ΕΣΑΚΕ

Γκάφα (ή επιλογή;) του ΕΣΑΚΕ για τη Wild Card

Σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ
EUROKINISSI

Ο ΕΣΑΚΕ μοίρασε σε όλες τις ομάδες τη νέα ειδική προκήρυξη της Basket League για τη σεζόν 2020/21 και παραλίγο να υποπέσει σε γκάφα, που θα ενεργοποιούσε τη διαδικασία της wild card για το τρέχον πρωτάθλημα. Η θέση της διοργανώτριας αρχής.

Είτε από τύχη, είτε γιατί τελευταία στιγμή αντιλήφθηκαν πως μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα που θα άλλαζε τα δεδομένα, στον ΕΣΑΚΕ γλίτωσαν από μπελάδες. Διότι η νέα προκήρυξη του πρωταθλήματος της Basket League ενεργοποιούσε την διαδικασία της wild card λόγω της εξόδου του Πανιωνίου μέσω μη αδειοδότησης από την ΕΕΑ. Η ψηφοφορία αναβλήθηκε λόγω της άρνησης του Άρη να ενταχθεί στην κεντρική διαχείριση και όλα έμειναν ως έχουν.

Τι λέει η ειδική προκήρυξη που έχει σταλεί σε όλες τις ομάδες του ΕΣΑΚΕ. Στο άρθρο 5 αναφέρει ότι "σε περίπτωση κατά την οποία οι ομάδες που θα αποκτήσουν το δικαίωμα συμμετοχής στο Πρωτάθλημα αγωνιστικής περιόδου 2020-2021, δεν λάβουν το προβλεπόμενο στο άρθρο 77 α του ν. 2725/1999, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, πιστοποιητικό, θα ακολουθηθεί η διαδικασία του ισχύοντος Κανονισμού Πρωταθλήματος και του Κανονισμού Ειδικής Αδειοδότησης για τη συμπλήρωση του κενού που θα δημιουργηθεί στον αριθμό των ομάδων, σε εκτέλεση της απόφασης του ΔΣ του ΕΣΑΚΕ της 21-5-2020 και της 9-7-2020, με την οποία τροποποιήθηκε η Ειδική Προκήρυξη του Πρωταθλήματος Α1 Εθνικής Κατηγορίας Καλαθοσφαίρισης αγωνιστικής περιόδου 2019-2020".

Με άλλα λόγια, οι ομάδες είχαν ψηφίσει να μην δοθεί wild card, αλλά την Πέμπτη (1/10) κλήθηκαν να υπογράψουν τη νέα ειδική προκήρυξη, που θα έμπλεκε τα πράγματα. Από τη στιγμή που η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αποφάσισε να μη χορηγήσει πιστοποιητικό στην ΚΑΕ Πανιώνιος, ο ΕΣΑΚΕ θα έπρεπε να ζητήσει από την ΕΟΚ την αναβολή των εθνικών πρωταθλημάτων και αναπλήρωση της θέσης του Πανιωνίου, από άλλη ομάδα με τη διαδικασία της Wild Card.

Τελικά ψηφοφορία δεν έγινε λόγω (αυτή είναι η επίσημη εκδοχή) της διαφωνίας με τον Άρη στο θέμα των τηλεοπτικών κι έτσι δεν μπήκαν σε μπελάδες ο ΕΣΑΚΕ και οι 12 ομάδες της Basket League, που τα είχαν βρει σε όλα και μάλλον δεν ήθελαν άλλον στα πόδια τους. Το ερώτημα ωστόσο είναι αν τελικά η ειδική προκήρυξη δεν ψηφίστηκε λόγω αυτής της διαφωνίας και το Δ.Σ. δεν έχει καταλάβει ακόμα τι θα γινόταν ή αν τελικά δεν ψηφίστηκε η ειδική προκήρυξη για να αποφευχθεί αυτός ο "πονοκέφαλος".

Μα θα πει κανείς ότι το πρόβλημα θα ενεργοποιηθεί μόλις ψηφιστεί η προκήρυξη. Όχι, αυτό δεν ισχύει διότι όταν αρχίσει η Α2, αυτομάτως δεν μπορεί να υπάρξει καμία αλλαγή. Και η Α2 αρχίζει σήμερα, άρα κανείς δεν μπορεί πλέον να προβιβαστεί. Εκτός κι αν οι 12 ομάδες που φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει κάτι τέτοιο, έστελναν επιστολή στην ΕΟΚ ζητώντας την αναβολή των εθνικών πρωταθλημάτων, ξέροντας ότι θα μπορεί και θα πρέπει βάσει της ειδικής προκήρυξης να ακολουθηθεί η διαδικασία της Wild Car.

Όχι ότι θα ήθελε κάποιος να προβιβαστεί τελευταία στιγμή (ο Ολυμπιακός έχει πάρει ξεκάθαρη θέση και οι υπόλοιπες ομάδες θα ήταν δύσκολο να ανέβουν σε μια μέρα στην Α1), αλλά και τυπικά θα έχαναν το δικαίωμα, όπως αναφέρει το άρθρο 2: "Οποιαδήποτε ομάδα ΚΑΕ ή ΤΑΚ ή Σωματείο, η οποία έχει συμμετάσχει σε αγώνα Πρωταθλήματος οποιασδήποτε άλλης κατηγορίας καλαθοσφαίρισης, δεν μπορεί να συμμετάσχει στο Πρωτάθλημα Α1 Εθνικής Κατηγορίας την ίδια αγωνιστική περίοδο. Σε περίπτωση που οποιαδήποτε ομάδα ΚΑΕ ή ΤΑΚ ή Σωματείο έχει συμμετάσχει σε αγώνα Κυπέλλου στην κλήρωση του οποίου συμμετείχε με βάση την βαθμολογική κατάταξη άλλης κατηγορίας καλαθοσφαίρισης διατηρεί το δικαίωμα να συμμετάσχει στο Πρωτάθλημα Α1 Εθνικής Κατηγορίας κατά την ίδια αγωνιστική περίοδο".

Ωστόσο, οι 12 ομάδες αν επιθυμούσαν πραγματικά όπως λένε την επιστροφή του Ολυμπιακού στην Α1 (έτσι δηλώνουν όλους αυτούς τους μήνες), μ' αυτό το τρικ θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, να πετάξουν την μπάλα στο γήπεδο των ερυθρόλευκων (με δεδομένο ότι η Πολιτεία έχει ψηφίσει το νόμο για την αλλαγή στα διοικητικά της Ομοσπονδίας που αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο) και να μάθουν τις όποιες νέες προθέσεις τους. Θα μπορούσαμε έτσι - έστω και από σπόντα - να συζητάμε για μια σημαντική κίνηση από πλευράς ΕΣΑΚΕ, που θα βοηθούσε προς της κατεύθυνση της αναβάθμισης της Basket League.

Από τύχη λοιπόν ή από πρόθεση δεν προέκυψε το σενάριο της Wild Card στην Basket League; Απάντηση μπορούν να δώσουν μόνο οι άμεσα εμπλεκόμενοι.

Σημείωση: Οι άνθρωποι του ΕΣΑΚΕ επικοινώνησαν με το Sport24.gr και εξήγησαν πως από ένα λάθος στην εκτύπωση της ειδικής προκήρυξης δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Η λέξη "ΔΕΝ" λείπει μπροστά από το "θα ακολουθηθεί" στην επίμαχη παράγραφο, αλλάζοντας όλη την ουσία του κειμένου. Συνεπώς πρόκειται απλά για γκάφα, όπως λέμε στον τίτλο του κειμένου ή απλά λάθος κατά τον ΕΣΑΚΕ.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΕΣΑΚΕ STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ