ΠΑΟΚ

Τεράστια ανάσα για ΠΑΟΚ από το deal Φερέιρα - Παλμέιρας

Χαμογελαστός στον πάγκο του ΠΑΟΚ ο Αμπέλ Φερέιρα
Χαμογελαστός στον πάγκο του ΠΑΟΚ ο Αμπέλ Φερέιρα MOTIONTEAM

Αποτελεί τεράστια επιτυχία και προσφέρει μεγάλη ανακούφιση στη διοίκηση του ΠΑΟΚ ο απεγκλωβισμός από τον Αμπέλ Φερέιρα, με τη μετακίνησή του στην Παλμέιρας. Γράφει ο Τσάρλυ.

Στις 22 Ιουλίου, είχα γράψει ένα κείμενο με τίτλο "Εγκλωβισμένος στο χρυσό συμβόλαιο". Εξηγούσα την πραγματικότητα που είχε δημιουργηθεί με τον Πορτογάλο προπονητή, που αν την φέρουμε στο μυαλό μας, καταλαβαίνετε πως η διοίκηση του ΠΑΟΚ, δικαιούται να είναι ανακουφισμένη, αλλά και να νιώθει δικαιωμένη για την στρατηγική της.

Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, Όλαφ Ρέμπε, όταν είδε τους τοίχους της Μεσημβρίας ζωγραφισμένους με συνθήματα εναντίον του Αμπέλ Φερέιρα, κατάλαβε πως θα είναι δύσκολο για τον Πορτογάλο τεχνικό να αλλάξει το κλίμα και είναι προτιμότερο να ψάξει για προπονητή.

Όταν όμως μπήκαν κάτω οι αριθμοί, όταν είδε τα νούμερα, διαπίστωσε πως κάτι τέτοιο θα έφερνε ένα τεράστιο οικονομικό χτύπημα. Ο Μάριο Μπράνκο έπεισε το καλοκαίρι του 2019 την διοίκηση του ΠΑΟΚ να δώσει 2 εκατομμύρια ευρώ στην Μπράγκα και συμβόλαιο 2,1 εκ ευρώ τον χρόνο, για τρία χρόνια στον Αμπέλ Φερέιρα.

Χωρίς να υπολογίζουμε εφορίες, ο ΠΑΟΚ μέχρι το περασμένο καλοκαίρι είχε δώσει για τον Αμπέλ, 5,1 εκ ευρώ. Αν ήθελε να σπάσει πρόωρα το συμβόλαιό του, έπρεπε να διαπραγματευτεί για τα επόμενα 4,2. Καταλαβαίνετε πως στις εποχές που διανύουμε και με τον ΠΑΟΚ, να έχει θέμα με το FFP, θα ήταν ένα τεράστιο οικονομικό χτύπημα το να πήγαιναν αποκλειστικά με την ποδοσφαιρική λογική και να παραδεχόντουσαν, πως ένα τόσο μεγάλο ποσό πετάχτηκε στην θάλασσα.

ΑΝΟΙΞΑΝ ΣΑΜΠΑΝΙΕΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Ο στόχος ήταν, να μπορέσουν μέσα από τις διασυνδέσεις του ατζέντη του Αμπέλ Φερέιρα να βρεθεί μία λύση που θα αποφέρει ένα κοινό κέρδος. Ξαφνικά σταμάτησε η κριτική για τον Αμπέλ, προκειμένου να μην φθαρεί το όνομά του.

Για παράδειγμα, μού έκανε τρομερή εντύπωση την περασμένη εβδομάδα, μετά από ένα κοουτσάρισμα εκτός ποδοσφαιρικής λογικής με την Ομόνοια, που δεν υπήρξε, από δημοσιογράφους που βρίσκονται κοντά στην ομάδα, η παραμικρή κριτική προς τον Πορτογάλο τεχνικό. Ήταν φανερό πως κάτι ετοιμαζόταν και σύντομα πήραμε τις απαντήσεις.

Το γεγονός πως βρέθηκε ομάδα, η Παλμέιρας, να καλύψει τις απαιτήσεις προς τον Φερέιρα, να απαλλάξει τον ΠΑΟΚ από ένα πολύ μεγάλο ποσό που έπρεπε να δώσει στον Πορτογάλο προπονητή αλλά και να προσφέρει και χρήματα, ήταν μία ονειρική εξέλιξη. Είναι από τις περιπτώσεις, που ο σχεδιασμός που γίνεται σε ένα γραφείο, μετά από λίγους μήνες έχει την επιθυμητή κατάληξη και στην διοίκηση του ΠΑΟΚ θα πρέπει να έχουν ανοίξει σαμπάνιες.

Η οικονομική ανάσα είναι τεράστια, αλλά πέρα από τα λεφτά υπάρχουν οι προϋποθέσεις ο ΠΑΟΚ να βγει ωφελημένος και αγωνιστικά. Για να είμαι δίκαιος, ο Φερέιρα στις 30 Οκτωβρίου αφήνει μία καλύτερη πραγματικότητα από αυτήν που υπήρχε στα τέλη του Ιουλίου.

ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

Οι ποδοσφαιριστές είναι καλά γυμνασμένοι, έχουν τρεξίματα και έχει βρεθεί αγωνιστικά ένα σχέδιο, που επιτρέπει στον ΠΑΟΚ, να είναι ανταγωνιστικός στα ντέρμπι και να έχει ανεβάσει το επίπεδο ανταγωνιστικότητας του ακόμα και στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια, κάτι που είδαμε και στον τελευταίο του αγώνα με την Γρανάδα.

Όμως είχε κολλήσει σε ένα σχέδιο που δεν μπορούσε να βοηθήσει την ομάδα σε όλα τα παιχνίδια και στην πράξη εξασφάλιζε πως θα έφερνε απώλειες βαθμών, που δεν θα επέτρεπαν στον ΠΑΟΚ να διεκδικήσει τον τίτλο.

Βλέπαμε μία μόνιμη χρησιμοποίηση του 3-4-3, με μία εφαρμογή του συστήματος που δεν βοηθούσε για να παίξει ποδόσφαιρο δημιουργίας ο ΠΑΟΚ και να ανοίξει οργανωμένες άμυνες. Η συγκεκριμένη επιλογή ήδη είχε φέρει τρεις γκέλες σε παιχνίδια που έπρεπε να κερδηθούν και ήταν φανερό, πως η επιλογή συστήματος, ήταν αποτρεπτικός παράγοντας για να ανοίξουν οι άμυνες του Ατρόμητου, του Βόλου και της Ομόνοιας.

Είναι και κάποια πράγματα ακραία. Δεν γίνεται να είσαι προπονητής, να ασχολείσαι όλη μέρα με το ποδόσφαιρο, να έχεις δει τα δύο παιχνίδια της Ομόνοιας με τον Ολυμπιακό και απέναντι στο ταμπούρι, να χρησιμοποιείς τρία στόπερ και τον Εσίτι στην θέση "6".

Φάνηκε στο παιχνίδι της Πέμπτης με την Γρανάδα (0-0), πως ο ΠΑΟΚ έχει τις δυνατότητες να πάρει την πρόκριση στον συγκεκριμένο όμιλο, σε αυτήν την προσπάθεια όμως θα πρέπει να καλύψει τους δύο αδικαιολόγητους βαθμούς που πέταξε στο παιχνίδι με τους Κύπριους.

η Αϊντχόφεν κατάφερε και τους κέρδισε εκτός έδρας, στην τελευταία φάση του αγώνα της με την Ομόνοια, οπότε το χάντικαπ που έφερε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, μεγαλώνει.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΤΑΧΤΕΙ ΤΟ 3-4-3

Ήταν σίγουρο πως η άρνησή του να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό στα παιχνίδια που έπρεπε να ανοίξει άμυνες, θα οδηγούσε και σε άλλες απώλειες. Το πλάνο που ακολουθούσε μόνιμα, ξεκάθαρα δεν ταίριαζε σε ομάδα που χρειάζεται ένα μεγάλο ποσοστό νικών για να πάρει το πρωτάθλημα.

Ασφαλώς και το 3-4-3 έχει αποδειχτεί πολλές φορές, το είδαμε και στην Γρανάδα, πως σε παιχνίδια ίσων μέτρων λειτουργεί. Θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τον επόμενο προπονητή και δεν πρέπει να πεταχτεί.

Άλλωστε από πέρυσι έχουμε την πραγματικότητα των πλέι οφ, αν ο ΠΑΟΚ, μείνει σε κοντινή απόσταση από την κορυφή στα πλέι οφ θα πάει να παίξει τον τίτλο σε συνεχόμενα ντέρμπι και έχει αποδειχτεί πως η συγκεκριμένη φιλοσοφία βοηθάει την ομάδα.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΥΟ ΔΙΠΛΑ Ο ΓΚΑΡΣΙΑ

Για την επόμενη ημέρα, πιο γερά έχω την αίσθηση πως θα πατάμε το βράδυ της Κυριακής. Ο Γκαρσία θέλει την ευκαιρία του, περίμενε πολύ για να την πάρει και αν περάσει από το Αγρίνιο με διπλό, δεν υπάρχει λόγος προς το παρόν να ψάξει αλλού η διοίκηση του ΠΑΟΚ.

Τον θέλει και τον αγαπάει ο κόσμος, ξέρει την ομάδα και το γεγονός πως βρισκόμαστε μέσα στην εξέλιξη της χρονιάς, αυτά τα δύο στοιχεία είναι σημαντικά, για να του δώσουν το δικαίωμα να συνεχίσει. Πάντοτε οι επιλογές στο ξεκίνημα της σεζόν γίνονται με διαφορετικά κριτήρια από ότι στην διάρκεια της σεζόν.

Για να πάρει λοιπόν την ευκαιρία του ο Πάμπλο Γκαρσία, έπρεπε να συμβεί ό,τι έγινε και στην περίπτωση με τον Βλάνταν Ίβιτς, δηλαδή να χρειαστεί ο ΠΑΟΚ προπονητή στη διάρκεια της σεζόν και να είναι λογικό να ανέβει ο προπονητής της δεύτερης ομάδας. Ασφαλώς, για να μιλάμε για εποχή Γκαρσία, θα πρέπει να βοηθήσει ο ίδιος και τα πρώτα αποτελέσματα.

Υπάρχει ένα πακέτο αγώνων που ο Γκαρσία θα το πάρει αναγκαστικά, στο Αγρίνιο, στο Αϊντχόφεν και στη Ριζούπολη. Αν κερδίσει τα δύο παιχνίδια για το πρωτάθλημα, κανένας δεν μπορεί να του στερήσει το δικαίωμα να συνεχίσει και να δουλέψει την ομάδα στην διακοπή, κάποιο λάθος είναι λογικό να φέρει και δεύτερες σκέψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΠΑΟΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ