ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ έδωσε δικαιώματα και τώρα κινδυνεύει

Ο ΠΑΟΚ έδωσε δικαιώματα και τώρα κινδυνεύει
INTIME SPORTS

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για την απροσδόκητα κακή εικόνα του ΠΑΟΚ που τον οδήγησε στο στραπάτσο της Σόφιας.

Ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε εντελώς ανέτοιμος στο παιχνίδι με τη Λέφσκι και πλέον έχει να ανέβει ένα βουνό για να καταφέρει να αποκλείσει τους Βούλγαρους.

Ο Δικέφαλος έβγαλε με τα ίδια του τα χέρια τα μάτια του. Η Λέφσκι που τον κέρδισε με ένα "καθαρό" 2-0 είναι μια ομάδα περιορισμένων δυνατοτήτων. Κάτι που έγινε προφανές από το γεγονός ότι ο Στοΐλοφ είχε στον πάγκο μόνο 4 παίκτες εκτός από τους 2 αναπληρωματικούς τερματοφύλακες.

Ωστόσο είναι μια ομάδα ιστορική, που προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει μια επιτυχία που θα δώσει επιπλέον ώθηση στο ήδη συσπειρωμένο και ένθερμο κοινό της.

Σε μια τέτοια ομάδα αυτό που δεν πρέπει να κάνεις είναι να της δώσει δικαιώματα. Να της επιτρέψει να πιστέψει ότι μπορεί να πετύχει κάτι που ο ίδιος ο προπονητής της, αμέσως μετά την κλήρωση με τον ΠΑΟΚ είχε χαρακτηρίσει ως ποδοσφαιρικό θαύμα. Να αποκλείσει έναν αντίπαλο με πολλαπλάσιο μπάτζετ που πέρυσι έφτασε μέχρι και τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Και τι έκανε ο ΠΑΟΚ; Δώρο ένα γκολ στους Βούλγαρους πριν συμπληρωθεί καν το πρώτο λεπτό του αγώνα. Και όχι μόνο αυτό αλλά έδειξε ανήμπορος να δημιουργήσει, δεν πίεσε ποτέ τους αντιπάλους του και φάνηκε πολύ πίσω ακόμη και σε ενέργεια και φυσική κατάσταση.

Αυτό το τελευταίο ήταν και το πιο ανησυχητικό. Στιγμιότυπα όπως η ατελέσφορη προσπάθεια του Σάστρε να προλάβει να σταματήσει με τα χέρια τον Ουέλτον σε μια φάση στο πρώτο ημίχρονο που του έφυγε ο Βραζιλιάνος ή η απόγνωση του Σβαμπ στο κακό transition της ομάδας του, που τρέχει αλλά δεν προλαβαίνει κανέναν στο δεύτερο γκολ της Λέφσκι είναι τα πλέον χαρακτηριστικά της ανετοιμότητας του Δικεφάλου.

Σε κακή μέρα και ο Λουτσέσκου που ανέλαβε την ευθύνη

Η αλήθεια είναι ότι ούτε ο Ραζβάν Λουτσέσκου έδειξε να είναι σε καλή κατάσταση. Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι η πιο σωστή επιλογή που θα μπορούσε να είναι η χρησιμοποίηση του Βιεϊρίνια αντί του Σάστρε στο δεξί άκρο της άμυνας αλλά ο Πορτογάλος δεν μπορούσε να αγωνιστεί.

Ο Σάστρε έκανε πολλά λάθη, ο Κάργας ήταν πηγή κινδύνων, ο Ράφα Σοάρες μέτριος και η ανασταλτική λειτουργία του Δικεφάλου ελλειμματική, όσο και η αδυναμία για δημιουργία φάσεων στην επίθεση.

Εκεί όπου δεν βγήκε η επιλογή του Ντάντας στο "δέκα", ο Κουαλιάτα κινήθηκε στα ρηχά και ούτε ο Κούτσιας κατάφερε αυτή την φορά να κάνει τη διαφορά.

Μην νομίσει κανείς ότι οι καινούργιοι και οι νεαροί ήταν η αιτία του στραπάτσου. Ο Σβαμπ ξεχώρισε μόνο όσο είχε δυνάμεις, ο Αουγκούστο έδειχνε χαμένος στη μεσαία γραμμή και ο Ζίβκοβιτς ήθελε αλλά δεν μπορούσε να βοηθήσει.

Ο Δικέφαλος μπορεί να θέλει να ψάξει και να βρει δικαιολογίες για την ήττα αλλά αυτές δεν πρόκειται να τον βοηθήσουν. Πρέπει να προσπαθήσει σκληρά μέχρι την επόμενη Πέμπτη να αλλάξει την κατάσταση.

Ο Λουτσέσκου ανέλαβε την ευθύνη για την εικόνα της ομάδας του, προανήγγειλε διαφορετική εικόνα στο δεύτερο παιχνίδι στην Τούμπα, ζητώντας μάλιστα από τη διοίκηση να ξεκαθαρίσει το θέμα της παραμονής στην Τούμπα του Κούρτιτς.

Δεν αποκλείεται όντως ο ΠΑΟΚ να είναι πιο έτοιμος, πιο αποφασιστικός, να παλέψει και να πάρει ακόμη και την πρόκριση. Ότι και να γίνει ωστόσο δεν αναίρει την πραγματικότητα που λέει ότι υπάρχει ακόμη ανάγκη ενίσχυσης σε αρκετές θέσεις και χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Και πάνω από όλα υπομονή από όλους…

Νέα ομάδα σε πρόσωπα και…ηλικία

Είναι δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ είναι μια νέα ομάδα και αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο θα πρέπει να το αποδεχθούν όλοι. Μια ομάδα που ακόμη δεν έχει "δέσει" και που είναι ως ένα βαθμό λογικό να δυσκολεύεται να αντιδράσει σε συνθήκες σαν και αυτές που δημιουργήθηκαν στο πρώτο 20λεπτο του αγώνα με τη Λέφσκι.

Και δεν είναι μόνο τα νέα πρόσωπα που έκαναν το ντεμπούτο τους με τη φανέλα του ΠΑΟΚ στη Σόφια αλλά και η κατακόρυφη πτώση του μέσου όρου ηλικίας στο ρόστερ που ήταν ένα από τα ζητούμενα στο ξεκίνημα των μεταγραφικών αναζητήσεων του Ζοζέ Μπότο.

Οι συγκρίσεις είναι εντυπωσιακές. Η ομάδα που έπαιξε στο πρώτο επίσημο παιχνίδι του Δικεφάλου την περυσινή σεζόν – ένα χρόνο παρά δυο εβδομάδες πριν- με την Μποέμιανς στο Δουβλίνο είχε μέσο όρο ηλικίας 29.18 χρόνια και βρέθηκε και αυτή πίσω με 2 γκολ στο σκορ.

Η ενδεκάδα που παράταξε σήμερα στη Σόφια απέναντι στη Λέφσκι ο Λουτσέσκου είχε μέσο όρο ηλικίας 24,81 έτη. Με τον Σάστρε βέβαια αντί του Βιεϊρίνια που δηλώθηκε στην αρχική ενδεκάδα, αλλά λόγω ενοχλήσεων δεν ξεκίνησε.

Και με τους Σβαμπ και Ζίβκοβιτς, τους μοναδικούς που ήταν παρόντες και στις δυο πρεμιέρες κατά ένα χρόνο μεγαλύτερους. Αυτή η νέα ομάδα λοιπόν βρέθηκε να χάνει 2-0 στο 20λεπτο και δεν κατάφερε ποτέ να αντιδράσει.

Τώρα ο Λουτσέσκου έχει στη διάθεση του μόλις μια εβδομάδα για να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να παρουσιάσει μια ομάδα πιο ανταγωνιστική, με καλύτερο σχέδιο για να φτάσει στη νίκη που θα της δώσει την πρόκριση.

Για να διεκδικήσει παρουσία στον 3ο προκριματικό γύρο ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να σκοράρει τουλάχιστον 2 γκολ και για να περάσει χωρίς παράταση και πέναλτι 3 και βάλε…Μπορεί να τα καταφέρει; Θα φανεί. Το σίγουρο είναι ότι με το αποτέλεσμα στη Σόφια ο Δικέφαλος "ναρκοθέτησε" ήδη την ευρωπαϊκή του πορεία σε μια σεζόν που την έχει όσο ποτέ άλλοτε μεγάλη ανάγκη.

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CONFERENCE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ