ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ "πετάει" προς ακόμη έναν τελικό

Ο ΠΑΟΚ "πετάει" προς ακόμη έναν τελικό
INTIME SPORTS

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για τον ΠΑΟΚ που προσαρμόστηκε έγκαιρα στις ειδικές συνθήκες του δεύτερου προημιτελικού στη Λεωφόρο και πήρε μια δίκαιη πρόκριση σε βάρος του Παναθηναϊκού.

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να υπέφερε κάποιες στιγμές στο, τρίτο στη σειρά, παιχνίδι του με τον Παναθηναϊκό, αλλά τη δουλειά του την έκανε. Ο στόχος για τον Δικέφαλο του Ραζβάν Λουτσέσκου επετεύχθη. Ο δρόμος του για τον τελικό του κυπέλλου είναι ανοικτός και αυτό ήταν το ζητούμενο στο αποψινό παιχνίδι του στη Λεωφόρο.

Ο ΠΑΟΚ και στις τρεις αναμετρήσεις τους απέναντι στους πράσινους έδειξε ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτούς και δίκαια βρίσκεται στα ημιτελικά της διοργάνωσης, κυνηγώντας την 6η συμμετοχή τα τελευταία χρόνια στο μεγάλο τελικό.

Ίδια σχεδόν ενδεκάδα, διαφορετικές οι ανάγκες

Στο αρχικό σχήμα που επέλεξε ο Ραζβάν Λουτσέσκου υπήρχε μόλις μια αλλαγή σε σχέση με το παιχνίδι της περασμένης Κυριακής με τον Τιάγκο Ντάντας στη θέση του Στέφαν Σβαμπ. Οι υπόλοιποι δέκα ήταν αυτοί που ξεκίνησαν και στο παιχνίδι πρωταθλήματος και θριάμβευσαν απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Ο δεύτερος προημιτελικός ωστόσο ήταν εντελώς διαφορετικό παιχνίδι και από το τελευταίο ντέρμπι πρωταθλήματος και από τον πρώτο αγώνα για το κύπελλο στην Τούμπα.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου και οι παίκτες του όφειλαν να ξέρουν ότι οι πράσινοι μετά από δυο ήττες ηχηρές και μη έχοντας κάτι άλλο να χάσουν θα έμπαιναν από την αρχή του αγώνα με σκοπό να τα παίξουν όλα για όλα και ότι θα πήγαιναν το παιχνίδι στη – πολλές φορές υπέρμετρη- δύναμη .

Απέναντι σε αυτήν τη διαφορετική, σε σχέση με τα προηγούμενα δυο ντέρμπι, συνθήκη ο ΠΑΟΚ προσπάθησε και πάλι να επιβληθεί με το παιχνίδι του. Προσπάθησε να κυκλοφορήσει την μπάλα, να αναπτυχθεί ορθολογικά, να εκμεταλλευτεί το χώρο και να πιέσει τους παίκτες του Παναθηναϊκού για να κλέψει μπάλες.

Ως ένα σημείο το σχέδιο του Λουτσέσκου λειτούργησε με τον ΠΑΟΚ να δημιουργεί τρεις πολύ καλές ευκαιρίες, δυο με τον Ολιβέιρα και μια με τον Ζίβκοβιτς πριν η άμυνα του δώσει χώρο στον Τσέριν και ο Σλοβένος να ανοίξει το σκορ.

Προσαρμόστηκε στις ειδικές συνθήκες και πήρε την πρόκριση

Ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε να δει το μισό από το προβάδισμα που πήρε στην Τούμπα να χάνεται για να αντιληφθεί ότι τα πράγματα στο σημερινό παιχνίδι ήταν διαφορετικά και πως αυτή την φορά δεν θα του ήταν αρκετά τα αγωνιστικά χαρίσματα του για να πάρει την πρόκριση και πως θα έπρεπε να απαντήσει με δύναμη στη δύναμη που έβαλαν στο παιχνίδι οι αντίπαλοι του.

Στην πραγματικότητα η πιο φανερή "έκπτωση" που έκανε ο ΠΑΟΚ στο παιχνίδι του για να ανταπεξέλθει στις ειδικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν ήταν το γεγονός ότι υπήρξαν - αρκετές μάλιστα φορές - που η μπάλα έφυγε με ελεύθερο βολέ από τον Κοτάρσκι με στόχο τον Νέλσον Ολιβέιρα που ήταν αναμφισβήτητα ο καλύτερος του παίκτης στο παιχνίδι και αυτός που έφαγε το περισσότερο "ξύλο".

Στα υπόλοιπα κομμάτια του παιχνιδιού ο Δικέφαλος κράτησε όσο μπορούσε περισσότερο την καλή κυκλοφορία της μπάλας, γεγονός που του έδινε αρκετή ηρεμία στο δεύτερο ημίχρονο, χαμήλωσε μερικά μέτρα προς την μεσαία του γραμμή από την οποία ξεκινούσε να ασκεί πίεση στους παίκτες του Παναθηναϊκού και βρήκε από μια στατική φάση (φάσεις που έχουν γίνει και πάλι δυνατό του σημείο) το πέναλτι που έφερε το γκολ της ισοφάρισης.

Η εύστοχη εκτέλεση της εσχάτης των ποινών από τον Νέλσον Ολιβέιρα δικαίωσε την προσπάθεια του Πορτογάλου επιθετικού όχι μόνο στο αποψινό αλλά και το προηγούμενο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (στο οποίο είχε δυο δοκάρια) και σφράγισε την πρόκριση της ομάδας του στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να είναι προσεκτικός απέναντι σε έναν αντίπαλο όπως η Λαμία, που είναι σαφώς πιο βατός από ότι ο Παναθηναϊκός, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.

Πέρασε με επιτυχία το crash test και περιμένει ενίσχυση

Όπως και να έχει ο ΠΑΟΚ πέρασε με υψηλό βαθμό και επιτυχία το crash test των τριών παιχνιδιών απέναντι στους πράσινους και πλέον μπορεί να δει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τη συνέχεια και στο κύπελλο αλλά και το πρωτάθλημα. Και έδειξαν ότι δεν τους λείπει τίποτα σε σχέση με τις υπόλοιπες διεκδικήτριες των δυο εγχώριων τίτλων.

Τα προημιτελικά πέρασαν και τώρα οι άνθρωποι του Δικεφάλου έχουν 5 ημέρες για να ενισχύσουν την ομάδα τους. Ο ΠΑΟΚ το τελευταίο χρονικό διάστημα εξετάστηκαν περιπτώσεις για την γραμμή κρούσης αλλά και τα άκρα της άμυνας και οι επόμενες ημέρες θα δείξουν ποια θα είναι η κίνηση που θα γίνει.

Η λογική λέει ότι ένας ακόμη επιθετικός θα αποτελέσει μεγάλη ενίσχυση για την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου, που έχει καταφέρει να βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ομάδα του και θα κάνει πολύ πιο εύκολη την δουλειά του.

Δείτε την Game Night για την πρόκριση του Δικεφάλου στη Λεωφόρο:

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ