ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το έγκλημα με τον Ζαγαρίτη δεν πρέπει να επαναληφθεί

Ο Βασίλης Ζαγαρίτης με τη φανέλα του Παναθηναϊκού
Ο Βασίλης Ζαγαρίτης με τη φανέλα του Παναθηναϊκού EUROKINISSI

Το έγκλημα με τον Ζαγαρίτη δεν πρέπει να επαναληφθεί. Δεν μπορεί ένας τόσο επιτυχημένος επιχειρηματίας, όπως είναι ο Γιάννης Αλαφούζος, να καταδέχεται να χάνει τόσο σημαντικά οικονομικά ποσά. Γράφει ο Τσάρλυ.

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται και ένας τόσο επιτυχημένος επιχειρηματίας, όπως είναι ο Γιάννης Αλαφούζος, να καταδέχεται να χάνει τόσο σημαντικά οικονομικά ποσά. Δεν έχει λογική μία ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει στροφή στην ακαδημία, να μην έχει ένα συνολικό πλάνο, που θα επιτρέπει να εκμεταλλευτεί όσο γίνεται περισσότερο, αγωνιστικά και οικονομικά, τους παίκτες που παράγονται από την δουλειά του συλλόγου.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΤΥΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ

Στον Παναθηναϊκό υπάρχει σε ένα βαθμό μία υπερβολή στον τρόπο που πλασάρονται και που διαφημίζονται τα νέα παιδιά, στην πράξη δεν είναι εύκολο να βγάλεις ποδοσφαιριστές από τα μικρά σου τμήματα και να είναι σε θέση άμεσα να αγωνιστούν στην πρώτη ομάδα.

Στον συγκεκριμένο σύλλογο όμως αυτό έχει συμβεί σε μεγάλο βαθμό και είναι οξύμωρο, πως παρότι είναι φανερό πως εδώ και χρόνια γίνεται σοβαρή δουλειά στην ακαδημία, ο σύλλογος δεν έχει πετύχει κάποια σημαντική πώληση.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ

Σε μία εποχή, που στο ποδόσφαιρο βρέχει χρήμα, που βλέπουμε τους ανταγωνιστές να διαπραγματεύονται σε σημαντικά ποσά, τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών, ο Παναθηναϊκός έχασε τον βασικό του αριστερό μπακ, σε ηλικία 19 ετών και παλεύει για να κερδίσει τα τροφεία και ψίχουλα.

Καταλαβαίνετε για πόσο μεγάλη στρατηγική αποτυχία μιλάμε. Η έκταση που θα είχε πάρει το συγκεκριμένο ζήτημα και ο τρόπος που θα γραφόταν το κείμενο, θα ήταν πολύ πιο σκληρός, αν ο άνθρωπος που έκανε τον καλοκαιρινό σχεδιασμό, ο άμεσα υπεύθυνος, δεν είχε αποχαιρετήσει.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Όμως θα πρέπει, κάποια στιγμή να βρεθεί τρόπος, να προστατεύσει ο σύλλογος τα συμφέροντα του και να μην εξαρτάται από τον κάθε Ρόκα. Αυτό που συνέβη με τον Ζαγαρίτη, είναι ένα οικονομικό έγκλημα απέναντι στον Παναθηναϊκό και ασφαλώς δεν υπάρχει λόγος να στρέφεται κανένας προς την πλευρά του ποδοσφαιριστή. Το αν έκανε καλά η όχι ο Ζαγαρίτης, θα το δείξει ο χρόνος. Μπορεί να είναι νέος σε ηλικία, όμως είναι επαγγελματίας, στην πράξη ο κάθε ποδοσφαιριστής, στην σύγχρονη εποχή, είναι και μία εταιρεία και υπάρχουν πολλοί από πίσω, με στόχο να εκτοξεύσουν την αξία του, για να βγάλουν όσο γίνεται περισσότερα χρήματα, από την εξέλιξη της καριέρας του.

Το πρόβλημα έχει να κάνει με τον τρόπο που λειτουργεί ο σύλλογος. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να έχεις ένα νέο παιδί προερχόμενο από την ακαδημία σου, να δημιουργείς ένα ρόστερ, στο οποίο να έχεις αφήσεις χώρο για να αγωνιστεί και να μην έχεις φροντίσει πριν τον δει η αγορά να τον δέσεις με ένα συμβόλαιο. Πραγματικά ο ατζέντης του Ζαγαρίτη, να έκανε τον καλοκαιρινό σχεδιασμό, θα ντρεπόταν να ευνοήσει τόσο απροκάλυπτα τον πελάτη του.

ΠΡΩΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Είναι κάτι που το έγραφα καιρό, δεν περίμενα να φύγει ο Ζαγαρίτης για να γράψω το προφανές. Όταν έχεις ένα νέο παιδί που δεν το έχεις εμφανίσει στην πρώτη γραμμή, δεν έχει αγωνιστεί σε επαγγελματικό επίπεδο, φροντίζεις να κάνεις μαζί του πρώτα μία συμφωνία, για να του δώσεις την ευκαιρία να ανοίξει τα φτερά του. Το καλοκαίρι, η πλευρά Ζαγαρίτη και του κάθε Ζαγαρίτη θα είχε μεγάλη ανάγκη τον Παναθηναϊκό. Θα μπορούσε εύκολα ο σύλλογος, με λεφτά που ορίζει ο ίδιος να έχει αποσπάσει μία υπογραφή που θα του έδινε την δυνατότητα για τα επόμενα τρία χρόνια, να διαχειριστεί και να αξιοποιήσει τον ποδοσφαιριστή. Να αποκτήσει αγωνιστικό και οικονομικό όφελος από την εξέλιξη του.

Επειδή στην ζωή βεβαιότητες δεν υπάρχουν, ακόμα και να μην εξασφάλιζε συμφωνία, θα γνώριζε από πολύ νωρίς πως δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο πρότζεκτ, θα έστρεφε αλλού το ενδιαφέρον του και θα έκλεινε με άλλον ποδοσφαιριστή την θέση. Οπότε, το που θα πάει ο Ζαγαρίτης, αυτόματα θα ήταν κάτι που θα αφορούσε τον ποδοσφαιριστή, όχι τον σύλλογο και ποτέ δεν θα υπήρχε θέμα αντικατάστασης του.

Όταν ένα σημαντικό μέρος από το πλάνο σου, είναι η αξιοποίηση του ταλέντου, που υπάρχει στην ακαδημία, χρειάζεται και σοβαρότητα, δεν μπορείς να λειτουργείς πρόχειρα, ανεύθυνα. Δεν γίνεται η επιλογή σου, να είναι να δώσεις χώρο και τόσο σημαντικό ρόλο, σε έναν ποδοσφαιριστή που το συμβόλαιο του λήγει το καλοκαίρι, χωρίς να έχεις καταφέρει πρώτα να πάρει την υπογραφή του, για να ανανεώσεις το συμβόλαιο του.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΖΑΓΑΡΙΤΗ

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο κανόνες και συγκεκριμένα ποσά βάζεις, στο πρώτο συμβόλαιο κάθε ποδοσφαιριστή. Στην συνέχεια είναι λογικό ο κάθε σύλλογος να έχει το δικό του πλαίσιο, τα νούμερα που μπορεί να φθάσει, όμως ο ποδοσφαιριστής θα ορίσει την τιμή του ανάλογα με αυτά που μπορεί να βρει στην αγορά και όχι με τους κανόνες που βάζει ο σύλλογος που ανήκει. Για αυτόν τον λόγο, το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός, έπραξε ακριβώς όπως ήθελε η πλευρά Ζαγαρίτη, για να της επιτρέψει να κάνει την καλύτερη συμφωνία για τον πελάτη της.

Δημιούργησε έτσι το ρόστερ, με έναν μόνο παίκτη στην πλευρά του, που εντάχθηκε αργά στην ομάδα και που τα τελευταία τρία χρόνια, είχε κάνει δύο επεμβάσεις χιαστού. Δηλαδή, του εξασφάλισε χρόνο και το δικαίωμα να ανεβάσει την τιμή του. Ασφαλώς και η συγκεκριμένη πρακτική ήταν καλοδεχούμενη από την πλευρά του ποδοσφαιριστή, που θα πρέπει να ευγνωμονεί τον σύλλογο για τον ερασιτεχνισμό του.

Ο ποδοσφαιριστής το συμβόλαιο που ήθελε, το πήρε, ο Παναθηναϊκός με τον τρόπο που λειτούργησε, κυνηγάει να πάρει κάτι σπόρια λύπησης. Για ένα παιδί που είναι δεδομένο πως παίζοντας μόνιμα στην βασική ενδεκάδα του Παναθηναϊκού, μαζί με την εξέλιξη της ομάδας, θα μπορούσε να φτιάξει νούμερα που σύντομα θα έφερναν μία καλή πρόταση και για τον σύλλογο.

Είμαστε στο 2021 δεν γίνεται ο τρόπος που λειτουργείς να σε οδηγεί, να αναγκάζεσαι να διαπραγματεύεσαι να πουλήσει νέους ποδοσφαιριστές της βασικής σου ενδεκάδας για χιλιάρικα, όταν στο ποδόσφαιρο όχι μόνο βρέχει χρήμα, αλλά έχει δημιουργηθεί και ένα πλαίσιο που συμφέρει να γίνονται υψηλές και πολλές οικονομικές συμφωνίες.

Επαναλαμβάνω πως ο άμεσα υπεύθυνος, που ήταν ο Τσάβι Ρόκα, το πλήρωσε με την δουλειά του, όμως κάποια στιγμή ο σύλλογος πρέπει να μάθει από τα λάθη του.

ΠΟΛΛΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2022

Υπάρχουν παιδιά που έχουν βγει προς τα έξω το τελευταίο διάστημα και έχουν συμβόλαια μέχρι το 2022. Εδώ μιλάμε για μία διαφορετική πραγματικότητα, καθώς το καλοκαίρι του 2019 ο Νίκος Νταμπίζας φρόντισε να λειτουργήσει έγκαιρα και να ανανεώσει μέχρι το καλοκαίρι του 2022, τα συμβόλαια των Αλεξανδρόπουλου, Εμμανουηλίδη και άλλων παιδιών. Υπάρχουν σήμερα πολλά συμβόλαια νέων ποδοσφαιριστών που προσφέρουν στην ομάδα ή που μπορούν να προσφέρουν, που ολοκληρώνονται το καλοκαίρι του 2022.

Στον Παναθηναϊκό πρέπει να λειτουργήσουν με ταχύτητα. Η δουλειά του Μπόλονι, η εμπιστοσύνη που δείχνει στους νέους ποδοσφαιριστές, έχει δημιουργήσει ένα αρχικό ξεσκαρτάρισμα. Είναι φανερό ποιοι ποδοσφαιριστές μπορούν να βοηθήσουν και να εξελιχτούν. Θα πρέπει όσο γίνεται πιο γρήγορα, να αποσπάσει υπογραφές και να ανανεώσει τα συμβόλαια όσων θεωρεί ο σύλλογος σημαντικούς.

ΚΑΙΕΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ

Για παράδειγμα ο Αλεξανδρόπουλος, φωνάζει πως είναι μία εξαιρετική περίπτωση. Ήδη είναι βασικός και έχει αποδείξει μπορεί και στέκεται στις πιο δύσκολες αποστολές. Δεν ξέρω ποιο είναι το ταβάνι του, όμως είναι δεδομένο πως μιλάμε για παίκτη κορμού για τον Παναθηναϊκού, σε μία θέση που χτίζονται ηγέτες. Όσο παίζει θα ανεβαίνει η τιμή του και οι απαιτήσεις του ατζέντη του. Όσο πιο γρήγορα καταφέρει να τον ανανεώσει ο Παναθηναϊκός, τόσο πιο χαμηλά θα μπορέσει να τον κλείσει.

Για την ακρίβεια όσο καθυστερεί τόσο δυσκολεύει τον εαυτό του, για να πετύχει την ανανέωση και βοηθά, ώστε να έρθει μία άλλη ομάδα το καλοκαίρι, να δείξει το ενδιαφέρον της για το ποδοσφαιριστή και να εκβιάσει τον σύλλογο, στην λογική πως θα έρθει σε συμφωνία τον Ιανουάριο με τον ποδοσφαιριστή και ο Παναθηναϊκός θα μείνει με τα τροφεία. Οπότε, για να εκμεταλλευτεί και αγωνιστικά και οικονομικά όσο γίνεται καλύτερα ο σύλλογος τον Αλεξανδρόπουλο, θα πρέπει άμεσα να ανανεώσει το συμβόλαιο του.

Ο Αλεξανδρόπουλος για μένα είναι κορυφαία περίπτωση, μιλάμε για τρομακτικό ταλέντο, που γνωρίζεις από τα 19 του χρόνια, πως το μίνιμουμ των δυνατοτήτων του, είναι να γίνει ένας παίκτης κορμού, ενός πραγματικά κανονικού Παναθηναϊκού.

ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλά παιδιά με προσόντα, που έχουν ξεχωρίσει, δείχνουν πως μπορούν να προσφέρουν στον σύλλογο και να εξελιχτούν μέσα από την βελτίωση της ομάδας. Είναι σημαντικό ο Ντρεοσί αλλά και ο τρόπος που θα λειτουργήσει ο Παναθηναϊκός, να βοηθήσει τον σύλλογο, να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει αγωνιστικά και οικονομικά, το ταλέντο που παράγει. Αν είναι να λειτουργείς, όπως στην περίπτωση του Ζαγαρίτη, δεν έχεις λόγο να βασανίζεσαι με την ακαδημία, καλύτερα να την κλείσεις να μην πηγαίνει τσάμπα και ο κόπος των ανθρώπων που δουλεύουν καθημερινά για την ανεύρεση και την εξέλιξη των νέων παιδιών.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ