ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Χασάν: Από την Αίγυπτο με αγάπη

Ο Αιγύπτιος επιθετικός του Ολυμπιακού, Αχμέντ Χασάν
Ο Αιγύπτιος επιθετικός του Ολυμπιακού, Αχμέντ Χασάν EUROKINISSI

Ο Αχμέντ Χασάν ήρθε από τον πάγκο του Philips Stadion για να πετύχει μέσα σε 10’ το γκολ που έγραψε ιστορία για τον Ολυμπιακό. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Αιγύπτιος υπογράφει ματς ως “χρυσή” ρεζέρβα. Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αναλύει.

O Γιουσέφ Ελ Αραμπί, πρώτος σκόρερ και κορυφαίος επιθετικός της περσινής περιόδου με 27 γκολ σε 51 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, συνεχίζει φέτος στο ίδιο επίπεδο. Από το ξεκίνημα της σεζόν μέχρι τώρα έχει αγωνιστεί σε 30 παιχνίδια κι έχει σημειώσει 20 γκολ, διανύοντας το 34ο έτος της ηλικίας του.

Την ίδια ώρα πίσω του, βρίσκεται ο Αχμέντ Χασάν. Ταπεινός, προσγειωμένος, συμβιβασμένος με το ρόλο της ρεζέρβας, υπάκουος και πάντα χαμογελαστός, είναι έτοιμος να μπει στο γήπεδο είτε ως βασικός είτε ως αλλαγή, για να παίξει από ένα μέχρι 90+ λεπτά και να κάνει την παρουσία του όσο γίνεται πιο έντονη.

Δεν ξέρω πόσοι έχουν μπει στη διαδικασία να δουν τι έχει κάνει φέτος ο Αιγύπτιος επιθετικός, ο οποίος παρότι χτυπήθηκε άγρια από τον κορονοϊό, όχι απλά επέστρεψε δριμύτερος, αλλά μέχρι τώρα μετράει 11 γκολ, το ένα πιο σημαντικό από το άλλο. Γκολ που έχουν υπογράψει σπουδαίες επιτυχίες του Ολυμπιακού όχι μόνο εντός, αλλά κυρίως εκτός των συνόρων. Δεν είναι μόνο το γκολ στο Philips Stadion που ήρθε στο 88ο λεπτό, με τον 27χρονο φορ να μπαίνει στο γήπεδο 10’ νωρίτερα, με τη μπάλα να καίει και την πρόκριση στον αέρα.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι από το δικό του κεφάλι, με ένα υπέροχο γκολ στο 90ό λεπτό του εντός έδρας αγώνα με τη Μαρσέιγ, ο Ολυμπιακός πήρε τη μοναδική του νίκη στη φάση των ομίλων και χάρη σε αυτήν έφτασε στον αγώνα με την Αϊντχόβεν και ακόμη πιο μακριά. Αυτός είναι ο άνθρωπος που έβαλε τον πρωταθλητή Ελλάδας στους “32” του Europa League, ο ίδιος το επανέλαβε και στην Ολλανδία για να τοποθετήσει την ομάδα τους στην βιτρίνα των 16 της διοργάνωσης, όπου θα αντιμετωπίσει την Άρσεναλ.

Στο ματς πρωταθλήματος με τον Απόλλωνα στις 31 του Οκτώβρη, οι “ερυθρόλευκοι” φτάνουν σε μια δύσκολη επικράτηση με τον Αχμέντ να πετυχαίνει και τα δύο γκολ στη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου. Γκολ που χάρισαν ένα πολύτιμο τρίποντο. Στις 8 του Νοέμβρη στη δύσκολη εκτός έδρας αναμέτρηση με τον ΟΦΗ, ανοίγει το σκορ στο 53ο λεπτό, για να κλειδώσει τη νίκη λίγο αργότερα ο Γιώργος Μασούρας (τελικό 0-2).

Στις 17 του Γενάρη, έχοντας πατήσει γήπεδο μόλις τρεις φορές, μετά τη σοβαρή περιπέτειά του με τον Covid 19, μπαίνει στο γήπεδο στο 66ο λεπτό του αγώνα με τον ΠΑΣ και σκοράρεις στο 90’ για να γλιτώσει την ομάδα του από μια σοβαρή γκέλα εντός έδρας. Γκολ στην τελευταία φάση κι άλλοι δύο σημαντικοί βαθμοί στο σακούλι, στη μάχη για κατάκτηση ενός ακόμη τίτλου. Στις 3 του Φλεβάρη με δύο δικά του γκολ οι “ερυθρόλευκοι” περνούν νικηφόρα από τη Ριζούπολη κόντρα στον Απόλλωνα (1-3), ενώ μια βδομάδα αργότερα, ως μέλος της αρχικής ενδεκάδας, πετυχαίνει δύο γκολ σε διάστημα 15 λεπτών και δίνει στον Ολυμπιακό προβάδισμα πρόκρισης στο Κύπελλο απέναντι στον Άρη (2-1).

Όταν από τα 11 γκολ που έχει σημειώσει ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος περνά τα περισσότερα λεπτά της παρουσίας του στο γήπεδο καθισμένος στον πάγκο, τα 9 είναι βαθμοί, νίκες και προκρίσεις, ο καθένας μπορεί να καταλάβει πόσο σημαντική είναι η παρουσία του. Την ίδια ώρα, δεν έχει παραπονεθεί ποτέ, ουδέποτε γκρίνιαξε για να παίξει περισσότερο, πάντα δίνει τον καλύτερο εαυτό του, μοιράζοντας την επιτυχία σε όλη την ομάδα.

Στο περιθώριο του αγώνα με τη Μαρσέιγ που αφιέρωσε το γκολ στον πατέρα του, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή, φανέρωσε την πολύ ευαίσθητη πλευρά του, βάζοντας τα κλάματα με τη λήξη του αγώνα. Το ίδιο είχε συμβεί πέντε χρόνια νωρίτερα σε ένα παιχνίδι της Μπράγκα πάλι με αντίπαλο τη Μαρσέιγ (21/10/2015), όταν έπαιξε μία μέρα μετά το χαμό του πατέρα του και είχε σκοράρει ξανά, μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του…

Όταν ο Πέδρο Μαρτίνς εισηγήθηκε την απόκτησή του το καλοκαίρι του 2019, πολλοί αναρωτήθηκαν για ποιους λόγους γίνεται η συγκεκριμένη επιλογή. Στη διάρκεια εκείνης της σεζόν αγωνίστηκε σε 32 παιχνίδια και σημείωσε συνολικά 15 γκολ. Φέτος με αρκετά λιγότερες συμμετοχές ως τώρα, έχει βάλει πλώρη για πολλά περισσότερα, δικαιώνοντας και τον κόουτς που τον στηρίζει, αλλά και την ΠΑΕ που υλοποίησέ την αγορά του, μετά το περσινό εξάμηνο που επέστρεψε ξανά ως δανεικός (8 γκολ, σε 19 συμμετοχές).

Συνολικά με τη φανέλα του Ολυμπιακού μετράει 74 συμμετοχές, έχει πετύχει 34 γκολ, ενώ έχει μοιράσει και 5 ασίστ. Με άλλα λόγια έχει σκοράρει ή έχει δώσει γκολ στο 52% των αγώνων που αγωνίστηκε με τη φανέλα της ομάδας. Αν το καλοσκεφτεί κανείς μόνο οι προκρίσεις με τη Μαρσέιγ και την Αϊντχόβεν έχουν κάνει -για πλάκα- απόσβεση της μεταγραφής του από τη Μπράγκα, ενώ τα γκολ του στο πρωτάθλημα έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία για κατάκτηση του περσινού, αλλά και του φετινού τίτλου. Τι άλλο να ζητήσεις; Μάλλον τίποτα...

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ