ΑΕΚ

Οι τρεις αποφάσεις του Γιαννίκη: Ψάχτηκε ακριβώς στους χώρους που χρειαζόταν βοήθεια η ΑΕΚ

Ο Αργύρης Γιαννίκης
Ο Αργύρης Γιαννίκης INTIME

Ο Τσάρλυ σχολιάζει τις τρεις αλλαγές που έκανε στην αρχική 11αδα της ΑΕΚ ο Αργύρης Γιαννίκης στον αγώνα με τον Ατρόμητο που άλλαξαν τα δεδομένα, γεγονός που βοήθησε την "Ένωση" να βρει μία ισορροπία και να φτάσει στην νίκη.

Η ΑΕΚ, στην πρώτη του Γιαννίκη, κέρδισε χωρίς να πιάσει εντυπωσιακή απόδοση με 3-0 τον Ατρόμητο και κρατά πως δέχτηκε λιγότερες καθαρές ευκαιρίες από οποιαδήποτε άλλο φετινό της παιχνίδι.

Η πρεμιέρα του Αργύρη Γιαννίκη έκρυβε εκπλήξεις όσον αφορά στην αρχική σύνθεση. Για εμένα θα έπρεπε να ήταν αναμενόμενο πως ένας προπονητής που έχει εικόνα από τα φετινά παιχνίδια της ΑΕΚ θα ψαχνόταν ακριβώς στις θέσεις που ψάχτηκε ο Γιαννίκης.

Η ΑΕΚ φώναζε πως ήθελε έναν διαφορετικό παρτενέρ του Βράνιες από τον Τζαβέλλα και έναν πιο αξιόπιστο στα αμυντικά καθήκοντα μπακ από τον Μισελέν. Ασφαλώς κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως τους βρήκε στα πρόσωπα του Μήτογλου και του Ρότα, είχαμε όμως, μία θετική αρχή, ειδικά για τον 21χρονό στόπερ και μία νέα κατεύθυνση.

Οι Μήτογλου - Ρότα προέρχονται από γεμάτες χρονιές.

Ο Γιαννίκης δεν επέλεξε δύο παιδιά από του πουθενά, δεν έσπρωξε ξαφνικά στα βαθιά δύο ποδοσφαιριστές από την ακαδημία δίχως εμπειρία. Οι Μήτογλου-Ρότα ήταν φετινές μεταγραφές και δύο ποδοσφαιριστές που είχαν γεμάτη περσινή σεζόν. Ο 21χρονός Μήτογλου έπαιξε πέρυσι 22 παιχνίδια πρωταθλήματος στον Βόλο, η διοίκηση έδωσε 300 χιλιάρικα στην ομάδα του για να τον αποκτήσει. Ο 24χρονός Ρότα έπαιξε 24 παιχνίδια βασικός στο Ολλανδικό πρωτάθλημα, ενώ και φέτος ήταν βασικός και τις δύο πρώτες αγωνιστικές με την Φορτούνα Σιτάρτ, μέχρι που πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ.

Οι δύο ποδοσφαιριστές όμως, πράγματι ήταν πολύ πίσω στην ιεραρχία του Μιλόγεβιτς. Ο Αργύρης Γιαννίκης δεν μπορούσε να αλλάξει πολλά πράγματα πάνω στην αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας. Πέρα όμως από όσα θα δουλέψει και θα παρουσιάσει ένας προπονητής, κάποιες παρεμβάσεις κάνει και με τα πρόσωπα που χρησιμοποιεί, ανάλογα το ποδόσφαιρο που πιστεύει.

Ήταν δεδομένο πως στο ποδόσφαιρο του δεν γινόταν να παραμείνει στον άξονα βασικός ο Λε Ταλέκ και στο κείμενο της παρουσίασης του Γιαννίκη είχα επισημάνει πως το μοναδικό δίδυμο κεντρικών χαφ, που μπορεί να κουμπώσει με τα "θέλω" του νέου προπονητή είναι αυτό των Σιμόες, Σιμάνσκι.

Τρεις αλλαγές σε σχέση με τον προκάτοχο του

Είδαμε λοιπόν τρεις αλλαγές στην βασική ενδεκάδα της ΆΕΚ σε σχέση με αυτά που δούλευε ο προκάτοχος του. Δεν βάζω μέσα την περίπτωση Γέφτιτς, καθώς ο Αμραμπάτ προερχόταν από τραυματισμό. Αν ήταν στο 100%, δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτός θα ξεκινούσε.

Ο Αργύρης Γιαννίκης επέλεξε πιο ψηλό στόπερ για παρτενέρ του Βράνιες από τον Τζαβέλλα, έψαξε για καλύτερο - στο αμυντικό κομμάτι μπακ- από τον Μισελέν αι χρησιμοποίησε τον πιο γρήγορο Σάκχοφ από τον Λε Ταλέκ στον άξονα. Πάμε να δούμε τι πέτυχε με αυτές τις αλλαγές.

Πολύτιμο το ύψος του Μήτογλου, κουμπώνει περισσότερο με τον Βράνιες

Δεδομένα το ύψος που έδωσε ο Μήτογλου αποδείχθηκε πολύτιμο. Ο Ατρόμητος κέρδισε 8 κόρνερ, η άμυνα της ΑΕΚ τα καθάρισε εύκολα. Ο Βράνιες, έχοντας έναν ψηλό ποδοσφαιριστή στην πλάτη του, έπαιξε πιο ψηλά, έβγαινε πιο επιθετικά στον αντίπαλο από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο φετινό του παιχνίδι. Είναι ξεκάθαρο, πως σαν χημεία κουμπώνει περισσότερο με έναν στόπερ με ύψος στο 1,95 όπως είναι ο Μήτογλου παρά με τον ισοϋψή Τζαβέλλα. Η άμυνα της ΑΕΚ ψήλωσε και απέκτησε ασφάλεια στα στημένα.

Επίσης, ο Βράνιες, έχοντας μία σοβαρή βάση πίσω του, είχε περισσότερη αυτοπεποίθηση. Συνολικά και σαν ιδιοσυγκρασία δεν του ταιριάζει τόσο ο έντονος χαρακτήρας του Τζαβέλλα. Του αφαιρεί ρόλο μέσα από το παιχνίδι, που στην διάρκεια των αγώνα του προσφέρει ενέργεια. Ένα ψηλό παιδί, με ικανότητα στο να καθαρίζει φάσεις στον αέρα που θα μένει πιο πίσω από τον Βόσνιο και θα έχει χαμηλό προφίλ κουμπώνει περισσότερο στον Βράνιες. Ο Γιαννίκης λοιπόν, δικαιώθηκε, με την συγκεκριμένη επιλογή.

Μαγκωμένος ο Ρότα

Στην περίπτωση του Ρότα, τα πράγματα είναι κάπως μοιρασμένα. Ο 24χρονός μπακ δεν ήταν πρόβλημα για την ΑΕΚ, συνολικά μπορεί και να βοήθησε στο γεγονός πως η ΑΕΚ, δέχτηκε λιγότερες καθαρές ευκαιρίες από οποιοδήποτε άλλο φετινό παιχνίδι, όμως δεν είχε μία εικόνα ολοκληρωμένου μπακ για ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό.

Έπαιξε μαγκωμένα την θέση, πολλές φορές πιο εσωτερικά και πιο χαμηλά από τις απαιτήσεις του παιχνιδιού. Δεν ήταν πρόβλημα και η ΑΕΚ, έχει υποφέρει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια από την αδυναμία των ακραίων της μπακ. Δεν έκανε όμως και μία εμφάνιση πειστική εμφάνιση που να σε κάνει να πιστεύεις πως βρέθηκε η λύση στο πρόβλημα.

Δεν μπορεί να παίξει σε δίδυμο χαφ ο Λε Ταλέκ

Για το δίδυμο του άξονα, όποιος έχει δει την ΆΕΚ και στο παρελθόν και την φετινή σεζόν καταλάβαινε πως το δίδυμο Σιμάνσκι, Σιμόες, θα κουμπώσει καλύτερα, από τα δίδυμα που δημιουργούσε ο Μιλόγιεβιτς, με τον Λε Ταλέκ.

Ο Λε Ταλέκ, είναι πολύ αργός για να παίξει σε δίδυμο στον άξονα. Ρόλο μπορεί να πάρει είτε στο κέντρο της άμυνας, είτε παίζοντας πιο χαμηλά, σαν 6άρι, σε έναν σχηματισμό όμως που θα παίρνει βάθος η ομάδα, από τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή και θα έχει δύο παίκτες πιο ψηλά από αυτόν. Ήταν σίγουρο πως ο Γιαννίκης θα τον βγάλει από την βασική ενδεκάδα, πως θα στηριχτεί στο δίδυμο Σιμάνσκι, Σιμόες και αυτό ακριβώς έγινε.

Με τις αλλαγές, δημιούργησε ισορροπία στο αμυντικό κομμάτι

Στην πράξη, οι τροποποιήσεις που έκανε αφορούσαν το αμυντικό σκέλος,. Ήταν σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει ισορροπία στο αμυντικό κομμάτι. Κατάφερε να κρατήσει εύκολα το μηδέν, οι γραμμές να έχουν λιγότερες αποστάσεις μεταξύ τους και να μην υπάρχει διάστημα του αγώνα που να χαθεί τελείως ο έλεγχος, όπως είχε γίνει ακόμα και στα παιχνίδια που είχε κερδίσει η ΑΕΚ με τον Μιλόγεβιτς. Το 3-0, περισσότερο προέκυψε στην διάρκεια του αγώνα από την αδυναμία του Ατρόμητου να βάλει δύσκολα και να πιέσει σε διάρκεια. Περισσότερο προέκυψε μέσα από την διαχείριση του αγώνα, δεν ήρθε από την επιθετικότητα της ΑΕΚ.

Είναι απόλυτα λογικό να χρειάζεται χρόνο και κάποιους διαφορετικούς ποδοσφαιριστές ο Γιαννίκης για να μπορέσει να δώσει στην ομάδα το δικό του στίγμα. Στο ξεκίνημα είδαμε πως ο ίδιος κατανοεί ότι χρειάζεται να κάνει διαχείριση και προσπάθησε να επέμβει σε συγκεκριμένες θέσεις που πραγματικά, πονούσαν την ομάδα του.

Να κλείσω και με κάτι αντιεμπορικό, η αλήθεια είναι πως βοήθησε στην μεταφορά μπάλας η είσοδος του Μάνταλου στην θέση το Γέφτιτς. Αυτά τα λίγα για την πρεμιέρα του Αργύρη Γιαννίκη. Ο Ατρόμητος έχει τα δικά του προβλήματα και δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα. Είναι ξεκάθαρο πως ο νέος προπονητής έκανε κινήσεις με στόχο να βελτιώσει την αμυντική συμπεριφορά της ομάδας του και είναι πραγματικότητα πως ο Ατρόμητος έβαλε τα λιγότερα προβλήματα στην φετινή ΑΕΚ, από οποιονδήποτε άλλον αντίπαλο.

Δείτε την εκπομπή Game Night με τους Παντελή Βλαχόπουλο, Θέμη Καίσαρη και Τσάρλυ:

TAGS ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ