ΠΑΟΚ

Νίκη Γκαρσία… ενάντια στις αρχές του

Ο Πάμπλο Γκαρσία πανηγυρίζει με τον Ίνγκι Ίνγκασον αμέσως μετά τη λήξη της αναμέτρησης
Ο Πάμπλο Γκαρσία πανηγυρίζει με τον Ίνγκι Ίνγκασον αμέσως μετά τη λήξη της αναμέτρησης EUROKINISSI SPORTS

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για τη μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού που μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για τη συνέχεια του Δικεφάλου σε πρωτάθλημα και κύπελλο.

Ο ΠΑΟΚ ανάγκασε τον Ολυμπιακό στη δεύτερη φετινή του ήττα και το έκανε μάλιστα παίζοντας ενάντια στα… πιστεύω του προπονητή του. Ο Πάμπλο Γκαρσία προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον Μαρτίνς και όλους τους υπόλοιπους με την ολική επαναφορά που επιχείρησε στο σχήμα με τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς.

Το σχήμα το οποίο ο Ουρουγουανός άλλαξε μόλις ανάλαβε τις τύχες του Δικεφάλου, σημαδεύοντας με αυτόν τον τρόπο τον ερχομό του στην τεχνική ηγεσία της πρώτης ομάδας. Αυτή άλλωστε ήταν και η μεγαλύτερη διαφοροποίηση σε σχέση με τις ημέρες του Αμπέλ Φερέιρα την οποία μάλιστα ο Γκαρσία υπερθεμάτιζε μάλιστα τονίζοντας ότι είναι μακριά από την φιλοσοφία του να παίζει με τρεις στόπερ. Και το έλεγε δημόσια και στις δηλώσεις του ότι κατά την γνώμη του δεν ταιριάζει στον ΠΑΟΚ να παίζει με τρεις στόπερ. Σήμερα όμως το έκανε και εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε.

ΚΑΤ’ ΕΠΙΦΑΣΗ 3-4-3

Βέβαια αυτό το σχήμα που επέλεξε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ήταν μάλλον κατ’ επίφαση 3-4-3 αφού ο ένας από τους τρεις ήταν ο Βιεϊρίνια…. Ο Πορτογάλος έπαιξε άλλες δυο φορές στόπερ και τη μια από αυτές δεν θέλει να την θυμάται. Και τις δυο φορές επί Αμπέλ Φερέιρα, η πρώτη στην Ξάνθη τελευταία αγωνιστική της περυσινής κανονικής περιόδου και η δεύτερη στην αυλαία των πλέι οφ στην Τούμπα απέναντι στον Άρη. Τότε που ο Φερέιρα τον πέρασε ως αλλαγή στο 90΄ βάζοντας τον στα στόπερ. Μια αλλαγή που ακόμη την μνημονεύει ο αρχηγός του ΠΑΟΚ καθώς είχε μάλιστα αποβληθεί με απευθείας κόκκινη κάρτα.

Για την αλλαγή του σχηματισμού του ο Γκαρσία θυσίασε για μια ακόμη φορά τον Χρήστο Τζόλη, που η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό δεν είναι στην καλύτερη του δυνατή κατάσταση. Με τον Ροντρίγκο δεξιά στην πλευρά και τον Μπάμπα αριστερά, επίσης κατ΄ επίφαση τρίτος στην τριάδα των επιθετικών ήταν στο αρχικό σχήμα ο Ομάρ Ελ Καντουρί.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΔΟΥΛΕΨΕ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Αν ο σκοπός του Γκαρσία ήταν να σφίξει την άμυνα του και να ελέγξει την επιθετικότητα του Ολυμπιακού το ρίσκο του δεν του βγήκε τουλάχιστον στο πρώτο ημίχρονο. Το παιχνίδι είχε γρήγορο ρυθμό κάτι που θεωρητικά δεν ήταν προς όφελος του Δικεφάλου που ωστόσο είχε και αυτός τις καλές του στιγμές στο ίδιο διάστημα.

Αυτό που έλειψε από τον ΠΑΟΚ ήταν η μεγαλύτερη επιθετικότητα στην πίεση προς τους παίκτες του Ολυμπιακού. Αυτή που βρήκε με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, όταν και άλλαξε πλευρές στους Ζίβκοβιτς και Καντουρί στέλνοντας τον Σέρβο αριστερά. Ο ΠΑΟΚ έδειξε περισσότερο αποφασιστικός στις κινήσεις του και όπως στο αντίστοιχο ντέρμπι της κανονικής περιόδου, βρήκε ένα γρήγορο γκολ.

Σε εκείνο το παιχνίδι είχε προηγηθεί με τον Ίνγκασον στο 51΄, σήμερα προηγήθηκε με τον Ζίβκοβιτς στο 49΄. Η διαφορά με εκείνο τον αγώνα ήταν ότι αυτή τη φορά ο ΠΑΟΚ διεύρυνε το προβάδισμα του πετυχαίνοντας δεύτερο γκολ και κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του στερώντας από τους παίκτες του Ολυμπιακού να του κάνουν ευκαιρίες. Μια και μόνο είχαν οι ερυθρόλευκοι αυτή με το Μασούρα στο 78΄ και έτσι υποχρεώθηκαν στη δεύτερη φετινή τους ήττα.

ΚΕΡΔΙΣΕ ΒΑΘΜΟΥΣ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

Τα κέρδη του ΠΑΟΚ από τη σημερινή νίκη είναι αναμενόμενα πολλά. Πρώτα βαθμολογικά καθώς κρατήθηκε κοντά στη δεύτερη θέση – με το ντέρμπι που ακολουθεί απέναντι στον Άρη την Τετάρτη στο Κλ. Βικελίδης να είναι καθοριστικό- και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Και όσο κοινότοπο και αν ακούγεται μια νίκη επί του Ολυμπιακού επηρεάζει θετικά τη ψυχολογία, εντός ομάδας αλλά και γύρω από την Τούμπα.

Επίσης σημαντικό είναι ότι μέσα από αυτή ο ΠΑΟΚ κέρδισε και παίκτες. Ο Ράχμαν Μπάμπα για παράδειγμα πιστοποίησε την ανοδική του πορεία και δείχνει ότι όσο παίρνει παιχνίδια και αποκτά ρυθμό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, τόσο επιθετικά όσο και ανασταλτικά, πολύ το Δικέφαλο. Με εμφανίσεις σαν τη σημερινή ο Γκανέζος κερδίζει ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη των ανθρώπων του ΠΑΟΚ και η παραμονή του στην Τούμπα και την επόμενη σεζόν γίνεται ακόμη πιο πιθανή.

Μαζί με τον Γκανέζο αυτός που φαίνεται πως έχει βρει τον καλό του εαυτό είναι ο Ντόουγκλας Αουγκόστο. Ο Βραζιλιάνος δικαιολογημένα είχε βρεθεί στον «πάγο» για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν όμως ο Γκαρσία αποφάσισε πως δεν περισσεύει κανείς από τους παίκτες του έδειξε ότι μπορεί πραγματικά να βοηθήσει και το κάνει. Το μέλλον του στην Τούμπα παραμένει αβέβαιο ωστόσο φαίνεται πως και ο ΠΑΟΚ και ο ίδιος έχουν συνειδητοποιήσει ότι το να αγωνίζεται είναι επωφελές και για τους δύο.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ