OPINIONS

Ρικ Πιτίνο: Ο εμπνευστής

Ρικ Πιτίνο: Ο εμπνευστής

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τον άνεμο αλλαγής στον Παναθηναϊκό, την αύρα του σταρ Ρικ Πιτίνο, το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό αλλά και τις χτυπητές αδυναμίες.

Οσοι έχουν παρακολουθήσει έστω και λίγο την πορεία του Ρικ Πιτίνο στο NCAA, σίγουρα έχουν καταλάβει ότι ο Αμερικανός προπονητής είναι ένας σούπερ σταρ. Από τον τρόπο με τον οποίο κινείται, μιλάει, ντύνεται, διαμαρτύρεται, δίνει οδηγίες. Η κινησιολογία του θυμίζει ηθοποιό και οι συνεντεύξεις Τύπου μοιάζουν σαν ένα καλοστημένο σόου, με τον Πιτίνο να μοιράζει ατάκες και να κάνει deflection στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Για πρώτη φορά μετά την εποχή Ομπράντοβιτς, ο Παναθηναϊκός έχει έναν τόσο επιδραστικός προπονητή στον πάγκο του, ο οποίος δίνει μία διαφορετική παράσταση σε κάθε παιχνίδι. Και αυτό είναι που ιντριγκάρει τους παίκτες, τους οπαδούς και τη διοίκηση. Το πακέτο δηλαδή που δεν είχε ο Τσάβι Πασκουάλ και είχαμε γράψει λίγες ώρες πριν απομακρυνθεί από την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Προσοχή: δεν γίνεται σύγκριση για το ποιος είναι καλύτερος. Αλλά η διαφορά είναι ξεκάθαρη από τον τρόπο με τον οποίο ο Πιτίνο διευθύνει τον Παναθηναϊκό από την ώρα που πάτησε το πόδι του στο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

Ο Ρικ Πιτίνο ήρθε στην Ελλάδα και είχε στα χέρια του δύο δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι πήρε "λευκή επιταγή" από τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ έως το καλοκαίρι. Και το δεύτερο είναι ότι έψαξε και έμαθε σε ποια ακριβώς ομάδα έχει έρθει. Από την πρώτη στιγμή όλοι κατάλαβαν ότι αυτός ο προπονητής δεν ήρθε για ταξίδι αναψυχής στην Ελλάδα. Όλοι είδαν ότι το μάτι του γυαλίζει, η σπίθα του γι' αυτό που αγαπάει παραμένει ζωντανή και ότι δεν θα τα παρατήσει ποτέ. Όλα αυτά τα είδαμε σε 15'' στο ματς με την ΤΣΣΚΑ και το time out που αφύπνισε τους "πράσινους".

Όλο το πάθος, όλη η ένταση, όλη η γνώση, όλη του φιλοσοφία καταγράφονται μόλις σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Δείτε πώς τον κοιτάζει ο Καλάθης στα μάτια, δείτε τους υπόλοιπους παίκτες πώς κρέμονται από τα χείλη του. Είναι μία εικόνα σαν τον στρατηγό με τους στρατιώτες τους, οι οποίοι είναι έτοιμοι να φάνε σίδερα. Και μετά από λίγο το έκαναν και μάλιστα απέναντι σε μία από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.

Ο Αμερικανός έτσι ένιωθε πάντα και έτσι νιώθει. Σαν στρατηγός. Και ξέροντας ότι μπασκετικά τον διέπει μία ανωτερότητα εδώ στην Ευρώπη, τον κάνει ακόμη πιο σίγουρο για τον εαυτό του. Όπως και στα κολεγιακά του χρόνια. Όταν ήταν ένας θρύλος και πριν γίνουν γνωστά τα σκάνδαλα, που του κλόνισαν την ένδοξη καριέρα του. Ο Παναθηναϊκός πλέον δεν έχει σούπερ σταρ. Ο Καλάθης μπορεί να αμείβεται με 2.2 εκατομμύρια ευρώ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει το σταριλίκι μέσα του. Ο Λάνγκφορντ βρίσκεται στη δύση της μεγάλης πορείας του στην Euroleague και οι υπόλοιποι παίκτες δεν έχουν τέτοιες τάσεις. Είναι κατανοητό ότι μ' αυτό το ρόστερ ο Πιτίνο μπορεί να βάλει τους κανόνες που θέλει. Αρκεί να να υπάρχει μία βασική προϋπόθεση.

ΘΕΛΕΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο όριο της 8ης θέσης, μαζί με άλλες τέσσερις ομάδες. Αν θέλει να σιγουρέψει την πρόκρισή του στην επόμενη φάση και να έχει ελπίδες για F4, θα χρειαστεί την ενίσχυση δύο τουλάχιστον παικτών. Έναν περιφερειακό με αξιόπιστο σουτ, ο οποίος να μπορεί να πιέζει τη μπάλα σε όλο το γήπεδο -σήμα κατατεθέν του Πιτίνο- και έναν ψηλό προκειμένου να κάνει όλες τις δουλειές (κυρίως πάνω από τη στεφάνη) που δεν κάνουν οι Λάσμε-Γκιστ.

Με δύο ποιοτικούς αθλητές και την έλευση του Πιτίνο, ο Παναθηναϊκός μπορεί να ονειρεύεται για κάτι καλύτερο από το να πάρει το εισιτήριο για τους "8". Παίκτες από το πάνω ράφι, σε μία αγορά από την οποία ο νέος τεχνικός των πρωταθλητών Ελλάδας γνωρίζει όσο κανείς άλλος στην Ευρώπη.

ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΕΦ

Στις 4 Ιανουαρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα αναμετρηθούν πρώτα οι "αιώνιες" ομάδες, μετά οι προπονητές και μετέπειτα οι παίκτες. Θα είναι η απόλυτη μάχη Μπλατ - Πιτίνο. Εντός και εκτός παρκέ. Αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός φαίνεται να έχει το προβάδισμα.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ περνάει αργά-αργά τη φιλοσοφία του, οι αθλητές του έχουν αφομοιώσει εν πολλοίς τον νέο τρόπο λειτουργίας και μάλιστα όλα αυτά έχουν και σαν αποτέλεσμα σπουδαίες εντός και εκτός έδρας (9-6). Όμως ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στο Φάληρο με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία. Και τον Ρικ Πιτίνο να εφαρμόσει ακόμη καλύτερα το αμυντικό πλάνο που έχει "χτίσει" στο μυαλό του για τον νέο Παναθηναϊκό (7-8). Η κόντρα αυτή λοιπόν παίρνει διαστάσεις... made in USA. Θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οι δύο άνδρες θα τεθούν αντιμέτωποι.

* Ο πρώτος στόχος του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι είναι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Οι αντικειμενικές δυσκολίες για να έρθει στην Ελλάδα ο 42χρονος προπονητής είναι καταγεγραμμένες και δεν αμφισβητούνται. Όμως το μοντέλο Πιτίνο, μπορεί να αποδειχθεί πιο ευέλικτο για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Σε επίπεδο φιλοσοφίας και συνεννόησης.

** Μαζί με τα πολλά θετικά που αναφέρθηκαν υπάρχουν και τα σκάνδαλα και οι μέθοδοι του Πιτίνο που έχουν γράψει ιστορία στο αμερικάνικο μπάσκετ. Όμως εκεί που τα έκανε πραγματικά θάλασσα ήταν η τετραετία 1997-2001 στον πάγκο των Μπόστον Σέλτικς. Πήρε ένα 10ετές συμβόλαιο αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων και το μόνο που κατάφερε είναι να διαλύσει τους "Κέλτες". Τότε είχε κάνει ακόμη και τον πρόεδρο.

*** Ο Ρικ Πιτίνο δεν κάνει θαύματα και έχει μια εντελώς διαφορετική λογική όσον αφορά στο μπάσκετ σε σχέση με την ευρωπαϊκή φιλοσοφία. Είναι προπονητής του πλάνου και της υπομονής. Αλλά κυρίως της άμυνας. Όποιος λοιπόν περιμένει λόγω του ονόματος του 66χρονου coach να δει τον Παναθηναϊκό παίζει ένα διαστημικό μπάσκετ, τότε είναι γελασμένος. Ο νέος τεχνικός των "πράσινων" θα προσπαθήσει να βάλει πρώτα αρχές και δομές στο παιχνίδι των παικτών του. Το διάστημα είναι μικρό, αλλά η ικανότητά του είναι μεγάλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ