OPINIONS

Μαλώστε όσο προλαβαίνετε, από του χρόνου το μπάσκετ θα φτιάξει...

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος γράφει για την αλλαγή στη φορολόγηση των συμβολαίων, που βάζει σε δεύτερη μοίρα το αποψινό ντέρμπι και σκορπά ελπίδα στον επαγγελματικό αθλητισμό.

Εχει ντέρμπι απόψε (21:30) στο ΟΑΚΑ και ουδείς μπορεί να ξέρει πώς θα μας βρει η νύχτα. Βασικά πώς θα βρει το μπάσκετμπολ, την EuroLeague, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Προβλέψεις γίνονται, η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη, οι συνήθεις ύποπτοι μαλώνουν, όμως αυτό είναι το δέντρο. Το δάσος δεν θα βρίσκεται σήμερα στο Μαρούσι, αλλά στο κέντρο της Αθήνας. Στη βουλή των Ελλήνων.

Το θέμα δεν είναι πολιτικό, ούτε κομματικό. Είναι καθαρά αθλητικό. Και σχεδόν 10 χρόνια μετά το νόμο που λειτούργησε ανασταλτικά για τις επαγγελματικές ομάδες στην Ελλάδα, επί της ουσίας αποδείχθηκε καταστροφικός, ήρθε η ώρα της διόρθωσης. Το 45% της αυτοτελούς φορολόγησης ανέβασε στα ύψη τους προϋπολογισμούς των ΠΑΕ και των ΚΑΕ, που πλέον ήταν αναγκασμένες να κάνουν βήμα πίσω ως προς τους ανταγωνιστές τους στην Ευρώπη. Κυρίως τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για σχεδόν 10 χρόνια, τα μεγάλα συμβόλαια ήταν απαγορευτικά, για την ακρίβεια δεν έπαψαν να υπάρχουν, αλλά μειώθηκαν αισθητά. Μαζί με την ποιότητα των ελληνικών ομάδων, κυρίως στο μπάσκετ όπου Τούρκοι, Ρώσοι και Ισπανοί είχαν την ικανότητα να σπρώχνουν χρήμα και να ψωνίζουν από το πάνω ράφι. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός αναγκάστηκαν να περιμένουν τη σειρά τους και να παίρνουν παίκτες από τα πιο κάτω ράφια, αφού η φορολογία διπλασίαζε (και με το παραπάνω) το κόστος της μεταγραφής. Κι αυτό σε βάθος χρόνου αυτό κόστισε.

Σήμερα, λοιπόν, θα ψηφιστεί στη Βουλή διάταξη που μειώνει την φορολόγηση στα συμβόλαια ποδοσφαιριστών και καλαθοσφαιριστών στο 22%. Είναι κάτι που είχε ζητήσει το Υφυπουργείο Αθλητισμού και το είχε προτείνει στο επιτελείο του υπουργείου οικονομικών. Θυμίζουμε τι είχε πει ο Λευτέρης Αυγενάκης στη συνέντευξή του στο Sport24.gr και τον Νίκο Συριώδη πριν από σχεδόν δύο μήνες. "Σήμερα δεν είμαστε καθόλου ανταγωνιστικοί. Το ύψος της φορολόγησης φτάνει στο 55% και ενισχύει την φοροκλοπή, την φοροδιαφυγή και αποτρέπει κάποιους σοβαρούς αθλητές να έρθουν να δουλέψουν στην Ελλάδα και δεν ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση εργαλείων φοροδιαφυγής".

Για να καταλάβετε στο μέτρο του δυνατού, από το 2010 που άλλαξε η νομοθεσία στην Ελλάδα, το 20% επί της καθαρής αμοιβής, έγινε 45% επί του αυτοτελούς ποσού. ΠΑΕ και ΚΑΕ είδαν ένα συμβόλαιο της τάξης του 1 εκατ ευρώ μέχρι το 2010, που φορολογούνταν με 200.000 ευρώ και το συνολικό κόστος ήταν 1.2 εκατ ευρώ, να εκτοξεύεται μαζί με την εφορία και την εισφορά αλληλεγγύης (άρα συνολικά 55%) στα περίπου 2.3 εκατ. ευρώ. Πλέον, με την εφορία στο 45%, όταν ένας αθλητής θα παίρνει 1 εκατ. ευρώ καθαρά, το συνολικό κόστος με την εφορία θα είναι πλέον περίπου στο 1,5 εκατ ευρώ (μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης).

Με άλλα λόγια, εκεί που με 4.5 εκατ. ευρώ μπορούσε μια ομάδα να πάρει δυο σπουδαίους παίκτες του 1 εκατ. καθαρής αξίας, πλέον θα μπορεί να πάρει τρεις. Με τα ίδια χρήματα σχεδόν. Αρα βελτιώνει τη δυναμική της και θα ενισχύεται με βάση τον ανταγωνισμό.

Κάτι που έκανε και η Ιταλία από το 2017 γι αυτό και προσελκύει πλέον μεγάλα ονόματα και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Ρομέλου Λουκάκου είναι τέτοιες περιπτώσεις στο ποδόσφαιρο, ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ και ο Μίλος Τεόντοσιτς στο μπάσκετ. Αλλαξε τον τρόπο φορολόγησης για ξένους αθλητές και τα αποτελέσματα ήδη φαίνονται. Παίκτες που επέλεγαν την Αγγλία και την Ισπανία, πλέον (ξανα)βλέπουν την Ιταλία ως ελκυστικό προορισμό και στον επαγγελματικό αθλητισμό.

Είναι σαφές ότι έρχονται καλύτερες μέρες για τον επαγγελματικό αθλητισμό. Από την επόμενη σεζόν το μπάσκετ (και το ποδόσφαιρο) έχουν τη μεγάλη τους ευκαιρία. Οποιοι θέλουν να μαλώνουν και να φανατίζονται με ένα ματς όπως το αποψινό στο ΟΑΚΑ, ας το κάνουν. Φυσικά και ένα παιχνίδι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός πάντα θα κλέβει την παράσταση, ειδικά φέτος που στο μπάσκετ θα τους δούμε μόνο δύο φορές αντιπάλους. Αλλά όποιος σκέφτεται πιο μακριά, αισιοδοξεί για το μέλλον. Κοιτάζει το δάσος και όχι το δέντρο.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ