OPINIONS

Έτσι θα είναι η Α1 δίχως τον Ολυμπιακό

BASKET LEAGUE / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Όποιος πιστεύει ότι το ακριβό εισιτήριο φταίει -κυρίως- για τους 3.100 στο ΟΑΚΑ, είναι γελασμένος. Οι τελικοί δεν έχουν ενδιαφέρον και η Basket League χωρίς Ολυμπιακό είναι πρωτάθλημα δίχως ουσία. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Εννοείται πως η συζήτηση για το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης έχει χαθεί στα βάθη δύο δεκαετιών. Όμως εύκολα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, με εντελώς αντίθετο τίτλο. Η Basket League κινδυνεύει να γίνει το χειρότερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Και οι συνέπειες όλων των στραβών και των ανάποδων που έχουν γίνει εδώ και τέσσερις μήνες στο μπάσκετ στην Ελλάδα, φάνηκαν στον πρώτο τελικό της Α1. Μόλις 3.100 θεατές στο ΟΑΚΑ . Οι 100 ήταν φίλοι του Προμηθέα.

Ευτυχώς δηλαδή που προέκυψε και ο Προμηθέας, να δώσει μια άλλη νότα αισιοδοξίας και να δείξει ότι υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις σε αυτό το άθλιο προϊόν που λέγεται Basket League. Εχουμε ξαναπεί. Ο Προμηθέας Πάτρας, το Περιστέρι και ο Ηφαιστος Λήμνου έδωσαν κάτι διαφορετικό στο φετινό πρωτάθλημα, το μπάσκετμπολ που έπαιξε ο Χολαργός είναι για σεμινάριο, αλλά από εκεί και πέρα... το χάος.

Ο Παναθηναϊκός παίζει πλέον μόνος του για τον τίτλο, την ώρα που σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη το ενδιαφέρον κορυφώνεται. Στο final 4 στο Ισραήλ πέφτουν κορμιά. Στην Σερβία Ερυθρός Αστέρας και Παρτιζάν δίνουν μάχη μέχρι τέλους. Στην Ιταλία το Μιλάνο έμεινε εκτός και οι υπόλοιποι τα δίνουν όλα για την κορυφή. Στην Τουρκία η Φενέρ και η Εφές έχουν δημιουργήσει το καλύτερο ζευγάρι τελικού. Στην Ισπανία η Μπασκόνια έμεινε εκτός οδεύουμε προς κλάσικο. Και στην Γερμανία η Μπάγερν με την Αλμπα θα εκτοξεύσουν το ενδιαφέρον και όλη η Γερμανία θα ασχολείται με τους τελικούς του μπάσκετμπολ. Εντάξει, αν τώρα θεωρούν πως έχουμε καλύτερους τελικούς από την Πορτογαλία, την Πολωνία και την Αυστρία, μπορούν να καμαρώσουν με υπερηφάνεια.

Δυστυχώς όλα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες αποδυνάμωσαν ακόμα περισσότερο ένα ούτως ή άλλως παρηκμασμένο πρωτάθλημα. Βέβαια τα προηγούμενα χρόνια είχαμε να λέμε ότι δεν έχει ενδιαφέρον ολόκληρη η σεζόν, αλλά οι τελικοί μας ίσως είναι οι κορυφαίοι μετά το ΝΒΑ. Διότι ζευγάρι όπως το Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός το ζηλεύουν σε όλο τον κόσμο. Κι όμως εδώ στα μέρη μας καταφέραμε να το διαλύσουμε και αυτό και να έχει μείνει ο Παναθηναϊκός να παίζει μόνος του για να πάρει έναν τίτλο, που ούτε οι οπαδοί του έχουν όρεξη να δουν. Εντάξει, στον τελευταίο τελικό θα υπάρχει περισσότερος κόσμος, όμως οι 3.100 στο ΟΑΚΑ τη Δευτέρα αποτελούν μια απογοητευτική εικόνα .

Όχι γιατί ο Προμηθέας δεν αξίζει να τον βλέπεις και να τον χειροκροτείς, αλλά γιατί όταν είναι δεδομένη μία νίκη, όταν δεν υπάρχει αγωνία για το αποτέλεσμα, ουδείς ασχολείται. Οσο, λοιπόν, οι υπόλοιποι δεν μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τους αιώνιους, θα έχουν ως επί το πλείστον αδιάφορους ημιτελικούς, αλλά... τρελούς τελικούς. Με τα καλά και τα άσχημά τους. Χίλιες φορές όμως να βλέπουμε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό να μονομαχούν και να στρέφει όλη η Ευρώπη το βλέμμα της, παρά αυτή η εικόνα του ΟΑΚΑ .

Όποιος, λοιπόν, δεν αντιλαμβάνεται πως είναι αστείο να συζητάμε για Basket League δίχως Ολυμπιακό, είναι βαθειά νυχτωμένος. Οπως το ίδιο θα λέγαμε αν στη θέση των ερυθρολεύκων ήταν ο Παναθηναϊκός. Η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στο νικητή και οι δύο αιώνιοι έχουν - ειδικά στο μπάσκετ - ο ένας ανάγκη τον άλλο.

Οι συνέπειες της απουσίας του Ολυμπιακού από την Basket League φάνηκαν ήδη, αν ο την επόμενη σεζόν βρίσκεται στην Α2, ό,τι είδαμε στο ΟΑΚΑ θα είναι ο κανόνας. Οι εξέδρες θα είναι άδειες, κανένα κανάλι δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί, οι όποιοι χορηγοί θα τρέξουν να φύγουν μακριά. Το μήνυμα το έστειλε την περασμένη εβδομάδα ο βασικός σπόνσορας της Α1, όποιος είδε τους 3.100 στον πρώτο τελικό, θα πάρει ακόμα περισσότερο... δρόμο από το μπάσκετμπολ.

Γι αυτό πριν να είναι αργά, ας ενώσουν τις δυνάμεις τους οι ενδιαφερόμενοι κι ας αφήσουν τους εγωισμούς μακριά. Γιατί όλοι τελικά θα χάσουν πολλά περισσότερα απ' όσα νομίζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ