ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μαζεύει σκαλπ ο Μαρτίνς

Ο Πέδρο Μαρτίνς
Ο Πέδρο Μαρτίνς EUROKINISSI SPORTS

Μεγάλες ομάδες δεν είναι μόνο αυτές που κυριαρχούν, αλλά εκείνες που ξέρουν να διορθώνουν τα λάθη και να παλεύουν μέχρι τέλους όπως έκανε με τη Μίλαν, την Άρσεναλ και χθες με την PSV, o ευρωπαίος Ολυμπιακός. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Μίλαν, Άρσεναλ, Αϊντχόβεν. Τρία τεράστια ονόματα στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα. Και οι τρεις αυτοί μεγάλοι αντίπαλοι πίστεψαν κάποια στιγμή ότι θα ξεπεράσουν το εμπόδιο του Ολυμπιακού. Τελικά, τα... σκαλπ τους κοσμούν το σαλόνι του Πέδρο Μαρτίνς, του εξολοθρευτή.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Ο πρωταθλητής Ελλάδας αποδεικνύει πως ξέρει να προσαρμόζεται σε κάθε πρόβλημα, σε κάθε συνθήκη. Ο Πορτογάλος προπονητής του, έχει φτιάξει μια ομάδα αλύγιστη. Μια ομάδα που ξέρει να ξεπερνά ακόμη και τον κακό της εαυτό, ακόμη και στο ίδιο 90άλεπτο και να φέρνει τα πάνω – κάτω.

ΕΔΩΣΑΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΑΝ

Τίποτα μα τίποτα δεν πήγε καλά για τους “ερυθρόλευκους” στο πρώτο ημίχρονο. Το αρχικό πλάνο που είχατε διαβάσει αναλυτικά στο Sport24.gr πήγε περίπατο. Κι αυτό συνέβη επειδή οι παίκτες του εμφανίστηκαν στο χορτάρι περισσότερο παθητικοί απ’ όσο έπρεπε. Αν εξαιρέσουμε το καλό μπάσιμο στο πρώτο λεπτό, περιορίστηκαν να μαρκάρουν στο δικό τους τελευταίο τέταρτο του γηπέδου, ούτε καν στη σέντρα.

Έδωσαν το δικαίωμα σε μια φύσει επιθετική ομάδα, εξαιρετική στις συνεργασίες σε μικρούς χώρους, να τους βάλει στα καρέ και τελικά να τους εκτελέσει με δύο γκολ του Ζάχαβι, ο οποίος πέτυχε και τα 4 τέρματα της ομάδας του, στις δύο αναμετρήσεις. Ακόμη κι αυτό φανερώνει τα αμυντικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι “ερυθρόλευκοι”, καθώς δεν κατάφεραν να σταματήσουν έναν ποδοσφαιριστή που δεν είναι και ο Λεβαντόφσκι, ο οποίος βρήκε τρία γκολ από στημένες φάσεις κι ένα από σουτ εκτός περιοχής, έστω και με δόση τύχης.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΠΗΓΕ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Είχαμε αναλύσει ότι το αρχικό πλάνο ήταν να αρχίσει η πίεση των παικτών του Ολυμπιακού πάνω από τη σέντρα, στο δεύτερο τρίτο του γηπέδου, προκειμένου και τους Ολλανδούς να κρατήσουν μακριά από την περιοχή του Σα και πιθανά λάθη να εκμεταλλευτούν στις κόντρα επιθέσεις. Όλα αυτά πήγαν στα σκουπίδια επειδή πολύ απλά οι “ερυθρόλευκοι” δεν ήταν ο εαυτός τους στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα στο Philips Stadion. Χαμένες μονομαχίες, μπέρδεμα στους ρόλους, τον Καμαρά να μοιράζεται στα δύο για να καλύπτει και το δικό του χώρο ευθύνης, αλλά και του Βαλμπουενά. Έτρεχε τη μία στιγμή κεντρικά, την άλλη δεξιά για να ντουμπλάρει τον Λαλά στα μαρκαρίσματα.

Την ίδια ώρα, οι δύο μπακ, δέχθηκαν ξανά πολλές φάσεις στις πλάτες τους, στο κέντρο της άμυνας, ο φοβερά σταθερός και ψύχραιμος Μπα, κάλυπτε και λάθη του Σεμέδο, ενώ ο Σα πάλι δέχθηκε ένα γκολ επιτρέποντας στη μπάλα να “ζωντανέψει” μέσα στα χέρια του. Ό,τι ακριβώς είχε συμβεί σε πανομοιότυπη φάση στο πρώτο ματς (2-2). Δεν είναι σε καλό φεγγάρι ο Πορτογάλος κίπερ.

Έχει αρχίσει να χάνει και την αυτοπεποίθησή του. Τα προηγούμενα χρόνια έβγαζε τα… άπιαστα, τώρα τρώει εύκολες φάσεις. Το καλό είναι πως δεν το βάζει κάτω. Δεν αφήνει ένα λάθος ή μια δύσκολη στιγμή να τον καταβάλει. Το κακό πρώτο ημίχρονο, ένα από τα πολλά φέτος που έχει “κάψει” ο Ολυμπιακός έκλεισε με τον Ζάχαβι να κτυπά ξανά με ένα αριστοτεχνικό φάουλ, βάζοντας την ομάδα του σε θέση οδηγού για την πρόκριση.

ΤΑ ΑΛΛΑΞΕ ΟΛΑ

Κάπου εκεί ο Πέδρο Μαρτίνς έφυγε σφαίρα για τα αποδυτήρια και τα άλλαξε όλα. Έδωσε εντολή για δύο άμεσες αλλαγές. Πάτησαν χορτάρι ο κεφάτος Φορτούνης και ο πολύ πιο ισορροπημένος σε άμυνα και επίθεση Γιώργος Μασούρας, αντί Μπουχαλάκη και Βαλμπουενά. Με τον Κώστα στο γήπεδο, ο Ολυμπιακός αυτόματα πάτησε καλύτερα, πήρε μέτρα προς την επίθεση, κράτησε μπάλα στα πόδια, άλλαξε όλο το status του παιχνιδιού. Από το 46’ και μετά, η Αϊντχόφεν ήταν εκείνη που έπαιξε παθητικά ψάχνοντας αντεπιθέσεις, ενώ από καθαρή τύχη δεν δέχθηκε το γκολ από τον Καμαρά στο 49’.

Όσο το γκολ δεν ερχόταν, τόσο ο Μαρτίνς δούλευε από τον πάγκο, την ώρα που ο Σμιντ περίμενε στωικά να τελειώσει το ματς. Το αρχικό 4-3-3 έγινε 4-2-3-1 μετά από την ανάπαυλα και καθαρό 4-4-2 από το 78’. Μέσα ο Χασάν, μέσα και ο Ανδρούτσος αντί του σκασμένου Λαλά. Ήταν έτοιμος να μπει και ο Ραντζέλοβιτς αλλά τον πρόλαβε ο Αιγύπτιος με τη γκολάρα που τίναξε τα δίχτυα στο 88’.

Σε μια φάση που ο Ρέαμπτσιουκ, επιτέλους, έκανε σωστή επιλογή και πάσαρε στο χώρο στην κίνηση του Φορτούνη, ο κάπτεν σήκωσε το κεφάλι ζύγισε τη σέντρα με το αριστερό και ο Χασάν πήρε το ριμπάουντ από την κεφαλιά του Αραμπί για να προκαλέσει… σεισμό στην Ολλανδία και την απόλυτη ανατροπή.

ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟ

Αν το καλοσκεφτεί κανείς, ήταν μια πρόκριση που ήρθε από τον πάγκο του Ολυμπιακού. Πρώτα από τον Πέδρο Μαρτίνς και στη συνέχεια από εκείνους που μπήκαν στο παιχνίδι ως αλλαγές. Στο ποδόσφαιρο είναι πολύ εύκολο κάτι να μην πάει καλά. Το πολύ δύσκολο, είναι να το εντοπίσεις, να το διαβάσεις, να βρεις τη λύση και να την εφαρμόσεις. Και σε αυτό το κομμάτι ο Professor Πέδρο και οι παίκτες του πήραν άριστα για ακόμη μία φορά. Όχι μόνο για όσα προαναφέραμε, αλλά κι επειδή δεν χάνουν ποτέ την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, στις δυνατότητές τους. Δεν τα παρατούν και σχεδόν πάντα αυτή η επιμονή και η συνολική προσπάθεια του δικαιώνει.

ΚΑΙ ΣΩΚΡΑΤΗΣ...

Το πόσο καθαρό ήταν το μυαλό του κόουτς την ώρα που η μπάλα έκαιγε, φάνηκε και από την επιλογή του να τοποθετήσει τον Σωκράτη στο γήπεδο ως πέμπτη αλλαγή, αντί του Ραντζέλοβιτς, προκειμένου να περιορίσει τους κινδύνους για έμφραγμα στις καθυστερήσεις. Ο Ολυμπιακός το έκανε με τη Μίλαν, με την Άρσεναλ με την PSV. Δεν το κατάφερε με τη Γουλβς, αλλά και πάλι εξάντλησε τις πιθανότητες, ενώ του ακυρώθηκε κι ένα γκολ…

Όλα αυτά πείθουν ότι μεγαλώνει όχι μόνο εντός των συνόρων, αλλά κι εκτός. Δυναμώνει, εξελίσσεται, μαθαίνει να νικά, προσαρμόζεται παντού και πάντα. Μεταξύ μας, πέρα από δύο – τρεις ομάδες δεν βλέπω πολλούς αντιπάλους σε καλύτερο επίπεδο από τους πρωταθλητές Ελλάδας ενόψει της κλήρωσης για τη φάση των “16”. Όλα, βέβαια, θα φανούν στο γήπεδο, αλλά έχω την αίσθηση ότι ο... Πειραιώτης φονιάς των “γιγάντων” έχει πάρει φόρα και φέτος κοιτάζει πολύ ψηλά. Το momentum είναι με το μέρος του.

Παντελής Βλαχόπουλος, Παντελής Διαμαντόπουλος, Θέμης Καίσαρης σχολίασαν από τα γραφεία του SPORT24 τη σπουδαία πρόκριση του Ολυμπιακού στους "16" του Europa League κόντρα στην Αϊντχόφεν. Μαζί τους ο Γιάννης Αναστασίου.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROPA LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ