ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το "ευχαριστώ" του κόσμου στον Γιοβάνοβιτς και οι λόγοι που πέτυχε ο φετινός Παναθηναϊκός

Ο Λούκας Βιγιαφάνιες
Ο Λούκας Βιγιαφάνιες EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον κόσμο του Παναθηναϊκού που αποθέωσε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς δείχνοντας ότι αναγνώρισε το έργο του, τους Βιγιαφάνιες και Παλάσιος που εξελίχθηκαν στα χέρια του Σέρβου και την πρόκληση των "πράσινων" να μην επαναλάβουν τα λάθη του 2014.

Στο παιχνίδι του Λούκας Βιγιαφάνιες φωτογραφίζονται οι λόγοι που πέτυχε ο φετινός Παναθηναϊκός. Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει μετά από 5 χρόνια στην Ευρώπη. Επιστρέφει στις διοργανώσεις που διαχρονικά ζουν οι οπαδοί του, με την ελπίδα να τον δούνε να πηγαίνει μακριά.

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού έχει σαν απόλυτη προτεραιότητα την Ευρώπη

Είναι η κουλτούρα του συλλόγου τέτοια, που τα ευρωπαϊκά παιχνίδια είναι πάντα ξεχωριστά και αυτά που έχουν μεγαλύτερη σημασία από οτιδήποτε άλλο για τους οπαδούς του. Ξέρω πολλούς Παναθηναϊκούς που απείχαν για πολύ μεγάλα διαστήματα από την καθημερινότητα της ομάδας, όμως όταν ερχόταν ένα σημαντικό Ευρωπαϊκό παιχνίδι ένιωθαν την ανάγκη να κάτσουν με μεγάλη αγωνία, προσμονή και αναμνήσεις να παρακολουθήσουν την ομάδα τους.

Έλλειψε πολύ από τους Παναθηναϊκούς η Ευρώπη και είναι πολύ σημαντικό που η επιστροφή έρχεται με μία ομάδα που μπορεί να κάνει τον κόσμο να ελπίζει πως ο σύλλογος επιστρέφει κανονικά.

Τελευταία ευκαιρία

Αυτή η ομάδα αποτελεί δουλειά του Γιοβάνοβιτς - που δίκαια αποθεώθηκε στο τέλος του παιχνιδιού με τον ΠΑΣ - και δημιουργεί μία τελευταία ευκαιρία στον Γιάννη Αλαφούζο. Είναι η ευκαιρία του να πατήσει πάνω σε όσα πέτυχε με την δουλειά του ο Σέρβος προπονητής, το επιτελείο του και οι ποδοσφαιριστές του, να το ενισχύσει με μεταγραφές και να αλλάξει τον τρόπο που θα κριθεί από την ιστορία.

Σήμερα, η δική του περίοδος μοιάζει η χειρότερη στην ιστορία του συλλόγου. Με την προοπτική του νέου γηπέδου και μία ομάδα που φωνάζει πως μπορεί να εξελιχτεί και να διεκδικήσει τίτλους, μπορεί να γυρίσει την κατάσταση.

Να παραδειγματιστεί από τα λάθη που έγιναν από το καλοκαίρι του 2014 και μετά

Σήμερα, μία εβδομάδα πριν τον τελικό με τον ΠΑΟΚ, η πραγματικότητα που ζει ο Παναθηναϊκός θυμίζει πολύ το 2014. Τότε, στο ξεκίνημα της διοίκησης Αλαφούζου, υπήρχε μία καλή βάση για να χτίσει ο σύλλογος τα επόμενα του χρόνια, όμως η διοίκηση και όσοι δούλεψαν στον Παναθηναϊκό απέτυχαν να εξελίξουν αυτό που οι ίδιοι είχαν χτίσει.

Στο τέλος της σεζόν, ό,τι και να συμβεί στον τελικό, ο σύλλογος οφείλει να παραδειγματιστεί από την χαμένη ευκαιρία του 2014 και να μην κάνει άλλα λάθη. Αυτή η ομάδα αποτελεί την τελευταία ευκαιρία του Γιάννη Αλαφούζου να γυρίσει το φύλλο. Έχουμε όμως καιρό και για απολογισμούς, αλλά και για να μιλήσουμε για το τι χρειάζεται ο Παναθηναϊκός προκειμένου να εξελιχτεί αυτή η ομάδα και η επιτυχία της να μην αποδειχτεί μία φωτοβολίδα.

Οι βάσεις για να πετύχει σε βάθος χρόνου ασφαλώς και υπάρχουν.

Το μεγάλο του όπλο

Για να έρθουμε όμως στο παρόν, ο Παναθηναϊκός ήξερε πως όλη την χρονιά παλεύει για να φθάσει στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ. Σε έναν αγώνα που, αν τον κέρδιζε, θα πετύχαινε τον βασικό του στόχο: την έξοδο στην Ευρώπη. Αυτό ήταν απαραίτητο να επιτευχθεί για να θεωρηθεί επιτυχημένη η φετινή σεζόν, αλλά και για να δημιουργηθεί μία βάση, να γίνει ένα βήμα, ώστε η ομάδα να μπορεί να ζητήσει περισσότερα πράγματα από το καλοκαίρι και μετά.

Από το πρώτο σφύριγμα έγινε ξεκάθαρο πως οι ποδοσφαιριστές του Γιοβάνοβιτς δεν επρόκειτο να αφήσουν αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Έχει και ένα μεγάλο όπλο ο Παναθηναϊκός αυτό το διάστημα, μπορεί να τρέξει. Είναι σημαντική πολυτέλεια για παιχνίδια που διεξάγονται στα μέσα Μαΐου, που ο ανταγωνισμός στα playoffs δεν μπόρεσε να το αντιμετωπίσει.

Η μόνη ομάδα που μπορεί να ανταποκριθεί σε όλα τα στιλ παιχνιδιού

Ο Παναθηναϊκός επίσης είναι η μόνη ομάδα αυτήν την περίοδο που μπορεί να πάρει το αποτέλεσμα που χρειάζεται με κάθε τρόπο: Με κυνικό ποδόσφαιρο σε χαμηλά μέτρα - το έκανε στο Βικελίδης, στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, αλλά και στην Λεωφόρο με τον ΠΑΟΚ, να κερδίσει με άμεσο ποδόσφαιρο χώρου - όπως έκανε στο Καραϊσκάκης κόντρα στον Ολυμπιακό - αλλά παράλληλα κα έχοντας την μπάλα, ώστε να είναι αυτός το αφεντικό, κάτι που έδειξε με τον ΠΑΣ.

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού είχαν πολλά τρεξίματα, έπαιξαν σε πολλή υψηλή ένταση, που από νωρίς φάνηκε πως είναι ικανοί να κάνουν την άμυνα του Κώστα Μεταξά να κλατάρει.

Έχει τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη αυτήν την εποχή στην ομάδα του ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που παρότι στο ημίχρονο κέρδιζε με 1-0 και το διακύβευμα ήταν σημαντικό, δεν σκέφτηκε δεύτερη φορά να χρησιμοποιήσει στο δεύτερο ημίχρονο σχήμα με δύο φορ. Γνώριζε πως με αυτόν τον τρόπο η άμυνα του ΠΑΣ θα καταρρεύσει γρήγορα και θα βοηθήσει τους παίκτες του να καθαρίσουν το παιχνίδι. Δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του αγώνα ο ΠΑΣ να είναι ανταγωνιστικός και δεν έχει και κανένα ενδιαφέρον η ποδοσφαιρική ανάλυση του αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε γιατί έχει γίνει μία τόσο σοβαρή δουλειά από το τεχνικό επιτελείο που του επιτρέπει στα μέσα Μαϊου, έχοντας παίξει απαιτητικό παιχνίδι πριν από 3 ημέρες, να βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση και να βγάζει τόσα πολλά τρεξίματα. Είναι από μόνο του ένα στοιχείο που σε αυτό το διάστημα που έχει φθάσει η σεζόν δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί.

Η μεταμόρφωση του Βιγιαφάνιες

Το παιχνίδι πρόσφερε το δικαίωμα στον Βιγιαφάνιες να πανηγυρίσει ένα πολύ όμορφο και κρίσιμο γκολ. Το άξιζε ο Αργεντίνος χαφ, έχει κάνει υπέροχη χρονιά. Πέρυσι ήρθε με προβλήματα τραυματισμού σε μία άρρωστη ομάδα. Στο σύλλογο δεν ήταν ευχαριστημένοι με την συμπεριφορά του και το καλοκαίρι υπήρξαν πολλές φωνές που τον ήθελαν εκτός Παναθηναϊκού.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς από τις πρώτες συζητήσεις ξεκαθάρισε πως τον πιστεύει και πως στα χέρια του θα δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο. Του είχε ετοιμάσει και έναν διαφορετικό ρόλο. Τον επανέφερε στον άξονα, σε μία θέση που και ο ίδιος απέφευγε να αγωνίζεται γιατί θεωρούσε πως στις πλευρές έχει μεγαλύτερες ελευθερίες και δεν χρειαζόταν να μαρκάρει τόσο πολύ.

Πρόσφερε σε τρεις ρόλους

Ο Βιγιαφάνιες δεν ξεκίνησε την σεζόν βασικός, όμως ο Γιοβάνοβιτς δούλεψε μαζί του και τον ετοίμαζε για να μπορεί να παίξει σε τρεις ρόλους στα χαφ. Εσωτερικός στο 4-3-3, δίπλα στον Πέρεθ, αλλά και σαν επιτελικός χαφ. Έπαιξε και στις τρείς θέσεις με μεγάλη επιτυχία, βελτίωσε σημαντικά τον τρόπο που λειτουργούσε στο παιχνίδι χωρίς μπάλα, ενώ μείωσε σε απίθανο βαθμό την απώλεια της κατοχής.

Ο Βιγιαφάνιες έπαιζε σε ρόλους που το λάθος δεν επιτρεπόταν και δεν έκανε σχεδόν ποτέ λάθος. Για να συμβεί αυτό έπρεπε να φτιάξει την φυσική του κατάσταση, τις αντοχές του και να δυναμώσει τα πατήματα του.

Μετέτρεψε ένα γεμάτο παιδί σε σπρίντερ

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, δούλεψε πολύ με τον προπονητή του και είδαμε τα αποτελέσματα. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για να καταλάβουμε τους λόγους που πέτυχε ο Παναθηναϊκός. Μόνο να δούμε, το πόσο βελτιώθηκαν σε σχέση με πέρυσι, οι Βιγιαφάνιες, Αϊτόρ, Σάντσες, Χουανκάρ ακόμη και πόσο μεγάλη ήταν η πρόοδος και η εξέλιξη του Παλάσιος.

Ήρθε ένα γεμάτο παιδί, χωρίς έκρηξη και από το δεύτερο μισό της σεζόν έχει μετατραπεί σε ένα στεγνό εξτρέμ, γεμάτο με ταχύδύναμη, που βγάζει στο γήπεδο το ένα σπριντ μετά το άλλο και δεν σταματούσε να σκοράρει.

Το μυστικό στις επιτυχημένες ομάδες δεν είναι άλλο από την σωστή επίπονη δουλειά στην καθημερινότητα της ομάδας. Πάνω από όλα, αυτό ήρθε και πρόσφερε ο Γιοβάνοβιτς. Εκεί βρίσκεται η συνταγή της επιτυχίας του φετινού Παναθηναϊκού και ο κόσμος στο τέλος του αγώνα με τον ΠΑΣ, όταν ο στόχος ολοκληρώθηκε, είπε με τον δικό του τρόπο το ευχαριστώ στον άνθρωπο που είχε την κύρια ευθύνη για αυτήν την επιτυχία.

Παρακολουθήστε την Game Night:

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ