νταμπλ, έχει στο μυαλό του τον προγραμματισμό της επόμενης σεζόν. Αναφορικά με το αγωνιστικό κομμάτι, η αίσθηση που επικρατεί είναι πως όλοι στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη θέλουν να παίξουν απόψε, όχι μόνο επειδή αντίπαλος είναι ο “αιώνιος”, αλλά κι επειδή υπάρχουν… χρωστούμενα από το αντίστοιχο ντέρμπι της Λεωφόρου. Εκεί οι “ερυθρόλευκοι”, δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, υποτίμησαν σε ένα βαθμό τη… δίψα του Παναθηναϊκού και τελικά γνώρισαν τη μοναδική φετινή τους ήττα με 2-1.

ΝΙΚΗ ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΣΚΟΡ

Απέναντι στο συγκρότημα του Λάζλο Μπόλονι, λοιπόν, και με την καλύτερη θεωρητικά ενδεκάδα, ο Πέδρο Μαρτίνς ετοιμάζει την ομάδα του για νικηφόρα ρεβάνς, αλλά και για επίδειξη δύναμης. Και το τρίποντο θέλει και διάθεση προσδοκά να δει και ένα ακόμη δώρο στον κόσμο περιμένει να κάνει απόψε η ομάδα του. Για την ενδεκάδα έχει κρατήσει κλειστά χαρτιά, ακόμη και για τη διάταξη, καθώς είναι πιθανό να δούμε ξανά τον Ολυμπιακό με το 3-4-2-1 του τελευταίου διαστήματος, αλλά και με το πιο δοκιμασμένο 4-3-3.

Η ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΓΙΟΥΝΕΣ

Την ίδια ώρα, ο Πορτογάλος τεχνικός είναι λογικό να έχει ανοικτές κεραίες για κάθε ενδιαφέρουσα πρόταση που μπορεί να προκύψει αναφορικά με την ενίσχυση της επόμενης σεζόν. Μία από αυτές αφορά τον Μαροκινό Γιουνές Μπελχαντά, ο οποίος για όσους δεν έχουν ασθενή μνήμη είναι παλιά… ιστορία. Ο Ολυμπιακός τον είχε πρωτοκοιτάξει όταν αντιμετώπισε τη Μονπελιέ για το Champions League.

Τότε, o 31χρονος σήμερα Γιουνές, ξεχώριζε όπως η μύγα μέσα στο γάλα, κάτι που θυμούνται από πρώτο χέρι και οι Τοροσίδης, Αβραάμ, Μοδέστο που τον είχαν βρει στο δρόμο τους. Βέβαια, η ομάδα του Πειραιά την καθάρισε την τότε πρωταθλήτρια Γαλλίας, με δύο νίκες. Μάλιστα, στο εκτός έδρας παιχνίδι, ο “Τόρο” είχε σκοράρει κιόλας στο νικηφόρο 2-1. Στο αντίστοιχο παιχνίδι του Καραϊσκάκη η νίκη ήρθε ακόμη πιο εύκολα με 3-1, με τον Μπελχαντά να σκοράρει από το σημείο του πέναλτι.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΔΕΣΤΟ

Η πρόταση που έφτασε πριν από λίγο καιρό στον Ολυμπιακό είχε γαλλική… υπογραφή. Αποτελεί -ουσιαστικά- εισήγηση του Φρανσουά Μοδέστο, ο οποίος μετά την περσινή επιλογή Εμβιλά που τον δικαίωσε, πιστεύει ότι και ο Μπελχαντά μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι αντίστοιχο. Ότι είναι προικισμένος ποδοσφαιριστής, δεν αμφισβητείται. Ότι πέρα από 10άρι που είναι η κλασική του θέση μπορεί να παίξει υπό προϋποθέσεις στο “8”, επίσης. Έχει τη δυνατότητα να βολευτεί και αριστερά, όχι ως εξτρέμ, αλλά ως μεσοεπιθετικός, προκειμένου να συγκλίνει και να απειλεί…

Μέχρι εδώ, όλα καλά. Κάπου εδώ προκύπτουν και τα ερωτηματικά που αν δεν απαντηθούν, θα κρατούν σε εκκρεμότητα και τις όποιες εξελίξεις. Όπως διαβάσατε πριν από μερικές ημέρες στο SPORT 24, το συμβόλαιο του Γιουνές με τη Γαλατά ήταν… βασιλικό.

Για να έρθει, λοιπόν, στον Ολυμπιακό θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να απαντηθεί το ενδεχόμενο αν… λείπει από την ομάδα. Αν η απάντηση είναι απλοϊκά “όλοι οι καλοί χωράνε”, καλώς να ορίσει. Οι “ερυθρόλευκοι”, ωστόσο, ψάχνουν για εξτρέμ, ενώ στα χαφ έχουν ανοικτές κεραίες για πιθανή αντικατάσταση του Καμαρά. Ο διεθνής χαφ που πριν από μερικές ημέρες ανακοίνωσε πως δεν εκπροσωπείται πλέον από τον Πιέρ Ισά, έχει βάλει ρότα για άλλες πολιτείες και ψάχνει την πρόταση που θα ικανοποιήσει το κλαμπ. Άρα και οι αρμόδιοι του Ολυμπιακού είναι υποχρεωμένοι να κοιτάξουν για κάτι αντίστοιχο. Αυτό δεν είναι ο Μπελχαντά.

ΣΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΦΟΡΤΟΥΝΗ, ΜΑΤΙΕ

Ο Μαροκινός μπορεί να παίξει ουσιαστικά στις θέσεις που παίζουν οι Φορτούνης, Βαλμπουενά, Τιάγκο Σίλβα. Και σε 8άρι να μετατραπεί από τον Πέδρο Μαρτίνς, δεν έχει τα χαρακτηριστικά του Καμαρά. Ο Μπελχαντά είναι παίκτης με υψηλό δείκτη τεχνικής, δημιουργικός, σκόρερ. Δεν θα σκοτωθεί με τον αντίπαλο, δεν θα μαρκάρει σαν το… σκυλί, δεν θα δαπανήσει πολλή ενέργεια χωρίς τη μπάλα στα πόδια.

ΤΑ ΖΥΓΙΖΕΙ ΟΛΑ Ο ΜΑΡΤΙΝΣ

Όλα αυτά τα γνωρίζει από πρώτο χέρι ο Πέδρο Μαρτίνς. Ξέρει και τα καλά και τα κακά της συγκεκριμένης επιλογής. Όπως, επίσης, γνωρίζει ότι ο Μπελχαντά έφυγε “μέσα σε μια νύχτα” από τη Γαλατά για δηλώσεις του σε βάρος της διοίκησης. Αυτό το γνωρίζουν καλά και στην ΠΑΕ.

Επίσης, ξέρουν ότι ο Μπελχαντά είναι παίκτης που θα χρειαστεί ειδική μεταχείριση για να προσαρμοστεί και να βγάλει τις αρετές του στο γήπεδο. Θα πρέπει με δύο λόγια να κουμπώσει σωστά για να δείξει όσα -πολλά– μπορεί κι αυτό δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου.

Αν μπουν στη ζυγαριά και τα οικονομικά δεδομένα, ο Μπελχαντά μέσω του εκπροσώπου του, δικηγόρου Νταβιλά, ζητάει συμβόλαιο για τρία χρόνια με μίνιμουμ δύο εκατομμύρια καθαρά το χρόνο, αλλά και ένα διόλου ευκαταφρόνητο fee (πριμ υπογραφής), γύρω στα 3 εκατ. ευρώ ως ελεύθερος. Όλα αυτά τα “συν” και τα “πλην” έχουν κάνει διστακτική την πλευρά του Μαρτίνς, η οποία εξακολουθεί να συλλέγει πληροφορίες.

ΠΟΥ ΘΑ ΓΕΙΡΕΙ Η ΠΛΑΣΤΙΓΓΑ...

Το ποια θα είναι η κατάληξη, το αν θα ανάψει “πράσινο” ο Πέδρο Μαρτίνς που χτενίζει ξανά (και) την Ιβηρική, ή θα “υπογράψει” τη συγκεκριμένη εισήγηση ο Μοδέστο, εξασφαλίζοντας το “οκ” κόουτς - διοίκησης, είναι νωρίς να το προεξοφλήσουμε. Όπως είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι αυτή η ιστορία έχει προχωρήσει τόσο, όσο (θέλουν να) την παρουσιάζουν, κυρίως στο εξωτερικό (Μαρόκο, Τουρκία).

Ο ατζέντης του Μπελχαντά, άλλωστε, έχει γερές διασυνδέσεις, ενώ μιλάει και για άλλους πελάτες του με τον Ολυμπιακό. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, από τη συγκεκριμένη πηγή να μην επιλεγεί τελικά ο Μπελχαντά, αλλά όλη αυτή η “σκόνη” απλά να δημιουργεί ντόρο ώστε να βρει ο Μαροκινός κάπου αλλού το χρυσό συμβόλαιο που επιδιώκει. Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι...

Μέχρι τότε οι “ερυθρόλευκοι” καλούνται να τελειώσουν και μαθηματικά το πρωτάθλημα, να προετοιμαστούν για το Κύπελλο, με στόχο το δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ, αλλά και να διαχειριστούν με σύνεση τις προτάσεις που ήρθαν ή θα έρθουν ενόψει της επόμενης σεζόν...

Photo credits: © 2019 Armando Franca/Associated Press

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ