ΠΑΟΚ

Οι 12 ημέρες που… άλλαξαν τον ΠΑΟΚ

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας
Οι παίκτες του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας EUROKINISSI

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για τη μεταμόρφωση του ΠΑΟΚ στο πιο κρίσιμο σημείο της φετινής αγωνιστικής περιόδου, που άλλαξε το κλίμα στην Τούμπα.

Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε πολλές φορές στη φετινή σεζόν…στα σχοινιά. Στο πιο κρίσιμο σημείο της ωστόσο -και ενώ όλα έδειχναν να κρέμονται σε μια κλωστή- το…κουμπί γύρισε.

Ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά του τρεις περίπου εβδομάδες για να καθορίσει την τύχη του στη φετινή αγωνιστική περίοδο, στα 4 τελευταία παιχνίδια των playoffs και φυσικά στο μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Ολυμπιακό. Εκεί όπου θα έχει την ευκαιρία να κλείσει τη σεζόν με ένα τρόπαιο.

ΟΙ ΝΙΚΕΣ ΣΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Η αλήθεια είναι ότι το κλίμα στην Τούμπα έχει αλλάξει από την στιγμή που η ομάδα του Γκαρσία άρχισε να κερδίζει στα ντέρμπι. Μπορεί η επικράτηση επί της ΑΕΚ στην πρεμιέρα των πλέι οφ να ισορρόπησε κάπως την κατάσταση μετά τις συνεχόμενες…κατραπακιές στις τελευταίες αγωνιστικές της κανονικής περιόδου στα παιχνίδια με Αστέρα Τρίπολης, Άρη και Παναθηναϊκό, αλλά δεν ήταν αυτή που τελικά άλλαξε τα δεδομένα. Άλλωστε ακολούθησε η 2η ήττα στην Λεωφόρο με "τριάρα" μάλιστα που επανάφερε την εσωστρέφεια στις τάξεις του Δικεφάλου.

Ακόμη και η νίκη στον πρώτο ημιτελικό με την Ένωση στο ΟΑΚΑ, με το buzzer beater του Μουργκ, να δίνει στον ΠΑΟΚ προβάδισμα πρόκρισης στον τελικό, δεν πρόσφερε τίποτα περισσότερο από μια… πίστωση χρόνου στον Ουρουγουανό και τους παίκτες του.

Το κουμπί γύρισε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ προέρχονταν από την ισοπαλία στην Τρίπολη και είχε στο πρόγραμμα του την εντός έδρας αναμέτρηση με τους ερυθρόλευκους, το ντέρμπι με τον Άρη στο «Κλ. Βικελίδης» και μετά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό – που σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα παιχνίδια έδειχνε το λιγότερο επικίνδυνο- πριν το πιο σημαντικό από όλα ντέρμπι με την ΑΕΚ στον δεύτερο ημιτελικό του κυπέλλου.

Σε αυτά τα παιχνίδια ο ΠΑΟΚ νίκησε για πρώτη φορά φέτος σε δύο συνεχόμενα ντέρμπι, κράτησε ανέπαφη την εστία του σε τρία συνεχόμενα παιχνίδια και πήρε την πρόκριση στον τελικό με ανατροπή του εις βάρους σκορ. Μέσα σε 12 ημέρες ο Δικέφαλος πέτυχε πράγματα που δεν μπορούσε να κάνει σε όλη σχεδόν την φετινή αγωνιστική περίοδο και να σώσει την χρονιά. Πως το έκανε; Με τον Γκαρσία να αλλάζει το σχηματισμό επαναφέροντας το σχήμα με τους 3 κεντρικούς αμυντικούς – στο οποίο όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος οι ποδοσφαιριστές του νιώθουν πιο άνετα- και να στηρίζει παίκτες που έδειχναν να μην… είναι εδώ, πολλούς μήνες νωρίτερα (Πασχαλάκης, Ντόουγκλας Αουγκούστο).

ΕΧΕΙ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Ο ΓΚΑΡΣΙΑ

Ο Γκαρσία στη συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα σε ισπανική εφημερίδα έδειξε να έχει πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας ιδίως όταν αυτή αφορά τον προπονητή του ΠΑΟΚ. Ο Ουρουγουανός απέφυγε να μιλήσει με βεβαιότητα για τον προγραμματισμό της επόμενης σεζόν. Περιορίστηκε απλά να τονίσει ότι σε ομάδες σαν το Δικέφαλο δεν μετρά ούτε το συμβόλαιο που έχεις υπογράψει, ούτε πόσο αγαπητός είσαι στον κόσμο της ομάδας. Αυτό που μετρά τελικά είναι τα αποτελέσματα και μόνο αυτά. «Αν κερδίσεις είσαι ο καλύτερος και αν χάσεις είσαι μια καταστροφή» απάντησε ο Γκαρσία. Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι τη συγκεκριμένη συνέντευξη δημοσιεύτηκε μετά την πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου κάνει την άποψη του περισσότερο βαρύνουσα.

Ο Γκαρσία βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο όταν η ομάδα του δεν μπορούσε να κερδίσει και αυτός μαζί με τους παίκτες του είχαν χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Ζώντας στη Θεσσαλονίκη περισσότερα από 12 χρόνια του είναι πολύ εύκολο να αντιληφθεί το κλίμα που επικρατεί στον κόσμο. Οι φίλοι του Δικεφάλου που εξακολουθούν να πίνουν νερό στο όνομα του ποδοσφαιριστή Γκαρσία, θέλουν να τον δουν να πετυχαίνει και ως προπονητής στον πάγκο της ομάδας του. Έχουν όμως και μεγάλες απαιτήσεις από αυτόν και τους παίκτες του και περιμένουν πως και πως να δουν τον ΠΑΟΚ να κατακτά το Κύπελλο.

ΑΝΟΙΚΤΗ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ, ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Για την ώρα πάντως οι άνθρωποι του Δικεφάλου δείχνουν να αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τα παιχνίδια των playoffs, όπου ο στόχος της δεύτερης θέσης είναι ακόμη ανοικτός. Το γεγονός αυτό μπορεί να κρατήσει παίκτες και τεχνική ηγεσία σε εγρήγορση μέχρι και τον τελικό του κυπέλλου. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος απλά και μόνο παίρνοντας ένα από τα τρία ευρωπαϊκά εισιτήρια που παραμένουν σε εκκρεμότητα . Δυο νίκες χρειάζεται ακόμη για να το εξασφαλίσει. Εδώ και καιρό έχει τεθεί η κατάκτηση της 2ης θέσης ως μίνιμουμ στόχος στο πρωτάθλημα και ο ΠΑΟΚ θα τη διεκδικήσει μέχρι τέλους.

Πως θα πάει σε αυτά τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια των playoffs η ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία; Με τις απουσίες του Ομάρ Ελ Καντουρί και του Χόσε Άνχελ να είναι σημαντικές. Ο Ισπανός έχει πιθανότητες, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις που μιλούσαν για απουσία 2 ή 3 εβδομάδων, να προλάβει τον αγώνα με τον Ολυμπιακό στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", ενώ ο Καντουρί θα τρέξει να προλάβει τον τελικό του κυπέλλου με τους ερυθρόλευκους.

Στο φινάλε της σεζόν και κυρίως στον τελικό ο Γκαρσία χρειάζεται κάθε παίκτη που μπορεί να του προσφέρει λύσεις.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΟΚ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ