OPINIONS

Η τρικυμία της ΑΕΚ

Η τρικυμία της ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η κατάσταση στην ΑΕΚ είναι ξεκάθαρη, αρκεί να υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν χωρίς εγωισμούς την πραγματικότητα. Λουτσέσκου ο διακαής πόθος του Μελισσανίδη, όπως γράφει ο Πάνος Βόγλης.

Η κατάσταση στην ΑΕΚ είναι ξεκάθαρη και καθόλου μπερδεμένη και περίπλοκη, όπως διαβάζω. Βέβαια όσοι το γράφουν δεν είναι άσχετοι ή παλαβοί, καθώς και οι ίδιοι με όσα μαθαίνουν από τα ενδότερα των Σπάτων και του ΟΑΚΑ, απορούν πως θα βρεθεί λύση σε αυτό το χάος.

Και όμως η λύση και η κατάσταση είναι απλή και ξεκάθαρη. Αρκεί να δει κανείς και κυρίως να παραδεχθεί τα γεγονότα. Τώρα φτάσαμε στο σημείο όπου δε χωρούν εγωισμοί.

Εξηγούμαι. Η ΑΕΚ όταν έπεσε στην Τρίτη Εθνική αποφάσισε να επενδύσει στο κεφάλαιο Δέλλας-προπονητής. Τον κράτησε, τον στήριξε, μαζί του ανέβηκε δύο κατηγορίες και η αλήθεια είναι πως παρά το γεγονός πως ο 40χρονος Πρωταθλητής Ευρώπης, δεν αποτελεί μικρογραφία του Γκουαρδιόλα και του Μουρίνιο, η ομάδα του είχε κάποιες αρχές, ένα μοτίβο, μία ποδοσφαιρική λογική. Και στα περισσότερα παιχνίδια όλα αυτά φαίνονταν στον αγωνιστικό χώρο. Το ρόστερ του βέβαια για Β’ και Γ’ Εθνική πολύ ανώτερο των υπολοίπων.

Και ήρθε η άνοδος στη Σούπερλιγκ. Με Δέλλα στο τιμόνι η Ένωση έπαιξε (χωρίς ανταγωνιστικό ρόστερ) καλό ποδόσφαιρο, στάθηκε επάξια σχεδόν σε όλα τα ματς, μέχρι την αποφράδα νύχτα της ήττας με 4-0 στο «Καραϊσκάκης» από τον Ολυμπιακό. Εκεί, όπως γράψαμε και τότε, ο Μελισσανίδης φέρθηκε με εγωισμό και εντελώς λανθασμένα απομάκρυνε τον Δέλλα.

Το έκανε προσωπικό με τον Μαρινάκη, χωρίς προφανή λόγο και φυσικά δεν του βγήκε στην πορεία. Ουσιαστικά γκρέμισε όσα έχτιζε με σύνεση και υπομονή για δύο χρόνια.

Το μεγαλύτερο λάθος ήρθε μετά, που αντί να πάρει καλύτερο του Δέλλα, πήρε τον Πογέτ, προπονητή του ότι να’ναι επιθετικά με κάποιες δομές αμυντικά. Νίκησε σε ντέρμπι, πήρε πόντους, όμως η ομάδα έμενε πίσω σε όλους τους τομείς. Με Μανωλά πήρε το Κύπελλο, επέλεξε Κετσπάγια το καλοκαίρι και μετά Μοράις. Δηλαδή έναν αμυντικογενή εντελώς παρωχημένο τεχνικό το καλοκαίρι και ως διάδοχο, έναν γνώστη του σύγχρονου ποδοσφαίρου, χωρίς καμία σοβαρή εμπειρία ως πρώτος προπονητής και διόλου έτοιμος να διαχειριστεί το καράβι της Ένωσης.

Μετά την αναδρομή, η οποία πάντως γίνεται αντικειμενικά και χωρίς διάθεση να προκαλέσουμε κάποιον, περνάμε στο διά ταύτα.

Αν τα παραδέχεσαι ως οργανισμός όλα τα παραπάνω, τότε η λύση είναι απλή. Αφήνεις την απόφαση για το νέο τεχνικό στον Μαϊστόροβιτς (αν τον εμπιστεύεσαι) ή προσλαμβάνεις έναν νέο τεχνικό διευθυντή που θα σου φέρει και τον προπονητή που ταιριάζει στην ομάδα σου.

Η ανάγκη να βγει προς τα έξω πως «το παίρνει πάνω του ο Μελισσανίδης για προπονητή», είναι πιο τρομακτική και από τον χιονιά που έπληξε την ομάδα του στην Τρίπολη. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Με τι γνώση ο Μελισσανίδης θα πάρει μία τόσο κρίσιμη απόφαση στο μέσον της σεζόν; Θα του προτείνουν κάποιοι μάνατζερ (με το φίλτρο Μπάγεβιτς και Μαϊστόροβιτς) μερικά ονόματα και μετά τι; Θα παίξει Λόττο; Όποιος του κάνει καλύτερα στο μάτι; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

Αν υπολογίζει σοβαρά την επένδυση του πρέπει να εμπιστευτεί επαγγελματίες γνώστες του αντικειμένου και τίποτα άλλο. Αλλιώς θα πηγαίνει από λάθος σε λάθος. Όλα τα υπόλοιπα είναι για επικοινωνιακούς λόγους, που δεν προσφέρουν τίποτα σε αγωνιστικό επίπεδο.

Ας καταλάβουμε κάτι: Οι παίκτες της ΑΕΚ είναι χωρίς σοβαρή καθοδήγηση εδώ και πολύ καιρό. Δηλαδή είναι αδούλευτοι τακτικά, χάνουν το τρένο της εξέλιξης, δεν έχουν σοβαρό και αποτελεσματικό σχέδιο μέσα στο ματς και αυτό όλο τους τρυπάει την ψυχολογία και τους μπερδεύει το μυαλό. Ο παίκτης βλέπει ότι δεν γίνεται σωστή δουλειά στις προπονήσεις, άρα δύσκολα την Κυριακή θα βγει στο γήπεδο κάτι καλό. Βέβαια δεν αντιμετωπίζει την Μπάγερν και την Τσέλσι, αλλά και πάλι, όταν μπαίνεις στο ρινγκ, όχι σωστά προπονημένος, θα χάσεις από το δικό σου μυαλό και όχι από του αντιπάλου.

Επαναλαμβάνω πως η κατάσταση είναι ξεκάθαρη και η λύση απλή. Αρκεί να έχουν το σθένος Μελισσανίδης και σία, να παραδεχθούν όσα γράφουμε παραπάνω (γιατί ισχύουν φυσικά) και μετά να κινηθούν χωρίς πανικό και βιασύνη για την σωστή διάδοχη λύση του Μοράις. Τι να τον πάρεις 15 Γενάρη, τι 30; Αλλάζει τίποτα;

Θέλει τον Λουτσέσκου

Πάντως μαθαίνουμε πως η εμμονή του Μελισσανίδη είναι ο Λουτσέσκου της Ξάνθης. Τον είχε ζητήσει και παλαιότερα, αλλά ο Πανόπουλος ζήτησε αρκετά λεφτά για να τον δώσει και δεν προχώρησε το σενάριο. Τώρα τον θέλει ξανά, πιέζει τον Ρουμάνο, ο οποίος δεν θα είχε πρόβλημα να πάει σε μεγαλύτερο κλαμπ. Αλλά δεν πρόκειται να χαλάσει τις σχέσεις του με τον Πανόπουλο ούτε για τη Ρεάλ Μαδρίτης.

ΥΓ Ο Δέλλας θα ήταν μία κάποια λύσις και έχει δίκιο όπως το γράφει στο άρθρο του ο Αλέξης Σπυρόπουλος. Μόνο που φοβάμαι πως όχι απλώς δε θα στηριχθεί μετά από πιθανή βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό, αλλά θα του κάψουν τελείως το χαρτί ως προπονητή, γιατί το μη επιτυχημένο πέρασμα του από τον Ατρόμητο, του μείωσε πόντους στην εκτίμηση των ΑΕΚτζήδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ