ΠΑΟΚ

Ο ρεαλιστής Γκαρσία… δικαιώνει τον Φερέιρα

Ο Πάμπλο Γκαρσία στην αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Άρη στο Βικελίδης στα playoffs της Super League Interwetten.
Ο Πάμπλο Γκαρσία στην αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Άρη στο Βικελίδης EUROKINISSI SPORTS

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του Δικεφάλου σε ντέρμπι και την αλλαγή στον τρόπο σκέψης του προπονητή του που τον κάνει να βάζει πάνω από όλα το αποτέλεσμα.

Ο ΠΑΟΚ λίγα 24ώρα μετά την νίκη του επί του Ολυμπιακού, νίκησε εκτός έδρας και τον Άρη και μετά από δύο μήνες πάτησε και πάλι στη 2η θέση της βαθμολογίας

Ο ΠΑΟΚ είχε άλλωστε δύο μήνες να ζευγαρώσει νίκες στο πρωτάθλημα. Από τα μέσα του Φλεβάρη όταν είχε κερδίσει τον ΠΑΣ Γιάννινα στο Περιστέρι και τη Λαμία στην Τούμπα δεν μπορούσε να πάρει δύο συνεχόμενα τρίποντα και τότε ήταν που βρέθηκε για τελευταία στη σεζόν στη 2η θέση.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί οι δύο αγώνες αποτελέσαν και την τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ είχε καταφέρει να κρατήσει σε ισάριθμα 90λεπτα ανέπαφη την εστία του.

Ο ΠΑΟΚ από τον πρώτο ημιτελικό με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ δείχνει ότι έχει αλλάξει την σκέψη με την οποία αγωνίζεται. Βάζει πάνω από όλα το αποτέλεσμα χωρίς να ενδιαφέρεται πως θα το κατακτήσει και αυτό φάνηκε και σήμερα. Μια ομάδα που σε όλη σχεδόν τη σεζόν έδινε δικαιώματα στους αντιπάλους της να σκοράρουν με ευκολία- συχνά στην πρώτη τους τελική προς την εστία του Δικεφάλου- ρίχνει πλέον το βάρος στην άμυνα της και προσπαθεί να προστατέψει με κάθε τρόπο την εστία της.

ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Ο Πάμπλο Γκαρσία επέλεξε και πάλι το σχήμα με τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς, δείχνοντας ότι έμεινε ικανοποιημένος με τον τρόπο που λειτούργησε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Αν δεν ήταν μάλιστα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε από την περασμένη εβδομάδα ο Ίνγκασον που χρειάστηκε να κάνει παυσίπονη ένεση για να παίξει στον αγώνα με τους ερυθρόλευκους δεν θα είχε κάνει καμία αλλαγή.

Το 3-4-3 παρέμεινε χρησιμοποιώντας και πάλι το Βιεϊρίνια ως στόπερ και με τον Ελ Καντουρί σε ένα διπλό ρόλο μεσοεπιθετικού, αριστερά όταν ο ΠΑΟΚ επιτίθεται και προς τον άξονα όταν η ομάδα του βρίσκεται σε φάση άμυνας. Και πάλι ο Χρήστος Τζόλης μπαίνοντας και αυτός στη διαδικασία… "θυσίας", την ίδια που πέρασε και ο Αμρ Ουάρντα, όταν ο Ουρουγουανός επέλεξε να αφήσει το 4-2-3-1 και να πάει σε μια πιο συντηρητική μορφή ενός σχήματος με τρεις κεντρικούς χαφ.

Τι του δίνει η τριάδα στην άμυνα; Μεγαλύτερη ηρεμία, πιο εύκολες αλληλοκαλύψεις των παικτών και την δυνατότητα ακόμη και όταν αφήνει την μπάλα στον αντίπαλο, όπως έγινε μετά το γρήγορο γκολ που πέτυχε ο Σβαμπ, να εκμεταλλεύεται τους χώρους για να δημιουργήσει καθαρές φάσεις.

Γιατί παρά το γεγονός ότι φάνηκε να αμύνεται μαζικά στο ντέρμπι με τους κιτρινόμαυρους μετά το γρήγορο γκολ που πέτυχε ο ΠΑΟΚ είχε δύο καθαρές ευκαιρίες μια με τον Ελ Καντουρί και μια με το Ζίβκοβιτς να καθαρίσει πιο εύκολα το παιχνίδι. Και στην δική του εστία το μεγαλύτερο κίνδυνο τον αισθάνθηκε στις καθυστερήσεις όταν έπαιζε με 10 μετά την αποβολή του Ουάρντα.

Το γρήγορο γκολ που πέτυχε στο παιχνίδι με τον Άρη του έδωσε τη δυνατότητα να αφήσει την μπάλα στους γηπεδούχους και να ψάξει Βέβαια στο «Κλ. Βικελίδης» ο Γκαρσία πήγε ένα βήμα πιο μπροστά χρησιμοποιώντας από το 70΄και μετά ως "ψευτοεννιάρι" τον Αμρ Ουάρντα.

Ο ΡΕΑΛΙΣΤΗΣ ΓΚΑΡΣΙΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΦΕΡΕΙΡΑ

Όχι ο Γκαρσία δεν έχει… "δαιμονιστεί", ούτε έχει καταλάβει το σώμα του το πνεύμα του Αμπέλ Φερέιρα. Απλά ο Ουρουγουανός κατάλαβε ότι όσο η άμυνα του… μπάζει νερά, κινδυνεύει να μείνει εκτός στόχων και να υποθάλπεται ακόμη και η δουλειά η δική του και των παικτών του. Αυτό έβλεπε και ο Πορτογάλος και αποφάσισε εν μέσω playoffs και εκείνος να παίξει με τρεις πίσω.

Έτσι, στην ουσία, δικαιώνοντας τον προκάτοχο του έγινε πιο ρεαλιστής. Ο ίδιος ονομάζει αυτή την αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο παίζει η ομάδα του "προσαρμογή" στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτή την φάση της σεζόν τίποτα δεν μετρά εκτός από τα αποτελέσματα. Και αυτά λένε ότι ο ΠΑΟΚ παίζοντας με τρεις στην άμυνα κέρδισε δύο συνεχόμενα ντέρμπι- ενώ η αδυναμία του σε τέτοιου είδους παιχνίδια τον χαρακτήριζε σε όλη τη σεζόν-, έκανε επιτέλους δύο συνεχόμενες νίκες δείχνοντας ότι βρίσκει επιτέλους βηματισμό και δείχνει πως βρίσκει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλη τη χρονιά στην άμυνα. Όχι μόνο γιατί δεν δέχθηκε γκολ αλλά γιατί και σήμερα όπως έγινε και μετά τα πρώτα 20' του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό δεν άφησε τον αντίπαλο του να του κάνει φάσεις.

Μπορεί κάποιους να ξενίζει η αλλαγή στα "πιστεύω" του Γκαρσία. Ωστόσο όσο το σχήμα με τους τρεις στόπερ -το οποίο θεωρούσε ότι δεν ταιριάζει στη φιλοσοφία του ΠΑΟΚ- του δίνει νίκες, δεν έχει λόγους για να το αλλάξει.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ