OPINIONS

Στο χέρι του Παναθηναϊκού η επιστροφή στην Ευρώπη

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πανηγυρίζουν το γκολ κόντρα στον Παναθηναϊκό
Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πανηγυρίζουν το γκολ κόντρα στον Παναθηναϊκό EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός πήρε το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στηριζόμενος στη γνωστή συνταγή του Μπόλονι και πλέον το ευρωπαϊκό εισιτήριο μοιάζει εφικτός στόχος. Γράφει ο Τσάρλυ.

Στα εγχώρια ντέρμπι συνεχίζουμε να βλέπουμε την ίδια πραγματικότητα. Η ομάδα που αφήνει την μπάλα στον αντίπαλο εκμεταλλεύεται την δυσκολία που έχουν οι ελληνικές ομάδες να ανοίξουν οργανωμένες άμυνες.

Την περασμένη αγωνιστική ο ΠΑΟΚ άφησε την μπάλα στους παίκτες του Χιμένεθ και τους κέρδισαν εύκολα με ποδόσφαιρο χώρου σήμερα ήταν η σειρά του να πιαστεί κορόιδο. Ο ΠΑΟΚ είχε την κατοχή μπάλας στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα ο Παναθηναϊκός επέλεξε να αμυνθεί και να αγωνιστεί σε πιο χαμηλά μέτρα.

ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ Ο ΠΑΟΚ

Οι παίκτες του Μπόλονι έμειναν χαμηλά στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, παραχώρησαν 14 κόρνερ στον αντίπαλο, τα περισσότερα από την πλευρά του Μολό που δέχτηκε έντονη πίεση. Υπήρξαν διαστήματα στο πρώτο 20λεπτό και από το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου μέχρι και το 2-0 που χανόταν πολύ γρήγορα η κατοχή μπάλας και έμεναν σε πολύ χαμηλά μέτρα.

Όμως οι παίκτες του Γκαρσία δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν από δική τους δημιουργία ούτε μία μεγάλη ευκαιρία. Στην πράξη ο ΠΑΟΚ είχε διαστήματα που άσκησε σοβαρή πίεση στον αντίπαλο όμως δημιούργησε μόνο δύο καλές στιγμές. Στο 31ο λεπτό όταν η πίεση του Σβιντέρσκι οδήγησε τον Σένκεφελντ σε ατομικό λάθος η μπάλα έφθασε με δύο πάσες στον Μουργκ που είχε προϋποθέσεις να απειλήσει όμως εκτέλεσε πάνω στην αγκαλιά του Διουδη.

Η δεύτερη ευκαιρία ήρθε στο 66ο λεπτό όταν ένα από τα πολλά κόρνερ που εκτέλεσαν οι παίκτες του Γκαρσία έφερε την εκτέλεση του Κρέσπο από την μικρή περιοχή που σταμάτησε με σπουδαία αντανακλαστικά ο Διούδης. 14 κόρνερ εκτέλεσε συνολικά ο ΠΑΟΚ από αυτά όμως δημιούργησε μόνο μία ευκαιρία που ήταν και η μοναδική του στο δεύτερο ημίχρονο.

ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΛΟ

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να κερδίζει το ένα ντέρμπι μετά το άλλο. Υπάρχουν πολλοί που σε κάθε ευκαιρία κάνουν εύκολη και μη ρεαλιστική κριτική στον Λάζλο Μπόλονι. Η αλήθεια είναι πως έχει βοηθήσει σημαντικά την ομάδα του να φθάσει σε ένα επίπεδο ανταγωνισμού πολύ πιο υψηλό από αυτό που βρισκόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Παναθηναϊκός του Μπόλονι κερδίζει το ένα ντέρμπι μετά το άλλο, δεν γίνεται ο Ρουμάνος να είναι τόσο κακός προπονητής όπως κάποιοι πιστεύουν. Ασφαλώς και πρέπει να δουλέψει πολύ ώστε να σπάει πιο εύκολα την αρχική πίεση του αντιπάλου και να μην μένει για τόσα μεγάλα χρονικά διαστήματα σε χαμηλά μέτρα.

ΑΜΥΝΘΗΚΕ ΚΑΛΑ ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ ΜΕΤΡΑ

Σε αντίθεση όμως με το παιχνίδι στην Τρίπολη, σήμερα τα πήγε σπουδαία στο παιχνίδι χωρίς μπάλα. Μετά ισοπαλία στον Αστέρα αρκετοί ήταν αυτοί που δικαιολογημένα εστίασαν την προσοχή τους και το πρόβλημα στο μικρό νούμερο κατοχής που είχε στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού ο Παναθηναϊκός.

Είναι δεδομένο πως αν μπορούσε να κρατήσει περισσότερο την μπάλα θα κράταγε εύκολα και την νίκη. Το γεγονός πως δεν συνέβη όμως δεν δικαιολογεί τις αντιδράσεις που είχε η άμυνα του στα τελευταία λεπτά του αγώνα. Οι ομάδες πρέπει να έχουν τον τρόπο να κλειδώνουν νίκες ακόμα και όταν δέχονται πίεση. Ο Παναθηναϊκές του Μπόλονι σε αυτό το κομμάτι και με εξαίρεση το παιχνίδι στην Τρίπολη έχει πάρει πολύ καλό βαθμό φέτος και τα απίθανά λάθη που συνέβησαν στα τελευταία λεπτά στο συγκεκριμένο παιχνίδι κόστισαν ένα σπουδαίο διπλό.

Απέναντι στον ΠΑΟΚ αμύνθηκε περίστερο από ότι προσπάθησε να δημιουργήσει. Υπήρχε όμως και μία πραγματικότητα πως στο διάστημα που οι Μαουρίσιο, Αλεξανδρόπουλος, Βιγιαφάνιες, Χατζηγιοβάνης, Χουάνκαρ κέρδιζαν μέτρα και προσπαθούσαν να συνεργαστούν έδειχναν πως μπορούν να δημιουργήσουν πιο σοβαρά προβλήματα στην άμυνα του ΠΑΟΚ από ότι στο διάστημα που η μπάλα ήταν στους παίκτες του Γκαρσία.

ΕΒΓΑΖΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Στο πρώτο μέρος μετά από το πρώτο 20λεπτό μπήκε περισσότερο στο παιχνίδι ο Βιγιαφάνιες κέρδισαν μέτρα οι Μαουρίσιο, Αλεξανδρόπουλος και ο Παναθηναϊκός άρχισε να αποκτά τον έλεγχο. Προσπαθούσε να φτιάξει συνεργασίες που είχαν μία ποιότητα που δεν έβλεπες από τον αντίπαλο. Στο 20ο λεπτό μετά από ένα στημένα ο Ίνγκασον έδιωξε με το κεφάλι και ο Πασχαλάκης έπιασε αέρα.

Απειλή δεν δημιουργήθηκε εκείνη την στιγμή όμως έγινε κατανοητό πως η άμυνα του ΠΑΟΚ μπορεί να λυγίσει με τα παραμικρό και ο Πασχαλάκης είναι έτοιμος να προσφέρει μεγάλα δώρα. Στην επόμενη φάση ο Βιγιαφάνιες άρχισε να παίρνει μπροστά και να καθορίζει την ανάπτυξη του Παναθηναϊκού. Μπήκε πιο μέσα άφησε διάδρομο για τον Χουάνκαρ του πέρασε την μπάλα ο Ισπανός έφθασε βαθιά μέσα στην περιοχή την γύρισε όμορφα στο κόψιμο του Αλεξανδρόπουλου που εκτέλεσε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Η φάση ήταν ως μη γενόμενη καθώς ο Ισπανός μπακ ήταν σε ελεγχόμενη θέση όμως έγινε ξεκάθαρο πως το παιχνίδι είχε αλλάξει.

ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΔΙΠΛΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΕΚ

Ο Παναθηναϊκός είχε την διάταξη και την λογική στο παιχνίδι που είχε φέρει την καλύτερη του φετινή εμφάνιση στο ντέρμπι του πρώτου γύρου απέναντι στην ΑΕΚ. Ο Μπόλονι δεδομένα είναι πολύ καλύτερος προπονητής από ότι υποστηρίζουν πολλοί και είναι ο κύριος λόγος που βρίσκεται η ομάδα του σοβαρά στην διεκδίκηση της πρώτης 4άδας.

Όμως είναι δεδομένο πως περίμενα να έχει επενδύσει περισσότερο στο σχήμα με τους Αλεξανδρόπουλο, Μαουρίσιο μαζί με ένα καθαρό 6άρι στον άξονα τον Βιγιαφάνιες αριστερά τον Χατζηγιοβάνη ως καθαρό εξτρέμ στην απέναντι πλευρά και τον Μακέντα στην κορυφή.

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΚΟΛ

Ο Παναθηναϊκός την ευκαιρία που δημιούργησε την έψαχνε. Έχει να κάνει με την ποιότητα του Βιγιαφάνιες την δυνατότητα που έχει ο Αργεντίνος να περνά τέλεια την μπάλα στην κίνηση που γίνεται στα άκρα και στην εντολή του Μπόλονι να φθάνει η μπάλα από τα άκρα μέσα στην περιοχή. Παίζοντας ο "Βίγια" στα άκρα ελευθερώνεται γίνει ο παραπάνω παίκτης στην ανάπτυξη δημιουργεί συνθήκες συνεργασίας και όταν η μπάλα φθάνει σε αυτόν ο στόχος είναι να πάει η μπάλα είτε στο ανέβασμα του Χουανκάρ είτε στο τρέξιμο του Χατζηγιοβάννη.

Στο 39ο λεπτό μια σπουδαία μεγάλη μπαλιά του Αργεντινού έφερε ένα υπέροχο τέρμα και με άμεση δημιουργία του Χατζηγιοβάνη και άμεση εκτέλεση του Μακέντα. Ο Παναθηναϊκός δεν φτιάχνει πολλές ευκαιρίες με τον Βιγιαφάνιες όμως στα αριστερά έναν εκ των Χατζηγιοβάνη, Αϊτόρ στην απέναντι πλευρά και με ζεστό τον Μακέντα έχει την δυνατότητα οι φάσεις που θα δημιουργεί να είναι πραγματικά σπουδαίες.

ΕΥΚΟΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ

Στο δεύτερο ημίχρονο και μέχρι να έρθει το δεύτερο τέρμα του Βιγιαφάνιες έβγαλε ξανά τον προβληματικό του χαρακτήρα ο Παναθηναϊκός. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι παίκτες του Μπόλονι είχε να κάνει με την δυσκολία να κρατήσουν την μπάλα στην πίεση στο μισό γήπεδο του ΠΑΟΚ.

Υπήρχε μία εύκολη απώλεια κατοχής που δημιουργούσε συνθήκες μίας ασφυκτικής πίεσης δίχως οι παίκτες του Γκαρσία να έχουν ιδέες και τρόπους να την αξιοποιήσουν. Παρότι είχαν βρει και χώρο στην πλευρά του Μολό που μπορούσαν να πιέσουν τον Παναθηναϊκό το μόνο που πέτυχαν ήταν να κερδίσουν στημένα. Τα πολλά κόρνερ και η ευκαιρία του Κρέσπο από ένα από αυτά στο 66ο λεπτό ήταν το μόνο που πήρε ο ΠΑΟΚ από την έντονη πίεση που άσκησε.

Δεν βρίσκω λογική στην επιλογή του Γκαρσία να ξεκινήσει ο Μουργκ. Ο Αυστριακός δεν βοήθησε για ακόμα μία φορά σε κανένα από τα κομμάτια του παιχνιδιού και πέταξε άδοξα την μοναδική ευκαιρία που δημιούργησε σε ροή αγώνα η ομάδα του. Ταυτόχρονα έδωσε το δικαίωμα στον Χουανκάρ όσο έπαιζε να βγάλει μόνος του την πλευρά και να επιτρέπει στον Βιγιαφάνες να γίνεται τέταρτος χαφ.

ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΣΕΣ

Όταν μπήκε ο Τζόλης και δημιουργήθηκαν συνθήκες να πιέσει ακόμα πιο έντονα ο ΠΑΟΚ την κόπωση του φιλότιμου Μολλό και να ψάξει για γκολ από την συγκεκριμένη πλευρά ο Μπόλονι απάντησε με την είσοδο του Σάντσες. Αναγκαστική αλλαγή που αν δεν έβγαινε θα έφερνε κριτική που ο Μπόλονι επέλεξε μπακ για το κέντρο και όχι κάποιον για να κρατήσει μπάλα.

Η αλήθεια είναι πως ο Αργεντίνος μπακ έδωσε ότι ακριβώς χρειαζόταν εκείνη την στιγμή ο Παναθηναϊκός. Έπαιξε στον άξονα εσωτερικά και αριστερά είχε εντολή να καλύπτει τον Μολλό αλλά και να μην επιτρέπει στους Ουάρντα, Τζόλη να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον και να συνεργαστούν. Έδωσε ένταση φρέσκα πόδια στο μαρκάρισμα πολύτιμη ενέργεια σε χώρους που πονούσε ο Παναθηναϊκός και βοήθησε στο να βγουν οι γηπεδούχοι από το καβούκι τους.

ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΤΡΙΑ ΤΕΡΜΑΤΑ ΘΑ ΔΕΧΟΤΑΝ Ο ΠΑΟΚ

Να είμαστε ειλικρινείς, βοήθησε και ο Πασχαλάκης. Δεν μπορεί τερματοφύλακας σε αυτό το επίπεδο να φάει ακίνητος χαμηλή εκτέλεση φάουλ στην γωνία του. Η αλήθεια είναι πως και χωρίς τερματοφύλακα να κατέβαινε ο ΠΑΟΚ 3-0 θα έχανε. Είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα του Γκαρσία από το ξεκίνημα της σεζόν όποιος και να κάθεται κάτω από τα δοκάρια και είναι άξιο απορίας πως γίνεται τον Ιανουάριο να μην γίνει κάποια διορθωτική κίνηση.

Αν χαθεί η Ευρώπη ο λόγος θα είναι που δεν φρόντισαν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ να λύσουν την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου κανένα από τα πολλά αμυντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ο Παναθηναϊκός του Μπόλονι έχει προβλήματα να λύσει ώστε να μπορεί να κερδίζει να κάνει ευχαριστημένους τους φιλάθλους του αλλά και να παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια όμως έχει βρει ένα σχέδιο που μπορεί να τον κάνει ανταγωνιστικό σε όλα τα μεγάλα παιχνίδια. Είναι δεδομένο πως βγάζοντας τον Ολυμπιακό από την κουβέντα οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες δεν ξέρουν να αξιοποιούν την κατοχή μπάλας.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει πρόβλημα να την αφήνει στον αντίπαλο και έχοντας στο γήπεδο τέσσερα καθαρά χαφ έναν εξτρέμ χώρου και καυτό τον Μακέντα μπορεί να βρίσκει τις καθαρές ευκαιρίες που θα του δώσουν τους βαθμούς που χρειάζεται για να επιστρέψει στην Ευρώπη.

Στο εσωτερικό της ομάδας αλλά και από πλευρά δουλειάς έχουν γίνει αυτά που χρειάζεται ώστε ο στόχος της κατάκτησης ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου να μοιάζει πλέον εφικτός για τον Παναθηναϊκό.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ