OPINIONS

Ο Μπέντο ήθελε να φύγει

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟΚ - ΟΣΦΠ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟΚ - ΟΣΦΠ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ένα πράγμα δεν μπορεί στους προπονητές ο Πάνος Βόγλης. Να μας πρήζουν μετά από ήττες (και νίκες καμιά φορά) για την ποιότητα και πληρότητα του ρόστερ που διαθέτουν.

Όχι μόνο για το πολύ απλοϊκό «αν δε σου αρέσει ρε φίλε, σήκω και φύγε, να έρθει άλλος που θα του αρέσει το ρόστερ». Πιο πολύ γιατί αυτή κουβέντα κατατάσσεται στην κατηγορία «τα εν οίκω μη εν δήμω».

Ακόμη πιο ξεκάθαρα: Μέχρι την Τούμπα, ο Μπέντο στα μάτια μου ήταν και παραμένει ένας κανονικός προπονητής που αν ήμουν διοίκηση δεν θα τον έδιωχνα, όχι ως το καλοκαίρι τουλάχιστον.

Μετά την Τούμπα όμως, όχι απλώς θα τον έδιωχνα, αλλά θα του έλεγα να φύγει χωρίς καν να μπει στον κόπο να περάσει να μας χαιρετήσει. Και όχι για το 2-0 από τον ΠΑΟΚ, αλλά για τις δηλώσεις που ακολούθησαν και ήρθαν ως συνέχεια των δηλώσεων μετά τον Πανιώνιο, τον Ατρόμητο και θα ακολουθούσαν και άλλες.

Ο Πορτογάλος ήθελε να φύγει, δεν εξηγείται αλλιώς. Ναι, του έφυγαν οι Ιντέγε και Μιλιβόγεβιτς μέσα στον Γενάρη, αλλά από αυτό το σημείο, μέχρι να αδειάζει με κάθε ευκαιρία την διοίκηση που τον πληρώνει, με ξεπερνάει.

Να υποθέσουμε ότι τα είπε στους διοικούντες και εκείνοι τον έγραψαν; Ωραία. Τότε ως κύριος και επαγγελματίας που είσαι, σηκώνεσαι και φεύγεις. Αν μένεις, δε μιλάς, δουλεύεις και το καλοκαίρι ο καθένας κάνει τις επιλογές του.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ Ο ΜΠΕΝΤΟ

Έτσι κάνουν οι επαγγελματίες. Από την άλλη οφείλω να πω πως δεν ανήκω σε εκείνους που ήθελαν να φύγει ο Πορτογάλος «και ας κατακτήσουν το Γιουρόπα Λιγκ». Γιατί τον θεωρώ κανονικό τεχνικό, με γνώσεις, σίγουρα με ταβάνι πιο χαμηλό από τις φιλοδοξίες του Ολυμπιακού, αλλά το περασμένο καλοκαίρι, παρέλαβε ένα αγωνιστικό σκορποχώρι, το συμμάζεψε, πέρασε στους ομίλους του Γιουρόπα, το έφερε στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος με διψήφια διαφορά (ως το ματς με τον Πανιώνιο) από τον δεύτερο και στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Σόρρυ, αλλά εγώ αποτυχημένο δεν τον λέω που να μου κάνετε τα βασανιστήρια του Σίσσυφου.

Προφανώς δεν έπαιζε ωραία μπάλα ο Ολυμπιακός του Μπέντο, έπαιζε όμως αποτελεσματικά. Σε όλα τα κρίσιμα ματς πήρε το αποτέλεσμα, έχει την ομάδα εντός στόχων και παρά το γεγονός πως παραγκώνισε παίκτες όπως ο Τσόρι (αδίκως), ο Μάριν (δικαίως) και ο Καμπιάσο (μάλλον αδίκως), ο Ολυμπιακός του ήταν ΚΑΝΟΝΙΚΗ ομάδα, με κάποιες αρχές. Θέαμα δε θα βλέπαμε ποτέ, ουσία ναι.

Όλα αυτά για μένα δεν είναι εύκολα πράγματα, αρκεί επαναλαμβάνω, να θυμηθείτε τι έγινε το καλοκαίρι του 2016. Τα πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό ο Πάουλο Μπέντο. Ξεκάθαρα.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΦΤΑΙΓΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ

Φτάνουμε στο σήμερα. Στη διοίκηση μπορείς να καταλογίσεις πολλά για την εικόνα του καλοκαιριού, για την παλινωδία με τους προπονητές, που στοίχισαν και τον αποκλεισμό από τη Χάποελ Μπερ Σεβά. Αλλά τώρα που διώχνει έναν προπονητή, ο οποίος βγαίνει και τη δίνει στεγνά και προφανώς (ο Μπέντο) δεν πιστεύει πως με αυτό το υλικό μπορεί να κάνει σοβαρή δουλειά με αποτελεσματικότητα, δεν την προσάπτω κάτι. Πού έχει άδικο;

Ο Μπέντο προφανώς λέει την αλήθεια, ότι το ρόστερ αποδυναμώθηκε, αλλά την ίδια στιγμή στα ταμεία μπήκαν 25 εκατομμύρια ευρώ σε καιρούς χαλεπούς στην Ελλάδα. Ναι, καλό είναι να ερωτάται ο προπονητής και ο λόγος του να ακούγεται πολύ σοβαρά. Δεν έχει όμως τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, ειδικά όταν μιλάμε για τόσα χρήματα.

Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τα οικονομικά δεδομένα. Τον στεναχώρησε που έφυγε ο «Μίλι», ζορίστηκε με τον Ιντέγε, αλλά παράλληλα πιο πολύ τα έχει με τον προπονητή που δεν έχει φτιάξει έναν Ολυμπιακό θεαματικό.

Η διοίκηση όμως μετά το χαμό του καλοκαιριού, είδε πως με τον Μπέντο τα αποτελέσματα έρχονται και αποφάσισε πολύ σωστά να τον στηρίξει. Δεν τον διώχνει λοιπόν για την τρίτη σερί ήττα, αλλά γιατί βλέπει πως ο 47χρονος τεχνικός δεν πιστεύει στο ρόστερ, έχει γκρίνια, κόλλησε στο παρελθόν και έτσι δεν πας μπροστά.

Το κείμενο δεν είναι υπέρ της διοίκησης, είναι υπέρ της λογικής. Αν οι ερυθρόλευκοι έδιωχναν τον Μπέντο μετά τον Πανιώνιο ή νωρίτερα επειδή το ζητούσε ο κόσμος, θα ήμουν 100% εναντίον της απόφασης τους. Τώρα όμως που το πράγμα μιλάει από μόνο του, θα ήταν χαζομάρα να τον κρατήσουν. Και να περιμένουν τι;

Ξέρετε, για κάποιο λόγο στην Ελλάδα, ο κόσμος έχει κατατάξει τους δημοσιογράφους σε δύο κατηγορίες. Τους φιλο-Ολυμπιακούς και τους «haters» της ομάδας. Κακώς. Υπάρχει και τρίτη κατηγορία, με αρκετά μέλη μάλιστα. Τους ουδέτερους. Πιστεύω ότι ανήκω σε αυτήν, αλλά δεν μπορώ να πείσω κανέναν αν δεν το πιστεύει. Δε μπαίνω καν στη διαδικασία.

Στα δικά μου μάτια λοιπόν, σήμερα η διοίκηση του Ολυμπιακού έπραξε σωστά. Ίσως ήταν και η πρώτη τόσο σωστή απόφαση της εφέτος στο θέμα προπονητή. Η χρονιά μπορεί να μην κυλήσει ομαλά, ειδικά σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο. Ωστόσο με τον Μπέντο, μέχρι και το πρωτάθλημα κινδύνευαν να χάσουν. Όχι λόγω ικανότητας, αλλά λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης του ίδιου στους παίκτες του. Ναι, προφανώς ο Ρομαό δεν είναι Μιλιβόγεβιτς, αλλά με το να το λες συνέχεια, θα πετύχεις κάτι; Θα τον κάνεις… Μιλιβόγεβιτς;

ΥΓ: Καλό θα ήταν να μην απαξιωθεί η δουλειά του Μπέντο. Έβγαλε παίκτες από το φυτώριο, όσο κανείς άλλος στο παρελθόν, χωρίς η ομάδα να χάσει την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα. Συμμάζεψε ένα άναρχο σύνολο το καλοκαίρι, την έβαλε στους ομίλους και στα όποια έσοδα προκύπτουν από αυτό. Την έχει στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ.

Θέαμα δεν θα έβλεπαν ποτέ, αλλά ως το καλοκαίρι το άντεχαν αυτό. Εκείνος δεν άντεξε μία κατάσταση που δεν του άρεσε και προκάλεσε το μοιραίο. Ο χρόνος θα δείξει ποιος θα δικαιωθεί. Ως τότε πάντως επιμένω, δεν αδειάζεις συνέχεια τον εργοδότη σου. Όχι έτσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ