ΠΑΟΚ

Το "ντου" των οπαδών του ΠΑΟΚ δείχνει ότι δεν πιστεύουν στην ομάδα

Ο Ζίβκοβιτς πιάνει το κεφάλι του μετά το φινάλε του αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Άρη
Ο Ζίβκοβιτς πιάνει το κεφάλι του μετά το φινάλε του αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Άρη INTIME SPORTS

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για όσα είδε να συμβαίνουν στην Τούμπα, την είσοδο των οπαδών στο γήπεδο που δεν έχει λογική και την νέα προβληματική εμφάνιση του ΠΑΟΚ που έχει εξήγηση.

Ο ΠΑΟΚ, με όσα έγιναν στο τοπικό ντέρμπι με τον Άρη, επέστρεψε χρόνια πίσω. Περίπου πέντε χρόνια και οκτώ μήνες για την ακρίβεια. Όταν η Τούμπα βίωσε την τελευταία είσοδο των οπαδών του στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό την διακοπή ενός αγώνα, ήταν Μάρτιος του 2016 και ο ΠΑΟΚ έδινε έναν ημιτελικό κυπέλλου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.

Τότε όμως υπήρχε έστω μια αφορμή. Μια ανατροπή του Μακ από τον Καπίνο που για τον διαιτητή Παππά δεν ήταν πέναλτι και η αποβολή του Σλοβάκου για τις διαμαρτυρίες του, έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσουν τα επεισόδια που οδήγησαν σε οριστική διακοπή.

Χθες (28/11) τέτοιου είδους αφορμή δεν υπήρξε. Εκτός αν θεωρείται αφορμή μια ακόμη κακή εμφάνιση ή η ήττα από τον Άρη. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγήσει κανείς την είσοδο των οπαδών που μπήκαν στο γήπεδο και πήραν στο κυνήγι τους παίκτες, του αντιπάλου και της δικής τους ομάδας.

Ούτε οριστική διακοπή υπήρξε με τον Ρόμπερτ Μάντεν, τον Σκωτσέζο ρέφερι να τηρεί τους κανονισμούς και να δίνει το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο, ώστε να αδειάσει το γήπεδο από αντικείμενα και παρείσακτους για να παιχθεί το υπόλοιπο του παιχνιδιού.

Ο ΠΑΟΚ θα τιμωρηθεί, θα δώσει μέχρι και 4 παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών και θα πληρώσει και 250 χιλιάδες ευρώ, ωστόσο οι πληγές που άνοιξαν με όσα έγιναν στην αναμέτρηση με τον Άρη, δύσκολα θα κλείσουν.

Δεν πιστεύουν στην ομάδα τους

Η είσοδος των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, οι αποδοκιμασίες στους παίκτες μέχρι να αποχωρήσουν από την Τούμπα δείχνουν ότι δεν υπάρχει πλέον πίστη στην ομάδα. Και η ίδια η ομάδα, που σε ένα ακόμη παιχνίδι έδειξε να μην έχει δυνάμεις, ενέργεια και αυτοπεποίθηση, δίνει τέτοια δικαιώματα.

Από τις 31 Αυγούστου, όταν έκλεισε η μεταγραφική περίοδος το ζητούμενο για τον ΠΑΟΚ ήταν πόσο θα αντέξει το ρόστερ του να κάνει όπως περίμενε ο Ραζβάν Λουτσέσκου πρωταθλητισμό. Όσο αυτό το ρόστερ, (για κάποιους "γερασμένο", για κάποιους άλλους «χωρίς κίνητρο») είχε δυνάμεις σωματικές και πνευματικές , έδειχνε ικανό να κρατηθεί ψηλά. Το ζήτημα ήταν αν θα μπορούσε να τα καταφέρει έστω και…ασθμαίνοντας, μέχρι το Γενάρη, μέχρι να καταφτάσουν οι ενισχύσεις που δεν ήρθαν το καλοκαίρι.

Στην πράξη όμως οι αντοχές του ΠΑΟΚ δεν έφτασαν ούτε μέχρι το Δεκέμβριο. Ίσως λόγω της διαχείρισης του Ρουμάνου τεχνικού, που επιμένει μέχρι εσχάτων σε συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές, ίσως λόγω των πολλών τραυματισμών – μυϊκών και άλλων, ίσως ακόμη και επειδή σημαντικοί για τον ΠΑΟΚ ποδοσφαιριστές έχασαν παιχνίδια λόγω covid, το ρόστερ του Δικεφάλου έχει ξεπεράσει πλέον στα όρια του.

Δεν φταίνε οι προσδοκίες του προπονητή, φταίει το γεγονός ότι αυτές δεν στηρίχθηκαν

Ο Λουτσέσκου στις δηλώσεις που έκανε μετά το επεισοδιακό ντέρμπι, αναρωτήθηκε μήπως η αιτία όλων των κακών που έχουν βρει την ομάδα του είναι οι υψηλές προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε.

Η επιστροφή του Ρουμάνου στην Τούμπα δεν ήταν δυνατόν να μην δημιουργεί από μόνη της υψηλές προσδοκίες. Έτσι και αλλιώς για αυτό επέστρεψε. Για να δημιουργήσει πάλι μια ομάδα που θα πάρει το πρωτάθλημα, όπως έκανε στην πρώτη του θητεία στον ΠΑΟΚ.

Το κακό λοιπόν δεν είναι οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν, αλλά ότι δεν έγιναν οι κινήσεις έπρεπε να γίνουν για να τις στηρίξουν. Το κακό είναι ότι μια περίοδος που ξεκίνησε με 17 συμβόλαια σε εκκρεμότητα -και που ήταν και είναι κατ΄ επέκταση μεταβατική- "βαφτίστηκε" ως χρονιά πρωταθλητισμού.

Στην πράξη όμως φάνηκε πως είναι δύσκολο να κάνεις πρωταθλητισμό στηριζόμενος στους παίκτες με τους οποίους κατέκτησες τίτλους πριν από 3 χρόνια, οι περισσότεροι από τους οποίους μάλιστα δεν ξέρουν ποιο θα είναι το ποδοσφαιρικό τους μέλλον από το καλοκαίρι και έπειτα.

Η περίπτωση του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ είναι η πλέον χαρακτηριστική. Ο Σουριναμέζος που τον περασμένο Γενάρη, ήταν τελειωμένος από τον ΠΑΟΚ και έφυγε δανεικός, επέστρεψε το καλοκαίρι στην Τούμπα.

Χωρίς να έχει κάνει προετοιμασία, αφού είχε υποχρεώσεις με την Εθνική του ομάδα, έφτασε να είναι βασικός και αναντικατάστατος. Φταίει ο Μπίσεσβαρ που πλέον μένει από δυνάμεις, όταν έχει παίξει και στα 20 φετινά επίσημα παιχνίδια του ΠΑΟΚ, στα 17 από τα οποία βασικός;

Ο Λουτσέσκου καλώς κάνει και υπολογίζει τον Μπίσεσβαρ, τον Βαρέλα, τον Κρέσπο, τον Πασχάλακη, τον Βιεϊρίνια και όλους τους υπόλοιπους στους οποίους στηρίχθηκε για να κάνει τον ΠΑΟΚ αήττητο πρωταθλητή και νταμπλούχο.

Το θέμα είναι ότι δεν γινόταν να βασίζεται μόνο σε αυτούς παίκτες για να πάρει και πάλι το πρωτάθλημα. Θα έπρεπε το καλοκαίρι να απαιτήσει περισσότερες λύσεις και μαζί με τη διοίκηση να δημιουργήσουν την διάδοχη κατάσταση για το παρόν και για το μέλλον της ομάδας.

Να τους έχει μαζί αλλά να μπορεί να τους χρησιμοποιεί πιο αποδοτικά. Να μην φτάνουν να ακούνε από τον κόσμο να φωνάζει "για το πόσο βαριά είναι η φανέλα του ΠΑΟΚ" την οποία, αυτοί οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές, την έχουν τιμήσει και με το παραπάνω τα προηγούμενα χρόνια.

Τώρα πλέον το κακό έχει γίνει…

Δείτε την Game Night για το μεγάλο ντέρμπι ΠΑΟΚ - Άρης και τους αγώνες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού:

TAGS ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ