ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός ξενέρωσε στο 92', αλλά αυτός έχει τον πρώτο λόγο

Ο Ολυμπιακός ξενέρωσε στο 92', αλλά αυτός έχει τον πρώτο λόγο
INTIME SPORTS

Οι Πειραιώτες ήταν έτοιμοι να φάνε τον γάιδαρο και θα τους έμενε η ουρά. Το... ουρανοκατέβατο γκολ του Χαζίζα αλλάζει την ιστορία της ρεβάνς αλλά τον πρώτο λόγο πρόκρισης συνεχίζει να τον έχει η ελληνική ομάδα αρκεί να δημιουργήσει φάσεις στο σπίτι της. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος.

Ο Ολυμπιακός δεν έχασε. Ήταν έτοιμος να κερδίσει και δέχθηκε ένα γκολ από τον Χαζίζα, την ώρα που ο άνθρωπος πήγε να βγάλει μια σέντρα πνιγμένος από την πίεση του χρόνου. Και η μπάλα έφυγε τόσο γλυκά από το αριστερό του πόδι, που κατέληξε στο βάθος της εστίας του Βατσλίκ. Ο κόσμος της ομάδας του Πειραιά ξενέρωσε. Λογικό.

Η πρόκριση είναι ορθάνοιχτη. Παραμένουν φαβορί οι πρωταθλητές της χώρας μας. Απλά, εκεί που η Μακάμπι δεν θα είχε τύχη ούτε με ισοπαλία στις 27 του μήνα, τώρα για να πάει αυτή στο Europa League θα πρέπει να χάσει έστω και στα πέναλτι. Είναι έτσι δομημένες πλέον οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις που τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Ο Ολυμπιακός βρήκε γρήγορο γκολ. Και δεν είχε λόγο να τρομοκρατηθεί. Αυτά ήταν τα καλά δεδομένα. Από την άλλη, δημιουργική δεν ήταν η ομάδα και αυτό που μπορεί να "χάλασε" ακόμη περισσότερο τον Μαρτίνς είναι πως σε θέμα δημιουργίας όσο πέρναγε η ώρα η στάθμη έπεφτε. Αφήστε που μόλις "φόρτωσε" την άμυνα στο τέλος, αντί να γίνει πιο άνετος, έγινε πιο δυσκοίλιος.

Άχαρο να λέμε και να γράφουμε πολλά για τέτοια παιχνίδια τούτη την εποχή. Όμως τι να κάνουμε; Έτσι όπως τα κατάφεραν όλες οι ελληνικές ομάδες είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε για επίσημες υποχρεώσεις σε εποχές, που κάποτε άρχιζε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Η Μακάμπι δεν είναι τρομακτική, αλλά καλό είναι να γίνει λίγο περισσότερο ο Ολυμπιακός την ερχόμενη Τετάρτη.

Ανατροπή πρόγνωσης

Ο Ολυμπιακός αντί να αιφνιδιαστεί από το γεγονός πως όλοι περίμεναν ισραηλινή πίεση, τους τιμώρησε με το δικό τους όπλο. Η Μακάμπι πήγε να μπερδέψει τον Μαρτίνς και μπερδεύτηκε η ίδια. Οπότε ήρθε το 0-1 σε ένα καθεστώς μισής αντεπίθεσης. Οι Πειραιώτες ανέκτησαν την μπάλα ψηλά. Και βρήκαν όλη την αμυντική λειτουργία των γηπεδούχων ανακατεμένη και σε ανισορροπία. Οι τρεις παίκτες που πρωταγωνίστησαν έκαναν το ιδανικότερο.

Ο Τικίνιο έσκαψε σωστά προς τον Μασούρα. Ο τελευταίος ήταν πιο δυνατός από τον προσωπικό του αντίπαλο αναγκάζοντάς τον πρώτα να του τραβάει την φανέλα και μετά να κάνει ένα ξεψυχισμένο διώξιμο. Έτσι ο Τικίνιο βρήκε ένα "γεμάτο" σουτ προς το δοκάρι και μετά ήρθε ο Ζίνκερνάγκελ που έκανε το ποδοσφαιρικά σωστό -διδάσκεται στα παιδάκια- έχοντας ακολουθήσει την φάση και πλασάροντας σε κενό τέρμα.

Όλο το ματς είχε ανατραπεί από την αρχή και αυτό ήταν υπέροχο για τους πρωταθλητές Ελλάδας που απλά έπρεπε να διαχειριστούν την εποχή. Την ζέστη, τον ρυθμό και όλα όσα είναι ικανά να σε βαρύνουν...

No problem

Η Μακάμπι μετά το ημίωρο εκμεταλλεύτηκε κάμποσα κενά που βρήκε στον άξονα. Έπαιξαν κάθετο ποδόσφαιρο οι Ισραηλινοί και αυτό σίγουρα δεν είναι και το καλύτερο για μια ομάδα που δεν θέλει να κινδυνεύσει. Βρέθηκαν κάμποσες φορές έξω από την περιοχή του Βατσλίκ. Μέχρι να τελειώσει το ημίχρονο οι πρωταθλητές Ισραήλ είχαν βρει φάσεις και είχαν βάλει και δυο γκολ- οφσάιντ. Σίγουρα ήταν... καμπανάκια όλα αυτά και το καλό της υπόθεσης, ήταν, ότι η ελληνική ομάδα δεν είχε πληγωθεί.

Ίσως κάποιος να ανέμενε ότι ο Ολυμπιακός θα είχε ζητήματα είτε με τον Ατζίλι, είτε με τον Ντέιβιντ οι οποίοι μαζί πέρυσι είχαν βάλει πάνω από 50 γκολ. Ο πρώτος χτύπησε νωρίς και έγινε αλλαγή στην... άνοιξη του ματς. Ο δεύτερος είχε περιορισμένη δράση σε τεράστιο βαθμό και μετά από λίγο βγήκε κι αυτός για να μπει ο Πιερό που άφησε την Γκινγκάμπ για πιο θερμά κλίματα και τρία λεπτά μετά βρέθηκε τετ α τετ και πλάσαρε σαν ερασιτέχνης.

Ο ίδιος στο 78' είχε δοκάρι. Ο Ολυμπιακός κακά τα ψέματα δεν αντιμετώπιζε κανένα από τα προβλήματα που του είχαν... χρεώσει ότι θα αντιμετωπίσει και στο τέλος δέχθηκε ένα γκολ... κουφό. Όμως φταίει και αυτός. Τους έδωσε την μπάλα ίσως πιστεύοντας ότι δεν θα φάει ποτέ γκολ από αυτούς. Μπορεί να ήταν κι έτσι. Όσα όμως φέρνει η στιγμή δεν τα φέρνει ο αιώνας.

Πνιγμένη Μακάμπι!

Ο Μαρτίνς για να θωρακίσει τον άξονα έβαλε τον Μαντί Καμαρά. Για να ανανεώσει τα φτερά και να γίνει έξτρα απειλητικός πέρασε τον Αμπουμπακάρ Καμαρά αντί του Ζίνκερνάγκελ. Οι Ισραηλινοί έκαναν μόνο αλλαγές σε συστήματα και σε πρόσωπα.

Μετά το 60' έπαιξαν με δυο φορ. Γενικά για να λέμε τα πράγματα όπως είναι και δίχως καμία όρεξη να θέλουμε να ωραιοποιήσουμε την παρουσία του Ολυμπιακού, για την εποχή ήταν πιο πιστός στο πλάνο του, απ' ότι οι αντίπαλοί του. Η Μακάμπι με το που δέχθηκε το γκολ, έδειξε πνιγμένη.

Και σε καμία περίπτωση δεν "έπνιξε" τους ποδοσφαιριστές του Μαρτίνς, άσχετα αν γλίτωσε στις καθυστερήσεις. Οι "ερυθρόλευκοι" τελείωσαν το ματς με τρία στόπερ σε ένα 3-5-2 και με τους αντιπάλους τους να γυρνάνε την μπάλα στα 20 μέτρα χωρίς όμως να τρομοκρατούν. Είχαν όμως διαρκώς την μπάλα. Την έχαναν και την ξανακέρδιζαν. Συνέχεια. Αυτό πλήρωσε η ομάδα του λιμανιού ξεκάθαρα.

Το ντουέτο Σισέ- Μανωλά έχει τέτοια ποιότητα που ακόμη και 20 Ιουλίου , δεν είναι εύκολο να του δημιουργήσεις βάσανα αν δεν είσαι αφόρητα απειλητικός. Και η Μακάμπι δεν ήταν τέτοια ομάδα , τουλάχιστον στο συγκεκριμένο ματς.. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει σε λίγα 24ωρα στο "Καραϊσκάκης", αλλά όσοι θεωρούσαν επιβεβλημένη την πρόκριση μετά την κλήρωση, πήραν πόντους μετά το πρώτο ματς, άσχετα αν τελικά δεν ήρθε η νίκη.

Κίνδυνος ή όχι;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο Ολυμπιακός πήγε να φάει τον γάιδαρο και θα του έμενε η ουρά. Τελικά το ματς έκατσε στην ισοπαλία με το γκολ του Αζίζα. Ο Μαρτίνς είδε τους παίκτες του να μην απειλούν καθόλου σε όλο το δεύτερο μέρος.

Ελάχιστα πάτησε η ομάδα στην περιοχή της Μακάμπι. Και αυτό το πλήρωσε με άσχημο τρόπο ή πιο σωστά με... ξενέρωτο τρόπο. Και είναι το κατακαλόκαιρο και ο βαθμός ετοιμότητας που απειλεί. Είδατε, οι προπονητές αλλάζουν παίκτες σα να δίνουν φιλικά από ένα σημείο και μετά.

Σε μια περίοδο προετοιμασίας αναγκάζονται οι ομάδες να παίζουν εισιτήρια μιας διοργάνωσης που έχει και πρεστίζ και χρήματα. Οι Πειραιώτες αν πουν ότι δεν κινδυνεύουν ενός ίσως και να έχουν πρόβλημα. Αν όμως αντιμετωπίσουν την όλη υπόθεση με σοβαρότητα, μπορούν να ξεβγάλουν την μπουγάδα. Δεν είναι καλύτερη ομάδα η Μακάμπι, δεν είναι για βαθυστόχαστη ανάλυση αυτά τα παιχνίδια. Παίρνεις το εισιτήριο και πας στον επόμενο...

Δείτε την Game Night για όλες τις μεταγραφικές εξελίξεις και την σπουδαία ευρωπαϊκή μάχη του Ολυμπιακού:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ CHAMPIONS LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ