ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Ο Βασίλης Σπανούλης βάζει φωτιά στο πρωτάθλημα

Ο Βασίλης Σπανούλης κατά την παρουσίασή του ως προπονητής στο Περιστέρι | 30/06/2022
Ο Βασίλης Σπανούλης κατά την παρουσίασή του ως προπονητής στο Περιστέρι EUROKINISSI

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τη μεγάλη απόφαση του Βασίλη Σπανούλη, το πρότζεκτ του Περιστερίου, τους πάγκους των ομάδων που αποκτούν νόημα και πώς ο coach Bill μπορεί να κάνει εκ νέου ελκυστικό το ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ.

Πέρυσι ο Ολυμπιακός με την απόφασή του να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια, έδωσε και πάλι αίγλη στο ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να μην ήταν ανταγωνιστικός στη φετινή περίοδο, ωστόσο μόνο και μόνο στο άκουσμα ότι υπάρχουν τελικοί "αιωνίων" στη χώρα μας, το ελληνικό κοινό ένιωσε ότι η Α1 μπορεί να ανέβει ξανά επίπεδο. Κάτι που σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό έγινε πράξη. Η αναβάθμιση, λοιπόν, της Stoiximan Basket League ήταν δεδομένη.

Τώρα, όμως, η πρόσληψη του Βασίλη Σπανούλη από το Περιστέρι βάζει φωτιά στο πρωτάθλημα σε πολλά επίπεδα.

1. Το ξεκίνημα του Kill Bill ιντριγκάρει: Όλοι περιμένουν να δουν πώς θα είναι ο Βασίλης Σπανούλης στους πάγκους. Πολλοί πιστεύουν ότι θα πετύχει λόγω της κατασκευής του. Ζει και αναπνέει για το μπάσκετ. Όπως είπε ο φίλος του και μάνατζερ του Μίσκο Ραζνάτοβιτς στο SPORT24 και στον Αλέξανδρο Τρίγκα "από την ημέρα που υπέγραψε στο Περιστέρι, έχασε τον ύπνο του". Η φιλοσοφία του, η εργατικότητά του και οι εμπειρίες του μέσα στο παρκέ, συνομολογούν ότι ο Coach Βill θα είναι τουλάχιστον ένας πολύ συγκροτημένος προπονητής. Συν τοις άλλοις έχει μαθητεύσει δίπλα στους καλύτερους. Ίβκοβιτς, Ομπράντοβιτς, Μπαρτζώκας, Σφαιρόπουλος, Γιαννάκης είναι μερικοί από τους ανθρώπους που "ρουφούσε" όλα αυτά τα χρόνια τακτικές αλλά και συμπεριφορές. Και το δεύτερο κομμάτι είναι πιο σημαντικό από τα συστήματα.

Το "χτίσιμο" των σχέσεων και των αποδυτηρίων είναι η μεγαλύτερη δυσκολία, για να θεωρηθεί επιτυχημένος ένας άνθρωπος των πάγκων. Αν το καταφέρει, τότε όλα τα υπόλοιπα θα είναι ευκολότερα για έναν νεοεισελθόντα στο επάγγελμα όπως είναι ο Βασίλης Σπανούλης. Ο 39χρονος τεχνικός τα γνωρίζει όλα αυτά και από εκεί θα αρχίσει να οικοδομεί την καριέρα του.

Θέλει να φτιάξει και να περιχαρακώσει τις ανθρώπινες σχέσεις στο κλειστό "Ανδρέας Παπανδρέου". Να δημιουργήσει ένα δέσιμο εμπιστοσύνης μεταξύ του προπονητικού επιτελείου της διοίκησης και των παικτών. Είναι ένα εγχείρημα με πολλά εμπόδια, αλλά ο Σπανούλης έχει μάθει να τα ξεπερνάει. Βεβαίως πιο λίγοι υποστηρίζουν ότι ο Kill Bill δεν έπρεπε να φθαρεί με την προπονητική. Είναι μία προσέγγιση που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει, αν βάλεις και τον παράγοντα ότι λίγοι είναι οι θρύλοι του σπορ, οι οποίοι είχαν εξίσου επιτυχημένη πορεία και ως προπονητές.

2. Ένας σταρ στους πάγκους: Ο Βασίλης Σπανούλης στη συνέντευξη Τύπου της παρουσίασης του από το Περιστέρι είπε ότι ο σταρ θα είναι η ομάδα. Έτσι έπρεπε να πει και έτσι είπε. Αλλά η ουσία είναι ότι ο Kill Bill του χρόνου θα είναι ο απόλυτος σταρ σε όλα τα γήπεδα της Ελλάδας. Και αυτό από μόνο του δεν είναι κακό. Σκεφτείτε τι ενδιαφέρον παρουσιάζουν πλέον οι επιστροφές του στο ΣΕΦ και στο ΟΑΚΑ και τα ματς με τις δύο πρώην ομάδες του, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

Επίσης σκεφτείτε πως θα γεμίζουν τα γήπεδα σε όποια πόλη κι αν παίζει το Περιστέρι. Ακόμη και η τηλεθέαση των αγώνων της ομάδας θα είναι αυξημένη, λόγω της παρουσίας του Coach Bill.

Όλα αυτά δείχνουν μία αυτονόητη και αυτόφωτη λάμψη του πρωταθλήματος, λόγω της συμμετοχής Σπανούλη στην Stoiximan Basket League. Την ίδια ώρα, όμως, όλη αυτή την κατάσταση πρέπει να την διαχειριστεί καταλλήλως, προκειμένου να μην "καπελώσει" τους αθλητές της ομάδας του. Η ουσία είναι πάντως ότι ο το ελληνικό πρωτάθλημα του χρόνου θα έχει ένα Big Star ευρωπαϊκού βεληνεκούς. Έστω και στον πάγκο. Και μαζί με τον καλύτερο προπονητή της Euroleague 2021-2022, Γιώργο Μπαρτζώκα, θα δώσουν μία ξεχωριστή αίσθηση στη "μάχη" των πάγκων. Στην εξίσωση μπαίνει βεβαίως και ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού, Ντέγιαν Ράντονιτς, ο οποίος πρέπει να πείσει ότι μπορεί να στεριώσει στον ηλεκτρικό πάγκο των πράσινων, ο οποίος μετράει 10 προπονητές σε 10 χρόνια.

3. Το ελκυστικό πρότζεκτ του Περιστερίου: Είναι μία γειτονιά που αναβλύζει το μπάσκετ από μέσα της. Είναι μία συνοικία που έχει ζήσει τις χρυσές εποχές του ελληνικού μπάσκετ με παίκτες σύμβολα εκείνης της περιόδου. Με επικεφαλής τον Άγγελο Κορωνιό και συνοδοιπόρους του παίκτες όπως οι Μυλωνάς, Κασουρίδης, Τσαγκόπουλος, Φάσουρας και τους εμβληματικούς ξένους όπως οι Νόρις, Λότερντεϊλ, Μπέργουλντ, Τσερτς, Τσίτουμ, Μάξεϊ και φυσικά τον μεγάλο Αλφόνσο Φορντ αλλά και τα "σερβάκια" Γιάριτς - Γκούροβιτς, το Περιστέρι έχει μία αξιοσημείωτη πορεία μέσα στα βάθη της μπασκετικής ιστορίας.
Κάπου στο δρόμο χάθηκε όλη αυτή η λάμψη, όπως γίνεται μ' όλες τις ομάδες που δεν έχουν τους ισχυρούς παράγοντες με τα πολλά λεφτά. Όμως το φετινό πρότζεκτ φαίνεται σοβαρό, ελκυστικό και με πλάνο. Και το κυριότερο με καπετάνιο τον Βασίλη Σπανούλη που θα έχει να διαχειριστεί ένα μπάτζετ κοντά στα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Ο Kill Bill είπε ότι "είναι απαγορευτικό να κάνουμε όνειρα για λάβαρα" και να έθεσε ως πρώτο στόχο να γεμίζει το γήπεδο σε κάθε αγώνα, ωστόσο οι προοπτικές αυτής της ομάδας για τα επόμενα δύο χρόνια είναι να είναι ο τρίτος πόλος τους πρωταθλήματος μετά τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Ο Σπανούλης βάζει φωτιά στο πρωτάθλημα και όποιος αντίπαλος του δεν το έχει καταλάβει ακόμη, θα κληθεί να το κάνει τον Οκτώβριο όταν γίνει το πρώτο τζάμπολ. Η επιτυχία για το Περιστέρι δεν είναι δεδομένη, αλλά ο Σπανούλης θα είναι ο θεματοφύλακας ώστε η ομάδα να βάλει ισχυρές βάσεις, δομές και να φτιάξει μία νέα μπασκετική φιλοσοφία.

Υπάρχει ελπίδα για το ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ;

Υπάρχει. Με πολλά αν, προϋποθέσεις, υποχωρήσεις και υποσημειώσεις. Το ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ πρέπει και μπορεί να βγει μπροστά, προκειμένου να φτιάξει ξανά το προϊόν του. Δεν φτάνουν μόνο οι χορηγοί που το στηρίζουν. Θέλει πραγματικό και επί της ουσίας πλάνο. Και βέβαια να εξαλειφθούν οι μικρότητες και οι παραγοντισμοί από ανθρώπους που αποτελούν το "χθες" του ελληνικού αθλητισμού. .

Άνθρωποι και προσωπικότητες σαν τον Σπανούλη ανεβάζουν το πρεστίζ του πρωταθλήματος, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Το ελληνικό μπάσκετ χρειάζεται τομές και αλλαγές που θα καθορίσουν την πορεία του τα επόμενα χρόνια. Στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ πρέπει να γίνονται συσκέψεις για το πως μπορεί στρατηγικά να αναπτυχθεί η λίγκα και όχι συναντήσεις δίχως ατζέντα και χωρίς όραμα. Ανέκαθεν οι σταρ του ελληνικού μπάσκετ ήταν οι παίκτες και οι προπονητές. Καιρός είναι να βρούμε και έναν leader ή μία διοίκηση που θα έχει όνειρα και φιλοδοξίες. Δεν γνωρίζουμε αν είναι η υπάρχουσα διοίκηση. Αυτό θα το κρίνουν οι πράξεις της και τα πεπραγμένα. Και αυτή η χρονιά θα είναι κομβική για όλους.

* Ο Βασίλης Σπανούλης γνωρίζοντας ότι δεν έχει ακόμη την απαιτούμενη εμπειρία στους πάγκους, επέλεξε να έχει δίπλα του ανθρώπους με σχετική πείρα στο αντικείμενο και άτομα που τα εμπιστεύεται απόλυτα. Η προσαρμογή θα είναι δύσκολη και απαιτητική, αλλά έχει όλα τα εχέγγυα να πιάσει ακόμη μία κορυφή. Έχοντας δίπλα του και δύο παράγοντες που του έχουν δώσει εν λευκώ το τιμόνι της ομάδας. Τον Φίλιππο Κότση και τον Ανδρέα Πολέμη. Αν οι τρεις τους έχουν αρμονική συνεργασία, τότε το Περιστέρι θα ανοίξει ξανά τα φτερά του.

** Ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς θα αποτελέσει το μεγάλο "όπλο" του Βασίλη Σπανούλη στη νέα καριέρα του. Ο Σέρβος μάνατζερ θα είναι ο πιο θερμός υποστηρικτής του Kill Bill και θα τον βοηθήσει με παίκτες, ιδέες, κατεύθυνση στο νέο εγχείρημά του. Παράλληλα θα προσπαθήσει να τον "χτίσει" αυτά τα δύο χρόνια στον πάγκο του Περιστερίου, ώστε σε λίγο καιρό να βρεθεί σε μία ομάδα Euroleague.

*** Ο Λεωνίδας Κασελάκης ήταν ιδανική επιλογή για το Περιστέρι, προκειμένου να ξεκινήσει δυναμικά τις μεταγραφικές κινήσεις του. Ο Σπανούλης το είπε στην παρουσίασή του. Θέλει να ένα κράμα έμπειρων παικτών που να μπορεί να πλαισιώσει τους νέους. Απ' αυτή την άποψη ο Κασελάκης με την πορεία του, με τις εικόνες που έχει αποκτήσει από τον Παναθηναϊκό, την Εθνική ομάδα, αλλά και την σταδιακή βελτίωσή του όλα αυτά τα χρόνια, θα αποτελέσει ένα βασικό και κομβικό στοιχείο στο παζλ που θέλει να δημιουργήσει ο Βασίλης Σπανούλης στο Περιστέρι.

TAGS ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ BWIN STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ