STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Την σκότωσε το τρικ του Μαρτίνς

Ο Πέδρο Μαρτίνς πετάει μία μπάλα στην αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό για τα playoffs της Super League Interwetten.
Ο Πέδρο Μαρτίνς πετάει μία μπάλα στην αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον ιστορικό θρίαμβο του Ολυμπιακού απέναντι στην ΑΕΚ και το τρικ του Πέδρο Μαρτίνς που δημιούργησε στο παιχνίδι συνθήκες διασυρμού.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε έναν ιστορικό θρίαμβο απέναντι στην ΑΕΚ. Νίκη που ήρθε με επιβλητικό τρόπο. Η ομάδα του Μαρτίνς και στα παιχνίδια της κανονικής περιόδου, όπου κέρδισε με 3-0 στο Καραϊσκάκης την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, έδειξε πως μπορεί να φτάνει σε καθαρές νίκες, δίχως να χρειάζεται να πιάσει εντυπωσιακή εμφάνιση. Δίχως να είναι απαραίτητο να βάζουν υπερβολική ένταση οι ποδοσφαιριστές του.

Για τους φίλους της ΑΕΚ, χειρότερο από το τελικό αποτέλεσμα, είναι πως το 1-5 ήρθε χωρίς ο αντίπαλος τους να ζοριστεί. Δίχως να προσπαθήσει να πατήσει το γκάζι και να σπαταλήσει πολλές δυνάμεις.

Η διαφορά του Ολυμπιακού, σε σχέση με τους δύο Δικεφάλους, που όταν ξεκινούσε η σεζόν ήταν σε θεωρητικό επίπεδο ανταγωνιστές του για τον φετινό τίτλο, άνοιξε τόσο πολύ, που επιτρέπει στους ερυθρόλευκους να κερδίζουν με 3-0 και 5-1 κάνοντας παράλληλα και συντήρηση δυνάμεων.

ΣΥΝΟΛΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΜΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΙΜΟ

Στην πράξη τιμωρούν τις αδυναμίες των αντιπάλων και αξιοποιούν την δική τους ανωτερότητα. Υπάρχει ένα σύνολο στοιχείων, που στο ελληνικό ποδόσφαιρο κάνει τον Ολυμπιακό, να φαντάζει δύσκολα αντιμετωπίσιμος. Διαθέτει ανώτερο ρόστερ, πιο ακριβούς ποδοσφαιριστές, μία ομάδα ανθρώπων τεχνικού επιτελείου και ποδοσφαιριστών που δουλεύουν μαζί για αρκετό διάστημα και εξελίσσονται μέσα από την καθημερινή δουλειά που γίνεται σε ανώτερο επίπεδο από τους αντιπάλους τους.

Τα πάντα στον Ολυμπιακό λειτουργούν σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο από τον εγχώριο ανταγωνισμό και το γεγονός αυτό δημιουργεί την βαθμολογική διαφορά των 19 βαθμών από τον Άρη, των 23 από τον ΠΑΟΚ, 24 από τον Παναθηναϊκό και 25 από την ΑΕΚ.

Ο ΜΑΡΤΙΝΣ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥ

Την διαφορά που είδαμε στο γήπεδο, στο 1-5 στο ΟΑΚΑ. Η δουλειά που έχει γίνει στον σύλλογο, από το καλοκαίρι του 2018, έχει δώσει στον Μαρτίνς το δικαίωμα, να απολαμβάνει τους κόπους του.

Τα playoffs είναι μία ευχάριστη διαδικασία για τον ίδιο. Το να διαθέτεις καλύτερους ποιοτικά ποδοσφαιριστές, που ατομικά βρίσκονται σε καλύτερο αθλητικό επίπεδο από τους αντιπάλους τους και σαν σύνολο περισσότερο δουλεμένοι, ασφαλώς είναι ένα δώρο για τον προπονητή. Ένα δώρο που ο Μαρτίνς έχει τον τρόπο, να το αξιοποιεί.

ΑΝΙΣΗ ΜΑΧΗ

Ο Χιμένεθ βρίσκεται εδώ και καιρό σε πολύ δύσκολη θέση. Έπεσε και πάνω στην επιλογή του Μαρτίνς να χτυπήσει με προσόντα που ήταν αδύνατον να αντιμετωπίσει η ομάδα του και πρέπει να νιώθει τυχερός που ο Ολυμπιακός σταμάτησε στα πέντε. Βλέποντας κάποιος ψύχραιμα το παιχνίδι, αποκωδικοποιώντας τι μπορούσαν να κάνουν οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, καταλαβαίνει πως υπήρξε μία άνιση μάχη, που ήταν σαν να βλέπαμε αγώνα ποδοσφαιριστών διαφορετικής κατηγορίας.

Θυμάμαι και με πιάνει γέλιο, την εποχή που έχανε ο Καρέρα και οι νοσταλγοί του Χιμένεθ, πόσταραν στα σόσιαλ την φωτογραφία του. Η αλήθεια είναι πως ούτε ο Καρέρα έφταιγε, ούτε τώρα ο Χιμένεθ. Το πρόβλημα έχει να κάνει με την συνολική λειτουργία της ΑΕΚ, η οποία έχει φέρει και ένα φτωχό σε ποιότητα ρόστερ.

ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΚΟ

Όποιος βλέποντας το χθεσινό παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, θεωρεί πως ευθύνη έχει ο Χιμένεθ καλό θα είναι να σταματήσει να ασχολείται με το άθλημα. Η ΑΕΚ πληρώνει μία συνολικά λανθασμένη πολιτική από το καλοκαίρι του 2018, που κατέκτησε το πρωτάθλημα μέχρι και σήμερα.

Ένα πρωτάθλημα, ασφαλώς και αφήνει το αποτύπωμα του στην ιστορία και μένει στον σύλλογο, όμως έκανε κακό στην ΑΕΚ. Της έκανε κακό, γιατί δεν προσπάθησε ο σύλλογος να το αξιοποιήσει για να κρατήσει την δυναμική και την ανταγωνιστικότητα της ομάδας σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Τις επόμενες τρεις σεζόν βλέπαμε την ίδια πραγματικότητα.

Η ΑΕΚ να ξεκινά με ένα ρόστερ, που δεν είναι ικανό για να κάνει πρωταθλητισμό, το πρωτάθλημα όμως της σεζόν 2017-18, να δημιουργεί την απαίτηση να διεκδικήσει έναν στόχο που το διαμορφωμένο ρόστερ δεν μπορούσε να κυνηγήσει. Υπήρχε λοιπόν, ένα πλαίσιο, μία πραγματικότητα, που καταδίκαζε τον προπονητή που ξεκινούσε την σεζόν, σε αποτυχία.

Με το που άνοιγε η διαφορά από την πρώτη θέση, ο προπονητής έπρεπε να αποχωρήσει και η σεζόν έκλεινε με ανθρώπους που έπρεπε να μαζέψουν την ομάδα και είχαν σαν πλεονέκτημα, που δεν ζητούσε κανένας από αυτούς, να κάνουν πρωταθλητισμό. Αυτός ο κύκλος έχει κρατήσει τρία χρόνια με την ΑΕΚ να αλλάζει προπονητές και στην συνέχεια τεχνικούς διευθυντές και να μην χτίζει το παραμικρό.

Είναι κανόνας, πως όταν δουλεύεις με μικρότερο μπάτζετ από το επίπεδο που θες να ανήκεις πρέπει να έχεις γνώση και πλάνο. Η ΑΕΚ ήθελε χωρίς γνώση, δίχως συγκεκριμένο μακροχρόνιο σχέδιο να είναι ανταγωνιστική σε ένα επίπεδο πιο υψηλό από το μπάτζετ της, δηλαδή ο στόχος από το πρωτάθλημα του 2018 μέχρι και σήμερα είναι μόνιμα ουτοπικός.

Ο Χιμένεθ θεωρητικά πήρε την εύκολη δουλειά, αυτήν που ο Καρέρα είχε πετύχει πέρυσι, που ο ίδιος είχε διαχειριστεί με σχετική επιτυχία πρόπερσι. Με τον προκάτοχο του είχε γίνει το φυσιολογικό, είχε μείνει η ομάδα εκτός διεκδίκησης τίτλου και χρειαζόταν κάποιος να την μαζέψει.

ΤΟΥ ΕΔΕΣΑΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ

Μία αποστολή που ο Μανόλο έχει αποδείξει στο παρελθόν πως ξέρει να την βγάζει εις πέρας. Ξεκίνησε με τρεις νίκες στο 1-0. Βατό να κερδίσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα με 1-0, ειδικά την Λαμία και τον Παναιτωλικό, αλλά για μία ομάδα που είχε δεχτεί γκολ στα 12 από τα 13 τελευταία παιχνίδια της, ήταν ένα βήμα. Στην τρίτη κατά σειρά νίκη με 1-0 στο Βικελίδης, η ΑΕΚ πραγματικά είχε μία θαυμάσια αμυντική λειτουργία που ξεκίνησε από την πίεση στον άξονα.

Το πιθανότερο ήταν πως ο χρόνος θα λειτουργούσε εις βάρος του Χιμένεθ, ο προπονητής της ΑΕΚ όμως πλήρωσε τους σκληρούς τραυματισμούς που είχε. Όταν το μόνο που σου δίνει την δυνατότητα να κάνεις οι συνθήκες, που αναλαμβάνεις μία δουλειά και πιθανότατα και οι δικές σου δυνατότητες, είναι να την βελτιώσεις αμυντικά και στερείσαι όλα σου τα εργαλεία σε αυτό το κομμάτι, είναι δεδομένο πως θα σηκώσεις τα χέρια ψηλά και θα παραδοθείς στην μοίρα σου.

Αυτό συνέβη στον Χιμένεθ όταν έχασε με τραυματισμούς όλα του τα μεσοαμυντικά όπλα, που θα του επέτρεπαν να παλέψει, για να σουλουπώσει τις αδυναμίες των υπολοίπων.

Στο Βικελίδης, που η ΑΕΚ έκανε το καλύτερο της φετινό παιχνίδι όσο αναφορά την ανασταλτική λειτουργία, υπήρξε από τον άξονα με την τριάδα των Σιμόες, Γαλανόπουλου, Κρίστισιτς που πρόσφερε βοήθεια στις υπόλοιπες γραμμές.

Από την στιγμή που ο Χιμένεθ έχασε τον Σιμόες, τον Γαλανόπουλο, τον Σάκχοφ, τον Μπακάκη και τον Τσιγκρίνσκι, του ήταν αδύνατον να προστατέψει τις πολλές αδυναμίες που είχε η ομάδα του. Ταυτόχρονα τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει δουλευτεί κάτι συγκεκριμένο, ώστε να μπορέσει η ΑΕΚ να επιβιώσει με το δικό της ποδόσφαιρο.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Να είμαστε ειλικρινείς, δεν μπορείς να θες να κάνεις πρωταθλητισμό, να πουλάς τον Μπάρκα στο εξωτερικό και να ξεκινάς την σεζόν, με το δίδυμο Τσιντώτα, Αθανασιάδη. Να βλέπεις μέχρι τον Ιανουάριο πως κανένας από τους δύο δεν είναι στο επίπεδο για βασικός, όχι στην ΑΕΚ, αλλά στην πρώτη Εθνική, και να μην παίρνεις τερματοφύλακα.

Δεν γίνεται να χάνεις τον Βράνιες και οι προσθήκες του καλοκαιριού, να είναι δύο τόσο βαριά κορμιά, όπως ο Νεντελτσιάρου και ο Χνιντ, για να κουμπώσουν με τον Σβάρνα και τον επιρρεπή στους τραυματισμούς Τσιγκρίνσκι. Δεν είναι δυνατόν σε αυτήν την ομάδα, να μην έχεις ούτε ένα ακραίο μπακ, που να μπορεί να προσφέρει ανάσες μέσα από την δική του επιθετικότητα.

Όπως επίσης δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει η ΑΕΚ, να παραμένει τόσο εξαρτημένη από τον Σιμόες.

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ποδοσφαιριστών ειδικά στις μεσοαμυντικές θέσεις που δεν μπορούν να σταθούν σε ομάδα, η οποία θέλει να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι απουσίες των Σιμόες, Γαλανόπουλου, Σάκχοφ, Τσιγκρίνσκι, Μπακάκη στέρησαν στον προπονητή την δυνατότητα να βρει τρόπους να κρύψει το πρόβλημα, να δημιουργήσει μία μαζεμένη ομάδα, που θα βγάλει όχι με επιτυχία, αλλά τουλάχιστον με αξιοπρέπεια την χρονιά.

ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ 3-4-3 ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΣ

Στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ο Χιμένεθ είχε την ατυχία να πέσει απέναντι στον άνετο Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος τεχνικός, λειτούργησε σαν κακός συνάδελφος. Δεν έκανε fair play και με το 3-4-3 που χρησιμοποίησε, βοήθησε για ακόμα μία φορά τους παίκτες του, να βρουν εύκολα τον σωστό δρόμο, για να σκοτώσουν τον αντίπαλο.

Μία τακτική που εξασφάλιζε κερδισμένα μέτρα στην τελευταία γραμμή άμυνας, ανεβάσματα από τα ακραία μπακ, κάθετο ποδόσφαιρο και ταχύτητα ανάμεσα στους στόπερ και στους ακραίους μπακ. Αυτό ήταν και το μυστικό που σκότωσε την AΕΚ και θα πρέπει να κάνουν και το σταυρό τους, που έμεινε το παιχνίδι στο 5-1.

ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΗΣ ΑΕΚ

Ο Μαρτίνς έδειξε να γνωρίζει καλά, πως αν βάλει τους δύο γρήγορους εξτρέμ του ανάμεσα στην αμυντική ανεπάρκεια των ακραίων μπακ και στα αργά πόδια των στόπερ, η ΑΕΚ θα υποφέρει. Οι τρεις αμυντικοί επέτρεψαν στους Χολέμπας, Ανδρούτσο, να μένουν ψηλά για να οδηγούν πάνω τους, τους Ντατσένκο και Λόπες.

Ο Μαρτίνς τράβηξε επίσης τον Ελ Αραμπί εκτός περιοχής, που στην πράξη ήταν ο δημιουργός ψηλά που έλειπε από το βασικό σχήμα, και έφερε τον Μασούρα ανάμεσα στον Μπρουμά και τον Σβάρνα και τον Μπρουμά ανάμεσα στον Χνιντ και τον Λόπες.

Μία λειτουργία, που ήταν αδύνατον να αντιμετωπίσει η ΑΕΚ. Στον άξονα η τριάδα των Κρίστισιτς, Σιμάνσκι, Μάνταλου ήταν πολύ σοφτ για να αναχαιτίσει τις κάθετες μεταβιβάσεις των παικτών του Ολυμπιακού. Οι Ντατσένκο και Λόπες έχοντας τους Χολέμπας, Ανδρούτσο πάνω τους και πιο εσωτερικά να κινούνται οι αντίπαλοι εξτρέμ, έμοιαζαν σαν ζαλισμένα κοτόπουλα και το δίδυμο στόπερ με τον τερματοφύλακα, ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν όσα συνέβαιναν.

Οι παίκτες της ΑΕΚ απέναντι στον Ολυμπιακό είχαν δεδομένα μία πολύ δύσκολη αποστολή. Το τρικ του Μαρτίνς δημιούργησε συνθήκες διασυρμού. Ο Πορτογάλος τεχνικός έχοντας το πλεονέκτημα να έχει στην διάθεση του ανώτερους ποδοσφαιριστές που τους έχει φέρει σε μία πολύ καλύτερη αγωνιστική κατάσταση από τους αντιπάλους του, κατάφερε να αναδείξει την ανεπάρκεια του ρόστερ της ΑΕΚ και οδήγησε την ομάδα του, σε ακόμα έναν εύκολο θρίαμβο.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ