ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μπαρτζώκας - Σπανούλης: Φωτιά εξ αμελείας

Ο Βασίλης Σπανούλης πηγαίνει προς τα αποδυτήρια
Ο Βασίλης Σπανούλης πηγαίνει προς τα αποδυτήρια EUROKINISSI

Ο Βασίλης Σπανούλης δεν είναι Ρέγιες. Είναι ο κορυφαίος Ελληνας μπασκετμπολίστας. Ομως και ο Ολυμπιακός -όπως κάθε μεγάλος σύλλογος- είναι πάνω από πρόσωπα. Αυτές είναι οι αλήθειες, όλα τα άλλα απλές δηλώσεις που μεγαλοποιούν τα πράγματα. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος

Οι δηλώσεις του Γιώργου Μπαρτζώκα για τον Βασίλη Σπανούλη άναψαν τη φλόγα, όμως πήραν διαστάσεις πυρκαγιάς δίχως στην πραγματικότητα να ανταποκρίνονται στη πρόθεση του προπονητή του Ολυμπιακού.

Διότι είναι αλήθεια ότι το πρώτο άκουσμα και η πρώτη ανάγνωση της τελευταίας του απάντησης προκάλεσαν μεγάλες συζητήσεις, αλλά αν δούμε συνολικά, όσα είπε δεν ήταν καθόλου προσβλητικά για τον Βασίλη Σπανούλη.

Ας θυμηθούμε τι ακριβώς είπε 55χρονος κόουτς και θα αντιληφθούμε πως έχει πει και αλήθειες, αλλά έδειξε και αναγνώριση. Και να πάρουμε ακριβώς με χρονολογική σειρά όσα δήλωσε: "Καταλαβαίνω ότι για όλους είναι πολύ σημαντικό να μάθουν τι θα γίνει με τον Σπανούλη. Είναι λογικό να συζητιέται, βλέπω και τα άρθρα. Δεν θέλαμε να τον πιέσουμε να συζητήσουμε τώρα, θα πάρει την απόφαση με την οικογένειά του, μετά θα μιλήσει με τους ιδιοκτήτες, θα ληφθεί υπ' οψιν και η γνώμη μου".

Ως εδώ τα πράγματα είναι απόλυτα φυσιολογικά. Ο Σπανούλης θα συζητήσει με την οικογένειά του, δεν βιάζεται να αποφασίσει, θα μιλήσει με τους Αγγελόπουλους και θα ληφθεί υπόψιν και η άποψη του προπονητή. Ακριβώς, δηλαδή, όπως πρέπει να γίνονται τα πράγματα με όλους τους παίκτες, αλλά πολύ περισσότερο με τις σημαίες μιας ομάδας.

ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΣΚΕΤΜΠΟΛΙΣΤΑΣ, ΟΧΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ

Τίποτα ακραίο δεν θα είχε συμβεί αν μετά από 30 λεπτά συνέντευξης Τύπου, δεν ερχόταν η τελευταία ερώτηση που είχε να κάνει με το αρχηγό του Ολυμπιακού. "Ως φίλο του μπάσκετ σας ρωτάω, όχι σαν προπονητή, δεν θα είναι κρίμα να σταματήσει σε άδειο γήπεδο;"

Το πρώτο σκέλος της απάντησης περιέχει τη μεγάλη αλήθεια κι ας ακούγεται περίεργο. "Θα είναι κρίμα να σταματήσει ο Σπανούλης σε ματς σε άδειο γήπεδο, αλλά αν ο Covid-19 είναι για άλλα πέντε χρόνια, θα σταματήσει στα 45; Αυτός ο άνθρωπος χρειάζεται standing ovation, εννοείται, αλλά το μπάσκετ δεν είναι τόσο απλό".

Πιστεύει κανείς ότι ο Σπανούλης θέλει να συνεχίσει μόνο για να τον αποθεώνει ο κόσμος σε κάθε γήπεδο όπως τον Κόμπι Μπράιαντ; Όποιος το νομίζει αυτό, απλά δεν γνωρίζει τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του. Ο Kill Bill είναι ο πιο ανταγωνιστικός παίκτης που έβγαλε ποτέ η Ευρώπη, ο ίδιος θεωρεί πως παραμένει σε υψηλό επίπεδο και δεν πρόκειται να αποδεχθεί το ρόλο του τραγουδιστή που δίνει τις τελευταίες συναυλίες και θα γυρνάει στα γήπεδα της Ελλάδας και της Ευρώπης για να τον χειροκροτάνε. Αν συνεχίσει - γιατί είναι δεδομένο πως θέλει να συνεχίσει κι ας μην το έχει ανακοινώσει - θα το κάνει με τον τρόπο του. Παίζοντας κανονικά μπάσκετ.

ΑΛΛΟ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ, ΑΛΛΟ ΡΕΓΙΕΣ

Ο Σπανούλης δεν είναι Ρέγιες, όπως τον συγκρίνουν μερικοί, να είναι στη θέση του για να συμπληρώνει ή να κρατάει το λάβαρο της ομάδας. Είναι ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών στην EuroLeague, έχει ακόμα φιλοδοξίες και στόχους. Και δεν είναι θέμα Covid-19 που δεν θέλει να σταματήσει, ούτε χθες το βράδυ θα ανακοίνωνε το τέλος του, ακόμα κι αν είχε το ΣΕΦ 15.000 κόσμο. Άρα εδώ έχει απόλυτο δίκιο ο Μπαρτζώκας, διότι ξέρει καλά τον Σπανούλη και τιμά την ιστορία του.

Από την άλλη, ο Μπαρτζώκας σκέφτεται και τον Ολυμπιακό. Δεν τον θέλει 10ο, 11ο, 12ο στην EuroLeague, αλλά να πρωταγωνιστεί. Και θα ζητήσει το καλύτερο για την ομάδα του, δίχως να σκέφτεται διπλωματικά. Γιατί αν αποτύχει και την επόμενη σεζόν ο Ολυμπιακός, θα την πληρώσει ο ίδιος περισσότερο απ' όλους.

"Όλοι εσείς και οι φίλαθλοι το βλέπετε συναισθηματικά, εγώ θα το δω ρεαλιστικά, είμαι υποχρεωμένος, γιατί εμένα θα κράζετε μετά όλη τη χρονιά", ήταν η ατάκα που ορθώς πήρε μεγάλες διαστάσεις και συζητήθηκε, αλλά με μια δεύτερη σκέψη, πρόκειται για μία μεγάλη αλήθεια.

Ο ΙΔΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΖΗΤΑΕΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΑ ΓΚΑΡΝΤ

Διότι ακόμα και τα εκατομμύρια των οπαδών του Ολυμπιακού που απαιτούν να μείνει ο Σπανούλης, ζητούν παράλληλα και ενίσχυση της ομάδας στην περιφέρεια, προκειμένου να είναι ανταγωνιστική. Εδώ, λοιπόν, έρχεται ο προπονητής που πρέπει να πάρει τις αποφάσεις, μαζί με τη διοίκηση και τον ίδιο τον παίκτη.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού αποδέχθηκε φέτος να είναι ρολίστας, ίσως την επόμενη σεζόν να χρειαστεί να πάει πιο πίσω στην αγωνιστική ιεραρχία. Να γίνει ακόμα πιο... ρολίστας. Να έχει σημαντικό ρόλο στο πρωτάθλημα Ελλάδας, να έχει μικρότερη συμμετοχή στην EuroLeague. Θα μπορέσει να το αντέξει; Θα αποδεχθεί την απόκτηση κι άλλων γκαρντ;

Διότι το πλάνο που υπάρχει στον Ολυμπιακό είναι να μπουν στο ρόστερ άλλα τρία γκαρντ. Ιδανικά για τον Ολυμπιακό θα ήταν ο Γουίλιαμς Γκος, ο Ντόρσεϊ και ο Γουόκαπ κι αν δεν είναι οι τρεις συγκεκριμένοι, θα είναι τρεις με παρόμοια χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα ο Τζόρνταν Λόιντ του Ερυθρού Αστέρα, ο Όστιν Χόλινς της Ζενίτ ή ο Ντάριους Τόμπσον της Μπρίντισι.

Είναι προφανές ότι έχοντας όλα αυτά στο μυαλό του, ο Μπαρτζώκας είπε την τελευταία του πρόταση. Διότι δεν θα μείνει στον Ολυμπιακό για να πάρει τα λεφτά του και να φύγει. Θέλει να πετύχει, θέλει να παραμείνει κι άλλο στον Ολυμπιακό, θέλει να κτίσει κάτι μεγάλο. Αλλά με τον δικό του τρόπο, ώστε να είναι και υπεύθυνος για ό,τι συμβεί 100%.

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ

Από την άλλη δεν θέλει και δεν πρέπει να θέλει να χρεωθεί αυτός το τέλος του Σπανούλη. Ο κορυφαίος Ελληνας μπασκετμπολίστας, ο παίκτης που άλλαξε την ιστορία του Ολυμπιακού θα αποχωρήσει όταν θέλει αυτός. Μόνο έτσι πρέπει. Δεν θα το αποφασίσει κανείς προπονητής, καμία διοίκηση, κανένας οπαδός, κανένας κορονοϊός. Και δεν θα παίζει ως τα 45 του επειδή μπορεί ο Covid 19 να αποφασίσει να μας κάνει παρέα ως το 2025. Θα παίζει όσο αισθάνεται δυνατός.

Απλά από τη στιγμή που θα μείνει - αυτό θα συμβεί, να είστε σίγουροι - πρέπει και ο Μπαρτζώκας να είναι δίκαιος μαζί του - και ο Σπανούλης δίκαιος με τον Ολυμπιακό, την ομάδα της ζωής του. Διότι αυτό που βρίσκεται πάντα πάνω από τους θρύλους, είναι το άθλημα και οι σύλλογοι. Στην προκειμένη το μπάσκετ και ο Ολυμπιακός.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ