ΑΕΚ

Καβαλιεράτος Blog: Ο Ταϊρίς Ράις ανήκει στη EuroLeague

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE / FINAL-8 / ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ / ΣΑΡΑΓΟΣΑ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE / FINAL-8 / ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ / ΣΑΡΑΓΟΣΑ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ προκρίθηκε για δεύτερη φορά σε τελικό του Basketball Champions League και εν πολλοίς το οφείλει στον Ταϊρίς Ράις, που κάνει τη διαφορά. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Ο τελικός με την Μπούργος την Κυριακή δεν είναι εύκολος. Κάθε άλλο θα λέγαμε. Και ο στόχος της ΑΕΚ θα επιτευχθεί μόνο αν πάρει το Champions League του 2020. Για πολλούς και διαφόρους λόγους. Όμως η αλήθεια είναι μία και δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι, ακόμα κι αν δεν πάρει τη νίκη κόντρα στους Ισπανούς. Ο δρόμος που διάλεξαν οι προπονητές της για να δομίσουν ρόστερ τους, ήταν ο κατάλληλος για να φτάσει η Ένωση μέχρι το τέλος.

Ταϊρίς Ράις, Κιθ Λάγκφορντ, Ματ Λοτζέσκι, Μάρκους Σλότερ είναι Αμερικανοί που στην κορύφωση της καριέρας τους έπαιζαν και πρωταγωνιστούσαν στην EuroLeague. Η ΑΕΚ, λοιπόν, επέλεξε και εμπειρία και ικανότητα, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα αθλητικά προσόντα. Μαζί με τους Ματσιούλις και Ζήση, δημιούργησε μια ομάδα που για πολλούς έμοιαζε με... μικτή παλαιμάχων και γι αυτό έγινε μεγάλη συζήτηση. Οι περισσότεροι έβλεπαν μεγάλο ρίσκο και ένα ρόστερ που δεν θα μπορέσει να αντέξει.

Αποδείχθηκε ότι στην ΑΕΚ δεν έκαναν κάτι στην τύχη. Στο κάτω, κάτω δεν ήθελαν να ξαναμπούν σε μια διαδικασία να αναδείξουν έναν ξένο (όπως έγινε με τον Σαν Ρος ή με τον Πάντερ παλιότερα), αλλά να έχουν παίκτες που δεν πρόκειται να αποχωρήσουν. Συνάμα έπαιξαν και το τελευταίο τους χαρτί με τον Ταϊρίς Ράις, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα φύγει μόλις ολοκληρωθεί το Final 8. Τώρα αν καταφέρουν να τον κρατήσουν και για το υπόλοιπο της σεζόν - μοιάζει απίθανο - θα μπορούν να κάνουν όνειρα για ακόμα περισσότερα πράγματα.

Διότι εδώ που τα λέμε, όλες οι έμπειρες παλιοσειρές κάνουν σπουδαία δουλειά σε αυτό το επίπεδο πλέον, αλλά ο Ράις είναι ακόμα πιο πάνω απ όλους. Ο Αμερικανός παραμένει παίκτες EuroLeague και μάλλον αδικεί τον εαυτό του λέγοντας πως θα σταματήσει το μπάσκετ. Οχι μόνο αντέχει και κάνει τη διαφορά στο Champions League, αλλά ανήκει ακόμα στο πιο υψηλό επίπεδο. Και αν κρίνουμε από όσα βλέπουμε στην EuroLeague, αλλά και των ειδικών συνθηκών της φετινής σεζόν - οι απουσίες κάθε αγωνιστική μπορεί να είναι πολλές για κάθε ομάδα - θα είναι περιζήτητος από τη Δευτέρα.

Η ΠΙΟ ΠΕΡΙΕΡΓΗ EUROLEAGUE


Πάμε και στην EuroLeague, εκεί που η πρεμιέρα είχε εκπλήξεις και σε μία απ' αυτές ο Παναθηναϊκός ήταν πρωταγωνιστής. Οι πράσινοι είχαν πολλές απουσίες, αλλά παράλληλα έπεσαν και σε μια Χίμκι που είχα προβλήματα και πήραν ένα σπουδαίο διπλό. Ο Παπαπέτρου αποδείχθηκε κομβικός, ο Μποχωρίδης έκανε υπέρβαση και οδήγησε τον Παναθηναϊκό εκ του ασφαλούς και γενικά οι Έλληνες παίκτες τράβηξαν το κάρο από τη λάσπη. Διότι και ο Μήτογλου ήταν σημαντικός και ο Κασελάκης βοήθησε και ο Καλαιτζάκης έδειξε πως μπορεί να βοηθήσει. Ηταν μια ελληνική νίκη για τους πράσινους, που έχουν μια χρυσή ευκαιρία να αναδείξουν νέους πρωταγωνιστές.

Κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός πηγαίνει με ανεβασμένη ψυχολογία στο μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, όταν όλοι περίμεναν το αντίθετο όταν έγινε γνωστό το πρόγραμμα της EuroLeague. Διότι ο Παναθηναϊκός δεν ήταν φαβορί κόντρα στην Χίμκι και ο Ολυμπιακός είχε τον πρώτο λόγο απέναντι στην Ζάλγκιρις. Όμως οι ερυθρόλευκοι έπαθαν τη ζημιά στην τελευταία περίοδο και μπήκαν στη λίστα με τις ομάδες που έπεσαν θύμα έκπληξης την πρεμιέρα.

Η Εφές έκανε την αρχή, αφού η Ζενίτ πέτυχε μεγάλη νίκη στην Πόλη, η Ρεάλ έχασε από την Μπασκόνια, ενώ παραλίγο να την πατήσει και το Μιλάνο στο Μόναχο με την Μπάγερν. Γλίτωσε όμως στην παράταση και βγήκε από τη... λίστα χάρη στον Σιλντς. Θα είναι περίεργη η φετινή EuroLeague, με πολλά μη αναμενόμενα αποτελέσματα, διότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές σε σχέση με όλα όσα γίνονταν παλιότερα.

Υ.Γ.: Ο ΕΣΑΚΕ έφτασε κοντά σε ένα μεγάλο λάθος, αλλά είτε από τύχη, είτε γιατί πρόλαβε, απέφυγε την γκάφα. Λεπτομέρειες προσεχώς.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ