OPINIONS

Επιτέλους, να βγαίνει ο πρωταθλητής από τα playoffs

Επιτέλους, να βγαίνει ο πρωταθλητής από τα playoffs

Ο Πάνος Βόγλης γράφει για την πιθανότητα να αναδεικνύεται ο πρωταθλητής μέσα από τη διαδικασία των playoffs και τονίζει πως είναι μια κίνηση που θα δώσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο υποβαθμισμένο μας πρωτάθλημα.

Μαθαίνουμε πως η Super League θα εισηγηθεί και πιθανότατα θα αποφασίσει, την ανάδειξη του πρωταθλητή μέσα από τη διαδικασία των playoffs. Με το νέο σύστημα να εφαρμόζεται πρώτη φορά από την επόμενη ή μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο.

Επιτέλους θα έλεγα. Και αργήσαμε να κάνουμε μία κίνηση που πιστεύω πως θα δώσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο υποβαθμισμένο μας πρωτάθλημα. Είχαμε γράψει σχετικό άρθρο πολύ καιρό πριν και σε μερικά σχόλια σας είδα τη δυσπιστία πως «το γράφεις γιατί το παίρνει συνέχεια ο Ολυμπιακός και αυτό ενοχλεί». Λάθος και νομίζω το καταλαβαίνετε πλέον όλοι.

Σημασία δεν έχει να κάνεις ένα σύστημα για να «ρίξεις» τον πρωταθλητή. Η ουσία κρύβεται στο να σκεφτείς και εν τέλει να δημιουργήσεις κάτι που θα δώσει μεγαλύτερη αξία στο νικητή. Όσο πιο δύσκολα κατακτά μία ομάδα το πρωτάθλημα και γενικά ένα στόχο, τόσο πιο καλό για την ίδια, για το άθλημα, για το προϊόν, για το ενδιαφέρον από τον κόσμο.

Η σεζόν 2007-2008 ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες διότι τρεις ομάδες το πάλεψαν ως το τέλος και αν δεν υπήρχε η υπόθεση Βάλνερ, θα το είχε κατακτήσει η ΑΕΚ. Τέτοιες συγκινήσεις θέλουμε, ομάδες που θα έχουν κίνητρο ως το φινάλε. Μόνο που εκείνη η χρονιά αποτελεί παρένθεση, μία εξαίρεση στον κανόνα.

Κάτι πρέπει να γίνει. Πρώτοι αυτό θα έπρεπε να το θέλουν οι φίλοι του Ολυμπιακού και όχι μόνο οι διώκτες του πρώτου. Θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον η χρονιά αν δε γίνουν απλώς playoffs πρωταθλητή με τους 4 πρώτους, αλλά να μοιραστούν ως εξής.

Πρωτάθλημα 14 ομάδων. Οι έξι πρώτοι θα παίζουν για τον τίτλο και τις θέσεις της Ευρώπης. Οι έξι επόμενοι (από 7-12) θα παίζουν για τη μία θέση της παραμονής. Και οι 2 τελευταίοι θα υποβιβάζονται χωρίς playouts. Άρα πέφτουν 3, ανεβαίνουν 3.

Έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός από πάνω ως κάτω στην κλίμακα του ελληνικού πρωταθλήματος. Θα λιγοστέψουν οι αδιάφορες ομάδες, ο 9ος δεν θα παίζει…χαλαρά σε κάποια ματς, διότι θα κυνηγάει τα playoffs και όχι τα playouts παραμονής.

Ακόμη και αν δε γίνει αυτό και καταλήξουν οι ηγέτες των ομάδων σε συμφωνία για playoffs με τους 4 πρώτους και από εκεί να βγαίνει ο πρωταθλητής, πάλι κερδισμένο θα βγει το άθλημα και θα το δείτε.

Βέβαια πρέπει να προνοήσει ο νομοθέτης. Δε γίνεται να έχει +15 ο πρώτος από το δεύτερο και στα playoffs να μπουν με 3 βαθμούς διαφορά. Αυτό θα είναι άδικο. Αυτά θα τα βρει η υπηρεσία πάντως.

Σε κάθε περίπτωση, μία αλλαγή απαιτείται πια. Κανείς δε θα βγει ζημιωμένος αρκεί στόχος των αλλαγών να είναι η καλυτέρευση του θεάματος και όχι να ρίξουμε τον πρώτο, να ανέβουν από τη Football League ιστορικές ομάδες και τέτοιες «ομορφιές» της χώρας μας. Για μία φορά ας μην κοιτάξουμε το δέντρο, αλλά το δάσος και ακόμη περισσότερο ας δούμε που βρισκόμαστε σήμερα. Έχουμε το πρωτάθλημα που θέλουμε; Όχι.

Κρίμα δεν είναι για όλους που βάζουν τα λεφτά τους, να μην παίρνουν πίσω τίποτα και να μην κάνουν κάτι γι’ αυτό; Και για όλους εμάς, κρίμα δεν είναι να μη βλέπουμε μεγαλύτερο ανταγωνισμό;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ