ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ονειρεύεσαι; Καλά κάνεις...

Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν την πρόκριση επί της Αϊντχόφεν στη φάση των 32 του Europa League.
Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν την πρόκριση επί της Αϊντχόφεν Ⓒ 2021 PETER DEJONG/ASSOCIATED PRESS

Σε μια εποχή δύσκολη, ο Ολυμπιακός βρήκε πάλι τρόπο να δώσει χαρά, θα είναι στη σημερινή κλήρωση του Europa League και ο Παντελής Διαμαντόπουλος εξηγεί τον λόγο με ολίγο από μπάσκετ.

Μέσα στα τόσα προβλήματα της εποχής, υπάρχει και ο Ολυμπιακός να ακολουθεί το δικό του μονοπάτι, συνεχίζοντας να εκπροσωπεί τον εαυτό του και το ελληνικό ποδόσφαιρο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Και το έκαναν για άλλη μια φορά το δικό τους θαύμα οι Πειραιώτες. Πέρασαν από την Ολλανδία, σχεδόν με μπάζερ μπίτερ, πήραν το εισιτήριο της πρόκρισης και σε λίγες ώρες θα υπάρχει ένα μπαλάκι με το όνομα της ομάδας γραμμένο κατά την διάρκεια της κλήρωσης των "16" του Europa league.

Κι επειδή γουστάρω (αλλά και πρέπει) να ανακατέψω και λίγο το μπάσκετ, οφείλω να επισημάνω το εξής: Τέτοια... συνομωσία της μοίρας στην πλάτη του Ολυμπιακού, δε θυμάμαι ξανά. Την ώρα ακριβώς που ο Γιώργος Πρίντεζης αστοχούσε στο τρίποντο- πεταχτάρι και ο Βατούτιν έβρισκε το χαμένο του χρώμα, ο Ζάχαβι σημείωνε με φαουλάρα το 2-0 για την Αϊντχόβεν.

Στο ΣΕΦ έπεφτε η αυλαία μιας μάχης που για πολλούς ήταν χαμένη πριν καν αρχίσει για την ελληνική ομάδα, όταν όμως ο Ολυμπιακός βλέπει την ΤΣΣΚΑ κάτι παθαίνει. Αφήστε ξέρω τι λέτε. Ανάποδα το έγραψα. Δίκιο έχετε. Οι Ρώσοι παθαίνουν κοκομπλόκο. Όσο και να κερδίζουν, όσο και τα προγνωστικά να είναι αμείλικτα εις βάρος των “ερυθρόλευκων” πάντα στο τέλος το... χουνέρι είναι έτοιμο. Κρίμα για την προσπάθεια.

Κρίμα για την εμφάνιση του Σακίλ Μακ Κίσικ. Και ευτυχώς για την ομάδα του Πειραιά που οι Αγγελόπουλοι πρόλαβαν να τον ανανεώσουν, γιατί είμαι σίγουρος ότι σε διαφορετική περίπτωση η ΤΣΣΚΑ, πριν πετάξει από το "Βενιζέλος" ήταν ικανή να τον αρπάξει και να τον ψήσει, όπως έχει κάνει άλλωστε με τόσους και τόσους.

Δε θα γράψω πιο πολλά για το μπάσκετ. Δε χρειάζεται. Ήταν μια εμφάνιση στο δεύτερο μέρος που απέδειξε ότι αυτή η ομάδα έχει και παλμό, έχει και μέλλον, αρκεί να στηθεί καλά από την αρχή με κανόνες και με Ολυμπιακό προσανατολισμό! Πολλοί μου είπαν ότι για άλλη μια φορά σε τελευταία επίθεση δεν έγινε κάτι σωστό, αλλά εδώ που τα λέμε με 2,5 δευτερόλεπτα, αν δε σου βγει το πρώτο πλάνο, μετά το πιθανότερο είναι να γίνει ό,τι βρεθεί πιο απλό. Ε, το... ξέρασε το σουτ του Πρίντεζη. Αν είχε μπει θα είχαν ολοκληρωθεί όλοι οι τρόποι να πάθει ζημιά η ΤΣΣΚΑ από τους «ερυθρόλευκους».

Ο κόσμος της ομάδας άλλωστε αν περίμενε κάτι καλό το βράδυ της Πέμπτης, αυτό ήταν από την ποδοσφαιρική ομάδα! Και ήρθε! Με τρόπο δύσκολο, με τρόπο περίεργο και σίγουρα τρόπο απολαυστικό ακόμη και σε αντιδράσεις.

Ελάτε τώρα, μ’ εμένα μιλάτε, πείτε μου πόσοι σιχτιρίζατε, μέχρι να βγάλει τη σέντρα λουκούμι ο Φορτούνης να πιάσει την κεφαλιά ο Ελ Αραμπί και να πάρει το ριμπάουντ ο Χασάν; Ήταν μια πρόκριση ψυχής. Σίγουρα δεν ήταν πρόκριση για ποδοσφαιρική αποθέωση. Όμως σε αυτά τα βράδια αν μένει κάτι, είναι το αποτέλεσμα και ο θρίαμβος. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει. Μάγκας...

Οι Ολλανδοί έδειξαν καθαρά πως ασχολήθηκαν πολύ με τον αγώνα στον Πειραιά. Το 4-2 τους έγινε μάθημα. Δε μπήκαν για να πάνε βουρ στον... πατσά. Είχαν υπομονή, είχαν διδαχθεί αρκετά από το παιχνίδι του Φαλήρου. Άφησαν τον Ολυμπιακό να αισθάνεται ότι δεν θα ανησυχήσει. Γιατί πολύ απλά ήξεραν ότι αν πάνε πάλι να κάνουν εξυπνάδες, θα πάθουν ζημιά.

Επέδειξαν λοιπόν τεράστια υπομονή. Και τι γνώριζαν επίσης; Το μειονέκτημα των νταμπλούχων. Στημένες φάσεις. Στην πρώτη προέκυψε το τετ α τετ που έσωσε εξαιρετικά ο Μπά. Οι άλλες δυο τέτοιες μπάλες όμως ήταν... μαχαιριές στην κόκκινη καρδιά. Ο Ζάχαβι ξεκίνησε από το... σπίτι του στο Ισραήλ, πάτησε καλά και η κεφαλιά του ήταν όλμος με τους παίκτες του Μαρτίνς να τον κοιτάζουν. Ο ίδιος έβαλε τη φαουλάρα που σας έγραψα στον πρόλογο. Με δυο λόγια, βγήκαν για να παίξουν με σκορ πρόκρισης για τον Ολυμπιακό και όταν πήγαν να ξεκουραστούν, προκρινόταν η Αϊντχόβεν.

Ένας Ολυμπιακός που για 45 λεπτά δεν ήξερε τι ήθελε. Αντίθετα με την Ολλανδική ομάδα, δεν είχε σαφή προσανατολισμό. Ούτε μαζεμένος να περιμένει για να "χτυπήσει" στην κόντρα, ούτε με συνεργασίες να βλάψουν. Μέτρα ψηλά, αλλά ως εκεί, σωστές καλύψεις, αλλά οι Ολλανδοί το 'χαν δουλέψει καλά.

Ο Σμίτ έβαλε τους καλύτερους έντεκα που μπορούσε. Και το σύστημα είχε αλλάξει αναγκαστικά (με τρεις πίσω), αυτός που άλλαξε ήταν ο Μαρτίνς. Έβαλε δεκάρι (Φορτούνη), έβαλε και δεύτερο πλάγιο (Μασούρα) και στο τελευταίο 15λεπτο έπαιξε και 4- 4- 2 με τον Χασάν δίπλα στον Ελ Αραμπί. Εκεί κάπου άρχισε να λειτουργεί το πράγμα σε συνδυασμό και με την αδυναμία των Ολλανδών να αμυνθούν απέναντι σε δυο φορ (δε το ‘χουν συνηθισμένο στη χώρα τους). Να ανεβάζει μέτρα με τη μπάλα η ομάδα, να κάνει την δουλειά που πρέπει.

Η εικόνα για όλους ήταν πως εύκολα ή δύσκολα η Αϊντχόβεν θα πέρναγε. Όμως για μισό λεπτό. Δηλαδή κοτζάμ Ολυμπιακός θα έμενε με δυο δοκάρια; Ντροπής πράγματα... Ένας τέτοιος αποκλεισμός θα ήταν αποτυχία. Μια χαμένη καλή ευκαιρία να πας στην επόμενη φάση μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Γιατί ο Ολυμπιακός δεν είναι στους "16" ούτε για τα λεφτά (μετράνε κι αυτά οκ), ούτε καν για την αποθέωση.

Για την πάρτη του είναι. Για τους κόπους του. Για να 'χεις και κάτι όμορφο να περιμένει μέσα στις αναγκαστικές υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα που το 'χει τελειώσει! Και όπως έγινε στο Λονδίνο με την Άρσεναλ στην παράταση, μια από τα ίδια στο Αϊντχόβεν. Με διαφορετικούς πρωταγωνιστές απλά. Και είναι και ωραίο ότι τόσο ο Μαρτίνς, όσο και οι ποδοσφαιριστές του πήραν ένα μάθημα χωρίς να το πληρώσουν.

Δε του έπιασε τίποτα από τις επιλογές στο πρώτο μέρος. Όμως για αυτό είναι οι ομάδες, για να 'χουν παίκτες. Ο Φορτούνης είχε το πιο καθαρό μυαλό. Ο Χασάν δεν εκτέλεσε στην τύχη, ξέρετε πόσα έχουν χαθεί από τέτοια απόσταση πηγαίνοντας ξανά η μπάλα στον τερματοφύλακα. Ο Αιγύπτιος σημάδεψε ουρανό. Σε δυο αναμετρήσεις, η Αϊντχόβεν έβαλε τέσσερα γκολ με στημένες μπάλες και είχε μια κανονική – χοντρή ευκαιρία! Χαλάλι το άγχος, το τρέμουλο, η πρεμούρα, τα νεύρα, η τσαντίλα για τους φίλους της ομάδας.

Χαλάλι όλα! Μέσα στην πανδημία, στις δυσκολίες, στην κλεισούρα, στο αβέβαιο μέλλον, υπάρχει και κάτι για να χαμογελάσουν. Να ξεχαστούν βρε αδερφέ! Ο Ολυμπιακός συνεχίζει. Κι όπου βγει! Ωραία ταξίδια είναι αυτά. Πολύ ωραία...

Παντελής Βλαχόπουλος, Παντελής Διαμαντόπουλος, Θέμης Καίσαρης σχολίασαν από τα γραφεία του SPORT24 τη σπουδαία πρόκριση του Ολυμπιακού στους "16" του Europa League κόντρα στην Αϊντχόφεν. Μαζί τους ο Γιάννης Αναστασίου.

Photo credits: ⓒ 2021 Peter Dejong/Associated Press

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROPA LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ