OPINIONS

Μυρίζει, αλλά κάνει καλό

Μυρίζει, αλλά κάνει καλό

Οι ήττες στα φιλικα κάνουν πάντα καλό. Και ο ανέτοιμος Ολυμπιακός πρέπει να επενδύσει πάνω στη συντριβή από την Βιλερμπάν για να γίνει κανονική ομάδα. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιερατος.

Ο εκνευρισμός του Γιώργου Μπαρτζώκα στο ημίχρονο του φιλικού με την Βιλερμπάν ίσως λέει πολλά περισσότερα και από την ήττα του Ολυμπιακού με 17 πόντους διαφορά.

Ο κόσμος περίμενε με αγωνία και πολλές απαιτήσεις να δει τη νέα ομάδα που φτιάχτηκε το καλοκαίρι και εν τέλει παρακολούθησε κάτι πολύ κακό. Εντελώς ασύνδετο, με ατέλειες στην επίθεση, που θεωρητικά θα είναι το δυνατό σημείο των ερυθρολεύκων τούτη τη σεζόν.

Για την άμυνα δεν μπορεί να πει κανείς πολλά τούτη τη στιγμή, διότι ο Ολυμπιακός δεν μπαίνει στα φιλικά στη διαδικασία να κάνει σκάουτινγκ. Εχει τις βασικές αρχές του, αλλά δεν δουλεύει πάνω στον τρόπο αναχαίτισης των αντιπάλων. Η επίθεση ήταν και είναι το ζητούμενο και ο Ολυμπιακός έκανε για 40 λεπτά αυτό που είπε ο Μπαρτζώκας στο ημίχρνο: "Κακή εμφάνιση επιθετικά Χρειάζεται καλύτερη κυκλοφορία στην μπάλα, παίζουμε 2 εναντίον 2 και όχι 5 εναντίον 5 που είναι το παιχνίδι μας".

Η ουσία, λοιπόν, είναι μία. Ο Ολυμπιακός έπαιξε μόνο πικ εντ ρολ, δεν είχε κίνηση δίχως την μπάλα, δεν είχε σωστές συνεργασίες. Ο Κώστας Σλούκας έβγαλε κάποιες ωραίες φάσεις, ειδικά στο ξεκίνημα, αλλά επί της ουσίας δεν έβαλε τους συμπαίκτες στο παιχνίδι. Ο ΜακΚίσικ και ο Χάρισον δεν είχαν κανέναν ρόλο στο παιχνίδι και από τη στιγμή που έχουν σημαντικό κομμάτι στην επίθεση, πρέπει να υπάρξουν τα κατάλληλα plays και γι αυτούς.

Η επίθεση, λοιπόν, είναι το πρόβλημα και όχι η άμυνα. Κίνηση δεν υπάρχει και η Βιλερμπάν δεν κόπιασε ιδιαίτερα να σταματήσει τους ερυθρόλευκους. Κυριάρχησε για 35 λεπτά απέναντι στον Ολυμπιακό, που στην πραγματικότητα δεν προβληματίστηκε από την άμυνα των Γάλλων, αλλά από το γεγονός ότι είναι ακόμα ασύνδετος.

Βέβαια δεν χρειάζεται να λέμε πολλά τη δεδομένη χρονική στιγμή, διότι είναι απλά ένα φιλικό παιχνίδι και υπάρχει δρόμος μέχρι να αρχίσει η σεζόν. Η ήττα και η κακή εμφάνιση θα κτυπήσουν δυνατά το καμπανάκι για τον Ολυμπιακό, που είναι προτιμότερο να δέχεται "χαστούκια" στα φιλικά, προκειμένου να ξυπνήσει να βρει το δρόμο του το συντομότερο δυνατό.

Θα ήταν άλλωστε παράλογο μετά από 7 μήνες χωρίς αγώνες να έπαιζε φοβερό και τρομερό μπάσκετ. Θα ήταν ίσως και κακό να είναι φορμαρισμένος Σεπτέμβρη μήνα. Από την άλλη, δεν χρειάζεται και να κρύβεται η αλήθεια κάτω από το χαλάκι, ειδικά εν ώρα προετοιμασίας.

Γιατί από τον φετινό Ολυμπιακό υπάρχουν πολλές προσδοκίες, ο πήχης είναι ψηλά και δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ομάδες που δημιουργήθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια. Ο κόσμος περίμενε με αγωνία να δει μπάσκετ, να δει τα νέα αποκτήματα και τον Κώστα Σλούκα και το 74-57 από την Βιλερμπάν ήταν βαρύ.

Βέβαια εν έτει 2020 όλοι γνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα στα φιλικά δεν παίζουν κανένα ρόλο και κάπου εδώ οι παλιότεροι έρχονται και θυμίζουν ένα παλιό ρητό. "Η ήττα στα φιλικά είναι σαν την κοπριά, μυρίζει αλλά κάνει καλό".

Αυτή, λοιπόν, η ήττα και κυρίως η εμφάνιση σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί όπως πρέπει από τον Ολυμπιακό και το προπονητικό τιμ. Ο Μπαρτζώκας ήταν αγριεμένος από το ημίχρονο, διότι δεν είναι το μπάσκετ που πρεσβεύει και ονειρεύεται αυτό που έπαιξαν οι ερυθρόλευκοι. Αλλά είναι τόσο έμπειρος ο ίδιος και ο οργανισμός του Ολυμπιακού, που δεν πρόκειται να πανικοβληθούν από μία κακή εμφάνιση, ένα κακό αποτέλεσμα σε φιλικό. Ούτε πρόκειται να μπουν σε διαδικασία να αρχίσουν να ψάχνουν για παίκτες, για αλλαγές, για ενίσχυση.

Ορισμένοι άρχισαν τη συζήτηση για την απουσία ψηλού. Σέντερ πάνω από 2.10 να μπορεί να είναι σημείο αναφοράς με πλάτη και να μπορεί να αντιμετωπίσει στην άμυνα παίκτες σαν τον Φαλ. Όμως ο Μπαρτζώκας έχει στήσει την ομάδα του με τη δική του φιλοσοφία, έχει ξεκάθαρη άποψη για ψηλούς και κοντούς και απλά θέλει διαφορετικά πράγματα απ' αυτά που είδε.

Κανείς όμως δεν είναι δογματικός στον Ολυμπιακό. Αν κάτι χρειαστεί, μπορεί να γίνει στην πορεία. Απλά δεν είναι η ώρα για συμπεράσματα και τέτιου είδους αποφάσεις. Είναι ώρα προετοιμασίας και προβληματισμού, όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ