ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Στο χέρι του η επιστροφή στους "16"

Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν το γκολ με την Αϊντχόφεν
Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν το γκολ με την Αϊντχόφεν EUROKINISSI SPORTS

Το πρώτο παιχνίδι στο Καραϊσκάκης έδειξε πως για τον Ολυμπιακό είναι ένας βατός αντίπαλος η Αϊντχόφεν. Θα πρέπει να γίνουν ακραία λάθη για να χαθεί η πρόκριση. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Ολυμπιακός το βράδυ της Πέμπτης (25/02, 22:00) θα απέχει ένα βήμα από το να κερδίσει το δικαίωμα να διεκδικήσει το όνειρο του κόντρα στην Αϊντχόφεν. Το βράδυ της 6 Αυγούστου στο Μολινό, απέναντι στη Γουλβς, ήταν πολύ σκληρό για τους ερυθρόλευκους.

ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ

Η ομάδα του Μαρτίνς έφθασε στο σημείο να πετά εκτός Ευρώπης σε νοκ άουτ μάχη την Άρσεναλ, να αντέχει παίζοντας με δέκα παίκτες για παραπάνω από ένα ημίχρονο με την Γουλβς στο Καραϊσκάκης και να πηγαίνει στην εκτός έδρας ρεβάνς και να είναι η καλύτερη ομάδα στο γήπεδο. Κανείς φίλος, αλλά και μέλος του Ολυμπιακού δεν μπόρεσε να ξεχάσει το παιχνίδι στο Μολινό.

Ο "ερυθρόλευκος" οργανισμός φέτος έβαλε ως στόχο να δημιουργηθεί μία ομάδα που θα μπορέσει να πετύχει αυτό που χάθηκε την συγκεκριμένη ημέρα από τις οριακές αποφάσεις του VAR που ήταν όλες εις βάρος του. Στο Αϊντχόφεν έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στο ίδιο σημείο. Να κλειδώσει την πρόκριση στους 16 του Europa League και να μπει στη μάχη για να κυνηγήσει το όνειρο του.

Η εικόνα του πρώτου παιχνιδιού, ο τρόπος που διάβασαν το παιχνίδι ο Μαρτίνς και οι ποδοσφαιριστές του, μας προσφέρει την ασφάλεια πως θα κάνουν όσα χρειάζονται για να είναι παρών στο μεγάλο τους ραντεβού.

ΣΤΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ΝΙΚΗΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΤΟ 4-2-2-2 ΤΟΥ ΣΜΙΝΤ

Η Αϊντχόφεν του Σμιντ μπορεί να σε διαλύσει αν της επιτρέψεις να σε κρατήσει χαμηλά και να σε πνίξει με το ποδόσφαιρο ρίσκου και πίεσης πάνω στους στόπερ και στους αμυντικούς χαφ που εφαρμόζει. Ο Μαρτίνς στο πρώτο παιχνίδι έδειξε να γνωρίζει καλά με τι αντίπαλο έχει να κάνει και δικαιώθηκε απόλυτα ετοιμάζοντας τον Ολυμπιακό για νίκη. Νίκη με οποιοδήποτε σκορ μέσα από τα πολλά τέρματα, γνωρίζοντας πως είναι ουτοπικό να προσπαθήσει να κρατήσει αυτήν την ομάδα στο μηδέν.

Γνώριζε επίσης πως αν δεν δεχτεί σοβαρά προβλήματα από την αρχική πίεση της Αϊντχόφεν, έχει καλή κυκλοφορία και μεταφέρει την μπάλα σωστά θα βρει διαστήματα και συγκεκριμένους χώρους που θα επιτρέψουν στην ομάδα του να πετύχει περισσότερα τέρματα από όσα θα δεχτεί. Αυτό ακριβώς συνέβη στο γήπεδο και ο Ολυμπιακός νίκησε ολοκληρωτικά το 4-2-2-2 του Σμιντ.

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΠΟΥ ΑΠΕΤΥΧΕ ΕΜΦΑΤΙΚΑ

Πιθανότατα αυτός ήταν και ο λόγος που στο παιχνίδι της Κυριακής με την Φίτεσε ξεκίνησε για πρώτη φορά με ένα καθαρό 5-3-2. Το πιθανότερο είναι πως πρυτάνεψε στο μυαλό του η λογική πως πρέπει να βρει έναν τρόπο για να μπορέσει να έχει μεγαλύτερη ασφάλεια στην τελευταία γραμμή άμυνας ώστε να διεκδικήσει πρόκριση στο 2-0 άντε στο 3-1. Άλλωστε το δύσκολο για την ολλανδική ομάδα δεν είναι να βρει τα 2 ακόμα και τα 3 τέρματα που χρειάζεται. Το δύσκολο είναι να κρατήσει η τελευταία γραμμή άμυνας της την επίθεση του Ολυμπιακού. Να κρατήσει δηλαδή τους ερυθρόλευκους σε λίγα τέρματα.

Τα καλά νέα είναι πως το πείραμα απέτυχε εμφατικά. Απέτυχε και αποσύρθηκε στο ημίχρονο. Δεν υπάρχουν τρία στόπερ που να είναι σε θέση να δημιουργήσουν αμυντικά ασφάλεια και η απουσία ακραίων ποδοσφαιριστών δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στην ανάπτυξη. Η εικόνα της Αϊντχόφεν στο πρώτο μέρος με την Φιτέσε ήταν θλιβερή, πήγε στα αποδυτήρια πίσω στο σκορ με 0-1 και ο Ρότζερ Σμίντ αναγκάστηκε να πετάξει στα σκουπίδια το πείραμα και να επαναφέρει το 4-2-2-2 που έφερε την ανατροπή και την νίκη με 3-1. Ο Γερμανός τεχνικός προσπάθησε να δημιουργήσει νέα δεδομένα για τον Ολυμπιακό όμως δεν τα κατάφερε.

ΜΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΕΞΑΔΑ

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να καθαρίσει χωρίς προβλήματα την πρόκριση η ομάδα του Μαρτίνς. Είναι ξεκάθαρο πως το 4-2-2-2 φέρνει μία επιθετικότητα αλλά και μία πίεση στην αρχική ανάπτυξη από έξι παίκτες. Έξι ποδοσφαιριστές εφαρμόζουν ένα ποδόσφαιρο ρίσκου. Ο Σμιντ παίζει με επιθετικό δίδυμο τους Ζάχαβι-Μάλεν, οι δύο ακραίοι μπακ Μαξ-Ντάμφρις στην πράξη λειτουργούν σαν εξτρέμ παίρνοντας όλη την πλευρά, όπως κι οι ακραίοι Τόμας-Γκέτσε, ενώ γίνεται μία προσπάθεια να προλάβει και ο πιο γρήγορος Ιχατάρεν. Κυκλοφορεί η ενδεκάδα με τον Τόμας να παίρνει τη θέση τιμωρημένο Σανκαρέ στον άξονα και τους Ιχατάρεν - Γκέτσε στα δυο άκρα. Καταλαβαίνετε πως μιλάμε για πλάνο φουλ επίθεσης. Είναι ξεκάθαρο πλέον για όποιον έχει ασχοληθεί με την Αϊντχόφεν πως αυτή η 6άδα μπορεί να σε σκοτώσει. Αν καταφέρει να δημιουργήσει συνθήκες για εύκολη επανάκτηση της κατοχής, αν οδηγήσει σε λάθη στην ανάπτυξη του Ολυμπιακού και στην αρχική μεταφορά μπάλας μπορεί να επιτρέψει στην ολλανδική ομάδα να έχει την απόλυτη κυριαρχία και να δημιουργήσει συνθήκες ανατροπής.

ΜΕ ΔΥΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΘΑΥΣΤΗ ΑΜΥΝΙΤΚΗ ΤΕΤΡΑΔΑ

Ασφαλώς ο Μαρτίνς και οι παίκτες του το γνωρίζουν καλά αυτό. Διαθέτουν τη γνώση, δηλαδή, ξέρουν απόλυτα με ποιόν αντίπαλο έχουν να κάνουν οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να αιφνιδιαστούν και επίσης διαθέτουν εμπειρία και την απαιτούμενη ποιότητα για να απορροφήσουν την πίεση των Ολλανδών και να μεταφέρουν την μπάλα με τον τρόπο και στον χώρο που επιθυμεί ο προπονητής τους.

Το πιθανότερο είναι να βρουν την ολλανδική ομάδα το ίδιο εύθραυστη όπως στο Καραϊσκάκης, υπάρχουν άλλωστε και δύο προβλήματα που είναι δύσκολο να καλυφτούν. Ο Ρότζερ Σμιντ εμπιστεύεται σε τέσσερις παίκτες να στηρίξουν μία καθαρά επιθετική προσέγγιση. Το δίδυμο στόπερ και τους δύο αμυντικούς χαφ.

Ο Σανκαρέ είναι τιμωρημένος και ο Μποσκάγλι φαντάζει δύσκολο να επιστρέψει. Είδαμε το πόσο κατώτερος των περιστάσεων αποδείχτηκε ο Μπάουμγκαρτλ που μπήκε στην θέση του Μποσκάγλι στο Καραϊσκάκης και πόσα προβλήματα δημιούργησε η πίεση πάνω του. Ο Σμιντ είναι διατεθειμένος να περιμένει τον Μποσκαγκλί μέχρι την τελευταία στιγμή και εάν τελικά να δεν είναι διαθέσιμος να χρησιμοποιήσει τον 31χρονο Φισχέφερ, που έχει μόλις έξι συμμετοχές στο πρωτάθλημα φέτος.

ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ

Ο Ολυμπιακός έχει πολλούς χώρους για να χτυπήσει. Θα μπορέσει να φτιάξει φάσεις όπως αυτή στο 31ο λεπτό στο Καραϊσκάκης στην ευκαιρία του Λαλά. Να χτυπήσει δηλαδή φέρνοντας τον Ελ Αραμπί στο κενό που αφήνει η επιθετικότητα των ακραίων μπακ να ανακατέψει την αντίπαλη άμυνα παίρνοντας τον στόπερ μαζί του και αναγκάζοντας κάποιον από το δίδυμο χαφ να τον καλύψει.

Ασφαλώς θα πιέσει τον φόβο την ανεπάρκεια του κεντρικού αμυντικού δίδυμου, και θα εκμεταλλευτεί πως με λίγους παίκτες μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά στην άμυνα των Ολλανδών. Το ζητούμενο είναι να αντέξει την πίεση που θα δεχτεί από την επιθετική 6άδα να μην επιτρέψει στους Ολλανδούς να επανακτούν την κατοχή μπάλας δημιουργώντας ασφυκτική πίεση.

Το πρώτο παιχνίδι στο Καραϊσκάκης έδειξε πως για το σύνολο που έχει χτίσει ο Μαρτίνς η Αϊντχόφεν είναι ένας βατός αντίπαλος. Θα πρέπει να γίνουν ακραία λάθη για να χαθεί η πρόκριση.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ