EUROLEAGUE

Ολυμπιακός: Τα δύο μεγάλα προβλήματα

Ολυμπιακός: Τα δύο μεγάλα προβλήματα
EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός του 2019 απογοητεύει. Μοιάζει ανήμπορος να αντιδράσει. Ο απρόβλεπτος Μπλατ και το θέμα Πρίντεζη είναι τα δύο μεγάλα προβλήματα. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Οι τέσσερις συνεχόμενες ήττες δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού . Είχε τόσο δύσκολο πρόγραμμα, που θα ήταν απόλυτα ικανοποιημένος αν είχε κάνει δύο νίκες σε αυτή την τετράδα αγώνων. Το μεγάλο πρόβλημα των ερυθρολεύκων είναι πως εδώ και ένα μήνα παίζουν κακό μπάσκετ.

Και για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, από αυτή την τετράδα αγώνων που έφερε μόνο ήττες, ίσως στο ματς με την Εφές στην Πόλη να έπαιξε και καλύτερα . Αν συνυπολογίσουμε και το επίπεδο του αντιπάλου, άρα και το βαθμό δυσκολίας.

Είναι περίεργο το φεγγάρι που περνάει ο Ολυμπιακός και αν δεν είχε στο τσεπάκι του τις 12 νίκες που πέτυχε μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου, θα έμοιαζε δύσκολα ακόμα και η πρόκριση στα play offs της EuroLeague . Όμως το εξαιρετικό πρώτο μισό της σεζόν έθεσε τις βάσεις για τον πρώτο στόχο και έδωσε και ελπίδες για πλεόνέκτημα. Κάτι που πλέον δεν ισχύει, όπως και μοιάζει πάρα πολύ δύσκολο να αποφευχθεί η αντάμωση με μεγαθήριο στους "8". Είτε η Φενέρ, είτε η ΤΣΣΚΑ, είτε η Ρεάλ θα βρεθούν στο δρόμο του, αν και εφόσον δεν χειροτερέψει η κατάσταση για τους ερυθρόλευκους στο υπόλοιπο της κανονικής σεζόν.

Το ότι είναι δύσκολη περίοδος για τον Ολυμπιακό φαίνεται από μακριά. Εχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα για τους ερυθρόλευκους, λες και μετά το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ ήρθαν τα πάνω κάτω. Από τότε ήρθε η νίκη στην παράταση επί της Μπασκόνια, άλλη μία με την Χίμκι στο ΣΕΦ και εκτός έδρας ήττες από Ρεάλ, Φενέρ, Μακάμπι, Εφές, αλλά και η εντός έδρας απώλεια από την Μπαρτσελόνα.

Πολλά μαζεμένα άσχημα αποτελέσματα, δηλαδή, σε ένα πραγματικά βαρύ πρόγραμμα, που όμως άλλες χρονιές δεν συνδυαζόταν με τόσες πολλές ήττες. Φέτος ο Ολυμπιακός μοιάζει ανίκανος να αντιδράσει, γι αυτό και για πρώτη φορά από τότε που πήρε τη σημερινή της μορφή η κανονική διάρκεια της EuroLeague, υποχώρησε στην 7η θέση .

Οσες δικαιολογίες κι αν υπάρχουν για όλο αυτό που συμβαίνει, είναι σαφές ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν χάσει το δρόμο τους και απογοητεύουν. Ο τραυματισμός του κορυφαίου παίκτη μέχρι και το ματς με την Μπασκόνια, του Κώστα Παπανικολάου, έχει επηρεάσει όλη την ομάδα, ειδικά από τη στιγμή που ο 29χρονος φόργουορντ θέλει χρόνο για να επανέλθει σε φόρμα, μετά από κάθε τέτοιο πρόβλημα. Η απειρία των Γουλιάμ Γκος και ΛεΝτέι από το πιο υψηλό επίπεδο του μπάσκετμπολ σαφώς και δεν φέρνει σταθερότητα, η απουσία του Σπανούλη ήρθε να προστεθεί σε όλα αυτά.

Ομως για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, τα μεγάλα προβλήματα του Ολυμπιακού είναι άλλα. Το ένα έχει να κάνει με τον Ντέιβιντ Μπλατ. Οχι μόνο δεν έχει μεταμορφώσει τους ερυθρόλευκους σε ομάδα που παίζει γρήγορο και επιθετικό μπάσκετ, αλλά η εικόνα του Ολυμπιακού γίνεται όλο και χειρότερη. Συν τοις άλλοις, μοιάζει να μην έχει μάθει ακόμα το ρόστερ του, είναι απρόβλεπτος και δεν εμπνέει καμία απολύτως σιγουριά. Εμφανίζει και εξαφανίζει παίκτες δίχως λόγο και αφορμή, έχει εμμονές, δεν έχει ξεκάθαρες ιδέες. Και φαίνεται μέσα στο παιχνίδι, να μην αντιδράει πάντα με σωστό τρόπο. Δεν είναι τυχαίο και το ότι ο Αξέλ Τουπάν, άφησε υπονοούμενο για το χρόνο συμμετοχής του και για το γεγονός ότι δεν βρίσκει ρυθμό . Ο Ολυμπιακός επέλεξε να έχει τρία 3αρια και από τη στιγμή που τραυματίστηκε ο Παπανικολάου, δεν έχει κανένα.

Ο Μπλατ δεν δικαιώνει προς το παρόν όλους όσοι πίστευαν πως θα αλλάξει τον Ολυμπιακό, αλλά δεν είναι και η ώρα να κριθεί. Ούτως ή άλλως βρήκε ένα ρόστερ που το έφτιαξε κατά το ήμισυ ο ίδιος, αλλά εδώ που τα λέμε και οι δικές του επιλογές δεν τον δικαιώνουν προς το παρόν. Ακόμα και ο Γουέμπερ, που δίνει ενέργεια και ενθουσιασμό, δεν πρόκειται να δώσει το κάτι παραπάνω. Ρολίστας είναι, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Το δεύτερο πράγμα που έχει κάνει κακό στον Ολυμπιακό είναι το θέμα Πρίντεζη . Δεν είναι μόνο το ότι έμαθε όλος ο κόσμος το πρόβλημα με τα οικονομικά της ΚΑΕ. Ηταν κάτι που το συζητούσε καιρό τώρα η πιάτσα, άλλωστε οι Αγγελόπουλοι ήταν εκτεθειμένοι σε δημοσιότητα ως προς τα περιουσιακά τους και τα οικονομικά ζητήματα που τους απασχολούσαν. Το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στον Ολυμπιακό με το συγκεκριμένο ηχητικό, ήταν πως χάλασε το κλίμα στα αποδυτήρια, αφού είναι σαφές πως μέσα από την ομάδα έφυγε το μήνυμα. Αρα κάτι δεν λειτουργεί σωστά και ανάμεσα στους παίκτες, που χρειάζονται το χρόνο τους για να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλο. Να ξαναγίνουν ομάδα.

Ολα αυτά, λοιπόν, έπεσαν μαζεμένα κι αυτό φαίνεται στο γήπεδο. Απλά ο Ολυμπιακός είναι μέσα στο στόχο της πρόκρισης στα play offs και κανείς δεν ξέρει αν όλα όσα τον απασχολούν τώρα, θα έχουν λυθεί τον Απρίλη. Οταν θα παίζεται η συμμετοχή στο Final Four. Οπως και κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι ο αντίπαλος τότε και σε τι κατάσταση θα βρίσκεται. Ας μην ξεχνάμε πως την πάτησε πέρυσι ο Ολυμπιακός με την Ζαλγκίρις...

Γι αυτό και ουδείς θεωρεί τελειωμένους τους ερυθρόλευκους, ουδείς μπορεί να προδικάσει το μέλλον. Όμως είναι σαφές ότι η τωρινή εικόνα - του 2019 - είναι από τις χειρότερες των τελευταίων ετών . Οι τρεις νίκες και οι πέντε ήττες στην EuroLeague, συν τα προβλήματα που δημοσιοποιήθηκαν, έχουν δημιουργήσει σκηνικό πρωτόγνωρο. Είναι δεδομένο και ουδείς το αμφισβητεί. Απλά η ιστορία έχει δείξει πως ομάδες αντέδρασαν όταν όλοι τις είχαν καταδικασμένες. Και ο Ολυμπιακός ως τμήμα μπάσκετ, το έχει ζήσει πολλές φορές στο παρελθόν αυτό. Γι αυτό και ελπίζει πως όταν γίνει το ταμείο, η κατάσταση θα είναι διαφορετική...

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ