ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Θα είναι μακρύ το ταξίδι

Απογοητευμένος ο Εμβιλά μετά το Πόρτο - Ολυμπιακός για τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Champions League.
Απογοητευμένος ο Εμβιλά μετά το Πόρτο - Ολυμπιακός EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Ολυμπιακό που πλήρωσε τις δικές του αδυναμίες και έχασε στις λεπτομέρειες από την Πόρτο με το σκορ να τον αδικεί και να του κάνει ζημιά.

Στον αθλητισμό πολλές φορές όταν μία ομάδα διασύρεται από την εμφάνιση της στον αγωνιστική χώρο, όταν παρατηρείται μία έλλειψη προσπάθειας, υπάρχει σαν λογική, το παίξε σωστά και χάσε.

Υπάρχει η απαίτηση, ακόμα και αν δεν πάει καλά το αποτέλεσμα στο γήπεδο οι αθλητές, να κάνουν την προσπάθεια τους, να δώσουν την μάχη τους. Όταν όμως έχει συμβεί αυτό, σπάνια αναγνωρίζεται.

Οι επιτυχίες, ο βαθμός που έχουν πετύχει ο Μαρτίνς και οι παίκτες του, να ανέβει το επίπεδο της ανταγωνιστικότητας του Ολυμπιακού, δημιουργούν τις συνθήκες, για να δει ο απαιτητικός και πολλές φορές άδικος οπαδός της ομάδας, με συμπάθια μία ήττα με καθαρό αποτέλεσμα.

ΖΗΜΙΑ ΕΚΑΝΕ ΤΟ 2-0, ΟΧΙ Η ΗΤΤΑ

Η αλήθεια είναι, πως το μεγαλύτερο κακό στο Ντραγκάο, ήρθε από το δεύτερο τέρμα του Ολιβέιρα και από την καθαρή ευκαιρία, που χάνει ο Χασάν.

Η εικόνα του παιχνιδιού με τίποτα δεν δικαιολογούσε ήττα με 2-0, η Πόρτο δεν έκανε τίποτα, ώστε να δικαιολογεί μία τόσο καθαρή επικράτηση, που αυτήν την στιγμή με την εικόνα, που δείχνει και η Μαρσέιγ της δίνει τεράστιο προβάδισμα πρόκρισης, όλα θα ήταν διαφορετικό, έστω αν είχε γίνει το μινιμούμ. Είτε αν το αποτέλεσμα έμενε στο 1-0 είτε αν ο Χασάν, σκόραρε στην ευκαιρία που του δημιούργησε ο Φορτούνης.

ΚΑΤΟΧΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΤΡΑΓΚΑΟ

Στην πράξη ο Ολυμπιακός έδειξε την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει και σαν ομάδα και σαν νοοτροπία. Δεν είναι απλό για μία Ελληνική να πάει στο Ντραγκάο και να πάρει τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού. Η κατοχή δεν λέει την απόλυτη αλήθεια στο ποδόσφαιρο, για πολλά χρόνια οι Ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη δεν μπορούσαν καν να την διεκδικήσουν και αναγκαστικά, πήγαιναν σε ένα πλάνο αναχαίτισης.

Μόνο οι σπουδαίες Ελληνικές ομάδες, μπορούσαν να πάνε σε δύσκολες έδρες και να έχουν τον έλεγχο της κατοχής και να πάνε το παιχνίδι στα νούμερα που θέλουν. Προσέξτε, δεν ήταν καλό για τον Ολυμπιακό, το γεγονός πως αναγκάστηκε, να βγάλει το παιχνίδι με κατοχή μπάλας στο 56,1%, βάση του whoscored.com. Δεν τον βόλεψε τον Ολυμπιακό ένα τόσο μεγάλο νούμερο που από μόνο του δείχνει πως κάτι δεν πήγε καλά.

Το γεγονός όμως πως ο Ολυμπιακός μπόρεσε να παίξει σε αυτά τα νούμερα στο Ντραγκάο, χωρίς να δεχτεί πραγματική απειλή όταν υπήρχε απώλεια της μπάλας, δείχνει την σημαντική πρόοδο που έχει γίνει. Ασφαλώς και το αποτέλεσμα βασίστηκε σε λεπτομέρειες που δεν πήγαν καλά, αλλά και σε αδυναμίες που αφορούν τον Ολυμπιακό.

ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΑΜΑΡΑ

Έχει δίκιο ο Παντελής Διαμαντόπουλος, που έγραψε στο κείμενο του, πως ο Ολυμπιακός για το Champions League είναι μία αργή ομάδα. Το πρόβλημα το έκανε ακόμα μεγαλύτερο και η απουσία του Καμαρά. Ασφαλώς και είναι ένα κενό, που σε εκτός έδρας παιχνίδι Champions League, είναι δύσκολο να μην αποδειχτεί σημαντικό. Για αυτά τα παιχνίδια τον θέλεις στον άξονα σου, να δώσει ένταση, ενέργεια, να κλέψει μπάλες και να μικρύνει τις αποστάσεις.

Δεν είναι μόνο η ένταση που αγωνίζεται, αλλά πως και τακτικά το να παίξεις με τρεις στο κέντρο και να βρίσκεται μπροστά από τους Μπουχαλάκη, Εμβιλά, τους προστατεύει. Τους προστατεύει ακόμα και στην κατοχή της μπάλας, γιατί παίζει πιο κοντά τους και σε υψηλό επίπεδο, το συγκεκριμένο δίδυμο έχει ένα έλλειμμα έντασης, από φύση τους παίζουν πιο χαλαρά, είναι περισσότερο ορθοτονείς από ότι χρειάζεται.

Έχοντας έναν πιο δημιουργικό παίκτη όπως ο Βαλμπουενά μπροστά τους, οι αποστάσεις ανοίγουν και η πίεση πάνω στους δύο κεντρικούς χαφ γίνεται πιο εύκολη για τον αντίπαλο.

ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΑ ΑΚΡΑ

Επίσης έχουν αργήσει να μπουν στην ομάδα οι Βινάγκρε, Μπρουμά. Γιατί σε σχέση με πέρυσι, οι βασικοί μπακ που αγωνίζονται, Ραφίνια, Χολέμπας, παίζουν σε πιο χαμηλή ένταση, δίνουν λιγότερα σπριντ και επιθετικά τρεξίματα από ότι πέρυσι οι Ομάρ, Τσιμίκας.

Ο Ολυμπιακός έφερε στα δεξιά έναν ποιοτικό μπακ, όπως ο Ραφίνια, το να παίζει ταυτόχρονα σε παιχνίδι Champions League με τον 35 ετών Βραζιλιάνο, ο 36 ετών Χολέμπας, είναι περίεργο ειδικά για ομάδα που έχει Ευρωπαϊκές βλέψεις και ικανότητα να πετύχει σε υψηλό επίπεδο. Συνηθίζεται μία ομάδα, να παίρνει ταχύτητα από τους ακραίους επιθετικούς, ο Ολυμπιακός ποδοσφαιριστή, που να βάζει τούρμπο και να φεύγει στον χώρο δεν είχε την περσινή χρονιά και έγινε η μεταγραφή του Μπρουμά.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν επιρρίπτω την παραμικρή ευθύνη στον Μαρτίνς, ο Πορτογάλος προπονητής έχει δίκιο, που προσπαθεί να τους ενσωματώσει στον σωστό χρόνο στην ομάδα του. Άλλωστε λόγω των συνθηκών οι δύο συγκεκριμένες προσθήκες έγιναν αργά και στο παιχνίδι έγινε ξεκάθαρο, όταν μπήκαν σαν αλλαγή, πως δεν ήταν έτοιμοι να αγωνιστούν, δεν έχουν ακόμα ενσωματωθεί στην ομάδα.

Η είσοδος των Βινάγκρε, Μπρουμά δεν βοήθησε τον Ολυμπιακό και δικαίωσε τον Μαρτίνς, που περιμένει. Δεν τον δικαίωσε που τους πέταξε κάπως άτακτα στο δεύτερο ημίχρονο την στιγμή, που υπήρχε ο έλεγχος και έψαχνε την ισοφάριση. Με ανάλογο κοουτσάρισμα ο Ολυμπιακός δεν θα κέρδιζε ποτέ την Μαρσέιγ.

ΕΞΕΛΙΞΗ

Για να καταλήξω όμως, στην λογική της εξέλιξης, οι συνθήκες, για να ανέβει ένα κλικ σε ταχύτητα ο Ολυμπιακός υπάρχουν. Ασφαλώς και δεν θα φτάσει, δεν γίνεται άλλωστε αυτό, στον πιο υψηλό ρυθμό, που παίζεται το άθλημα, όμως η παρουσία του Καμαρά του δένει τις γραμμές, ανεβάζει την ένταση και την αποτελεσματικότητα στο πρεσάρισμα στο μεσαίο μπλοκ και δεν επιτρέπει στον αντίπαλο, να γυρνά την μπάλα και να κερδίζει ήρεμο χρόνο στο δικό του γήπεδο, όπως έκαναν οι παίκτες της Πόρτο.

Επίσης έχουν γίνει δύο μεταγραφές, ο Βινάγκρε στα αριστερά της άμυνας και ο Μπρουμά για τα άκρα της επίθεσης, που μπορούν να αυξήσουν την ταχύτητα και να κάνουν πιο γρήγορο τον Ολυμπιακό. Το πρόβλημα είναι, πως την φετινή χρονιά το ένα παιχνίδι διαδέχεται το άλλο και χρόνος δεν υπάρχει.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΕΜΕΛΙΑ

Το σημαντικό είναι, πως ακόμα και στην ήττα στο Ντραγκάο, έγινε ξεκάθαρο πως υπάρχει μία σημαντική βάση δουλειάς. Ο Ολυμπιακός είναι μία καλά δουλεμένη ομάδα και είναι δεδομένο, πως θα πάρει τον δικό της χώρο στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, σαν μία από τις μεγάλες ομάδες στην ιστορία του, που μπόρεσαν και διακρίθηκαν στην Ευρώπη. Στο Ντραγκάο υπήρξαν αδυναμίες που έφεραν την ήττα, όμως ακόμα και μέσα από αυτήν την πραγματικότητα, θα μπορούσε εύκολα ο Ολυμπιακός να φύγει με αποτέλεσμα, το τελικό 2-0, δεν προκύπτει με τίποτα, με βάση την εικόνα του αγώνα.

Ασφαλώς όταν έχεις βάλει τα θεμέλια, υπάρχει η προοπτική της εξέλιξης και αυτό συμβαίνει στον Ολυμπιακό. Η ενσωμάτωση των μεταγραφών με την υπόλοιπη ομάδα, σίγουρα θα φέρει βελτίωση όπως και η καλύτερη εκμετάλλευση του Φορτούνη που συνεχώς ανεβαίνει. Ασφαλώς και πρώτος στόχος είναι η πρόκριση στους 16, η Πόρτο δεν φοβίζει και χθες χάθηκε τεράστια ευκαιρία για να πάρει ο Ολυμπιακός προβάδισμα, όμως για να μην τρελαθούμε δεν θα είναι και αποτυχία, σε έναν τέτοιον όμιλο, να αφήσεις από κάτω την Μαρσέιγ και να συνεχίσεις στους 32 του Europa. Σε κάθε περίπτωση, το ταξίδι συνεχίζεται και φαίνεται πως θα είναι μακρύ.


TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ CHAMPIONS LEAGUE ΠΟΡΤΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ