ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

Το ποδοσφαιρικό σχέδιο του Γκουαρδιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι φέρνει με ασφάλεια πρωταθλήματα

Το ποδοσφαιρικό σχέδιο του Γκουαρδιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι φέρνει με ασφάλεια πρωταθλήματα
PHOTO BY OLI SCARFF / AFP

Για την Μάντσεστερ Σίτι του Γκουαρδιόλα ασφαλώς και είναι πιο εύκολο να κερδίζει την Premier League σε σχέση με το Champions League. Όπως κι έγινε. Ο Τσάρλυ αναλύει το γιατί συμβαίνει αυτό.

Η Μάντσεστερ Σίτι μπορεί να λαχτάρησε τους οπαδούς της, όμως στο τέλος βρήκε τον τρόπο να δείξει την ανωτερότητας της απέναντι στην Άστον Βίλα και να κατακτήσει το τέταρτο πρωτάθλημα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα κατέκτησε το 10ο πρωτάθλημα στα 13 χρόνια που είναι προπονητής. Με εξαίρεση την πρώτη χρονιά του στην Σίτι, που χρειαζόταν χρόνο για να βάλει τους ποδοσφαιριστές του στο δικό του ποδόσφαιρο, σε όλα τα πρωταθλήματα που πήρε μέρος οι ομάδες του ήταν αναμφίβολα τα απόλυτα φαβορί.

Για τη Λίβερπουλ είναι πιο βατός ο δρόμος προς την κατάκτηση του Champions League

Ο Ισπανός τεχνικός πρόσφατα δήλωσε πως το να κατακτήσεις την Premier League είναι πιο δύσκολο από το να κατακτήσεις το Champions League. Η φράση του είχε ένα μικρό κομμάτι αλήθειας, δεν ήταν όμως ολοκληρωμένη και δεν αφορούσε τις δικές του ομάδες. Για τη Λίβερπουλ ισχύει.

Πράγματι για την ομάδα του Κλοπ είναι πιο εύκολο να κατακτήσει το Champions League συγκριτικά με την Premier και φαίνεται και από τα τρόπαια που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια. Έχουν και την ατυχία οι κόκκινοι, καθώς από τη στιγμή που ο Κλοπ δημιούργησε μία ομάδα ικανή να φθάσει σε βαθμούς που σε κανονικές συνθήκες δίνουν πρωτάθλημα πέφτουν πάνω στην Σίτι του Γκουαρδιόλα.

Για τη Σίτι και τις ομάδες του Πεπ ασφαλώς και είναι πολύ πιο εύκολο το να κατακτά τα πρωταθλήματα και του είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί τις ειδικές καταστάσεις και την ψυχολογική πίεση που δημιουργούνται στα απαιτητικά νοκ άουτ παιχνίδια του Champions League.

Είναι με διαφορά ο κορυφαίος προπονητής στο να κερδίζουν με συνέπεια οι ομάδες του κατώτερους

Στο πρωτάθλημα οι παίκτες του αξιοποιούν την απίστευτη εξειδίκευση που έχει το ποδόσφαιρο του στο να βοηθά καλύτερους ποδοσφαιριστές να κερδίζουν κατώτερους. Για τις ομάδες του Γκουαρδιόλα το πρόβλημα δημιουργείται όταν ο αντίπαλος που έχουν να αντιμετωπίσουν έχει τη δυνατότητα να βάλει δυσκολίες στην τελευταία γραμμή άμυνας των ομάδων του.

Δημιουργείται μία πραγματικότητα, την οποία και ο ίδιος δυσκολεύεται να την διαχειριστεί και οι συνεχόμενες αποτυχίες τον έχουν οδηγήσει το τελευταίο διάστημα, στο να φεύγει από τα κουτάκια του και να κάνει λάθη που τα πληρώνει.

Είχε την τύχη, τη δυνατότητα για να είμαι ακριβής λόγω του ονόματος που έκανε ως προπονητής, να ξεκινήσει από το πιο υψηλό επίπεδο την καριέρα του. Το καλοκαίρι του 2008 ανέλαβε το καλύτερο ρόστερ που έχει δημιουργηθεί όσα χρόνια παρακολουθώ ποδόσφαιρο και ασφαλώς με τη δουλειά του και ο ίδιος κατάφερε να εξελίξει την Μπαρτσελόνα και να δημιουργήσει μία από τις κορυφαίες ομάδες όλων των εποχών. Εκπαιδεύτηκε σε ένα ποδόσφαιρο, που έπρεπε να βοηθά τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές, να κερδίζουν κατώτερους αντιπάλους.

Έφτιαξε στη Βαρκελώνη μία μηχανή υποδήλωσης των αντιπάλων. Η Μπάρτσελόνα τα χρόνια του Γκουαρδιόλα δεν έμενε μόνο στο να κερδίζει τα παιχνίδια της, το έκανε με ένα τρόπο που πολλές φορές γινόταν ντροπιαστικός για τους αντιπάλους. Στην Βαρκελώνη είχε τέτοια εργαλεία που του επέτρεπαν να παίζει ένα ποδόσφαιρο απόλυτης ανωτερότητας, υψηλού ρίσκου, αλλά και να έχει ασφάλεια στην αμυντική λειτουργία, ακόμη και στο πιο υψηλό επίπεδο και κατάφερε να κατακτήσει δύο φορές το Champions League.

Αυτήν την αμυντική ασφάλεια, ακόμη και στο πιο υψηλό επίπεδο που του έδιναν οι Τσάβι, Ινιέστα, Μπούσεκτς, Πουγιόλ και οι υπόλοιποι δεν κατάφερε να τη βρει πουθενά αλλού από την ημέρα που έφυγε από την Βαρκελώνη. Παρότι τόσο στο Μόναχο, ακόμη περισσότερο στον Μάντσεστερ, μπορούσε να δουλεύει με τους καλύτερους. Να διαλέγει και να αποκτά τους ποδοσφαιριστές που μπορούν να ακολουθήσουν το ποδόσφαιρο του.

Οι ομάδες του αποτελούν εξέλιξη του δικού του σχεδίου και έχουν συγκεκριμένο χαρακτήρα

Αυτή η εξέλιξη όμως ενός σχεδίου απόλυτης κυριαρχίας μπορεί να μην έχει φέρει κατάκτηση Champions League από τις ομάδες του, φέρνει όμως με ασφάλεια το ένα πρωτάθλημα μετά το άλλο. Όσο καλές ομάδες και να έχει στα χέρια του έχει καταφέρει νούμερα τα οποία είναι εξωφρενικά.

Κανένας δεν έχει δικαίωμα, να αμφισβητήσει την παρέμβαση του στο ποδόσφαιρο, πως έχει συμβάλει στον μεγαλύτερο βαθμό από οποιονδήποτε άλλον προπονητή από την ημέρα που εξασκεί το επάγγελμα στο να κάνει πιο επιθετικό το άθλημα και την εξέλιξη της τακτικής στο επιθετικό κομμάτι.

Στην πραγματικότητα όποια ομάδα αναλαμβάνει της αλλοιώνει τον χαρακτήρα και την μετατρέπει σε ομάδα του Γκουαρδιόλα. Σε ένα σύνολο που κάνει συγκεκριμένα πράγματα και δεν έχουν καμία σχέση με την νοοτροπία, το παρελθόν του κλαμπ, αλλά αποτελεί μία εξέλιξη του ποδοσφαίρου του Πεπ.

Μέσο όρο 91,5 βαθμούς σε κάθε πρωτάθλημα

Στα 13 χρόνια καριέρα του ο Γκουαρδιόλα έχει κατακτήσει 10 πρωταθλήματα. Συνολικά έχει δώσει 482 παιχνίδια πρωταθλήματος, έχει κερδίσει τα 367, τα 65 έχουν έρθει ισόπαλα και έχει ηττηθεί μόλις στα 50 από αυτά. Οι ομάδες λοιπόν κερδίζουν σταθερά το 76,1% των αγώνων που έχουν δώσει.

Κατά μέσο όρο οι ομάδες του παίρνουν 2,41 βαθμούς ανά παιχνίδι. Προκύπτει επίσης πως υπολογίζοντας σε πρωταθλήματα 38 ομάδων ο μέσος όρος βαθμών που προκύπτει πως έχουν οι ομάδες του στα 13 πρωταθλήματα, που έχει πάρει μέρος είναι 91,5. Ναι καλά διαβάσατε, κάθε χρόνο σταθερά, οι ομάδες του Πεπ έχουν ένα μέσο όρο βαθμών στο 91,5. Το να πας να πάρεις το πρωτάθλημα που μετέχει ομάδα του Γκουαρδιόλα αποτελεί ένα μικρό θαύμα.

Δεν αφήνει χώρο για θαύματα

Έχει γίνει άλλωστε μόλις τρεις φορές σε 13 χρόνια και την πρώτη του χρονιά στην Σίτι ακόμη δεν είχε πετύχει να περάσει τα θέλω του στους ποδοσφαιριστές του, ήταν μία χρονιά εκπαίδευσης. Αυτή η εντυπωσιακή ευκολία στο να ανοίγουν οι παίκτες του μία οργανωμένη άμυνα ήταν που δεν επέτρεψε στον Στίβεν Τζέραρντ να κλέψει το πρωτάθλημα από την Σίτι και να το πάει στην αγαπημένη του Λίβερπουλ.

Με το που μπήκε το πρώτο τέρμα και έφυγε το άγχος όλα έγιναν αυτοματοποιημένα και το παιχνίδι γύρισε. Είναι τόσο αυτοματοποιημένο το ποδόσφαιρο της Σίτι που με το που έγινε το 1-2 ήταν ξεκάθαρο πως το παιχνίδι θα γυρίσει και δεν ζήσουμε κάποιο ποδοσφαιρικό θαύμα.

Ο Γκουαρδιόλα αυτό ακριβώς εξασφαλίζει με το ποδόσφαιρο που δουλεύει. Πως δεν υπάρχει χώρος για θαύματα. Φροντίζει απέναντι στις ομάδες του οι κατώτεροι να υποφέρουν μόνιμα και σε όλες τις συνθήκες. Κανένας άλλος δεν το έχει πετύχει τόσο πειστικά, κανένας άλλος δεν έχει δείξει τόσο επιμονή και δεν έχει καταφέρει να κρατά σε τόσο υψηλή προσήλωση την ομάδα του, σε παιχνίδια που μπορούν να τα διαχειριστούν και να τα κερδίσουν κάνοντας πολύ πιο απλά πράγματα.

Αν όμως πέσεις σε αυτήν την παγίδα, ασφαλώς δεν θα κερδίζεις μόνιμα το 76,1% των αγώνων που δίνεις δεν θα έχεις κατά μέσο όρο ,91,5 βαθμούς. Αυτή η επιμονή του στην τελειότητα είναι που κάνει τη διαφορά. Έχει όμως και την τύχη, να δουλεύει πάντα έχοντας στα χέρια του τα όπλα που επιθυμεί.

TAGS ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ