ΠΑΟΚ

Το ρόστερ του ΠΑΟΚ καλείται και φέτος να ξεπεράσει τα όρια του

Ο Κάλεντ Νάρεϊ
Ο Κάλεντ Νάρεϊ EUROKINISSI SPORTS

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου καταγράφει πώς οι μεταγραφές του ΠΑΟΚ τελείωσαν πριν μπει ο Αύγουστος και προσπαθεί να εξηγήσει γιατί δεν έγιναν τελικά διορθωτικές κινήσεις μετά τον αποκλεισμό από την Ευρώπη.

Μπορεί η μεταγραφική περίοδος να έκλεισε επίσημα στις 15 του Σεπτέμβρη, τουλάχιστον για όσους ποδοσφαιριστές δεν ήταν ελεύθεροι, στην πραγματικότητα ωστόσο οι μεταγραφές για τον ΠΑΟΚ τελείωσαν το βράδυ της 28ης Ιουλίου, με τον άδοξο αποκλεισμό από τη Λέφσκι Σόφιας.

Μέχρι τότε ο Δικέφαλος κινούταν με βάση το πλάνο που είχε εκπονηθεί από κοινού από τον Ζοζέ Μπότο, τον Ραζβάν Λουτσέσκου και φυσικά τον ιδιοκτήτη της ομάδας Ιβάν Σαββίδη. Το πλάνο που προσπάθησε να εφαρμόσει ο Πορτογάλος αθλητικός διευθυντής.

Το σχέδιο των επιτελών του ΠΑΟΚ ήταν να κλείσουν το 90% του ρόστερ της ομάδας πριν από την αναχώρηση για την Ολλανδία. Τελικά στο βασικό στάδιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας συμμετείχαν οι Κοτάρσκι, Κουαλιάτα, Κάργας, Ράφα Σοάρες, Τάντας, Αντρέ Ρικάρντο και ο Σάστρε, τα δικαιώματα του οποίου αγοράστηκαν από τη Μαγιόρκα.

Όταν παραχωρήθηκε ο Τσόλακ, ο Μπότο προχώρησε την υπόθεση του Νάρεϊ, που την κυνηγούσε καιρό και ως αντικαταστάτη του Κροάτη έφερε τον Μπράντον Τόμας. Με αυτούς και τους παλιούς ο ΠΑΟΚ πήγε στα παιχνίδια με τη Λέφσκι, παρουσιάστηκε ανέτοιμος και αποκλείστηκε από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Από τον αποκλεισμό και μετά η μοναδική κίνηση που έγινε για την ενίσχυση του ρόστερ ήταν αυτή του Ιβάν Νέσμπεργκ. Τον οποίο βέβαια ο ΠΑΟΚ είχε κλείσει μήνες πριν έστω και αν δεν κατάφερε να φέρει στην Θεσσαλονίκη παρά μόνο όταν τελείωσε το συμβόλαιο του με την Βαλερένγκα.

Οι προσθαφαιρέσεις κατέληξαν μόνο σε αφαιρέσεις

Από την πρώτη στιγμή μετά το κάζο από τη Λέφσκι στον ΠΑΟΚ έκαναν λόγο για διορθωτικές κινήσεις και μιλούσαν για προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ. Η προϋπόθεση να αποχωρήσουν ποδοσφαιριστές που δεν υπολογίζονται για να προστεθούν άλλοι στο ρόστερ ήταν ξεκάθαρη και τέθηκε ως όρος για να γίνουν μεταγραφικές επίσημα, από τον ίδιο τον Ιβάν Σαββίδη μερικές εβδομάδες αργότερα.

"Χρειάζεται να ισορροπήσει το ρόστερ και να πουληθούν ή να αποχωρήσουν ποδοσφαιριστές που δεν είναι στα πλάνα του προπονητή" είχε πει στην ομιλία του προς τα στελέχη της ΠΑΕ ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, αλλά οι περισσότεροι προτίμησαν να μείνουν στην ατάκα του ότι "το ρόστερ δεν έχει κλείσει".

Προσθαφαιρέσεις στο έμψυχο δυναμικό του ΠΑΟΚ δεν έγιναν, γιατί προφανώς κρίθηκε πως οι αφαιρέσεις των Λάμπρου, Μιχάι και Τσιγγάρα δεν ήταν αρκετές με δεδομένο πως έμειναν στο ρόστερ παίκτες όπως ο Μουργκ, ο Νινούα και ο, μόνιμα αδικαιολογήτως απών, Ζαμπά.

Στην πράξη αποδεικνύεται ότι όλο τον Αύγουστο και στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβριο στον ΠΑΟΚ δεν έγιναν αρκετά ώστε να βρεθεί ο μεσοεπιθετικός που ζητούσε από καιρό, με δημόσια δήλωση του μάλιστα ο Ρασβάν Λουτσέσκου.

Μέχρι που παρουσιάστηκε λίγο πολύ ως αναγκαστική για να γίνει μια ακόμη κίνηση ενίσχυσης η λύση του Πάολο Φερνάντες του Βόλου με τη γνωστή κατάληξη.

Και από τη στιγμή που δεν άναψε ποτέ το πράσινο φως για τον Φάμπιο Μαρτίνς και δύσκολα μπορεί κανείς να περιμένει να προκύψει κάτι από την αγορά των ελεύθερων, ο Ρουμάνος τεχνικός πρέπει να βρει λύσεις εκ των έσω για να καλύψει τα κενά του ρόστερ του. Κενά που φαίνονται στα μέχρι τώρα παιχνίδια που έχει δώσει η ομάδα του, παρά την ικανοποιητική βαθμολογική της συγκομιδή και περιορίζουν τις δυνατότητες της, την ώρα που οι ανταγωνιστές της έχουν ενισχυθεί σημαντικά.

Ξεκάθαροι στόχοι

Είναι αναγκαίο να υπάρξει μια επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά του ΠΑΟΚ, στην οποία θα εξηγείται στους φιλάθλους γιατί τελικά δεν έγινε η μεταγραφή που πρώτος από όλους ζητούσε ο προπονητής της ομάδας.

Θεωρήθηκε ότι το ρόστερ ήταν πλήρες με αυτούς που αποκτήθηκαν ή επειδή δεν αποχώρησαν όλοι όσοι έπρεπε να φύγουν; Υπήρχε μπάτζετ που εξαντλήθηκε σε αυτούς που αποκτήθηκαν πριν από τον αποκλεισμό από την Ευρώπη; Τα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι πολλά και χρειάζονται ξεκάθαρες απαντήσεις.

Το σίγουρο είναι ότι οι στόχοι και της φετινής αγωνιστικής περιόδου, όπως έγινε και στην περυσινή, θα κριθούν οι αντοχές του ρόστερ. Ένα ρόστερ που έχει δεδομένα αδυναμίες και που μάλιστα σε σχέση με την περασμένη σεζόν έχει πολλούς περισσότερους νεαρούς και άπειρους ποδοσφαιριστές.

Αυτοί -και ο προπονητής που θα τους διαχειριστεί- είναι που θα πρέπει να δείξουν χαρακτήρα και να παρουσιάσουν μια ομάδα όσο γίνεται περισσότερο ανταγωνιστική. Οι απαιτήσεις όλων των υπολοίπων θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές.

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ