EUROLEAGUE

Ή αλλάζει ή βουλιάζει

Ή αλλάζει ή βουλιάζει
EUROKINISSI

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος γράφει για τον κακοφτιαγμένο Ολυμπιακό, που χρειάζεται άμεσα αλλαγές για να μην διασυρθεί στη φετινή EuroLeague.

Είναι προφανές ότι κάθε ομάδα δικαιούται το χρόνο της, από την άλλη όμως ο Ολυμπιακός δεν έχασε με 19 πόντους από την Ρεάλ, την Μπάρτσα, τη Φενέρ, την ΤΣΣΚΑ. Είχε απελπιστική εικόνα απέναντι στην Βιλερμπάν, που είναι αξιοπρεπής, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ανήκει στην ελίτ της EuroLeague. Το αντίθετο, είναι μία ομάδα που θα παλέψει να αποφύγει μία από τις τελευταίες θέσεις στην κατάταξη.

Οι ερυθρόλευκοι είναι κακοφτιαγμένοι για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν και είναι ξεκάθαρη η ευθύνη του Ντέιβιντ Μπλατ. Ναι μεν ο Ολυμπιακός δεν έχει το μπάτζετ για να διεκδικήσει Final Four και στόχος του ήταν τα πλέι οφ, όμως για ακόμα μια φορά φτιάχτηκε κάτι χειρότερο από τις προσδοκίες που υπήρχαν. Ο Ολυμπιακός δεν έχει αρχή, μέση και τέλος και η καραμέλα ότι βρίσκεται στην αρχή της σεζόν, θα λιώσει πολύ γρήγορα. Οι ενστάσεις για τις μεταγραφές που έγιναν υπήρχαν από τον Ιούλιο, από μακριά φαινόταν ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν πρόβλημα στις θέσεις "1" και "5" και τα προφανή επαληθεύτηκαν άμεσα.

Και πλέι μέικερ αξιόπιστος δεν υπάρχει και δεύτερος σέντερ δεν υπάρχει και στις θέσεις "2" και "3" έχουν μαζευτοί πολλοί και τελικά κανείς δεν βρίσκει το χρόνο και το ρόλο του. Ο,τι έγινε, δηλαδή και πέρυσι, πάλι με ευθύνη του προπονητή. Διότι το να βαφτίζεις τα 4αρια και να τα λες 5αρια ή να γεμίζεις το ρόστερ με πολλά 2-3ρια, μόνο χημεία δεν βοηθά να βρεις.

Η εικόνα του Ολυμπιακού στο Αστρομπάλ ήταν αποκαρδιωτική. Κάτι εντελώς άδικο για τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη, που έχουν ζήσει στιγμές δόξας με τα ερυθρόλευκα και τώρα εκτίθενται. Αδικο και για τον Μιλουτίνοβ, που ναι μεν ήρθε με κιλά, αλλά παραμένει αβοήθητος. Αδικο και για τον Βεζένκοβ που δεν έχει ρόλο, για τον Κόνιαρη που έμεινε εκτός 12αδας, για τον Πάντερ και τον Πολ που είναι εξαιρετικοί σκόρερ, αλλά ποτέ δεν θα βρουν ρυθμό όπως χρησιμοποιούνται.

Δυστυχώς ο Ολυμπιακός εμπιστεύτηκε περισσότερο απ' όσο πρέπει τον Μπλατ και την ξαναπάτησε. Διαλύθηκε ο ελληνικός κορμός και παρότι μπορεί να υπήρχε λόγος που έγινε αυτό, οι αντικαταστάτες δεν αξίζουν να βρίσκονται στη θέση αυτή. Αποκτήθηκαν παίκτες χαμηλού επιπέδου, που δεν δείχνουν την ικανότητα να βελτιωθούν. Και ίσως να μην φταίνε όλοι τους, αλλά όταν υπάρχει συνολική μετριότητα, κανείς δεν βοηθάει τον άλλο να βελτιωθεί. Το αντίθετο θα έλεγε κανείς. Ο ένας παρασύρει τον άλλο προς τα κάτω, διότι δεν έχει τη δυνατότητα και τη δύναμη να ξεκολλήσει από το βούρκο.

Θα πουν πολλοί ότι είναι νωρίς ακόμα και δεν πρέπει να γίνει κρίση με αυστηρότητα. Να δοθεί κι άλλος χρόνος, η λεγόμενη πίστωση χρόνου, προκειμένου να δείξει η ομάδα τις δυνατότητές της. Δυστυχώς ο χρόνος δεν τα γιατρεύει όλα, δεν μπορεί να κάνει τους ατάλαντους ταλαντούχους, ούτε τα 4αρια να τα κάνει 5αρια. Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν στο πέρασμα των ημερών, των μηνών, των ετών. Ο καθένας έχει την αξία του και ο Ολυμπιακός έχει κάνει πάλι λάθος στελέχωση.

Οχι για να πάρει την EuroLeague ή για να πάει στην Κολονία, αυτά δεν μπαίνουν στη συζήτηση. Τα μπάτζετ έχουν ξεφύγει και στην παρούσα φάση οι Αγγελόπουλοι δεν θέλουν και δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Είναι άλλο όμως αυτό και άλλο να θυμίζει η κατάσταση τη σεζόν 2004-2005. Τότε που πρωτομπήκαν τα αδέλφια στη διοίκηση. Κι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, ίσως να μην αργήσουμε να ζήσουμε ίδια πράγματα στο ΣΕΦ.

Το μόνο που πραγματικά ισχύει στο ότι είναι η αρχή της σεζόν, έχει να κάνει μόνο με το ότι υπάρχει χρόνος για να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Οχι κάτι φοβερό και τρομερό, κανείς δεν έχει την απαίτηση να μπουν εκατομμύρια διότι δεν υπάρχουν. Αλλά τόσο άστοχες επιλογές από προπονητή εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχουμε ξαναδεί. Λες και ο Μπλατ το κάνει επίτηδες. Είναι ώρα, λοιπόν, για δραστικές αλλαγές, διότι αν χαθεί κι άλλος χρόνος θα είναι πολύ αργά. Ποιες θα είναι αυτές; Ας το αποφασίσει η διοίκηση του Ολυμπιακού. Θα είναι στο τεχνικό επιτελείο; Θα αποκτηθεί ένας γκαρντ και ένα αθλητικό πεντάρι; Κάτι πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Ή θα αλλάξει ο Ολυμπιακός ή θα βουλιάξει...

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ