ΠΑΟΚ

Έτσι τους καθάρισε ο ΠΑΟΚ, με τα μαγικά του Λουτσέσκου και την αυτοθυσία του Βιεϊρίνια

Ο Βιεϊρίνια πανηγυρίζει την πρόκριση του ΠΑΟΚ επί της Γάνδης | 17 Μαρτίου 202
Ο Βιεϊρίνια πανηγυρίζει την πρόκριση του ΠΑΟΚ επί της Γάνδης | 17 Μαρτίου 2022 EUROKINISSI

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για την ηρωική εμφάνιση του Δικεφάλου στην Γάνδη και την ιστορική πρόκριση του στα προημιτελικά του Conference League.

Ο ΠΑΟΚ υπέφερε στο Βέλγιο… Μάτωσε στην κυριολεξία στο παιχνίδι με την Γάνδη, όμως δεν το έβαλε κάτω και πήρε πανηγυρικά την πρόκριση στους "8" μια ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από 48 ολόκληρα χρόνια.

Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έγραψε και πάλι ιστορία, αυτή τη φορά στην Ευρώπη, περιμένει την κλήρωση της Παρασκευής για να μάθει ποιος θα είναι ο αντίπαλος της στην επόμενη φάση του Conference League και συνεχίζει να κάνει μεγάλα όνειρα.

Ο Δικέφαλος πρόσφερε στους φιλάθλους μια "ηρωική" ευρωπαϊκή βραδιά και στην Ελλάδα και άλλους πολύτιμους βαθμούς στην ειδική βαθμολογία της UEFA. Και αυτή τη φορά τα κατάφερε χωρίς να καλύψει, όλες τουλάχιστον, τις αρχές του προπονητή του. Ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε χωρίς να έχει την κατοχή της μπάλας, χωρίς να ελέγχει το ρυθμό του παιχνιδιού. Πήρε όμως την πρόκριση με ασίγαστο όμως πάθος, με πίστη για την πρόκριση και με τη νοοτροπία μιας ομάδας που ξέρει τι θέλει στο γήπεδο και πως θα το κατακτήσει.

Του κόστισαν αλλά δεν τον πλήγωσαν οι πολλές απουσίες

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου είχε να καλύψει τις δύο πολύ σημαντικές απουσίες των Γιασμίν Κούρτιτς και Άντριγια Ζίβκοβιτς. Και οι δύο ποδοσφαιριστές του επιδραστικοί κυρίως στην δημιουργική ικανότητα της ομάδας του. Ο Ρουμάνος πήγε στην… πεπατημένη με τους δύο Αυστριακούς, στη λογική ότι δεν κατέφυγε σε αλχημείες. Στη θέση του Σλοβένου μπήκε ο Στέφαν Σβαμπ στον άξονα της μεσαίας γραμμής και σε αυτή του Σέρβου ο Τόμας Μουργκ. Του έλειψε και ο Ομάρ Ελ Καντουρί αλλά και ο Γιάννης Μιχαηλίδης, όταν τραυματίστηκε ο σκόρερ του πρώτου γκολ ο Άνχελ Κρέσπο.

Όλοι συμφωνούμε ότι την ιστορία την γράφουν οι… παρόντες. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες απουσίες που όσο και να θέλεις δεν μπορείς να τις καλύψεις και αυτό ισχύει για όλες τις ομάδες. Πάρτε για παράδειγμα τη Γάνδη πόσο περισσότερο επικίνδυνη ήταν με τον Ταρίκ Τισουντάλι διαθέσιμο σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα.

Πιέστηκε αλλά άντεξε ο Δικέφαλος

Το παιχνίδι εξελίχθηκε από την αρχή με έναν τρόπο που δεν τον ήθελε ο Λουτσέσκου. Ο ΠΑΟΚ άφησε την μπάλα στους Βέλγους που πήραν από την αρχή του παιχνιδιού την κατοχή. Στα πρώτα 15' την έφτασαν στο 67% και έκλεισαν το ημίχρονο στο 63% με καλή κυκλοφορία της μπάλας και με υπερδιπλάσιες πάσες από το Δικέφαλο 347 έναντι 158 (272 έναντι μόλις 118 οι επιτυχημένες). Τι σήμαινε αυτό; Ότι το γήπεδο κατηφόρισε προς την περιοχή του ΠΑΟΚ σε όλο το πρώτο ημίχρονο, εκτός ίσως από το διάστημα 15-25 στο οποίο ο Δικέφαλος κατάφερε να προηγηθεί στο σκορ με τον Κρέσπο. Η Γάνδη χρειάστηκε λίγο χρόνο για να ξεπεράσει το σοκ και στη συνέχεια επανάφερε την πίεση στα καρέ του Δικεφάλου μέχρι να φτάσει στην ισοφάριση.

Και το γήπεδο συνέχιζε να είναι κατηφορικό μέχρι και τη συμπλήρωση μιας ώρας περίπου….

Πως ολοκληρώθηκε το παζλ της πρόκρισης

Για να προκριθεί ο ΠΑΟΚ χρειάστηκαν τα… μαγικά του Λουτσέσκου, η αυτοθυσία του Βιεϊρίνια, που συμπαρέσυρε και τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, το κρύο αίμα του αρχηγού και το καλύτερο πλασέ στην καριέρα του Ντόουγκλας Αουγκούστο.

Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο Ρουμάνος τεχνικός βλέποντας ότι η Γάνδη χτυπά το παιχνίδι από τα άκρα και κυρίως από την αριστερή πλευρά του Βιεϊρίνια, αποφάσισε να αλλάξει τους δυο πλάγιους χαφ του. Αντικατέστησε πρώτα τον Μπίσεσβαρ περνώντας στη θέση του τον Σίντκλεϊ και στη συνέχεια τον Μουργκ με τον Τέιλορ.

Με τις κινήσεις του αυτές και με τέσσερις στην ουσία πλάγιους αμυντικούς στο γήπεδο ο ΠΑΟΚ ανταπεξήλθε καλύτερα στην πίεση τον Βέλγων. Κίνηση ματ από τον Λουτσέσκου που άλλαξε τα δεδομένα…

Ο τραυματισμός του Βιεϊρίνια, τα αίματα στο πρόσωπο του και η αυτοθυσία του αρχηγού του ΠΑΟΚ ήταν το δεύτερο κομμάτι του παζλ για την πρόκριση του Δικεφάλου. Ο Πορτογάλος ταλαιπωρημένος από την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε στο προηγούμενο κομμάτι του αγώνα, με μπαταρισμένο το κεφάλι έδειξε τόσο μεγάλη διάθεση να συνεχίσει τον αγώνα, που και μόνο η εικόνα του ήταν αρκετή για να τονώσει το ηθικό όλων των συμπαικτών του.

Το ματωμένο πρόσωπο του Βιεϊρίνια ήταν το πρόσωπο του αγώνα και αυτό που έδωσε την πρόκριση στον ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος άρχισε να κρατά κάπως καλύτερα την μπάλα, χωρίς να την κυκλοφορεί σωστά αλλά με το πάθος του Αουγκούστο και του Άκπομ που έδιναν μάχες για να κρατήσουν την κατοχή της.

Σε μια τέτοια προσπάθεια ο Άγγλος κέρδισε το φάουλ, πλάγια αριστερά, που έφερε το δεύτερο γκολ και σφράγισε την πρόκριση του ΠΑΟΚ στην επόμενη φάση. Ο Βιεϊρίνια είχε μπαταρισμένο το κεφάλι αλλά καθαρό το μυαλό του μέσα σε αυτό. Είδε την κίνηση του Ντόουγκλας Αουγκούστο στα όρια της μεγάλης περιοχής της Γάνδης και του πέρασε συρτά την μπάλα όταν όλοι περίμεναν γέμισμα. Και ο Βραζιλιάνος με ιδανικό πλασέ την έστειλε στα δίχτυα και την ομάδα του στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Τα κομμάτια του παζλ έκλεισαν και ο ΠΑΟΚ πήρε μια μεγάλη πρόκριση.

Το 7ο γκολ του Ντόουγκλας Αουγκούστο με την φανέλα του ΠΑΟΚ είναι το πιο σημαντικό που πετυχαίνει μέχρι τώρα, οδήγησε σε κατάρρευση τους Βέλγους και έγραψε ιστορία για τον Δικέφαλο. Ο Λουτσέσκου και οι παίκτες του συνεχίζουν να ονειρεύονται και άλλες βραδιές σαν την αποψινή και έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν…

TAGS ΠΑΟΚ CONFERENCE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ