OPINIONS

Λύκοι όνομα και πράγμα

Wolverhampton Wanderers' Diogo Jota, front right, celebrates with teammates after scoring his side's third goal during the English Premier League soccer match between Watford and Everton at the Molineux Stadium in Wolverhampton, England, Sunday, July 12, 2020. (Ben Stansall/Pool via AP)
Wolverhampton Wanderers' Diogo Jota, front right, celebrates with teammates after scoring his side's third goal during the English Premier League soccer match between Watford and Everton at the Molineux Stadium in Wolverhampton, England, Sunday, July 12, 2020. (Ben Stansall/Pool via AP) AP

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος παρακολούθησε όλους τους αγώνες των Γουλβς μετά κορονοϊού και γράφει τον μόνο τρόπο, με τον οποίο ο Ολυμπιακός θα καταφέρει να τους παγιδέψει στο Μολινό.

Ούτε η αισιοδοξία των Άγγλων (που δεν είναι Άγγλοι), ούτε αυτή των Ελλήνων, μου προκαλούν ενδιαφέρον ενόψει της μάχης Γουλβς- Ολυμπιακός. Η ώρα να... ξαναφάνε τα μουστάκια τους πλησιάζει, μετά από πολλούς μήνες, λόγω πανδημίας.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η πρώτη από την δεύτερη αναμέτρηση απείχαν μια εβδομάδα. Τελικά, η... απόσταση θα διαρκέσει 147 ολόκληρες ημέρες!!! Οι Γουλβς (και όχι η Γουλβς που σας ζαλίζουν, εκτός αν αρχίσουν να λένε και να γράφουν και... η Λέικερς, η Σέλτικς, η Νίκς κλπ κλπ) απέσπασε το 1- 1 στον Πειραιά, αλλά και η Άρσεναλ είχε κερδίσει 0-1. Αυτό το θυμούνται και οι δυο πλευρές. Και δε το γράφω για να βυθίσω το όποιο αβαντάζ των κιτρινόμαυρων, αλλά για να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι δα και κάποιο τρομερό αποτέλεσμα μη αναστρέψιμο.

Για τους λάτρεις του αγγλικού πρωταθλήματος, όλα τα παρακάτω δεν αποτελούν κάποια είδηση. Όλοι οι υπόλοιποι όμως καλό είναι να τα διαβάσουν για να ξέρουν και τι θα δουν. Οι Γούλβς φροντίζουν με τον τρόπο που αγωνίζονται να τιμήσουν το όνομά τους. Λύκοι, όνομα και πράγμα. Καμία βιασύνη, άφθονη τακτική, μπόλικη πονηριά. Λατρεύουν να παίζουν με τα νεύρα του αντιπάλου τους και αδιαφορούν πραγματικά για το όποιο θέαμα ή το φαντεζί ποδόσφαιρο. Τους είδα με τα μάτια μου πέρυσι στην έδρα της Φούλαμ. Οι Λονδρέζοι, πάλευαν, πίεζαν, σκίζονταν, βρήκαν ένα γκολ με τον Σεσενιόν 74' και χωρίς να το καταλάβει κανείς στο 85' ο Μαροκινός ο Ρομαίν Σάις, ισοφάρισε. Όπως ισοφάρισε και το βράδυ της 12ης του Μάρτη ο Πέδρο Νέτο, το γκολ του Ελ Αραμπί.

ΠΟΙΟΙ ΑΓΓΛΟΙ;

Το Γουλβερχάμπτον λοιπόν, ελάχιστα δυτικά της κεντρικής Αγγλίας (δυτικά του Κόβεντρι και του Λέστερ), μπορεί να χαίρεται για την ομάδα, που δεν έχει όμως καμία... πινελιά νησιού. Εκτός αν ο αρχηγός Κόνορ Κόουντι (από τις ακαδημίες της Λίβερπουλ παρακαλώ) και ο 20χρονος Γκίμπς Γουάιτ (λίγο έχει παίξει) φτάνουν και περισσεύουν για να δίνουν το αγγλικό στοιχείο μέσα στο γήπεδο. Κατά τα άλλα, ο χαρακτήρας δεν έχει αλλάξει.

Μια μικρή εθνική Πορτογαλίας (Ρουί Πατρίσιο, Νέβες, Μουτίνιο, Ζορντάο, Ποντένσε, Βινάγκρε, Γιότα, Νέτο), με λίγο Ισπανία (Ζόνι Όττο, Τραορέ), Ιρλανδία (Ντόχερτι), Μαρόκο (Σάις), Γαλλία (Μπολί), Μεξικό (Χιμένεθ) και Βέλγιο (Ντεντόκερ). Οι ταυτότητες δε παίζουν μπάλα βέβαια, αλλά η αλήθεια είναι ότι δίνουν χαρακτήρα και φιλοσοφία. Όταν ο διάσημος ατζέντης Μέντες έχει μετοχές, όταν προπονητής είναι ο Πορτογάλος Νούνο Εσπίριτο Σάντο και παίζουν και οκτώ Πορτογάλοι, ε, είναι και λογικό να γέρνεις σε μια σχολή.

Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙΑ

Το 1984 μια εταιρεία μπαταριών εμφάνισε μια έξυπνη διαφήμιση. Κάμποσα κουνελάκια χτυπούσαν τύμπανα στον ίδιο ρυθμό. Όλα τελείωσαν κάποια στιγμή (άδειασαν οι μπαταρίες), εκτός από ένα που είχε τη συγκεκριμένη μπαταρία. Αυτό συνέχιζε να βαράει το τύμπανό του στο ίδιο τέμπο. Αυτό κάνουν και οι Γουλβς. Από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό. Σα το κουνελάκι. Κι όπου βγει. Ανεξαρτήτως αντιπάλου. Υπομονή, αμυντική προσήλωση και ανέβασμα των γραμμών χωρίς να κρύβεται το τόπι. Ο Χιμένεθ τη "σπάει" καλά, οι πλάγιοι είναι πραγματικά ποιοτικοί και όταν όλοι πατήσουν περιοχή (χωρίς να το εκβιάζουν) δημιουργούν απειλές. Όμως επαναλαμβάνω, ποτέ δε στραγγαλίζουν. Δε το προτιμούν, εκτός πια κι αν είσαι τόσο χάλια.

Σε όλα τους τα ματς μετά την πανδημία ο Νούνο Εσπίριτο έδωσε μεγάλη βάση στην τριάδα Ντεντόκερ, Νέβες και Μουτίνιο στο κέντρο. Άλλαζε κόσμο μπροστά πλην του Χιμένεθ (Τραορέ, Γιότα, Νέτο, Ποντένσε), όμως δεν άλλαζε φιλοσοφία και στυλ. Ο Ντόχερτι με τον Ζόνι Όττο στις πλευρές και τον Βινάγκρε να ντουμπλάρει. Τρια φουλ μπακ που μπορεί να μην ξέρουν την καλύτερη μπάλα του κόσμου, αλλά κάνουν την δουλειά του προπονητή. Ο Κόουντι και ο Σάις και ο Μπολί μπροστά στον Ρουί Πατρίσιο. Ο Νούνο Εσπίριτο είτε παίζοντας με τρεις πίσω , είτε κάποιες φορές που αναγκάστηκε να το αλλάξει, κράτησε ίδιο τον ρυθμό χωρίς να κάνουν τρέλες, ακόμη κι αν δεν έβρισκαν εύκολο το γκολ. Οι Γουλβς βραχυκυκλώνουν σε μια συνθήκη και θα σας την περιγράψω πιο κάτω.

ΜΕΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ

Πρώτα όμως ας δούμε παρέα τι έκαναν οι "λύκοι" με το που άρχισε ξανά το ποδόσφαιρο στην Αγγλία. Να θυμίσω απλά, ότι οι δυο τελευταίες προ πανδημίας υποχρεώσεις τους, είχαν έρθει ισοπαλία. Εντός με την Μπράιτον έμειναν στα... κουλούρια και μετά το 1-1 στο Καραϊσκάκη στις 12 Μαρτίου. Ξανάπαιξαν μπάλα τέλη Ιουνίου και έγιναν τα εξής:

Στις 20 του μήνα διπλό στο Λονδίνο με την Γουέστ Χαμ χάρη σε τέρματα των Χιμένεθ και Νέτο.

Στις 24 Ιουνίου Χιμένεθ ξανά και 1- 0 εντός την Μπόρνμουθ.

Διπλό στο Μπέρμιγχαμ κόντρα στην Άστον Βίλα με σκόρερ τον Ντεντόκερ.

Ακολουθούν δυο ήττες. Στις 4 Ιουλίου στο Μολινό 0- 2 από την Άρσεναλ και 1- 0 στις 8/7 από την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ με γκολ του Ίγκαν στο 90'.

Επιστροφή στις νίκες, 12 Ιουλίου με 3- 0 επί της Έβερτον. Χιμένεθ, Ντεντόκερ και Γιότα έκαναν το ματς... όβερ ένα στοιχηματικό σημείο που δε το ...πολυαγαπάνε οι Γούλβς.

Στις 15 Ιουλίου ισοπαλία εκτός με την Μπέρνλι. Ο Χιμένεθ (κλασικά) βρήκε δίχτυα στο 76', αλλά στο 90' ισοφάριση από τον Γούντ.

Το πρώτο γκολ του Ποντένσε ήρθε στις 10 Ιουλίου και μαζί με τον Ζόνι Όττο οδήγησαν την ομάδα τους στο 2- 0 επό της Κρίσταλ Πάλας στις 20 Ιουλίου.

Η αυλαία στην Πρέμιερ έπεσε με την ήττα στην έδρα της Τσέλσι. Ο Νούνο Εσπίριτο είδε την ομάδα του να τρώει δυο γκολ στα χασομέρια του ημιχρόνου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Επιγραμματικά και χωρίς την παραμικρή διάθεση να σας ζαλίσω, οι Γούλβς μετά το τέλος της καραντίνας στο νησί, παρουσίασε τα εξής σημάδια:

  • Μπήκε με τρεις νίκες, κόντρα στις ομάδες που έδωσαν μάχη παραμονής.

  • Για να μιλήσουμε λίγο στη γλώσσα του στοιχήματος, όπως σας έγραψα πιο πάνω ότι το όβερ δεν είναι στα αγαπημένα της, το ίδιο μπορείτε να πείτε και για το goal goal. Μόνο σε ένα ματς (με τη Μπέρνλι) παραβιάστηκαν και οι δυο εστίες.

  • Δέχθηκε δυο τέρματα στα χασομέρια των αγώνων. Και τα δυο από ομάδες πολύ πεισματάρες που βασάνισαν κόσμο και κοσμάκη στην Πρέμιερ. Από την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και από την Μπέρνλι.

  • Η ποικιλία στο σκοράρισμα υπάρχει στο στυλ... γαρνιτούρα στον Χιμένεθ. Το στυλ παιχνιδιού είναι ξεκάθαρο και ο Μεξικανός ανέλαβε την δουλειά και μετά καραντίνας.

  • Η τελική ευθεία προ Ολυμπιακού, βρήκε την αγγλική ομάδα να ξαναβρίσκει το στυλ παιχνιδιού που ήθελε ο προπονητής της από την έναρξη της σεζόν.

  • Επειδή είναι ένα σύνολο που παίζει σε ένα τέμπο, ήταν πολύ πιο εύκολο να ξαναβρει τον εαυτό του, από άλλες ομάδες που παίζουν περισσότερο στα... κόκκινα!

ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΑΛΕΝ

Ο Νέβες έχει βάλει 3 γκολ και ο Μουτίνιο ένα τέρμα με εννέα ασίστ. Επειδή ξεκίνησα από πιο χαμηλά στο γήπεδο, να προσθέσω ότι ο Ντεντόκερ μπήκε ορεξάτος μετά τον κορονοϊό και τελείωσε με 5 τέρματα σε 49 ματς. Πάμε σε αυτούς που μπορεί ο Σα να δει φάτσα- κάρτα; Πέδρο Νέτο σε 40 συμμετοχές, 4 γκόλ, 4 ασίστ. Όμως ο τύπος έκανε όλα κι όλα 22 σουτ και τα 10 από αυτά ήταν εντός στόχου. Ο Ποντένσε έχει παίξει 12 παιχνίδι, ένα γκολ μια ασίστ. Με 8 σουτ, 3 εντός.

Ο Αντάμα Τραορέ που κάποια στιγμή από την πολύ διαφήμιση θα πάρει μεταγραφή, έπαιξε 47 παιχνίδι ως τώρα, σούταρε 35 φορές, 15 εντός και έβαλε 6 γκολ. Είχε όμως και 9 ασίστ. Ο Ντιόγκο Γιότα με 40 αγώνες, έγραψε 56 σουτ, τα 33 εντός. Μια χαρά. Έβαλε 13 γκολ και είχε μια τελική πάσα. Άφησα τελευταίο τον εκτελεστή των Γούλβς, τον Ραούλ Χιμένεθ. Σε 47 συμμετοχές, σούταρε 113 φορές, οι 55 από αυτές ήταν εντός στόχου, έβαλε 20 γκολ και είχε 9 ασίστ. Αν τα βάλουμε κάτω και τα υπεραναλύσουμε, θα καταλήξουμε ότι για αγγλική ομάδα δεν είναι τρομερά τα κατορθώματα. Όμως μη ξεχνάτε ποτέ. Οι Γουλβς δε βιάζονται. Λύκοι όνομα και πράγμα. Περιμένουν την κατάλληλη στιγμή.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να γράψω κάτι για τον αγώνα του Μαρτίου. Οι Άγγλοι ήταν σα να πήγαν σε άλλο πλανήτη. Ατμόσφαιρα περίεργη και μη συνηθισμένη για αυτούς σε σχέση με τους Πειραιώτες. Ακόμη και η μυρωδιά περίεργη από την απολύμανση που είχε αναγκαστικά γίνει σε όλα τα γήπεδα. Οι Γουλβς ήρθαν αυθημερόν στην χώρα μας και μπαμ- μπαμ πήγαν να παίξουν. Έβγαλαν την υποχρέωση και παρότι είχαν αριθμητική υπεροχή, τους ένοιαζε μόνο να μην χάσουν. Και αυτό έγινε. Τώρα θα είναι διαφορετικά. Γιατί το 1- 1 όπως ξέρετε είναι το πιο ύπουλο αποτέλεσμα που υπάρχει. Οι μετά κορονοϊού Γουλβς ξέρουν ότι η εποχή είναι επικίνδυνη και δε χωράνε εξυπνάδες...

Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΛΥΣΗ

Τον λύκο τον σκοτώνεις τη στιγμή που πιστεύει ότι δεν έχεις καμία τύχη μαζί του. Αυτό πρέπει να κάνει και ο Ολυμπιακός. Η Τσέλσι με ένα φάουλ του Μάουντ, διέλυσε κάθε διάθεση στο μυαλό και τα πόδια των κιτρινόμαυρων και ο Εσπίριτο Σάντο, είχε τους ποδοσφαιριστές του να τρώνε κι άλλο γκολ μετά από δυο λεπτά. Ο Ολυμπιακός, δε πρέπει να πάει... βουρ στον πατσά, αλλά ούτε και να κωλώσει. Οι ερυθρόλευκοι θα έχουν τύχη αν καταφέρουν να πάρουν την πρωτοβουλία ορμώμενοι και από την ανυπαρξία άγχους και πίεσης. Αν βάλει γκολ ο Ολυμπιακός, οι Γουλβς θα μπλοκάρουν. Δεν είναι συνηθισμένοι στο "μια σου και μια μου". Δε το έχουν στο ρεπερτόριό τους.

Αντίθετα, αν προηγηθούν, είναι πολύ έξυπνοι, πονηροί και μεθοδικοί στο να το κρατήσουν μέχρι τα... Χριστούγεννα και με τις πιθανότητες υπέρ τους να βάλουν δεύτερο, παρά να φάνε. Είναι καλοί πλέον στο να υπομένουν, αλλά κακοί στο να... επιστρέφουν. Και αυτό ο Ολυμπιακός θα πρέπει να το ξέρει. Δεν έχουν την ποιότητα της Άρσεναλ, αλλά δεν έχουν ούτε την αφέλειά της. Είναι φαβορί απέναντι στον Ολυμπιακό και το ξέρουν. Στοχεύουν να πάνε στα νοκ- άουτ παιχνίδια και να κλέψουν την παράσταση στην διοργάνωση, λειτουργώντας με την τακτική του... λύκου. Περιμένοντας να χτυπήσουν την κατάλληλη στιγμή. Είναι καλός κυνηγός ο Ολυμπιακός; Θα δούμε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ