OPINIONS

Στήριξη, όχι πολεμική

CHAMPIONS LEAGUE / ÐÁÏÊ - ÌÐÅÍÖÉÊÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
CHAMPIONS LEAGUE / ÐÁÏÊ - ÌÐÅÍÖÉÊÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Το απαξιωμένο ελληνικό πρωτάθλημα παραλίγο να είχε δύο ομάδες στο Champions League. Αυτό λέγεται πρόοδος των κλαμπ, που θέλουν στήριξη και όχι πολεμική. Γράφει ο Πάνος Βόγλης.

Προσοχή. Δεν ακολουθεί διχαστικό κείμενο, με ειρωνείες, προσβολές και ένταση. Στην Ελλάδα αποτελέσματα όπως αυτό του ΠΑΟΚ με την Μπενφίκα, δίνουν τροφή στον οπαδό (του καναπέ και των social media). Για αυτά ζει. Για την καταστροφολογία, το πικάρισμα, τον χαβαλέ, όλο το πακέτο. Ο καθένας με το επίπεδο του και τον χαρακτήρα του. Είναι πολύ εύκολο να πας με αυτό το ρεύμα και να καταθέσεις τη δική σου οπτική, βγάζοντας χολή, να το παίξεις έξυπνος και να θελήσεις να μειώσεις επαγγελματίες που ζουν από το ποδόσφαιρο.

Προσωπικά προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα αλλιώς, πιο ποδοσφαιρικά, είτε μετά από μεγάλες ήττες, είτε μετά από σημαντικούς θριάμβους. Με κριτική, αλλά όχι με ισοπέδωση.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΟΔΟ

Στην πρόβλεψη που έκανα πριν τα ματς έπεσα έξω. Πίστευα πως ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα νικήσουν. Η ΑΕΚ πέρασε αλλά δεν νίκησε, ο ΠΑΟΚ έχασε και αποκλείστηκε. Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα.

Η ΑΕΚ πέρυσι έπαιξε στους ομίλους του Europa League. Εφέτος θα βρίσκεται σε εκείνους του πιο πάνω ορόφου. Του Champions League. Πρόοδος.

Ο ΠΑΟΚ πέρυσι βρισκόταν εκτός Ευρώπης, είχε αποκλειστεί από την Έστερσουντ. Εφέτος θα παίζει στο Europa League και έφτασε μία ανάσα από το Champions League. Πρόοδος.

Ναι, ξέρω. Θα μου πείτε "έχει φάει τέσσερα γκολ μέσα στην Τούμπα και μας λες για πρόοδο". Είπαμε. Προσπαθώ να βλέπω τη μεγάλη εικόνα, πιο ποδοσφαιρικά τα πράγματα και αφήνω για τους οπαδούς τον αφορισμό και τον πανηγυρισμό.

ΛΟΓΙΚΗ Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ, ΠΙΟ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΣΤΟ ΠΛΑΝΟ

Στον ΠΑΟΚ υπάρχει σίγουρα μεγάλη απογοήτευση διότι όλος ο οργανισμός πίστεψε (δικαίως) στην πρόκριση και στην παρθενική συμμετοχή στο Champions League. Έπαιξε με ανώτερη ομάδα, πιο έμπειρη και δεν είχε την τύχη με το μέρος του. Το μαγικό πρώτο 20λεπτο, πήγε στράφι από τα ατομικά λάθη. Αυτά πρόδωσαν τον "Δικέφαλο" και όχι η συνολική δουλειά. Το πλάνο του Λουτσέσκου ήταν άψογο, μόνο που ατομικά η διαχείριση του προβαδίσματος ήταν ελλιπής. Λάθος τοποθέτηση δύο παικτών στο κόρνερ του 1-1. Λάθος Πασχαλάκη στο 1-2, λάθος επιστροφές στο 1-3. Τέλος.

Η πρόκριση χάθηκε, το γεγονός δεν αλλάζει. Ο ΠΑΟΚ έχει ανέβει επίπεδο, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη. Μόνο που πρέπει να μην τα γκρεμίσει όλα λόγω του αποκλεισμού. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου, ούτε το τέλος της σεζόν. Ακόμη στην αρχή βρίσκεται.

Η ΑΕΚ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ

Για την ΑΕΚ είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Έχει κάνει απίθανες υπερβάσεις στηριζόμενη σε ποδοσφαιρική λογική. Μετρημένο μπάτζετ, προσεκτικές κινήσεις και κάθε χρόνο το κάτι παραπάνω. Με τη Βίντι ζορίστηκε και τρόμαξε στο τέλος, όχι γιατί έπεσε σε καλύτερη ομάδα. Απλώς έπεσε σε πιο βρώμικη ομάδα. Και αυτό συνήθως σου χαλάει το μυαλό. Ευτυχώς τη γλίτωσε, διότι στο φινάλε διαχειρίστηκε έξυπνα το χρόνο.

Σας φαινόταν απλό πριν τη ρεβάνς να περάσει η Ένωση, διότι "είχε νικήσει με 2-1 εκεί μέσα. Ποια Βίντι μωρέ σιγά"; Ναι οκ, δεν είναι Μπενφίκα η Βίντι, αλλά όσο θα απαξιώνετε αντιπάλους που δεν γνωρίζετε, τόσο θα απορείτε μετά για τις "σφαλιάρες". Ευτυχώς η ΑΕΚ δεν απαξίωσε κανέναν και σήμερα μαθαίνει αντίπαλο στην κλήρωση.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΓΡΑΦΕΙ "ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΑΣ"

Σόρυ που πιθανώς το χαλάω σε κάποιους, αλλά δεν θα την πέσω στον ΠΑΟΚ, όπως δεν θα την έπεφτα στην ΑΕΚ αν έμενε εκτός Champions League. Και ξέρετε γιατί; Διότι το πρωτάθλημα μας δεν "δικαιούται" δύο ομάδες στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα ήταν απίθανο και πολύ καλό αν το βλέπαμε. Φτάσαμε κοντά να συμβεί. Εκεί πρέπει να πατήσουμε και να δούμε με ρεαλισμό την επόμενη μέρα, αντί να τρώμε ο ένας τις σάρκες του άλλου.

Η επόμενη μέρα γράφει στήριξη στις ομάδες μας. Πλησιάζει η ώρα που όλα όσα σας φαίνονται "μοδάτα" και «τσιτάτα» τώρα, θα τα βαρεθείτε. Τα σχόλια στο facebook, η λογική "έχω την καλύτερη ομάδα εγώ και δεν βλέπω τον απέναντι", όλη αυτή η ψευτο-κουλτούρα τελειώνει. Και έρχεται η δουλειά και η κριτική γύρω από αυτήν. Όσοι δεν κατανοούν τον άθλο της ΑΕΚ και την απίστευτη υπέρβαση που συντελείται στον οργανισμό ΠΑΟΚ, πραγματικά δεν έχουν ιδέα από το άθλημα.

Αλλά τι λέω; Μάλλον θα είναι οι ίδιοι που θεωρούν πως ο Παναθηναϊκός θα υποβιβαστεί επειδή "έχει νέα και άγουρα παιδιά".

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ