ΠΑΟΚ

Χρειαζόταν και άλλη ενίσχυση ο ΠΑΟΚ

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ραζβάν Λουτσέσκου
Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ραζβάν Λουτσέσκου INTIME

Τα προτερήματα αλλά και οι επιφυλάξεις για το ρόστερ που δημιουργήθηκε. Το "παράδοξο" των φετινών μεταγραφών και το μοντέλο χωρίς αθλητικό διευθυντή που "δοκιμάστηκε". Τα 20 εκατομμύρια που μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΟΚ στο πιο οικονομικά  αποδοτικό καλοκαίρι.

Η κανονική περίοδος των μεταγραφών έκλεισε για τον ΠΑΟΚ, αφήνοντας στους φίλους του Δικεφάλου μια μάλλον πικρή γεύση. Η αναζήτηση για έναν ποιοτικό ποδοσφαιριστή που θα αγωνίζεται πίσω από τον φορ κρούσης δεν καρποφόρησε, παρά τις μεγάλες προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί και ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να ψάξει στην αγορά με τους ελεύθερους ποδοσφαιριστές αν θέλει να την ενισχύσει.

Το χρονικό των μεταγραφών

Συνολικά ο ΠΑΟΚ απέκτησε σε δύο κύκλους μεταγραφικών κινήσεων έξι ποδοσφαιριστές. Στις πρώτες εβδομάδες του καλοκαιριού ο Δικέφαλος σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Ραζβάν Λουτσέσκου έψαχνε έναν ακραίο αμυντικό για το δεξί άκρο της άμυνας του, έναν επιθετικό και έναν κεντρικό μέσο. Ο Ρουμάνος τεχνικός θεωρούσε ότι αυτές οι τρεις κινήσεις ήταν απαραίτητες ώστε η ομάδα του να μπει με αξιώσεις στη διεκδίκηση της πρόκρισης στους ομίλους του Conference League. Αποκτήθηκαν λοιπόν ο Λούκας Τέιλορ για την άμυνα, ο Νέλσον Ολιβέιρα, στον οποίο ο Λουτσέσκου επέμεινε πολύ και ο Γιασμίν Κούρτιτς στα χαφ. Οι δύο πρώτοι ήρθαν στην Τούμπα ως ελεύθεροι, ενώ ο ΠΑΟΚ "αγόρασε" το συμβόλαιο του Κούρτιτς από την Πάρμα.

Ταυτόχρονα επέστρεψαν από δανεισμό ο Άντερσον Εσίτι και ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ με τον Νιγηριανό να κερδίζει την εμπιστοσύνη του προπονητή του στη διάρκεια της προετοιμασίας και να παραμένει στο ρόστερ και τον Σουριναμέζο να αποτελεί έτσι και αλλιώς "αγαπημένο" παιδί του Ρουμάνου.

Ο δεύτερος κύκλος των μεταγραφών θεωρητικά θα στόχευε στην ενίσχυση της ποιότητας του ρόστερ με ποδοσφαιριστές με εμπειρία και προσωπικότητα ώστε ο ΠΑΟΚ να μπει με μεγάλες αξιώσεις στο πρωτάθλημα για να διεκδικήσει τον τίτλο αλλά και να αποκτήσει βάθος στο ρόστερ του για μια απαιτητική σεζόν σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στην πράξη όμως φάνηκε πως τελικά μέχρι και την τελευταία ημέρα των μεταγραφών οι επιτελείς του ΠΑΟΚ χρειάστηκε να καλύψουν ανάγκες του ρόστερ που δημιουργήθηκαν από τον σοβαρό τραυματισμό του Νέλσον Ολιβέιρα – που θα μείνει 6 μήνες εκτός- την παραχώρηση του Χρήστου Τζόλη στη Νόριτς και στην ανάγκη να υπάρξει στήριγμα στο Βιεϊρίνια για το αριστερό άκρο της άμυνας.

Αφήνοντας ένα κενό διάστημα 40 περίπου ημερών από τη μεταγραφή του Κούρτιτς, ο ΠΑΟΚ έφερε πίσω με δανεισμό από την Μίντλεσμπρο τον Τσούμπα Άκπομ, πήρε με καθεστώς δανεισμού και τον Σίντκλεϊ Φερέιρα από την Ντιναμό Κιέβου και χθες (31/8) τελευταία ημέρα των μεταγραφών ανακοίνωσε και τον Αλεξάντρου Μίτριτσα, δανεικό από την Νέα Υόρκη.

Από την Τούμπα αποχώρησαν πρώτα από όλους οι δυο ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στο δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν με δανεισμό: ο Ράχμαν Μπάμπα και ο Μίκαελ Κρμέντσικ.

Οι αποχωρήσεις "σφραγίστηκαν" ωστόσο από την παραχώρηση του Χρήστου Τζόλη στην Νόριτς για 11 εκατομμύρια ευρώ, που μπορεί να γίνουν 13 αν τα "καναρίνια" παραμείνουν στην Πρέμιερ, ποσό που ήδη αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του Δικεφάλου.

Εκτός του νεαρού ο ΠΑΟΚ παραχώρησε επίσης τον Αμρ Ουάρντα, στην Ανόρθωση , μετά τις προστριβές που είχε με τον Ραζβάν Λουτσέσκου, τον Γιώργο Βρακά στο Λεβαδειακό, τον Νίλσεν Περέιρα με μεταγραφή στην Ρόζενμποργκ , τον Νίκα Νίνουα επίσης στην Ανόρθωση με δανεισμό και τον Λάζαρο Λάμπρου στον ΟΦΗ.

Πώς διαμορφώθηκε το ρόστερ

Με τις μεταγραφές να έχουν τελειώσει, εκτός και αν γίνει κάποια κίνηση στη θέση «δέκα» από την αγορά των ελεύθερων ποδοσφαιριστών, το ρόστερ που σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί θα πρέπει να διεκδικήσει το πρωτάθλημα φαίνεται να διαθέτει ποδοσφαιριστές με εμπειρία, ποιότητα και προσωπικότητα αλλά δείχνει να μην είναι τόσο μεγάλο που θα μπορεί να αντέξει μια σεζόν για την οποία υπάρχουν πολλές προσδοκίες.

Στην εστία υπάρχει το δίδυμο, που για τον Λουτσέσκου είναι επαρκές Πασχαλάκης, Ζίβκο Ζίβκοβιτς με το νεαρό Ταλιχμανίδη να συμπληρώνει την τριάδα. Στα άκρα της άμυνας ο ΠΑΟΚ διαθέτει 3 Βραζιλιάνους μπακ: Ροντίγκο Σοάρες, Λούκας Τέιλορ, Σίντκλεϊ Φερέιρα μαζί με το Βιεϊρίνια και το Λύρατζη. Στα στόπερ με τον Ίνγκι Ίνγκασον να έχει χάσει την προετοιμασία υπάρχουν Βαρέλα, Κρέσπο, Μιχαηλίδης και Μιχάι με τον ΠΑΟΚ να λέει όχι που έφτασε για αυτόν από την Σερίφ Τίρασπολ.

Η απόκτηση του Κούρτιτς δίνει επιπλέον ποιότητα στα χαφ με τους Αουγκούστο, Εσίτι και τον νεαρό Τσιγγάρα (με τον οποίο υπήρξαν πολλές συζητήσεις) να μοιάζουν αυτή την περίοδο εναλλακτικές λύσεις του δίδυμου που δημιουργεί ο Σλοβένος με τον Στέφαν Σβαμπ.

Για τα άκρα της επίθεσης ο Ρουμάνος Μίτριτσα προστέθηκε στις επιλογές του Άντριγια Ζίβκοβιτς και του Τόμας Μούργκ, ενώ λύσεις μπορεί να δώσει και ο Ομάρ Ελ Καντουρί μόλις ξεπεράσει την θλάση που υπέστη στην νίκη- πρόκριση επί της Ριέκα στην Κροατία. Ο Μαροκινός έδειξε ότι μπορεί να παίξει με επιτυχία και πίσω από τον επιθετικό όπου υπάρχουν ακόμη Μπίσεσβαρ και Καγκάβα αλλά και ο νεαρός Κωνσταντέλιας που θα προσπαθήσει να πάρει χρόνο συμμετοχής και εμπειρίες.

Στην κορυφή της επίθεσης το δίδυμο πλέον και μετά τον τραυματισμό του Νέλσον Ολιβέιρα αποτελείται από τους Σβιντέρσκι, που ανανέωσε το συμβόλαιο του με τον ΠΑΟΚ και τον Τσούμπα Άκπομ. Το ίδιο δίδυμο που την χρονιά του νταμπλ κλήθηκε να καλύψει το κενό του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, όταν ο Σέρβος έφυγε για την Αλ Ιτιχάντ. Τρίτος επιθετικός είναι ο Γιώργος Κούτσιας, ο «Βενιαμίν» του Δικεφάλου, που για πολλούς αποτελεί το επόμενο big thing του ΠΑΟΚ μετά τον Χρήστο Τζόλη.

Μπορεί αυτό το ρόστερ να διεκδικήσει τους δύο τίτλους στην Ελλάδα αλλά και να πραγματοποιήσει μια καλή πορεία στην Ευρώπη; Στο γήπεδο θα φανεί η αλήθεια. Δεν μπορεί ωστόσο κανείς να παραβλέψει το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας, όχι τόσο του ρόστερ συνολικά όσο του γκρουπ των βασικών στους οποίους στηρίζεται ο Λουτσέσκου είναι ιδιαίτερα υψηλός. Όπως και το γεγονός ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη ενίσχυση και σε άλλες θέσεις, εκτός από αυτή του επιτελικού μέσου για την οποία είχε μιλήσει δημόσια ο προπονητής του ΠΑΟΚ.

Οι ενστάσεις και τι δεν λειτούργησε σωστά

Η επιστροφή του Ραζβάν Λουτσέσκου, τον οποίο ο ΠΑΟΚ έκανε τον πλέον ακριβοπληρωμένο προπονητή στην Ελλάδα για να τον πείσει να επιστρέψει στην Τούμπα δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες ότι η μεταγραφική ενίσχυση θα ήταν ανάλογη. Προσδοκίες που έγιναν ακόμη μεγαλύτερες από τα πολλά «ονόματα» που απασχόλησαν το Δικέφαλο στην διάρκεια του καλοκαιριού ( Τζιοβίνκο, Κλάεσον, Καμπελά, Λούκας Πέρεθ, Λιάιτς και πολλοί άλλοι) και που τελικά δεν πήραν το αεροπλάνο για τη Θεσσαλονίκη.

Για πρώτη φορά στην εποχή Σαββίδη ο ΠΑΟΚ έχει τόσο μεγάλο θετικό ισοζύγιο από το οικονομικό «πάρε-δώσε» των μεταγραφών. Τα χρήματα από τη Νόριτς για την μεταγραφή του Τζόλη και την η αγορά των δικαιωμάτων του Γιαννούλη, μαζί με τις 500 χιλιάδες που πλήρωσε η Ρόζενμποργκ για τον Νίλσεν Περέιρα έφεραν στα ταμεία του ΠΑΟΚ περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ.

Για τις δικές του κινήσεις ενίσχυσης ο Δικέφαλος ξόδεψε 500 χιλιάδες ευρώ για ενοίκιο του Μίτριτσα και άλλες 350 χιλιάδες για τον νεαρό Τζίμα του Αστέρα Τρίπολης που αποκτήθηκε για τον ΠΑΟΚ Β΄.

Μπορεί να ανέβηκαν και πάλι τα συμβόλαια των παικτών ( 1,2 εκατομμύρια είναι οι ετήσιες αποδοχές του Κούρτιτς, κοντά στο 1 εκατομμύριο αυτές του Ολιβέιρα) ωστόσο ο ΠΑΟΚ κινήθηκε φέτος το καλοκαίρι με ελεύθερους και δανεικούς ποδοσφαιριστές.

Σε ένα καλοκαίρι που οι στόχοι που τέθηκαν είναι οι υψηλότεροι που μπορεί να υπάρξουν για τις εγχώριες διοργανώσεις, στο οποίο εισπράχθηκαν 20 εκατομμύρια και χωρίς πλέον δεν υπάρχει ο βραχνάς του Financial Fair Play μοιάζει μάλλον "παράδοξο" το γεγονός αυτό. Πολύ περισσότερο για τον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη που έχει επενδύσει στην ασπρόμαυρη ΠΑΕ πάνω από 140 εκατομμύρια ευρώ από την ημέρα που ανέλαβε τις τύχες του Δικεφάλου.

Ακόμη και πέρυσι το καλοκαίρι του "εξορθολογισμού" στα οικονομικά του Δικεφάλου ο ΠΑΟΚ που έχασε Άκπομ, Πέλκα και Λημνιό έβγαλε από τα ταμεία του 6,5 εκατομμύρια ευρώ για τις μεταγραφές Τσόλακ, Μουργκ, Περέιρα και Νινούα. Βέβαια τις καλύτερες μεταγραφές του με τους ελεύθερους Άντριγια Ζίβκοβιτς και Στέφαν Σβαμπ τις έκανε, αλλά και πάλι το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα. Ο στόχος της αυτάρκειας φαίνεται να είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της διεκδίκησης τίτλων.

Δοκιμάστηκε το φετινό "μοντέλο" των μεταγραφών

Ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να μην καλύψει τη θέση του τεχνικού διευθυντή μετά την αποχώρηση του Όλαφ Ρέμπε και πήγε σε ένα μοντέλο μεταγραφών χωρίς αθλητικό διευθυντή, παρά την αντίθετη άποψη του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Έτσι προέκυψε ένα καθεστώς για τις μεταγραφές στο οποίο ο Ρουμάνος έκανε τις εισηγήσεις του, το τμήμα σκάουτινγκ τις προτάσεις του οι οποίες θα έπρεπε να αξιολογηθούν από τον προπονητή και τους συνεργάτες του, πριν αναλάβει δράση η διοίκηση για τις διαπραγματεύσεις με τους παίκτες που αποτελούσαν τις τελικές επιλογές.

Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν λειτούργησε τουλάχιστον όσο αρμονικά θα έπρεπε κάτι που προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, καθυστερήσεις, εμμονή σε συγκεκριμένους παίκτες που τελικά δεν αποκτήθηκαν και κυρίως μεγάλο χάσιμο χρόνου.

Από τον Ράχμαν Μπάμπα μέχρι τον Τζιοβίνκο, από τον Μπορίλ μέχρι και τον Κλάεσον υπήρξαν περιπτώσεις που άλλες ήταν οι προτεραιότητες του προπονητή και άλλες της διοίκησης με αποτέλεσμα να χαθεί σε μεγάλο βαθμό ο βασικός σχεδιασμός. Έτσι ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε να τρέχει την τελευταία ημέρα των μεταγραφών για να αποκτήσει παίκτη σε μια θέση στην οποία ο προπονητής του είχε ζητήσει δημόσια ενίσχυση εδώ και καιρό και τελικά να μην τα καταφέρει.

Δείτε την έκτακτη Game Night, Transfers Edition με τον μεταγραφικό απολογισμό σε Ελλάδα και εξωτερικό:

TAGS ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΠΑΟΚ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ