OPINIONS

Ο αντικαταστάτης του Μιλουτίνοβ θα είναι δύο... Ντιλέινι

EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΤΣΣΚΑ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΤΣΣΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος βάζει τα... νούμερα στη θέση τους και αναλύει πώς θα είναι ο Ολυμπιακός της επόμενης σεζόν.

Διάβασε ο Μάικ Τζέιμς για τα 9 εκατομμύρια ευρώ και τον Νίκολα Μιλουτίνοβ και έδειξε εντυπωσιασμένος. Και έσπευσε ο Αντρέι Βατούτιν να το μαζέψει το θέμα, διότι μοιάζει προκλητικό να ακούγονται τόσο πολλά για μειώσεις σε όλο τον αθλητισμό, να γίνονται συζητήσεις για περικοπές στους παίκτες της EuroLeague και βγαίνουν στην επιφάνεια τόσο μεγάλα ποσά.

Η αλήθεια βέβαια για τη συμφωνία του Σέρβου σέντερ με την ΤΣΣΚΑ δεν είναι μακριά. Είναι δεδομένο ότι ότι ο 26χρονος θα μετακομίσει στη Μόσχα την επόμενη σεζόν και συνολικά θα πάρει για τρία χρόνια 8.1 εκατομμύρια ευρώ. Πάλι πολλά λεφτά, ακόμα και για την προ κορονοϊού εποχή, που ελάχιστες ομάδες μπορούσαν να δώσουν στην EuroLeague και μάλλον θα γίνουν ακόμα λιγότερες μετά την πανδημία.

Ομως αν θυμηθούμε ότι οι Ρώσοι έδωσαν 3 εκατομμύρια ετησίως για τον Κώστα Κουφό, όταν βρέθηκαν στην... ανάγκη το περασμένο καλοκαίρι, ε αυτά που αξίζει πλέον παίρνει ο Μιλουτίνοβ. Και θα μπορούσε να τα πάρει από πέρυσι, αν ο Ολυμπιακός τον είχε πουλήσει στην ΤΣΣΚΑ. Ηταν όμως τέτοια η κατάσταση το περασμένο καλοκαίρι στον Πειραιά, που θα ξεσπούσε εμφύλιος πόλεμος αν... τολμούσε η διοίκηση των ερυθρολεύκων να δώσει τον Σέρβο. Πλέον ως ελεύθερος βρήκε το συμβόλαιο που ήθελε και τον καθιστούν ως έναν από τους πλέον ακριβοπληρωμένους παίκτες της EuroLeague.

Μην νομίζετε ότι ο Ολυμπιακός δεν έκανε την προσπάθειά του να κρατήσει τον παίκτη που πήρε το καλοκαίρι του 2015, σε ηλικία 21 ετών. Ηταν μια μεταγραφή εισήγηση επί της ουσίας των Σαν Αντόνιο Σπερς στους ερυθρόλευκους, που στην αρχή έμοιαζε λάθος, αλλά στην πορεία κέρδισαν και οι δύο πλευρές. Και ο Ολυμπιακός βρήκε ένα σέντερ σημείο αναφοράς και ο Μιλουτίνοβ έγινε μέσω αυτής της διαδικασίας ένας από τους καλύτερους στη θέση του στην EuroLeague.

Η μεταγραφή του, λοιπόν, στην ΤΣΣΚΑ ήταν φυσιολογική εξέλιξη, διότι ο Ολυμπιακός και δεν ήθελε και δεν έπρεπε να δώσει 8 εκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια σε έναν σέντερ. Συν την εφορία, βέβαια, που ανεβάζει το ποσό, όχι όσο μέχρι πέρυσι, αλλά σαφώς οι Ρώσοι βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα στον συγκεκριμένο τομέα, με βάση τους νόμους στη Ρωσία.

Ο Ολυμπιακός έφτασε να προσφέρει μέχρι 5.4 εκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια, κατά μέσο όρο δηλαδή 1.8 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Πάρα πολλά χρήματα για τα ελληνικά δεδομένα, που ίσως τελικά βολεύουν τους ερυθρόλευκους που δεν καταλήγουν σε σέντερ και θα δοθούν για την ενίσχυση της περιφέρειας. Διότι εκεί έχει στοχεύσει και ο Ολυμπιακός και ο Μπαρτζώκας.

Ο Ολυμπιακός επί της ουσίας έχει βρει το δίδυμο των σέντερ του για την επόμενη σεζόν και με περίπου 1 εκατ ευρώ το χρόνο θα έχει στο ρόστερ του και τον Χασάν Μάρτιν και τον Οκτάβιους Ελις. Με βάση το πλάνο των προπονητών θα υπάρχει και άλλο ένα 4-5αρι, συνεπώς με λιγότερα λεφτά σε σχέση με όσα θα έπαιρνε ο Μιλουτίνοβ, οι ερυθρόλευκοι θα κλείσουν την φροντ λάιν τους. Τούτη τη στιγμή μοιάζουν αποδυναμωμένοι, αλλά αυτή η συζήτηση και η... σούμα θα γίνουν στο τέλος της σεζόν. Διότι κάθε φορά που ο Ολυμπιακός έμοιαζε αποδυναμωμένος με την αποχωρήση ενός ψηλού, έβρισκε συνήθως τη λύση. Και για τον Χασάν Μάρτιν λέγονται εξαιρετικά λόγια.

Πάμε παρακάτω τώρα. Ο Ολυμπιακός μπήκε στη διαδικασία να θωρακίσει το ρόστερ του με ρολίστες ψηλούς, ικανούς να μεγαλουργήσουν μέσα από λειτουργία σωστού συνόλου. Οπως ο Χάινς, ο Ντάνστον, ο Χάντερ, ο Μπιρτς, ο Ντόρσεϊ... Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να βρει σπουδαίους γκαρντ. Όχι έναν, αλλά δύο, που θα πάρουν τη σκυτάλη από τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος θα παίξει και την επόμενη σεζόν με διαφορετικό - αλλά πάντα ποιοτικό - ρόλο και θα κρατάνε μαζί την μπαγκέτα των ερυθρολεύκων.

Δεν θα μπει στη διαδικασία να αναζητήσει παίκτες - στοιχήματα και να ξοδέψει λεφτά ρισκάροντας. Ο Μπαρτζώκας έτσι έχει μάθει να κτίζει τις ομάδες του, με σπουδαίους γκαρντ και αθλητικούς σέντερ που θα τους υποστηρίζουν ιδανικά, συνεπώς εκεί θα πέσει το βάρος.

Γι αυτό άλλωστε και ακούγονται ονόματα από το πρώτο ράφι της EuroLeague. Όμως με εξαίρεση τον Χασάν Μάρτιν που ούτως ή άλλλως είναι διαφορετική περίπτωση και η δική του περίπτωση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, δεν έχει προκύψει κάτι τη δεδομένη στιγμή. Ναι μεν παίκτες υπάρχουν και θα υπάρξουν, αλλά λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό, δεν γίνεται κάτι άλλο πλην σκέψεων και διερευνητικών επαφών.

Οπως και να έχει, πάντως, ο Ολυμπιακός έχει αποφασίσει να δημιουργήσει κάτι καινούργιο και οι περιφερειακοί θα παίξουν τον πιο σημαντικό ρόλο. Οι ερυθρόλευκοι θα αναζητήσουν παίκτες όπως ο Μάλκομ Ντιλέινι, τουλάχιστον θα επιχειρήσουν να πάρουν ακριβούς και ποιοτικούς γκαρντ. Γι αυτό και δεν θα έχουν σε προτεραιότητα παίκτες σαν τον Μπρόκχοφ, διότι δεν έχουν ως βασικό σκοπό να ρίξουν τα (πολλά) λεφτά τους στη θέση "3"...

ΥΓ.: Οπως όλα δείχνουν, για το υπόλοιπο 2020 δεν θα γίνουν αγώνες με παρουσία κόσμου. Και ίσως αυτό να κρατήσει στο μεγαλύτερο κομμάτι της επόμενης σεζόν, αν όχι σε όλο. Αυτό να το έχουμε πάντα υπόψιν μας, τουλάχιστον διότι θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον αθλητισμό και το μπάσκετ.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ