ΑΕΚ

Βρέθηκε ο ένοχος για την κατάσταση της ΑΕΚ

Ο Πέτρος Μάνταλος στην αναμέτρηση της ΑΕΚ με τη Λαμία
Ο Πέτρος Μάνταλος στην αναμέτρηση της ΑΕΚ με τη Λαμία EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Πέτρο Μάνταλο που έχει στοχοποιηθεί και έχει δεχθεί την ευθύνη γι' αυτό που συμβαίνει στην ΑΕΚ και εξηγεί ότι πρόβλημα είναι δομικό και αφορά τα θεμέλια, τη νοοτροπία και τη βάση που χτίζεται η ομάδα.

Για όλα φταίει ο Πέτρος Μανταλος. Για την ΆΕΚ έφθασε στο τέλος της, μία απογοητευτική σεζόν, με ένα φινάλε που φωτογράφιζε όσα λάθη έγιναν τη φετινή χρονιά.

Στον τελικό Ευρώπης η ΆΕΚ κέρδιζε τον Άρη με 2-0 μέχρι το 78ο λεπτό και κατάφερε να ηττηθεί με 3-2. Μετά από τρεις ημέρες, στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν η εξέδρα βρήκε τον ένοχο στο πρόσωπο του Μάνταλου, που είχε βγει σαν αλλαγή στο 82ο λεπτό στο Βικελίδης, με το σκορ στο 1-2.

Στο τέλος και ο ίδιος ο Μάνταλος με τις δηλώσεις του φάνηκε να αποδέχεται πως έχει σοβαρό μερίδιο ευθύνης και προανήγγειλε σημαντικές αποφάσεις. Άλλα ντι άλλα της Παρασκευής το γάλα που λένε και στα χώρια μας. Έχουμε λοιπόν, τα εξής δεδομένα.

Το πρόβλημα είναι ο Πέτρος Μάνταλος

Σε μία ομάδα που έπαιρνε τη μία λανθασμένη απόφαση μετά την άλλη. Σε μία ομάδα που έβγαλε όλη την χρονιά ένα ρόστερ με απίστευτη ανομοιογένεια, με τους μεσοεπιθετικούς της να είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από τους μεσοαμυντικούς.

Σε μία ομάδα που το καλοκαίρι χτίστηκε με έναν προπονητή που δεν απολάμβανε την εμπιστοσύνη της διοίκησης και αποχώρησε πριν προλάβει να αποτύχει, δίχως να μπορεί να κριθεί.

Σε μία ομάδα που προσέλαβε προπονητή, που το ποδοσφαιρικό του σχέδιο είναι αποκλειστικά για ποδόσφαιρο χώρου, με γρήγορες επιθέσεις που δεν ταιριάζει σε ομάδες πρωταθλητισμού.

Σε μία ομάδα που δεν εκπαιδεύτηκε ποτέ στο να ανοίγει οργανωμένες άμυνες.

Σε μία ομάδα που παρότι έχει τεράστια προβλήματα στην τελευταία γραμμή άμυνας έπαιζε ποδόσφαιρο με γρήγορες επιθέσεις, που σήμαινε εύκολη απώλεια κατοχής και ανάγκη για συχνές μεταβάσεις από θέση επίθεσης σε θέση άμυνας, σε ένα ρόστερ με αργούς μεσοαμυντικούς.

Σε μία ομάδα που δεν ήξερε πώς να παίξει με ασφάλεια χωρίς μπάλα, καθώς δεν βοηθούσε σε αυτό η ποιότητα της αμυντικής τετράδας.

Σε μία ομάδα που αφέθηκε στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν και ενώ ήταν μέσα στα προβλήματα, σε ένα τελείως άπειρο τεχνικό επιτελείο, καταλήξαμε πως το πρόβλημα είναι ο Πέτρος Μάνταλος.

Σακάτεψε δύο φορές τα γόνατα του παίζοντας για την ΑΕΚ

Να είμαστε σοβαροί. Είναι αστείο να πιστεύει κάποιος πως η ευθύνη σε αυτό που συμβαίνει στην ΑΕΚ φωτογραφίζεται σε έναν ποδοσφαιριστή.

Το πρόβλημα είναι δομικό, αφορά τα θεμέλια, τη νοοτροπία, τη βάση που χτίζεται, σχεδιάζεται από την ομάδα. Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει από την απόφαση που θα παρθεί για το μέλλον του Μάνταλου. Ο Πέτρος Μάνταλος ήρθε στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2014. Έπαιξε στην δεύτερη κατηγορία, κατέκτησε με την ΆΕΚ ένα πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο, σακάτεψε δύο φορές τα γόνατά του, παίζοντας με τα χρώματα της ΑΕΚ.

Είναι σκληρό να έχεις πάθει δύο τόσο σοβαρούς τραυματισμούς, παίζοντας για τα χρώματα της ΑΕΚ και να ακούς αυτά που άκουσε ο Μάνταλος στο ΟΑΚΑ.

Σίγουρα μετά τους δύο χιαστούς δεν είναι ο ίδιος, του έχουν αφήσει επίπτωση στο παιχνίδι του. Δεν κοροϊδεύει όμως, στο γήπεδο και ποτέ δεν υπήρξε καλύτερος ποδοσφαιριστής να μείνει στον πάγκο για να παίξει ο Μάνταλος. Έχει συμβόλαιο μέχρι το 2024 και καλά θα κάνουν στην ΑΕΚ να τον συμβουλεύσουν και να προσπαθήσουν να τον πείσουν να κριθεί με δικαιοσύνη.

Ας επιτρέψουν στον Αλμέιδα να κρίνει τον ρόλο τον Μάνταλο

Το δίκαιο είναι να αφήσουν τον νέο προπονητή της ομάδα, τον Αλμέιδα, να κρίνει αν έχει χώρο και ρόλο για τον Πέτρο Μάνταλο. Να τον δει στην προετοιμασία και να τον αξιολογήσει. Ο Μάνταλος έχει περάσει πολλά με την ΑΕΚ για να κρίνουν την τύχη του κάποια παιδιά που φωνάζουν στην εξέδρα. Να κρίνουν αν αξίζει να ζήσει την ιστορική στιγμή, για έναν αρχηγό της ομάδας να μπει με τη φανέλα της ΑΕΚ στο νέο γήπεδο.

Αν ο Αλμέιδα αποφασίσει πως ο Μάνταλος δεν του κάνει, μπορούν να κάτσουν και να βρουν λύσεις, όμως μη γελιόμαστε, τα προβλήματα της ΑΕΚ είναι βαθιά και δεν έχουν να κάνουν με το μέλλον ενός ποδοσφαιριστή.

Συνταγή αποτυχίας

Την αποτυχία την εξασφαλίζεις, όταν βάζεις στόχους που δεν είσαι σε θέση να πετύχεις. Η ΑΕΚ το 2018 κατέκτησε ένα υπερβατικό πρωτάθλημα, που ο πρωταθλητής κρίθηκε σε λίγους βαθμούς και αντί να στηριχτεί και να ενισχυθεί η συγκεκριμένη ομάδα διαλύθηκε και αποδυναμώθηκε.

Η ΑΕΚ έφτιαχνε γήπεδο και ο ιδιοκτήτης της γνωρίζει πιο μπάτζετ μπορεί να εξυπηρετήσει. Είναι δικαίωμά του, όμως δεν γίνεται έχοντας πολύ μικρότερο μπάτζετ από τις ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό να βάζεις σαν κριτήριο τον πρωταθλητισμό. Το γεγονός πως η επιτυχία του κάθε προπονητή της κρινόταν από έναν στόχο που δεν ήταν ρεαλιστικό να επιτευχθεί εξασφάλιζε κάθε σεζόν με μαθηματική ακρίβεια την αποτυχία.

Από τη σεζόν που έχει ανέβει η ΑΕΚ στην πρώτη κατηγορία, μόνο τη χρονιά που κατέκτησε το πρωτάθλημα δεν άλλαξε ο προπονητής. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο για να καταλάβει κανείς πως το πρόβλημα δεν γίνεται να είναι οι προπονητές, αλλά ο τρόπος που αξιολογούνται.

Δεν στηρίχτηκαν οι Τζούμπερ, Αραούχο, Αμραμπάτ

Η ΑΕΚ το καλοκαίρι που πέρασε έκανε κάποιες επενδύσεις. Ανέβασε το ταβάνι των συμβολαίων για να φέρει τρεις καλούς ποδοσφαιριστές. Οι Τζούμπερ, Αραούχο, Άμραμπάτ είναι ποδοσφαιριστές που πράγματι μπορούν να στηρίξουν μία ομάδα που στην Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό.

Για να τον κάνουν όμως, χρειάζονται ένα προπονητικό επιτελείο το οποίο να κάνει μία σωστή δουλειά που να φέρει αποτελέσματα σε βάθος χρόνου και να στηριχτούν από μεταγραφές στις υπόλοιπες θέσεις που κρατάνε μεσοαμυντικά μία ομάδα.

Το έγραφα από πολύ νωρίς. Κάποιοι πίστεψαν πως ήμουν υπερβολικός, όμως δεν ήμουν. Οι παίκτες που αγωνίζονται στην τελευταία 4άδα άμυνας σαν επίπεδο δεν είμαι σίγουρος αν θα έπαιζαν βασικοί σε άλλη ελληνική ομάδα. Για την ακρίβεια, ανήκουν σε ένα επίπεδο ομάδων που αξίζουν να παίζουν για την παραμονή στην κατηγορία. Προσέξτε, το προβληματικό δίδυμο των Μήτογλου, Τζαβέλα για να κάνεις πρωταθλητισμό, παντρεύεται με μπακ που δεν έχουν ύψος, που δεν είναι καλοί ανασταλτικά και χωρίς να παίρνουν μέσα στην περιοχή βοήθειες από τους παίκτες του κέντρου.

Μέσα σε όλα αυτά, προσθέστε πως ο Αργύρης Γιαννίκης έμαθε την ομάδα να παίζει με γρήγορες επιθέσεις, κάτι που σημαίνει γρήγορη απώλεια της κατοχής και απαιτεί καλή μετάβαση από την επίθεση, στην άμυνα για να δέσει το παζλ.

Δεν χρειάζεται να ζητάμε ευθηνές εκεί που δεν υπάρχουν.

Ο Αλμέιδα χρειάζεται ήρεμο χρόνο για να δουλέψει

Στην ΑΕΚ υπήρξε μία ανοδική πορεία που από την πτώση στην Γ' Εθνική το καλοκαίρι του 2013 έφερε την κατάκτηση του Κυπέλλου το 2016 και την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2018.

Από εκεί και πέρα, μπήκε σε προτεραιότητα η δημιουργία γηπέδου, χωρίς να υπάρξει ένα ενιαίο μακροχρόνιο ρεαλιστικό σχέδιο για την ποδοσφαιρική ομάδα. Μία πραγματικότητα που δεν γινόταν να μην κοστίσει. Η διοίκηση είναι ξεκάθαρο πως γνωρίζει ότι έχουν γίνει λάθη.

Επέλεξε τον Ματίας Αλμέιδα για να χτίσει την ομάδα που θα μπει στην Αγία Σοφία, έχει σκοπό να τον ενισχύσει δίνοντας του υψηλές αρμοδιότητες και φέρνοντας του ποδοσφαιριστές της αρεσκείας του. Οικονομικά και από θέμα πρεστίζ είναι πληγή το να μην παίζεις στην Ευρώπη, όμως ο Αλμέιδα χρειάζεται χρόνο για να δουλέψει, πρέπει να αλλάξει πολλά στην ΑΕΚ και είναι δώρο για τον ίδιο, που θα έχει ένα καλοκαίρι ελεύθερο για να χτίσει την ομάδα που επιθυμεί.

Για να πετύχει είναι απαραίτητο να μην ξεχάσουν στην ΑΕΚ τι ομάδα τού έδωσαν και να του προσφέρουν ήρεμο χρόνο δουλειάς, ώστε να μπορέσει να φέρει την ομάδα στο επίπεδο που επιθυμούν.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ